130x50x50 roofvis mogelijkheden


tjvkooten

Well-known member
Lid geworden
10 maart 2016
Berichten
559
Leeftijd
30
Locatie
Putten, NL
ik ben er nog steeds niet uit wat voor vis er in mijn bakje moet komen. maar ik kwam een paar interessante roofvissen tegen, en kom er niet uit wat er wel of niet gaat passen, omdat veel info Amerikaans is en die houden vissen vaak kleiner.

allereerst: Polypterus spp. waarvan senegalensis de kleinste is naar wat ik kan vinden. zou deze passen kwa formaat? en zo ja hoeveel zouden er kunnen? dit zijn vissen die ik heel graag wil maar een groter aquarium zit er niet in voorlopig.

Exodon paradoxus, zelfde vraag, ik denk dat ze wel passen, maar ze moeten in een grote groep dus maximale hoeveelheid is belangrijk.

dit zijn de 2 soorten waar ik al mee in mijn hoofd zit op het moment.

ik filter met een jbl cristalprofi 1501 greenline, en mijn waterwaarden moet ik nog testen, dat ben ik van plan te doen nadat de boel is ingedraaid. (en dan kijk ik wat ik mogelijk aan moet passen.)
 
Die eerste is mij onbekend, maar wat ik op seriously fish zie zou het moeten kunnen.

De exodon paradoxus zou sowieso kunnen, zou wel zeggen een groep van minimaal 30 in 1 koop.

Een andere roofvis waar je wellicht nog niet aan hebt gedacht zijn de channa soorten. Zoals de bleheri.

Maak je er een speciaalbak van of wil je meerdere soorten houden?
 
mijn bedoeling is een speciaalbak of in ieder geval niet meer dan 2-3 soorten, al is bij roofvis een speciaalbak wel het beste denk ik, hooguit wat levendbarenden er bij als voer (afhankelijk van of het nodig is). al heb ik gelezen dat sommige soorten uiteindelijk geen moeite meer doen voor kleinere prooien.

beide van de bovenstaande lees ik dat ze kunnen leren droogvoer te eten, wat het wel makkelijker maakt als ik oppas moet vinden.
 
Ach ja, maanvissen zijn ook niet te vertrouwen met neontetras. Wat in de bek past gaat erin.

Maar ik denk ook dat met rovers een speciaalbak het mooiste is. Het is zeker allemaal wildvang wat er te krijgen is? Als er ook nakweek is, altijd de kweek pakken. Wennen veel makkelijker aan pellets. Die met een hoog bestandsdeel vismeel maken de meeste kans denk ik.

Leuk project in ieder geval!
 
van Polypterus senegalensis word redelijk mee gekweekt, dat daar kan ik waarschijnlijk wel nakweek van kopen.
Exodon paradoxus volgens mij niet, maar die zijn zo vraatzuchtig dat droogvoer niet veel moeite kost.

wat pellets betreft: zou trouvit kunnen? aangezien ze er ook forel mee kweken.
 
heb ze beide is opgezocht.

maar de Exodon paradoxus lijken mij het meest geschikt voor een bak als dit... zat net even te kijken maar zijn best wel geinige visjes.

Channa bleheri ook, maar moet je wel of een goed koppel vinden of met meedere jonge dieren een goed koppel maken.
 
wat pellets betreft: zou trouvit kunnen? aangezien ze er ook forel mee kweken.

Ik zou het niet weten. Mij lijkt het beste om meerdere producten te testen en kijken wat ze aannemen. Dat vismeel verhaal is gebaseerd op mijn andere hobby die met vissen te maken heeft. Vissen met vismeel boilies op karper heeft me regelmatig snoekbaars en zelfs meerval opgeleverd. Ik denk dat ze die sterke geur niet kunnen weerstaan. Trucjes zijn er zat om het ze te leren, bijvoorbeeld mosselvlees fijnraspen in een klein laagje water, even laten trekken en daar je pellets in laten weken voor de geur. En zo beetje bij beetje de pellets op zichzelf te laten eten.

Die exodon paradoxus lijkt mij ook het meest geschikt, maar wel flink aan de prijs als je er een stuk of 40 wilt hebben. Wat de channa bleheri betreft sluit ik me ook volledig bij Richard aan.
 
dat is ook mijn grootste probleem met de Exodons per stuk vallen ze mee, per school zijn ze behoorlijk duur.

Polypterus is nog steeds mijn eerste keuze, maar als dat niet kan wordt dat hem niet. maar niemand is zeker van de maten, ik lees maximum maten van 50cm maar ook dat ze in een aquarium maar 25cm worden. dus het is moeilijk rekenen.

channa's is misschien een mogelijkheid, maar hoeveel kost een koppel, en hoe moeilijk is het om van losse channa's af te komen?
 
Ik heb die polypterus even opgezocht maar ik zou huiverig zijn omdat ik behoorlijk vaak minimaal 150x60 tegenkwam en dat die vissen 30-40 cm kunnen worden en bovendien 30 jaar worden in gevangenschap.

Ik heb geen idee hoe makkelijk en hoe duur een koppel bewezen channas is, wellicht komt er af en toe wat voorbij op marktplaats. Het is best gebruikelijk om een groep jonge dieren te nemen en met de lfs af te spreken dat zodra er sprake is van koppelvorming je de andere dieren terug kunt brengen. Gebeurt met bijvoorbeeld de Laetacara soorten ook veel.

Misschien is een solitaire piranha ook intrigerend in je bak, ik weet dat er bepaalde sessosalmus soorten zijn die solitair moeten en in jouw bak moeten passen. Als je googlet op sessosalmus solitair ofzo moet je een eind kunnen komen.
 
net op piranha fury gekeken, serrosalmus soorten kunnen wel maar zitten bijna alleen maar verstopt, en je kan er niks bij zetten. las wel dat 4 P. nattereri in een 120x50x50 bak konden.

ik weet alleen niet of piranhas verstandig zijn voor mij ze schijnen op bloed te reageren. (niet zo erg als hun reputatie) door mijn werk heb ik regelmatig krassen en wondjes op mijn handen. (konijnen met scherpe nagels.)
 
Erythrinus erythrinus is misschien ook wat, wel iets moeilijker aan te komen, moet nog wel even kijken of het gedrag me aanstaat.
 
is bijv. de crenicichla notophthalmus voor jou een optie waar je iets mee zou kunnen?
 
Crenicichla ziet er mooi uit, maar ik las net dat ze nogal gevoelig zijn voor waterwaarden.

Eerst even uitzoeken wat die waterwaarden zijn en of die haalbaar zijn.

Volgens mij had mijn bak net 20cm langer moeten zijn, dan had ik veel meer keuze...
 
Zelfs mensen met een bak van 2meter denken nog wel is: was die nou maar 2.5 meter... houd je altijd :D

Maar wat betreft rovers is 1.20m wel echt het minimale ja.
 
Klinkt interessant, al kan ik je niet echt helpen. Ben daarentegen wel heel benieuwd naar een foto van de bak :)
 
Dit is van een paar dagen terug
er zitten nu alleen nog snelgroeiers in, planten plaats ik naar wens van de vis.

IMG_20170506_140357.jpg
 
Ah, de bak die ik volg :) Vermoeden was er al dat je die bedoelde, maar door de reacties dacht ik dat je nog een bak had staan!
 
Helaas geen ruimte voor nog een grote bak. Misschien een 60cm voor levend voer maar dan houdt het wel op.
 
Pas op met levend voer. Een goudvis heeft nauwelijks voedingswaarde en het brengt altijd risico met zich mee in verband met parasieten. Kan meer kwaad dan dan goed doen is wat ik er over het algemeen over lees.
 
Zat te denken aan levendbarenden, en dan zelf kweken. Misschien gecombineerd met vuurgarnalen. Gewoon voor de afwisseling en het jacht gedrag. Als het zou passen misschien een snel kwekende cichlide als ze wat groter zijn. (cichlide zonder mede bewoners uiteraard)
 
Een Gulper Catfish (Asterophysys batrachus) is ook wel gaaf, maar voor een volwassen exemplaar is je aquarium toch wat aan de kleine kant denk ik.

ipFYLNwQXhLpTwaLj6Wg7TDumjESYQGb.jpeg




 
Zo daar gaat je mooie vis....
 
ik heb zitten kijken naar Channa bleheri, en die lijken me wel geschikt. ik kan alleen niet vinden hoe makkelijk/moeilijk ze een koppel vormen. en wat de voer verhoudingen zijn, hoeveel vis, schaaldieren en insecten.
 
Ik heb zelf de polypterus senegalus in mijn bak van 120 zitten. Ze doen het goed en leggen ook geregeld eieren en 'cruisen' lekker door de bak.

Het zijn rustige vredelievende vissen die wel graag 'stapelen' dus 2 of 3 is wel zo gezellig.

Op mijn werk heb en we een channa maar die zie je niet heel veel, tenzij hij denkt dat er gevoerd gaat worden.
Ik voer mijn polypterussen de zinkende pellets van hakiri en af en toe wormen mosselen en garnalen ze pakken van alles. Makkelijke eters. Channa eet ook wel drijvende pellets en verder voeren we die wormen, krekels een net vervelde kakkerlak, een visje ( daar zijn de polypterussen ook niet vies van trouwens ) pelletvoer houd je waterwaardes wat beter is inmiddels mijn ervaring... Dus 'vers' voer krijgen ze hier eens in de week.
De polypterus is prima te krijgen in wildkleur en albino
Hopelijk kun je wat met deze info!
 
Polypterus senegalus bleef bovenaan mijn lijst staan, maar ik kwam er steeds niet uit of het nu wel of niet kon. het kan dus wel zo te horen.
volgend weekend kamperen, en daarna is mijn aquarium mooi ingedraaid.

als je nog tips hebt voor de inrichting van een aquarium voor Polypterus senegalus is dat ook welkom. (bijvoorbeeld planten die er goed bij passen)

het voer is makkelijk mijn ouders hebben endlers en vuurgarnalen en willen graag van een aantal af. woensdag draait de bak 2 weken en als ik naar de plantengroei van de goudvisbosjes gaat heb ik misschien al een nitrietpiek gehad. ik laat dinsdag het water gewoon testen als ik plantjes bij ga halen.
 
Uiteraard is een grotere bak mooier, maar ik ben uitgegaan van wat ik qua afmeting op internet tegen kwam, daar werd 1.20 als minimum genoemd. Het is een oud bakje dus er komt vast wel een keer wat groters :D

Ik heb zelf veel planten en in de hoek een paar grote stukken hout schuin staan, die begroeid zijn met javavaren. In die hoek rusten ze graag heb ik het idee. Ik zag dat jouw bak halfvol is, ik heb zelf de juwel 260 helemaal gevuld, maar weet niet of dat uitmaakt. Ik zou wel wat meer schuilplaatsen maken. dek dat ze dat wel kunnen waarderen.

Groetjes Brenda
 
Ik ben nog even aan het uitzoeken welke planten vooral, java varen is een goed idee en vallisneria moet ook wel kunnen, echinodorus en anubias ook wel.

Mijn bak zit vol overigens, op de planten na.
mijn kienhout van 120cm is aan 1 kant endelijk gezonken.
 
Wat gaat het worden Thijmen?
 
Voorlopig even niks, ik blijf twijfelen, en er komen meer ideeen bij dan dat ik afsluit, het is in ieder geval ingedraaid, en er zitten wat otocinclussen en vuurgarnalen bij mijn ouders vandaan in, zodra ik wel besloten heb kan ik gelijk aan de gang.

Grootste probleem wat ik heb is dat ik het opbouwen heel leuk vind, de eerste weken vaak ook nog, en daarna gaat het klad er een beetje in, en verlies ik de interresse, en het is moeilijk iets te vinden wat mijn interresse wel houd.
 
Polypterus senegalus

ik zie het niet zo goed op de foto van je bak (dus misschien vergis ik me) maar is je bak open bovenaan?
Deze vissen zijn echte ontsnappingsartiesten dus dat is wel iets om rekening mee te houden. Er wordt meestal een zeer goed afgesloten aquarium geadviseerd dacht ik...

en ook nog:

aarna gaat het klad er een beetje in, en verlies ik de interresse, en het is moeilijk iets te vinden wat mijn interresse wel houd.

Deze vissen kunnen tot 30jaar worden in een aquarium dus daar moet je ook eens goed over denken vind ik...
:sorry:
 
Inmiddels is het aquarium afgesloten, en ik ga voorlopig eerst kijken of ik iets kan vinden dat ik wel het hele leven kan verzorgen.
 
Goededag
Een wolfvis (Hoplias malabaricus) is mischien een leuke roofvis voor je aquarium echt een mooie roofvis voor in je bak en een agresieve vis, en je kan ook een serrasalmus rhombeus (zwarte piranha) heb er ook 1 gehad in een ong zelfde bak als jou en ging top en grooien ook langzaam en hij was zeer actief pakte alles wat in de bak kwam en hij was totaal niet schuw!
 
Goededag
Een wolfvis (Hoplias malabaricus) is mischien een leuke roofvis voor je aquarium echt een mooie roofvis voor in je bak en een agresieve vis, en je kan ook een serrasalmus rhombeus (zwarte piranha) heb er ook 1 gehad in een ong zelfde bak als jou en ging top en grooien ook langzaam en hij was zeer actief pakte alles wat in de bak kwam en hij was totaal niet schuw!
Een wolfsvis in een bakje van 130 cm? kan die zijn kont niet keren, beesten worden over de 40 cm als je ze groot genoeg huisvest (bak van minimaal 2 meter)
 

Terug
Bovenaan