Fundulopanchax sjostedti


Peter74

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
31 januari 2015
Berichten
1,265
Locatie
Eelde
Sinds zondag heb ik een koppel Fundulopanchax sjostedti. Het betreft deze variant. Ik ben er steeds voor gewaarschuwd dat deze dieren flinke rovers zijn die mogelijk een gevaar voor alle ander vissen zou kunnen zijn/worden.

Op dit moment zit ik echter met het omgekeerde probleem: Sinds ik ze losgelaten heb, verstoppen ze zich. Het vrouwtje heb ik sinds zondag nog maar 1x gezien. Het mannetje lag zondagavond in een donkere hoek onder de aanzuiging van de pomp, maar heb ik gisteren en vandaag ook niet meer gezien.

Wat moet ik hiermee? Ze moeten op zeker moment eten. Hoe lang kan ik het aanzien en ze de kans geven om tot rust te komen? Als deze bak te stressvol voor ze is, huisvest ik ze wel op zolder.
 
Ik had vorige week exact hetzelfde probleem. Indien mogelijk flink wat drijf planten toevoegen. Wat ik ook heb gedaan is (tijdelijk) de tl verlichting dimmen.. ik heb ongeveer 50% 'bekleed' met aluminium folie, om zo de bak wat donkerder te krijgen.

Na verschillende voer sessies kwamen ze langzaam te voorschijn, nu ze minder schuw zijn heb ik de aluminiumfolie verwijderd.

Bij mij hadden ze ook wel een aantal dagen nodig.

Succes!
 
En toen was ie er alweer :)
Met excuus voor de slechte fotokwaliteit:
2017-04-12 18.01.27.jpg


Hij hangt daar inderdaad krampachtig onder een overhangend stukje steen met een uitstekende pluk Riccia. Wennen aan het licht is dus inderdaad waarschijnlijk de verklaring.
 
Een update: De schuwheid is volledig over. Als ik voor de bak kom staan komen ze naar het glas onder het voerklepje :)

Wel een andere zorg: De man lijkt een knik te hebben in het achterlijf tussen de rugvin en de staart:
2017-05-10 20.53.43.jpg


Verder ziet hij er (in mijn ogen) gezond uit:
2017-05-10 20.54.34.jpg


Is dit een vergroeiing?
 
Prachtige dieren,ga je er nog andere killi vissen bij steken of de groep uitbreiden ofzo ?
 
Mooi!!

Meer:foto:
 
Ik overweeg om deze ook aan te gaan schaffen voor in de nieuwe bak.
 
Op dit moment ziet het er minder rooskleurig uit. De vergroeiing is erger geworden. Dat betekent dat deze soor tvoor mij on hold staat. Ik heb het koppeltje voor nu op zolder gezet en moet afwegen of ik bij dezelfde kweker een nieuw koppel haal (dan kan ik met 1m/2v verder), of dat ik verder ga zoeken naar een beter gekarakteriseerde lijn. (Van deze is de precieze herkomst onbekend.)

Prachtige dieren,ga je er nog andere killi vissen bij steken of de groep uitbreiden ofzo ?
Ik overweeg om deze ook aan te gaan schaffen voor in de nieuwe bak.
Ze zaten in gezelschap van een grote epiplatys soort, en een kribensis koppel. (Zie mijn handtekening voor meer info.) Het is een enorme rover. Dat betekent dat het alleen samen gaat met grote vissen (daarom de epiplatys die ~10 cm worden). Verder is mijn koppel aan de schuwe kant. Kortom: niet een vis om uit de losse pols in gezelschap te zetten. :)
 
Vriendelijk dank voor je advies Peter ik neem dit ter harte nog een fijne weekend.
Johnny.
 

Terug
Bovenaan