Mijn herintredersproject (bderooij)


Dat was het idee, ja :)
Plantenbakken is waar ik mee opgegroeid ben, en hoezeer ik ook kan genieten van Malawibakken of takkenaquaria, ik denk dat de voorliefde voor groene bakken er nooit meer uitgaat.
 
Zeker weten dat de Japonica dood was? Als je voor het eerst een vervelling ziet liggen dan denk je inderdaad dat het een dooie is. Je kan er gemakkelijk wat meer garnalen in doen. Zie je ze ook veel vaker. Ik heb er 10 in mijn 60 cm en de mannetjes vliegen s'avonds door de hele bak heen. Leuk om te zien. Als je er maar vijf telt zegt niets hoor. Japonica's zijn sterke garnalen en waarschijnlijk leven ze nog wel:)
 
De eerste dag lag er echt een dode in de bak, het was geen vervelling.
Ik ga ze zeker weer aanvullen tot 10 want het zijn erg leuke beestjes.

Ik heb er 5 geteld toen ik de hele bak leeg had om Platys te vangen, ook met voeren zie er ik nooit meer dan 5 en weet de meesten inmiddels te herkennen. Allemaal net een ander formaat en andere tekening.
 
Ik zal ergens deze week weer even wat nieuwe plaatjes maken. Er zijn een paar planten flink gehavend, maar zit ook weer met een slakkenexplosie die ook niet erg meehelpt aan het uiterlijk van het groen.
 
Helaas zijn er daar ook wat van beschadigd. Morgen ga ik de boel weer aanpakken, zal wel voor en na foto's maken.
 
Nadat de Cory's flink aan het leggen zijn geweest, heb ik de bak even wat met rust gelaten.
De eitjes zijn weer weg, dus ga morgenavond flink aan de snoei.
Helaas zojuist mijn honing goerami vrouw dood in de bak gevonden, niet heel lang geleden gekocht omdat de vorige vrouw ook het leven liet.
Ik weet het niet meer met Labyrinthvissen, ik vind ze echt schitterend maar heb er altijd pech mee. Weet niet of ik er nog aan ga beginnen... heb grote plannen voor een Borneo biotoop in een grotere bak, die zou op basis van de Trichogaster Leeri worden maar ik twijfel eraan of dat gaat gebeuren.

Even flink de balen nu.
 
Het visbestan nu:
10x Rasbora Pauciperforata (sinds zaterdag, prachtige diertjes)
2x Colisa Chuna (m/v)
3x Corydoras Paleatus
1x Loricaria Parva
2x Ancistrus
2x Platys (en dus babyspul dat ik nog niet gevangen krijg)
5 Japonica garnalen (waren er 10, heb er 1 dood gevonden en de anderen? tsja)...

Je bak ziet er gaaf uit! Leuk dat je ancistrus zich zo leuk laat zien. Ik heb alleen wel een vermoeden dat je de rasbora's de verkeerde naam hebt gegeven. Mij lijken het de kegelvlekbarbelen (rasbora heteromorpha) of de rasbora hengeli, een kleinere variant hiervan. Al neigt de foto in mijn ogen naar de kegelvlekken.

Edit: Googelend op de rasbora pauciperforata komt vooral onderstaande foto naar voren:
785816killerfish_0_85_aquaria_jmd.jpg
 
Je hebt gelijk, het is de Heteromorpha... Weet niet hoe ik bij de andere ben gekomen
 
Zo, na een hoop legsels van mijn Corydoras te hebben afgewacht is het nu toch gelukt om de bak geheel aan te pakken en de boel een beetje op de foto te krijgen.
Helaas is mijn DSLR niet goed meer, veel dode pixels.
Van mijn schoonvader een oude Canon Powershot Pro1 gekregen, en daarmee nu aan het stoeien.
De foto's zijn niet van reuze kwaliteit, mede doordat ik hem niet fatsoenlijk stil gehouden krijg en dus alleen met flits foto's van enige toonbaarheid krijg.
IMG_3863.JPG

Eerst maar een totaaltje
IMG_3864.JPG
En dan nog maar eentje

IMG_3862.JPG

De grootste van de 2 Ancistrussen.
Prachtig dier dat zich regelmatig laat zien!

IMG_3869.JPG


De kleinere van de twee, degene die zoals ik in een ander topic vertelde de hele bak omploegt.
Het boomstammetje is in het totaaltje rechts van het midden te zien.

IMG_3874.JPG


Tussen de planten door zie je de Colisa Chuna man, die zich niet helemaal op zijn gemak lijkt te voelen sinds het vrouwtje er niet meer is.
Ik twijfel erg of ik er een nieuwe bij moet zetten, na 2 in korte tijd ben ik erg huiverig...

IMG_3878.JPG

Rasbora Heteromorpha (zoals ik vandaag gecorrigeerd werd, waarvoor dank!), de favoriet van mijn vrouw.
We hebben er 10 in gedaan, helaas inmiddels nog maar 9 over. Ik twijfel nog of ik er een stel bij ga zetten, ze zijn wel erg leuk.
Ik denk dat 15 het geheel wel compleet zou maken.

IMG_3888.JPG


De rechterkant van het aquarium, met in de hoek een Corydoras Paleatus. Prachtige dieren en de drie die ik nog heb doen het heel erg goed, zeker nu het weer koeler is laten ze zich goed zien, schuimen de bodem af en hebben de afgelopen weken meerdere legsels gehad.
Gisteravond zag ik enkele larfjes op de bladeren rondkruipen, nu zie ik niets meer dus ik vermoed dat ze opgegeten zijn. Wie weet of er nog een overblijft.

IMG_3887.JPG


De linkerkant, die ik afgelopen weekend volledig veranderd heb. Twee planten opgebonden (een op hout, een op lavasteen, kijken of dat goed komt). Vind het er zelf erg mooi uitzien, al ligt er nog wel aardig wat vuil op de bodem. Het verplaatsen heeft de boel flink vervuild, zal aankomend weekend met de nieuwe verversing wel weer wat afhevelen.

IMG_3889.JPG


Nog een keer, een close-up. Voor de oplettende kijker zit er nog een Japonica op de bodem.

En dan om af te sluiten, een dikke kus
IMG_3891.JPG

Van de Ancistrus :)
 
De 'achterwand' is aan het zakken, helaas. Daar heb ik al iets anders voor liggen, maar dan moet de bak eerst van de muur af.
Omdat mijn vrouw de woonkamer nogal verbouwd heeft (doet ze meestal als ik op zakenreis ben) staat het aquarium wat verscholen en is alleen vanaf de eethoek goed te zien. Er is een muur vrij waar ik hem nu mooi kan plaatsen, zodat hij vol in het zicht staat, dat is een project voor de komende tijd. Dan gaat dus ook de vuilniszak er achter weg en komt er zwart plasticfolie op de achterruit.
De bedoeling is om dit aquarium eind volgend jaar te vervangen voor een 100 of 120cm bak, de muur waar hij komt is 120cm alleen qua hoogte moet ik even kijken wat er kan.
Vrouwlief is het ermee eens.
Eerst ga ik een experiment doen met een 50x50x50cm bak, die voor de slaapkamer is. Ik heb daar een hobbyhoekje waar dit perfect past. Ik wil deze van hout maken, omdat de zijkanten toch niet zichtbaar gaan zijn.
Als dit goed lukt, zal de grote bak ook van hout gemaakt gaan worden, maar dan wel met zijruiten. Vind ik het niet mooi of lukt het niet zoals ik wil dan komt er een volglas aquarium met zelfbouw kap en een meubel dat ik zelf maak of tweedehands op de kop tik.

Tot zover de toekomst ;)
 
Inderdaad, Marcel!
Sinds we een aquarium hebben is ze volledig om. Ze zou zelfs wel maanvissen willen (ik ook) maar daar is nu nog geen plaats voor.
 
Zo, het is alweer een hele tijd geleden dat ik me hier heb laten zien. Door veel drukte op kantoor en mijn tweede leven als schrijver schiet het hobby'en er soms flink bij in, en behalve water verversen heb ik weinig met het aquarium kunnen doen.
Nu ik weer iets meer rust aan mijn hoofd heb (vrije dagen, boek af, enzovoort) heb ik vandaag het aquarium serieus aangepakt. Ik heb nog geen foto's, die wil ik morgenavond in alle rust maken als de kinderen op bed liggen en mijn vrouw aan het werk is, maar hier alvast de stand van zaken.

Het bestand:
- 16x Rasbora Heteromorpha (10x vanmiddag bijgekocht)
- 7x C. Paleatus (al is er 1 of een andere soort, of een speciale uitvoering. Hij/zij heeft erg lange vinnen, het lijkt wel een sluierstaart uitvoering. Werkelijk een schitterend dier, heel sierlijk)
- 2x Ancisctrus
- 1x Colisa Chuna (m)
- 1x Loricaria Parva
- 5x Japonica (ja, het zijn er weer 5)

De planten is iets minder drama, al zijn er nogsteeds wel problemen mee. Ik heb vanmiddag bijna alle grote Echinodorussen eruit gehaald, omdat:
1: Ze waren VEEL te groot, groeiden letterlijk de bak uit en daardoor viel er bijna geen licht meer in de bak voor de andere planten
2: Vele bladeren waren volledig vergaan waardoor er heel veel troep op de bodem kwam te liggen

Wel zaten er extreem veel stekjes aan, die ik er allemaal afgehaald heb en in de bodem gedrukt, daar zullen er toch wel weer een stel van uitgroeien tot grote jongens. 1 Van de oude, grote planten staat nog in de hoek naast het binnenfilter, als schuilplaats voor de Chuna man en ook omdat hoge planten gewoon mooi zijn. Niet alle bladeren zijn even mooi meer, maar dat neem ik even voor lief. Met andere planten heb ik erg weinig geluk, omdat ik geen plantenvoeding of CO2 gebruik is het soms lastig om planten mooi te houden.

Ik heb de 'hardscape' ook gronding aangepakt, alleen het mopani hout ligt nog op dezelfde plek, de stenen zijn allemaal verplaatst om het weer een wat ruimtelijker gezicht te maken.

De plannen voor een grotere bak zijn er zeker nog, hij gaat er komen, al is de vraag even wanneer en waar gaan we hem plaatsen. Voor nu ben ik nog erg blij met mijn 80cm, helemaal nu alles weer schoon en fris is.
 
Klinkt goed! Heel erg benieuwd naar de foto's.
 
Geen updates, waarom? De bak was niet om aan te gluren met al die vergane planten.

Na het plantendrama van de afgelopen tijd ben ik om, en heb inmiddels een plantenvoeding aangeschaft bij Backplay.
Ben nu in de tweede week van de voeding en ik begin enige verbetering te zien. Ik ben op dit moment aan het 'overdoseren', om de tekorten op zo'n kort mogelijke termijn aan te vullen en de planten een boost te geven, ik heb het idee dat het zijn vruchten af begint te werpen.

De stekken die ik van de Echino's gehaald heb beginnen eindelijk aan te slaan, planten komen niet meer zo snel los, en alles begint weer mooi groen te worden.
Ik heb kort geleden een Valisneria geplaatst die aardig begint te groeien en nadat ik ergens een video tegenkwam van iemand die lotussen als drijvers gebruikt, heb ik er daar 2 van aangeschaft (zat nog een derde bij zonder knolletje, dus ik denk niet dat daar erg veel van terecht zal komen.)
In onderstaande video is te zien hoe de bak er nu bijstaat. Bij het volgende onderhoud gaan alle blaadjes met gaatjes eruit (het zijn er nogal wat) en de Echinodoris achterin gaat in zijn geheel verdwijnen. Dat is niet meer dan een skelet, helaas. Nu hopen dat de voeding goed aanslaat en de planten goed de hoogte in gaan
Zodra ik zeker ben dat de planten goed gaan komen er nog wat meer drijvers in.
Ik besloot om voedertijd te gebruiken om een filmpje te maken, foto's maken is even lastig en een filmpje toont meteen 'alles' ;)

Het visbestand:

3x (1m/2v) Colisa Chuna
16x Trigonostigma Heteromorpha
7x Corydoras Paleatus
1x Loricaria Parva
2x Ancistrus (waarvan er 1 eigenlijk te groot is, die zal naar een ander huisje moeten)
3 of 4 Japonica garnalen

Er zwemmen nog wat kleine platy's rond, die moet ik nog uitvangen voor ik straks opnieuw met een 'plaag' zit.

Binnenkort gaat deze bak naar de andere kant van de kamer en komt op deze plek de 120x50x50 Borneo bak, die op dit moment alleen nog op papier bestaat.
Voor die zal ik waarschijnlijk een nieuw topic openen, omdat daar een stuk meer werk in gaat zitten dan deze, die (zodra de planten weer doen wat ze moeten) eigenlijk weinig aandacht vereist.

Goed, video!
Waarschuwing vooraf: Als je niet van symfonische metal houdt, geluid uitschakelen. Ik heb geprobeerd Youtube zover te krijgen dat de audio verwijderd wordt maar dat gaat dus niet... Mijn huidige telefoon wil dat ook niet doen, en ben te lui om het op de laptop te bewerken en opnieuw te uploaden ;)

 
Mooi hoor en wat een enorme Corydoras!
 
Ja, die groten zijn de dames, de hele kleintjes zitten er nu een maand of 3 in nu. Blijven leuke diertjes, al zou voor deze bak een kleinere soort misschien wat beter zijn.
 
Vanmiddag bestond uit het project "Richt je aquarium opnieuw in met een gigantische kater", na een feestje gisteravond dat flink uit de hand liep.
Tsja, het stond op de agenda en het was hoog tijd om iets te doen aan alle afstervende planten.
Dus, met frisse moed en op mijn gemak de hele bak leeg gehaald. Stenen, hout, planten, alles moet eraan geloven.
De lavastenen zijn allemaal netjes opgepoetst, het hout is flink gespoeld en op sommige punten heb ik er een flinke lading baardalg afgepoetst, die erop kwam tijdens het afsterven van de planten.
Met heet water en een afwaskwast komt het er prima af.
Het keramieke boomstammetje, de favoriete schuilplaats van de grote Ancistrus, zat er ook onder. Dus, voorzichtig eruit gehaald, gekeken of ik nog vis zag en dacht veilig te zijn.
Niet dus, na het schoonmaken zag ik ineens een vind in het holletje. Schrik! Snel in het water gelegd, met angst dat het dier al dood zou zijn, maar gelukkig was dat niet het geval. Hij zwemt weer vrolijk door de bak en heeft alles alweer volledig omgeploegd...
Helaas is hij erg cameraschuw, dus heb hem weer niet vast kunnen leggen.
Daarna de planten heftig uitgedund. De planten die het ergst aangetast waren heb ik weggegooid, waarmee ik dus officieel geen grote Echinodorissen meer heb, helaas.
Gelukkig zijn er nog genoeg planten over, en met de plantenvoeding van Backplay heb ik ze ook weer aan het groeien.
De Valisneria die ik kort geleden geplant heb is als een idioot gegroeid en had al flink wat stekken, die zijn er allemaal in terug gekomen. Ik heb de grote bladeren er ook niet afgehaald, ik vind het een prachtig gezicht en de gourami's zijn er blij mee als er iets op het water drijft.

Goed, genoeg gekletst, hier een aantal foto's. Helaas ben ik met de powershot niet zo bedreven als ik met de Nikon was, hij is niet zo makkelijk stil te houden dus veel detail foto's heb ik niet kunnen maken en de dieren zijn zo goed als allemaal bewogen. Ik zal vandeweek nog proberen wat plaatjes te maken als het goed donker is en ik het even op mijn gemak kan doen.

IMG_4101.JPG

Een bijna totaaltje
IMG_4106.JPG

Overzicht van de linker kant

IMG_4107.JPG

Rechts
IMG_4108.JPG

Helemaal
IMG_4110.JPG

Nog een keer helemaal

IMG_4113.JPG

Anubiassen op het Mopani hout geplakt

IMG_4114.JPG

Het grote stuk hout staat nu rechtop tegen de pomp, met daar achter de Valisneria. Op de voorgrond een paar Cory's die erg gelukkig zijn met de open ruimte in het midden.
IMG_4116.JPG

Mijn gezellige school kegelvlekken, een genot om naar te kijken!

IMG_4117.JPG

Aan de rechterkant ligt nu de partij lavastenen opgestapeld, met een aantal schuilplaatsen voor de Cory's en garnaaltjes ertussen.

IMG_4119.JPG

Eigenwijze, maar mooie Trichogaster chuna, hij wil niet stil zitten en is nog wat knorrig omdat ik zijn kasteel (schuimnest) heb afgebroken met de waterwissel.

IMG_4120.JPG

Nog een poging, maar stilzitten? Ho maar.

Daar laat ik het even bij.
In overleg met de vrouw gaan we vandeweek een leuke groep Cherry Red garnaaltjes halen om weer wat garnalen leven te hebben.
De Japonica's zijn hartstikke leuk maar we zien ze niet heel veel. Ze kweken ook niet, en zijn niet de goedkoopste garnalen, en degenen die er nu nog inzitten zijn inmiddels alweer 3 jaar bij ons, van de 10 zijn er nog 3 over dus dat zal niet erg lang meer duren.

Volgende week zal ik proberen wat betere detailshots te maken, eens zien of ik de oude vertrouwde Nikon nog aan de praat krijg, dat gaat een stuk beter :)

IMG_4115.JPG
 
Mooi gemaakt, ondanks de kater!!
 
Even een snelle update, want de bak is een pestbende op dit moment.
Waarom?
Hij is net de hele kamer doorgesleept om op zijn nieuwe stek terecht te komen.
Direct naast de deur, dus daar moet nog even een deurstopper gaan komen, dat is na volgend weekend als de vakantie is aangebroken (hoera!)

Snel plaatje met de telefoon
IMG_20170806_135303.jpg
 
Even een paar fototjes. Niet de beste plaatjes want overdag met mobiele telefoon, maar ik was @Altispinosa nog een foto van mijn drijvende lotus verschuldigd ;)
IMG_20170814_165945.jpg
IMG_20170814_165951.jpg
IMG_20170814_165957.jpg
IMG_20170814_194850.jpg
IMG_20170814_194855.jpg
IMG_20170814_194900.jpg
IMG_20170814_194904.jpg
IMG_20170814_194910.jpg
IMG_20170814_194916.jpg
IMG_20170814_194919.jpg
IMG_20170814_194952.jpg
 
Mooi hoor.
Is die Hypancistrus altijd zo tam of enkel als er eten is?
 
De Ancistrus is meestal erg schrikkerig maar als er iets te halen valt dan ziet hij niets meer om zich heen.
Hij is alleen eigenlijk te groot aan het worden voor de 80cm.
Ik heb er twee inzitten, de kleinere versie zie ik minder.

Dit is ook nog degene die kort geleden in zijn boomstam bleef zitten terwijl ik die met heet water aan het schoonmaken was... Nogsteeds in leven en net zo mooi.
 
Ancistrus bedoelde ik idd.
Ja is altijd zo frappant vind ik,met eten niks aan de hand maar verder in het donkerste hoekje uit het zicht kruipen.
 
De laatste tijd is hij iets minder schuw, kleeft regelmatig aan het raam, maar is niet zo zichtbaar als bijvoorbeeld de Loricaria parva die erin zit.
 
Ik begrijp dus dat het daarvoor allemaal niet zo goed ging?
 

Terug
Bovenaan