Mijn aquarium project


J

Jack van Nispen

Guest
Hallo iedereen,

Zoals ik een tijdje geleden heb aangegeven in het voorstellen topic. Hebben wij een kale aquarium bak aangeschaft van 260 x 60 x 60.

Ik ben de afgelopen week druk bezig geweest met het dragende frame voor dit monster. Ik heb gekozen om het te maken van 70mm geïmpregneerd balken. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik die nog had liggen en ik zelf niet kan lassen. En ik van overtuigd ben dat dit het prima zal moeten dragen.

Op onderstaande foto is die voor een groot deel al af alleen de poten onder nog vast zetten in het midden en de multiplex plaat er nog op:

Bekijk media item 1089
Zo staat die er nu bij met de poten onder vast, plaat erop en 2 cm dik piepschuim.
Bekijk media item 1088Bekijk media item 1087
Onder het frame heb ik nog een dun matje gelegd voor de kleine oneffenheden in de vloer (voegen van tegels enz) op te vangen en de vloer te beschermen tegen de druk.

De volgende stap zal de lichtkap worden en de filter.

Groetjes,
Jack
 
Dat is een enorme bak,heel erg gaaf!
Succes verder.
 
Inderdaad een enorme bak en ik ga het volgen.
 
Oh geweldig is dit! Wat een grote bak wordt dat.
Leuk om het project vanaf het begin te kunnen volgen.
 
Geweldig.

Welke plannen heb je voor de inrichting en het bestand?
 
Je schiet al lekker op!

Heb je ook nog iets gedaan om het scharen te voorkomen? Ik zie 15 staanders en als ik het goed zie midden achter 2 diagonale verstevigingen? Maar verder zie ik niet echt hoekprofieltjes oid om het knikken van die staanders tegen te gaan.
 
Geweldig.

Welke plannen heb je voor de inrichting en het bestand?

Zover ben ik nog niet ik wil me eerst richten op de techniek uit te zoeken en aan te schaffen. Eventueel in de tussentijd beginnen aan een achterwand.

Je schiet al lekker op!

Heb je ook nog iets gedaan om het scharen te voorkomen? Ik zie 15 staanders en als ik het goed zie midden achter 2 diagonale verstevigingen? Maar verder zie ik niet echt hoekprofieltjes oid om het knikken van die staanders tegen te gaan.

Ik heb de staanders onderin vast gezet met hout. En de middelste en buitenste onderin en bovenin nog een balkje tussen de poten. En de hoeken hebben hoekijzers zware die zijn inderdaad niet zichtbaar op de foto's.
 
Ik ben me nog aan het verdiepen in de lichtbak (zie ander topic in verkichting) maar voor ik die maak wil ik nog eerst een start maken met de achterwand.

Ik heb al eens wat rond gekeken naar andere creaties op dit forum en de grote lijnen qua stappen zijn wel duidelijk.

Ik ga beginnen met piepschuim en eventueel pur maar ik ben huiverig dat het te lastig te controleren is qua uitzetten en dat het komt op plaatsen waar ik het niet wil. Daarna een 2 tot 3 lagen tegellijm en afwerken met 2 lage epoxy.

Ik wil graag de slangen van de externe filter verwerken in de wand. Ik heb 2 filters is het voldoende om deze de een links onder en de ander rechts onder te laten aanzuigen of is het beter om deze ook op te splitsen in 2 slangen ieder. Ik wilde hier wat filter watten in de wand onopvallend verwerken zodat er geen vis opgezogen kan worden. En dan boven aan de uitstroom van de filter te maken hier wilde ik geen watten voor zetten aangezien deze toch schoon water heeft en een vis er niet in kan komen. Deze wil ik wel in 2 delen splitsen ieder. Ik neem aan dat het beter is de uitstroom onder het water niveau te houden voor gekletter van water.

Ik was overigens van plan om 2 staaf verwarming te plaatsen in het aquarium als ik ze achter de wand zet zal niet voldoende zijn denk ik en extern hindert weer de doorstroming want wil er ook nog een CO2 installatie tussen zetten.

Ik ben vandaag naar de bouwmarkt gegaan voor tec7 dit kwam ik veel tegen in de topics. Maar ik kan deze niet vinden bij gamma, praxis, Hornbach. Welke kit kan ik nog meer gebruiken?

Groetjes
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Nee 2 externe filters ik wil geen gaten gaan boren in een oude glas bak. En ik heb ze net aangeschaft. Ze kunnen samen ruim 1000L aan dus moet goed komen

Overigens waar ik hem van gekocht heb heeft volgens eigen zeggen 15 jaar gedraaid met een vijverpomp
 
Nee snap ik, oud glas schijnt nogal link te zijn..
 
Gewoon de bison siliconenkit voor glas en aquaria gebruiken (staat op de voorkant van de tube als het geschikt is voor aquaria)
 
Wat een bak :D prachtig! Ik ben erg benieuwd wat je allemaal ermee gaat doen :)
 
Dat word met 936 liter bruto toch een zware massieve bak en ik ga dit topic met veel belangstelling volgen want ben benieuwd naar het uiteindelijke resultaat qua afwerking en inhoud.Succes.:thumbs:
 
Gewoon de bison siliconenkit voor glas en aquaria gebruiken (staat op de voorkant van de tube als het geschikt is voor aquaria)

Ik kan alleen een klein tube vinden maar geen kit koker aangezien ik een paar lagen piepschuim op elkaar wil lijmen en uiteindelijk tegen de achterwand heb ik wel iets meer nodig.

Groetjes
 
Gewoon de bison siliconenkit voor glas en aquaria gebruiken (staat op de voorkant van de tube als het geschikt is voor aquaria)

Ik kan alleen een klein tube vinden maar geen kit koker aangezien ik een paar lagen piepschuim op elkaar wil lijmen en uiteindelijk tegen de achterwand heb ik wel iets meer nodig.

Groetjes
 
Ik kan alleen een klein tube vinden maar geen kit koker aangezien ik een paar lagen piepschuim op elkaar wil lijmen en uiteindelijk tegen de achterwand heb ik wel iets meer nodig.

Groetjes

Ja dan zal je of beter moeten zoeken of een andere bouwmarkt moeten bezoeken.
 
Oké dan zal ik ze op internet bestellen ik heb 3 bouwmarkten bezocht maar ze hebben alleen die kleine tubes ze hebben verschillende tec7 soorten kan ik gewoon de standaard transparant gebruiken.
 
Ik heb bijna alles in huis voor de achterwand te maken. Ik moet alleen nog de kit bestellen/online zoeken en de epoxy maar dat laatste doe ik pas als ik tevreden ben over het uiterlijk van de wand wordt ook mijn eerste.

Ik wil wel dit weekend eerst nog ff de onderdelen halen voor de leiding van de filters ik heb 2 externe. Nu wilde ik op de lichtste de CO2 reactor zetten en de sterkste alleen als filter.

Ik heb bij een soort tuincentrum hard PVC beregening buizen en koppelingen gezien. Zou ik hier mijn leiding werk mee kunnen maken zijn diameter 20mm buizen hebben ook dikker maar dan ga ik dikker dan de originele aansluiting op de filters en ben bang voor te veel druk verlies. Kan ik deze samen aansluiten of moet ik iedere pomp apart laten lopen via leidingen.

Ik wil overigens pvc gebruiken omdat ik op meerdere plaatsen wil afzuigen (3) en op meerdere wil uit stromen (5)
 
hard PVC = druk PVC :)

hoe groot de diameter van de buizen moet zijn ligt aan de originele aansluiting.

is dit 12/16 zou ik 20mm buis gebruiken
is die 16/22 zou ik 25mm buis gebruiken

Druk PVC heeft namelijk een dikkere omranding, dus de binnen diameter is kleiner als bij normaal/elektrabuis PVC. knietjes in PVC belemmert de doorstroming ook nog dus een wat grotere diameter is aan te raden. gebruik van 90graden knietjes moet je sws beperken, soms ontkom je er niet aan maar gebruik zoveel mogelijk getrokken 90graden bochten en 45graden knietjes.
 
Oké ja ik weet niet zeker inderdaad of het binnen of buiten is. Ze hebben ook 25 ik heb 2 filters met beide andere slang diameter de een 16/22 en de ander 12/16

Kit overigens zojuist besteld maar meteen 4 tubes besteld is aquarium kit dus moet goed komen.
 
Nou ik ben begonnen aan de achterwand te maken ik ben er zondag bijna de hele dag mee bezig geweest. Het was toch verschrikkelijk weer buiten.

Hier was ik bezig met de linker hoek

IMG_20180513_143255.jpg


Helaas heb ik daarna niet meer zo veel foto's tussen door gemaakt dus hier een paar zoals het nu is. De linker helft is klaar helemaal vast gelijmd. De rechterkant is wel al in vorm maar moet nog gelijmd worden deze wordt nu nog door saté prikkers vast gehouden.

IMG_20180515_202738.jpg


IMG_20180515_202801.jpg


Het is een beetje lastig om het goed op de foto te krijgen en een indruk van diepte is misschien lastig.

Maar goed ik ben er best tevreden over als de rechterkant vast zit maak ik het vast in het aquarium en kan ik beginnen met de tegellijm.

Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden. En hou rekening ermee dat het mijn eerste keer is dus zal nog niet zo goed zijn als sommige
 
Ga je er nog wat op smeren? Tegel lijm oid?
 
Ja eerst een paar lagen tegellijm 2 tot 4 lagen moet ik even zelf zien. Dan doe ik t een beetje kleur toevoegen met water gedragen verf. En dan 2 lagen epoxy in de laatste wil ik wat zand strooien voor de glans tegen te gaan
 
Jah okee doe je goed.
Enige puntje dat ik had was de naden/strepen die de piepschuim platen hadden, maar dat smeer je nu weg met de tegel lijm
 
Ziet er echt super cool uit! Ben benieuwd naar het resultaat straks!
 
Ik heb vandaag de leidingen gehaald voor de filters op aan te sluiten. Ik heb onder in de achterwand al 3 gaten gemaakt waar ik de aanvoer/aanzuig van de filter slangen in plaats. Nu zit ik een beetje te rommelen met de schone uitvoer wat uit de filter komt moet dit onder het water oppervlak zitten of kan ik deze ook een beetje erin laten hangen van boven beide opties zie je niet als het af is alleen als ik ze in de achterwand op ongeveer 10cm onder water niveau zet moet ik de slang een s bocht laten maken omdat er rondom een 10cm glas strip zit waar ik omheen moet om na de achterwand te komen.
 
Ik ben begonnen met de tegellijm op de achterwand deze zit nu vast gekit.

Dit is het resultaat na 1 laag tegellijm deze had ik wat dunner gemaakt om hem wat makkelijker te smeren beetje aanbranden zoals ze ook wel eens zeggen:

IMG_20180525_071643.jpg


IMG_20180525_071634.jpg


Zo is die nu de 2 laag lijm erop de eerste heeft 2 dagen gedroogd omdat m'nik niet eerder tijd had:



IMG_20180526_165513.jpg
IMG_20180526_165520.jpg
 
Ziet er gaaf uit!
Ja eerst een paar lagen tegellijm 2 tot 4 lagen moet ik even zelf zien. Dan doe ik t een beetje kleur toevoegen met water gedragen verf. En dan 2 lagen epoxy in de laatste wil ik wat zand strooien voor de glans tegen te gaan
ik heb 3 lagen tegellijm gebruikt en de laatste laag gemengd met acrylverf van de action. Gingen 2 tubes in:juggle::D;)
 
Vet project! Succes!

Geen bioloog op zo’n grote bak?
Had jij die middelste staander eruit gehaald zodat er een sump onder kan? Want dat zat ik te denken om als advies te geven. Je weet maar nooit of je toch ooit nog een overflow box wilt... Nu kan er geen sump onder, als je die middelste steun weghaalt kan je altijd nog alle kanten op.

Er moeten dan wel dwarsleggers/dragers komen aan de bovenkant. Dus op foto 1 van links naar rechts een aantal balkjes.
 
Laatst bewerkt:
Vanavond de laatste laag tegellijm er op gedaan. Ik heb de tip van Ruben gebruikt en er de basis kleur in verwerkt. Ik vindt dat het goed heeft uitgepakt. Ik doe hier na nog wat kleur toevoegen als het droog is.

IMG-20180527-WA0000.jpg


IMG-20180527-WA0002.jpg
 
Ik ben inmiddels wel al wat verder opgeschoten sinds mijn laatste post hier zie ik. Het aquarium is nu aan het indraaien na een periode van 10 dagen leeg filteren en dagelijks verversen.u

Zo staat die er nu bij de ombouw is ook bijna klaar. Alleen nog de deurtjes.

IMG_20180918_181321.jpg
IMG_20180918_181207.jpg
IMG_20180918_181246.jpg


Enige waar ik nu nog problemen mee heb is mijn CO2 systeem. Ten eerste sluit de magneetventiel niet volledig af zou wel vuil zijn denk ik. Maar ik heb er een CO2 continu test in hangen maar deze blijft onveranderd op blauw ik had eerst 1 bel per seconde ik heb hem zojuist verhoogd na een 2/3 bellen per seconde kijken of het veranderd. Ik heb er een reactor met bio ballen boven in maar ik heb toch nog een fijne soort stof door het aquarium zou dat de CO2 kunnen zijn die niet op lost?
1537371435784-727499629.jpg
 
Ziet er goed uit, leuk ook die patrijspoorten aan de zijkant. Weet je al wat je in de bak wilt gaan houden qua bewoners?
 
je zou eventueel nog wat bioballen in de reactor kunnen doen, of een grof stuk filter mat.
Dan lost de co2 nog wat beter op.
Wel een mooie reactor heb je daar. :eek:
 

Terug
Bovenaan