Bubbels uit bodem


Z

ZinaZina

Guest
Hallo allemaal,

Ik heb even gespit tussen de onderwerpen, maar kon het zo snel niet vinden.
Ik heb nu een half jaar mn aqua draaien, met voedingsbodem en daarover een flinke laag fijn zand.
Nu zie ik af en toe ineens een bubbel opkomen....dat was volgens mij niet best...? Moet ik in de bodem prikken om het ergste eruit te halen of er juist helemaal vanaf blijven nu?

Groetjes Zina
 
Af en toe is niet zo erg dacht ik want dat kunnen ook co2 gassen zijn welke de bacterien aanmaken. Als je echt veel bellen constateerd kan er iets aan de hand zijn maar na een half jaar verwacht ik dat niet. Hier zie ik in de grote bak ook af en toe wel een grote bel opstijgen hoor.
 
Okay gelukkig! Dank voor je snelle reactie!
 
Kan ook nog stikstof zijn als de bodem heel goed bioactief is.
Dat is helemaal mooi.
 
Voedingsbodem afgedekt met zand,mijn eerste gedachte is toch niet positief om eerlijk te zijn maar misschien is het niets ergs.
Ik las ergens een tip van Nicolientje door een wattenstaafje in de bodem te steken en dan aan het staafje ruiken of het stinkt.
Misschien een idee om eens te proberen?
 
Bij mij was het juist het eerste half jaar ongeveer dat er rotte plekken in het filterzand zaten bv
 
Was dat heel erg fijn dan John want als het iets grover is dan zou je dat toch niet zo snel krijgen lijkt mij.
 
Was die middelmaat.
Maarja ff kijken wat het resultaat zal zijn als Zina de boel beter bekijkt.
 
Ik ga die prikker eens proberen, lijkt ook wel of het op 1 plek is steeds. Nu pas 4x gezien, maar ja, daarvoor een half jaar niet...ik dacht dat het per definitie foute boel was, maar het kan nog meevallen dus.
Ik ga morgen even kijken, bedankt voor het meedenken in ieder geval :D
 
Heb een zwarte bodem....; ) lastig te zien
 
Van AquastoreXL 0.3mm Superfijn zand
 
Ok, die ken ik niet maar is wel vrij fijn want ik heb die van de Hornbach en die is 0,4-0,8mm.
 
Gewoon een saus lepel nemen, een schep van de bodem nemen, in de buurt waar je de bubbel(s) hebt gezien en dan voorzichtig boven een bakje het water eraf schudden. RUIK nu aan de bodemgrond, ruikt het als humus, dan is het helemaal prima, en hebben bovenstaande respondenten helemaal gelijk. Ruik je echter rioollucht of iets als drijfmest, dan is het echt foute boel, je ruikt dan namelijk methaan ( moerasgas) en dat is , helaas, zeer schadelijk voor levende organismen. Vertrouw maar gerust op je neus.
 
Bedankt allemaal voor de reacties, wattenstaafje was niks, als in, niks verkeerds, sauslepel ga ik morgen even doen.
Heb wel groot onderhoud gedaan vandaag, mn hout eruit gehad, daar kwamen aardig wat bubbels van mee naar boven, en er bleek een plant die bovengronds compleet weggevreten was, ondergronds dapper doorgeworteld te zijn, die heb ik zoveel mogelijk uitgegraven, had t idee dat het daarmee te maken zou kunnen hebben....
Inmiddels heb ik wel een ander probleem, dit heb ik geplaatst bij ziektes, maar daar staat het waarschijnlijk niet goed.
Zijn er mensen die daar missch even naar zouden willen kijken en advies hebben?
 
Dussssss dikke vette bodemrot....
Dankjewel BigSmoke voor je tip.
Ik heb net 25% ververst en ga morgen maar de boel leeghalen. Kan wel janken, hij stond net zo mooi...verklaart wel een hoop van mn vissengedrag denk ik...
 
Weet het wel zeker ZinaZina. Zelf ook door schade en schande wijzer geworden. Is ook de reden dat ik al weer heel wat decennia geleden ben overgestapt op bodemverwarming en fijne kiezel/substraat ( 3-4 mm) en GEEN voedingsbodem, wel lateriet. Dit is ook na vele jaren nog steeds een goede combinatie en die gaat niet rotten, ook niet na heel veel jaren in de bak.
 
Jaaa ik had me ook echt wel ingelezen over voedingsbodem en zand, maar kwam ook zoveel wel goede ervaringen tegen dat ik dacht, voor de plantjes is het wel goed, dus laat ik het maar gokken....jammerrrr, ben er echt goed ziek van.
 
Kan lateriet ook onder die zandbodem denk je? Wist helemaal niet wat dat was, maar is ook nog eens veel goedkoper dan voedingsbodem zie ik.
 
Kan lateriet ook onder die zandbodem denk je? Wist helemaal niet wat dat was, maar is ook nog eens veel goedkoper dan voedingsbodem zie ik.
Een voedingsbodem is nergens voor nodig. Helaas wordt het nog vaak geadviseerd.
Gewoon een laag filterzand en bij planten die voeding ding uit de bodem halen plaatselijk wat in de bodem stoppen.
De mooiste oplossing vind ik osmocote capsules omdat klei ballen nogal eens rotzooi geven als een plant er uithaalt om war voor reden dan ook.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik ben het met Dirk eens en zou ook met capsules werken. Zo n bodem raakt ook uitgewerkt namelijk.
 
Aha okay dank jullie wel, dan ga ik daar maar naar op zoek
 
Ik zou met osmocote toch een beetje opletten. Als dat op de een of andere manier boven de bodem uitkomt kun je een behoorlijke ammoniumpiek krijgen. Ik heb ze een tijdje gebruikt, maar mijn Ancistrus groef de bolletjes nog wel eens boven het zand, met als gevolg een enorme piek. Op internet genoeg nare ervaringen mee te lezen.

Zelf gebruik ik nu de capsules van dennerle. Geven ook lang niet zo'n rommel als kleibollen, maar zijn wel veilig voor je waterwaarden.
 
Is dat zo Noa want ik hoor dit voor het eerst namelijk. Komt dat dan echt door de bolletjes of doordat de bodem wordt "omgewoeld" en er daardoor stoffen vrijkomen die in de bodem zitten?
 
Door de bolletjes. De stikstofbron is osmocote is ammonium. Zolang ze onder een dik genoege laag substraat blijven is er niets aan de hand, maar als ze boven het substraat uitkomen gaan ze 'lekken'. In de VS wordt dit spul al lange tijd gebruikt, dus als je er in het Engels naar zoekt, kom je behoorlijk nare verhalen tegen.

Ik ben er in ieder geval vissen aan kwijt geraakt en vond dat toch behoorlijk naar. Vandaar dat ik wel wil waarschuwen.
 
Nou ik ga eerst maar eens beginnen met leeghalen, hoe ik die voedingsbodem tussen mn zand vandaan krijg wordt ook nog even goochelen. Het lijkt ook wel of een paar guppen scheef gaan zwemmen...hoop dat ik het me maar verbeeld, maar dat zal ook wel niet, not my lucky day geloof ik
 
Kijk, iedereen moet natuurlijk helemaal zelf weten wat ze doen. Ik wil alleen waarschuwen, omdat ik in mijn geval zeker weet dat het van de osmocote afkwam. Naast dat dat de enige verandering was, heb ik een capsule in een bak water gelegd en daar het ammonium in getest. Die was onmeetbaar hoog. Ik zeg niet dat alle soorten osmocote hetzelfde zijn, alleen dat ik er wel mee zou opletten.
 
Er zal ook zeker verschil inzitten denk ik. Ik zou ook denken dat de nitrificerende bacterien de nh3/4 wel moeten kunnen omzetten als de bak goed is ingedraaid.
 

Terug
Bovenaan