180L gezelschapsaquarium van Mafkees (Dubai 100)


Ah.. eindelijk heb ik even de tijd kunnen vinden om aan het einde van de verlichtingscyclus (na het uitschakelen van de CO2) wat foto's te schieten. Komen ze dan...en niet schrikken. Zoals gezegd heb ik deze zomer een aantal planten afgeschreven. Dit kwam voornamelijk door te agressief en te ongeduldig snoeien. Ook heb ik een extreme bloei van zwarte baardalg in mijn bak. Het ergste is voorbij maar het zit nog altijd overal op het hout helaas. De verspreiding lijkt wel gestopt inmiddels. De rode planten linksachter heb ik toevallig net herplant.

Overzicht

07-11-18 1.jpg


Rode planten. Iemand een idee waar deze extreme algengroei vandaan komt? Ik heb drie dagen geleden nitraat, fosfaat en profito gedoseerd. Mijn druppeltest die dag was 5 nitraat en <0,1 fosfaat omdat ik maandenlang niets gedoseerd had. Die waarden waren natuurlijk eigen schuld maar waarom komt die algengroei zo plots na het doseren opzetten? De huidige waarden (na het doseren) heb ik nog niet gemeten. Daar zal ik morgen proberen tijd voor te maken.

20181107_214709.jpg


20181107_214739.jpg


Hier nog maar eens de twee 'sliertplanten.'
Zoals gezegd zijn ze aardig verbruind en dit proces lijkt helaas door te zetten. Ik vraag me af of ik ze ga verliezen want ik zou geen idee hebben waarom. Wel lijkt er een verse scheut/loper door te breken..

20181107_214639.jpg


Tot slot...lang niet gezien. Mijn grote vriend en stiekem nog altijd mijn favoriete visje: Otto de otocinclus. Kleine visjes worden groot! Ik twijfel nog altijd om een groepje vriendjes voor hem toe te voegen. Wat denken jullie, heeft dat nog zin?
De 'ruis' links is geen dwarrelend stof maar enige algengroei op de voorruit.

20181107_214351.jpg
 
Waarom zou dit geen zin meer hebben?
Hij zit al enige tijd alleen. Ik weet niet of vissen daar bij wijze van spreken aan wennen c.q. anti-sociaal worden. Ik ga binnenkort waarschijnlijk drie vrouwelijke honinggoerami's ophalen om de nieuwe heren te vergezellen. De kans is groot dat ik dan vijf oto's meeneem.
 
Ze hebben tegenwoordig online re-socialisatie curcussen voor vissen ;):D
Ik zou er nieuwe bijzetten wordt ie vast blij van:)
 
Morgen ga ik drie dames honinggoerami's halen om de twee heren te vergezellen.

Wat me net ineens opviel hé....
Help! Mijn goerami is klusser!

Wat een mooie bouwwerkjes. Hij is al de koning van de bak...spuit 11. ;)

upload_2018-11-8_21-26-20.png


upload_2018-11-8_21-26-57.png


upload_2018-11-8_21-26-35.png


Oh ja, we hebben ook nog een hele boel Rode Duivels aanwezig. Die drie dikke bladen gekookte spinazie zijn binnen no-time verorberd.

20181108_211254.jpg
 
Ik ben eruit, ik ga een rescape doen. Het wordt een grote operatie. Alle alle hardscape en planten moeten verwijderd worden en daarna de bewoners. De gehele bodem (ADA Aquasoil Amazonia Light) wordt flink verschoond d.m.v. hevel en gehusseld omdat bepaalde plaatsen zeer sterk beplant waren en andere nog nooit. Zo hoop ik dat de bodem langer mee kan gaan en hij niet uitgeput raakt. Tijdens de werkzaamheden gaan uiteraard de vissen in een ruime emmer waar ik gewoon het filter op aansluit met een aquariumspons voor het inlet en met de stroming op zeer laag.

Ik kwam net zulk prachtig hout tegen dat ik direct de knoop heb doorgehakt.

Rechts achtergrond
driftwood-dw2085.jpg


Rechts voorgrond
driftwood-dw2100.jpg


Links (mijn favoriet).
Op het hout gaan veel planten geplaatst worden etc. Wordt vervolgd!
driftwood-dw2098.jpg
 
Ben benieuwd! Wanneer wil je er mee bezig?
Het hout komt binnenkort binnen en ik ga dadelijk enkele grote keien halen bij een persoon via MP die zijn vijver wegdoet. Dan zou ik qua hardscape compleet moeten zijn. Dan rest dus de plantkeuze en daar ga ik heel erg hard en diep over nadenken. Ik denk dat ik het over 2 tot 3 weken doe.

Vreemd dat de foto niet meer werkt. Hier is het linkerstuk.
Screenshot_1.jpg
 
Het hout komt binnenkort binnen en ik ga dadelijk enkele grote keien halen bij een persoon via MP die zijn vijver wegdoet. Dan zou ik qua hardscape compleet moeten zijn. Dan rest dus de plantkeuze en daar ga ik heel erg hard en diep over nadenken. Ik denk dat ik het over 2 tot 3 weken doe.

Vreemd dat de foto niet meer werkt. Hier is het linkerstuk.
Bekijk bijlage 262015
Foto is bij mij in je vorige post ook gewoon te zien. ben benieuwd!
 
Een update na wat klein onderhoud vandaag. Ik ben erg blij met hoe helder het water is tegenwoordig, na het installeren van de nieuwe (glazen) inlet. Het zwerfvuil is ook beduidend minder. Voorheen had ik namelijk een inlet met een sponsje er overheen om te voorkomen dat garnalen zouden worden opgezogen, maar dat is nu niet meer nodig. Het filter zuigt nu dus daadwerkelijk ook vuil op. Dit betekent wel dat ik vaker filteronderhoud zal moeten gaan plegen maar dat geeft niet.

12-11-2018.jpg
 
Laatst bewerkt:
Vandaag heb ik het hout opgehaald. Scaping time!!

Ik vraag graag om jullie meningen. Ik heb vier hoofdopties, waarbij het me nu even gaat om het hout en evt. stenen en beplanting later wel komen. Deze constructies rusten op zichzelf en zullen gestut worden. De handdoek waar ze op liggen is net iets kleiner dan mijn aquarium qua oppervlakte.

Het hout blijft grotendeels onbekleed.

Het verschil tussen 1 & 2 en 3 & 4 is dat het hout rechts is omgedraaid.
Wat is jullie favoriet?

1
10.jpg


12.jpg


2
20.jpg


25.jpg


3
31.jpg


35.jpg


4
41.jpg


45.jpg
 
Laatst bewerkt:
Ik zeg 4, lijkt alsof er uit de hoek rechtsachter het hout komt en over de steen is gegroeid. Lekker natuurlijk. Andere staat het hout een beetje 'op pootjes' als je begrijpt wat ik bedoel
 
Ik zeg 4, lijkt alsof er uit de hoek rechtsachter het hout komt en over de steen is gegroeid. Lekker natuurlijk. Andere staat het hout een beetje 'op pootjes' als je begrijpt wat ik bedoel
Ik heb nu overal een foto van boven bijgezet, misschien verandert dat je inzicht nog.

Ik neig naar 1 of naar 3. Nadeel van 3 is dat het bovenaanzicht wat rommeliger is.

Besef dat alles in/op het substraat komt te staan en dat er nog stenen en/of beplanting wordt geplaatst bij de 'pootjes' inderdaad. Ik wil kijken of ik de illusie kan creëren dat het hout niet staat maar echt van rechts komt.

4 vind ik ook mooi recht van voren, omdat er dan echt een goede lijn in zit, maar dat laatste stukje rechts is van het bovenaanzicht een beetje gek. Als ik 3 neem, dan plant ik bij het voetje dus genoeg groen om ervoor te zorgen dat je niet ziet dat hij staat.
 
Zoals beloofd nog enkele foto's, alsmede enkele vragen. Eerst ''the happy couple.''
Op deze foto waren ze bezig met hun territoriumdrift zoals je kunt zien. De kinnen mooi donker en de vinnen deels rechtop. Ze vallen elkaar niet aan maar ze dansen wel vrij continu. De minder dominante (links) heeft een holletje gevonden waar hij zich thuis schijnt te voelen en de rechter heeft de hoek met drijfplanten tot zijn thuis verkozen.

Bekijk bijlage 261693

Dan wat vragen..
Ik heb afgelopen week wat planten verplaatst. De planten links heb ik geheel verwijderd en ik heb de bodem daar goed uitgezogen. De rode toppen heb ik vervolgens opnieuw geplant. Die gaan wel goed inmiddels. Ook heb ik de 'sliertplanten' geheel verwijderd, de wortels getrimd en opnieuw geplant. Nu viel me het volgende op: de onderkant van e slierten wordt zo bruin. Ik wist niet of ik deze plant diep moest planten, of juist oppervlakkig, dus ik heb het allebei gedaan om te zien welke beter zou presteren. Maar beide planten lijken het even slecht te doen. Waarom wordt de onderkant zo bruinig en wat kan ik hiertegen doen? Zie pijlen.

Bekijk bijlage 261694

Vanavond kijk ik nog even voor een overzichtsfoto wanneer de CO2 uitstaat. Dat kreeg ik nu niet scherp helaas.

De planten waar je vragen over stelt zijn helaas nauwelijks te zien. Zelf dacht ik zo op het eerste gezicht aan een Aponogeton soort. Heeft de plant een knolletje? Aponogeton soorten hebben dit namelijk met uitzondering van de rigidifolius deze heeft een rizoom. Deze laatste soort heeft ook geen rustperiode in tegenstelling tot de meeste Aponogeton soorten die wel een rustperiode kennen. Zelf heb ik de longiplumulosus die het nu rustig aan doet. Maar als gezegd op de foto zie ik nauwelijks bladeren, mogelijk heb je dus andere planten.
 
Citaat: "Mijn druppeltest die dag was 5 nitraat en <0,1 fosfaat omdat ik maandenlang niets gedoseerd had. Die waarden waren natuurlijk eigen schuld maar waarom komt die algengroei zo plots na het doseren opzetten? De huidige waarden (na het doseren) heb ik nog niet gemeten. Daar zal ik morgen proberen tijd voor te maken."

Je nitraat fosfaat gehalte staat niet in een goede verhouding en is m.i. te laag. De verhouding waar een voorkeur voor bestaat is 10:1. Daarbij mag je nitraat op gerust op bijvoorbeeld 20 staan en je fosfaat op 2.
Op de foto ziet er het na uit dat je een harde variant van groen alg hebt of had. Dit wijst vaak op een te laag CO2 niveau en te weinig fosfaat. Door een minder goede waterdistributie zou het probleem ook kunnen ontstaan.
 
Ik vind 3 het mooist
 
Ik weet niet hoor, maar waarom alles zo precies in het midden? waarom niet out of de box denken en een stuk links doen en een stuk rechts?
 
Ik weet niet hoor, maar waarom alles zo precies in het midden? waarom niet out of de box denken en een stuk links doen en een stuk rechts?
Het zijn drie losse stukken hè.

Links moet opener blijven omdat de waterflow tegen de klok in gaat. Dus rechtsachter kan ik niet blokkeren. Oogpunt van de scape is ook links beginnen qua zichtlijn en dan omhoog naar rechts.
 
Het zijn drie losse stukken hè.

Links moet opener blijven omdat de waterflow tegen de klok in gaat. Dus rechtsachter kan ik niet blokkeren. Oogpunt van de scape is ook links beginnen qua zichtlijn en dan omhoog naar rechts.

Doe je de waterflow toch anders, en ik ken die scapebakken, passen er 30 van in een dozijn, heb je er 1 gezien heb je ze allemaal gezien, allemaal dezelfde eentonige opbouw, daarom juist out of de box denken en anders doen als anderen, dat maakt je bak uniek en one of a kind
 
Doe je de waterflow toch anders, en ik ken die scapebakken, passen er 30 van in een dozijn, heb je er 1 gezien heb je ze allemaal gezien, allemaal dezelfde eentonige opbouw, daarom juist out of de box denken en anders doen als anderen, dat maakt je bak uniek en one of a kind
Dan is 't aan mij om er iets bijzonders van te maken ;)
De waterflow kan overigens niet anders. Het is een room divider dus de techniek kan maar aan één kant.

Even een update. Wat stenen erbij gepakt en....ik denk dat we een winnaar hebben!
(houd in gedachte dat de stenen deels onder het substraat komen)
20181114_205110.jpg


20181114_205047.jpg
 
De planten waar je vragen over stelt zijn helaas nauwelijks te zien. Zelf dacht ik zo op het eerste gezicht aan een Aponogeton soort. Heeft de plant een knolletje? Aponogeton soorten hebben dit namelijk met uitzondering van de rigidifolius deze heeft een rizoom. Deze laatste soort heeft ook geen rustperiode in tegenstelling tot de meeste Aponogeton soorten die wel een rustperiode kennen. Zelf heb ik de longiplumulosus die het nu rustig aan doet. Maar als gezegd op de foto zie ik nauwelijks bladeren, mogelijk heb je dus andere planten.
Dank voor het meedenken. De plant heeft een wortelbasis vergelijkbaar met de valisneria. Ik weet niet welke soort dit is. Ik kocht hem bij de lokale aquariumwinkel toen ik nog wat minder onderlegd was. Ze deden het altijd prima maar na het verplaatsen laatst is dit euvel begonnen. Ik heb trouwens alleen de onderkant gefotografeerd omdat de rest me niet relevant leek om het probleem vast te stellen :D

Citaat: "Mijn druppeltest die dag was 5 nitraat en <0,1 fosfaat omdat ik maandenlang niets gedoseerd had. Die waarden waren natuurlijk eigen schuld maar waarom komt die algengroei zo plots na het doseren opzetten? De huidige waarden (na het doseren) heb ik nog niet gemeten. Daar zal ik morgen proberen tijd voor te maken."

Je nitraat fosfaat gehalte staat niet in een goede verhouding en is m.i. te laag. De verhouding waar een voorkeur voor bestaat is 10:1. Daarbij mag je nitraat op gerust op bijvoorbeeld 20 staan en je fosfaat op 2.
Op de foto ziet er het na uit dat je een harde variant van groen alg hebt of had. Dit wijst vaak op een te laag CO2 niveau en te weinig fosfaat. Door een minder goede waterdistributie zou het probleem ook kunnen ontstaan.
De meting van 5 nitraat en <0,1 fosfaat was de eerste keer in lange tijd dat ik meer aan mijn aquarium deed dan vissen voeren en waterwissels. Momenteel probeer ik inderdaad de 20/2 aan te houden. Binnenkort rescape en dan denk ik maar een extra stromingspomp bijhangen.

Aquarium 180L bruto.
Mijn filter geeft +/- 500L/u,
Hang ik dan best een stromingspomp van 1000L/u of van 2000L/u bij? (wel een met een schroef, geen 'jet')
Deze b.v.
https://www.ho-michielsen.nl/dieren.../mono/wave-maker-micro-2000-met-magneethouder
 
Ik heb al een beetje nagedacht over de plantjes..
Planten.jpg
 
Ik heb nog eens lang en hard nagedacht over de planten. Ik heb voor mezelf een plattegrond ter handleiding maar dat kan ik net zo goed met jullie delen uiteraard!
Ik twijfel alleen nog over de plek van de rotala walachii. Misschien dat ik die niet bestel en in plaats daarvan een grote soort varen neerzet op die plaats, voor een betere dieptewerking.

Dit gaat hem denk ik worden.
Plattegrond
Planten concept.png


Overzicht:
Planten concept schuin.png
 
Zo zo, je maakt er wel uitgebreid werk van:petjeaf:
De Rotala past er eigenlijk ook niet bij, deze vraagt veel licht toch? en de rest is meer normaal tot laag.
 
Zo zo, je maakt er wel uitgebreid werk van:petjeaf:
De Rotala past er eigenlijk ook niet bij, deze vraagt veel licht toch? en de rest is meer normaal tot laag.
Haha, een goed begin is het halve werk hé?
Klopt, hij is enigszins misplaatst, net als de helanthium tennelum overigens. Maar daar staat mijn bak nu vol mee en weggooien is zonde. Ik kijk wel hoe dat bevalt in de nieuwe setup..
 
Cool uitgelegd wat je met de scape en beplanting gaat doen!!
Gaat vast mooi worden!
 
Dat plantje vraagt ook meer licht dan de rest ja, ben benieuwd naar de nieuwe set up!
Ach, wat dat betreft hangt de 2x39W T5 er gewoon boven. Ik kan hoogstens spelen met wel/geen reflectors. Toevallig heb ik vandaag twee nieuwe buizen besteld. De oude zijn nog prima maar ik switch van 5.000K naar 6.500K. Ik heb wel een mooie berg drijvers erin hangen nu, die veel licht vangen. Dat zou goed moeten werken i.c.m. de crypts etc.
Ik moet wel opletten dat de lotus genoeg licht gaat blijven krijgen.

Dat belooft wat moois te worden!

Cool uitgelegd wat je met de scape en beplanting gaat doen!!
Gaat vast mooi worden!
Dank, ik houd iedereen natuurlijk op de hoogte. Waarschijnlijk gaat 'het' eind a.s. week gebeuren.
 
Ik twijfel nog om een soort 'spoor' in het midden te maken met filterzand van de Hornbach. Ik heb het gevoel dat mijn cory's het toch wel zouden waarderen als alternatief naast de ADA Amazonia 'powder type' voedingsbodem. Maar de substraatscheiders zijn overal uitverkocht en ik vrees anders voor vermenging en het dichtslippen van de bodem daardoor. Wat denkt men? Alternatieve opties?
 
Hoe grof is die Amazonia bodem? hier zitten mijn Panda's op 0,8/1,2 mm filterzand, en dat gaat goed, mooie lange snorhaartjes ook.

Edit:

1 a 2 mm lees ik, dat zou net moeten kunnen denk ik?.
 
Laatst bewerkt:

Terug
Bovenaan