Rio 240 van Alexander


Even goed onderhoud gedaan aan de Lobelia, zodat deze lekker laag blijft en achteraan wat omhoog loopt. Was even een werkje om ze allemaal eruit te halen en van onderen in te korten, maar het is het waard. Voor de rest heb ik een nieuwe Javavaren moederplant geplaatst, want de vorige, die hierboven op de foto te zien is, was niet meer te redden. Foto volgt nog wel als de plantjes weer recht staan.

Helaas heb ik tijdens dit onderhoud een Waterjuffer larve ontdekt, en toen ik de bak helemaal geïnspecteerd had, nog eens twee gespot. Ik heb ze meteen eruit gehaald en dood gemaakt. Ik blijf de bak goed in de gaten houden. Ik weet niet hoe ze erin zijn gekomen, misschien nog van de vorige keer dat ik nieuwe plantjes erin heb gedaan, maar van de andere kant spoel ik nieuwe plantjes wel altijd goed uit..
In de gaten houden en elimineren blijft de enige optie toch?
 
Goed blijven kijken of je ze ziet en eruit vissen inderdaad. Kunnen killers zijn.
 
Ik ben ook stom he, niet meer naar flesdruk van CO2 gekeken, is hij opeens leeg. Morgenvroeg meteen maar naar de winkel voor te laten vullen. Les voor de volgende keer :book:

Ander nieuws:

De Sterbai cory's leggen eitjes! Deze probeer ik te redden d.m.v. eggtumbler en voeren van stofvoer en kleine artemia.
IMG_1978.JPG

IMG_1979.JPG


Artemia kweek ik nu zelf met dit handige setje (voor de geïnteresseerden een stuk goedkoper op Amazon). Luchtpompje is ook echt lekker stil.
IMG_1968.JPG


Het grappige is, is dat ik één mini Corydora al heb zien rondzwemmen (±2cm) dus die heeft zich op de een of andere manier zelf al gered! Echt knap dat hij het heeft kunnen redden op zichzelf.
Hier heb ik alleen een filmpje van:

 
fullsizeoutput_471.jpeg


Niet helemaal tevreden met de Limnophila Aquatica op 1/3e van rechts achteraan, heb daar al een paar keer gewisseld van plant, bevalt steeds nét niet :p
 
Ik snap wat je bedoeld. Wellicht omdat deze plant een afwijkende vorm heeft tov de rest van de planten?
 
Ik snap wat je bedoeld. Wellicht omdat deze plant een afwijkende vorm heeft tov de rest van de planten?
Dat ook ja. Had bij aanschaf gedacht dat deze wat breder en 'fluffiger' ging worden, maar dat is blijkbaar weer een andere soort. Dan was ik nog meer tevreden met de oranje achtige plant die in deze foto's zichtbaar was. Helaas heb ik die toen verkeerd afgeknipt waardoor hij niet verder is gaan groeien.

Als iemand tips heeft voor een betere plant op die plek, hoor ik het graag!
 
Ik vind je bak er prachtig mooi bij staan!
Misschien iets van een Hydrocotyle nog wat of Pogostemon erectus?
 
Volgende week advieskeuring van de vereniging. Heb er een paar weken terug wat planten uit gehaald die tegen de voorruit begonnen te drukken. Ook zag ik veel vissen (met name de Cory's) bijna niet meer door alle dichte beplanting. Nu ik wat planten verwijderd heb ligt de focus weer wat meer op de vissen en zie ik ze weer een stuk beter. Maar ook niet te vergeten de Tetras, op de zwarte achtergrond (bodem) zijn ze prachtig.
Helaas is wel de Javavaren weer achteruit gegaan.

fullsizeoutput_4e6.jpeg


fullsizeoutput_4e7.jpeg
 
Tof die grote "wolken" planten!
 
Groot onderhoud was wel even nodig. Nu mogen de middelste planten weer wat voller gaan worden.

(excuses foto's zijn een beetje donker)

Voor: (let niet op dat voorste kleine plantje, tijdelijke plek)
IMG_3112.JPG


Na:
IMG_3120.JPG

Die Lobelia Cardinalis Mini was geen mini meer hoor :D Mijn god wat kunnen die ook een dikke stengel krijgen
 
Lekker groen en het oogt zo een stuk beter.
 
Alweer een tijdje geleden

IMG-3578.JPG
 
Prachtig mooi.
Lees net een stukje terug over die keuring,hoe is dat verlopen?
 
Is dit niet gephotoshopped ?!:eek: Mooi hoor en zeer netjes.
Zelfs je vissen zitten braaf in groepjes :D
 
Prachtig mooi.
Lees net een stukje terug over die keuring,hoe is dat verlopen?
Dankje!

Was een advieskeuring. Meneer van de NABT vond dat ik te weinig licht had, vandaar de draadalgen, maar nadat ik er een lichtbalk bij had gezet werden de algen alleen maar meer. Nu weer terug naar de originele lichtbalk en draadalgen zijn een stuk minder. Voor de rest wat meer drijfplanten erin gedaan voor de Gourami's, planten wat beter in een straatje proberen te knippen. Dat was het eigenlijk zo een beetje. Ze vonden de bak rustgevend en prettig om naar te kijken.

Lay-out vind ik zelf nog wel iets teveel in 4 blokken verdeeld als je begrijpt wat ik bedoel.
Is wel binnenkort weer tijd voor een knipbeurtje zoals je op de foto kan zien.

Is dit niet gephotoshopped ?!:eek: Mooi hoor en zeer netjes.
Zelfs je vissen zitten braaf in groepjes :D
Thanks ;)

edit; oja en de Javavaren wil nog steeds niet echt zoals je ook wel kan zien op de foto. Armzielig plantje is het nu haha.
 
Dan heb ik waarschijnlijk slechte ogen want vind hem er prima uitzien:)
Op de foto kun je een fink verschil zien met de foto van een aantal posts terug, bovenaan de pagina, van 23 augustus 2018.
 
Op de foto kun je een fink verschil zien met de foto van een aantal posts terug, bovenaan de pagina, van 23 augustus 2018.
Oké, ik zie wat je bedoelt. Maar die van mezelf is er echt een stuk slechter aan toe, misschien beurt dat je iets op :daisy:
 
Na wat langer te experimenteren met de verlichting en een 2e huisbezoek, dit maal van bestuur aquariumvereniging, lijkt het er toch echt op dat de Helialux op 100% niet genoeg is voor mijn planten en hierdoor de alg groeit. De originele Juwel verlichting moet erbij geplaatst worden om tot betere plantengroei te komen. Er komt met name te weinig licht aan de bodem door de dichte plantengroei en zwart zand. Bovenin mag het ook iets sterker, met name voor de Althernanthera.

Nu mijn vraag: Omdat ik nu 2 Juwel balken erop heb liggen, passen logischerwijs de kleppen niet meer goed. Ik leg de kleppen nu over de balken heen, maar zoals je ziet blijft in het midden een gat. Wat zouden jullie doen om de bovenkant volledig af te dekken? Nog iets van een strip op het midden leggen? Maar wat? Of is er een manier om dit een beetje op maat te passend te maken met nieuwe materialen? Ik wil liever niet de plastic kappen kapot gaan zagen..

Bvd.

IMG_3944.JPG


IMG_3947.JPG
 
Niet via marktplaats een kapotte bak die dezelfde afmetingen heeft? Daar de kappen vanaf halen en die verzagen? Of de LFS even vragen hoe duur die platen zijn, zal wel niet zo heel veel kosten toch?
 
Hmmm heb bij de Hornbach een zwarte kunststof hobbyplaat van 14 euro gezien, maar die zou dan gezaagd moeten worden

Of dit, https://www.ebay.nl/itm/JUWEL-AQUAR...h=item2eb845e0c0:g:uegAAOSwXI1cG3b4:rk:1:pf:0
Maar ik heb eigenlijk maar een smalle strip nodig, dan vind ik het nog wel duur. Of ik moet die op een of andere manier zagen zodat ik er 3 stukken uit krijg, en dan passend maken.

Even brianstormen.
 
Een zwarte plaat voor 14 euro lijkt mij het proberen waard toch? Kun je 3 platen uitsnijden en heb je alles netjes. Wellicht dat je het zelfs daar kunt laten zagen, is het gelijk strak
 
Ik twijfel over het tweede stuk hout van links, omdat die niet echt van die rechte/stroom lijnen in het hout heeft dan die andere twee stukken aan de buitenkanten.
Maar ik dacht om hier dan een hoge plant achter te plaatsen (aquatica?), en een klein blijvende plant ervoor te plaatsen. Dan ziet het misschien wel beter uit.
Wat vinden jullie van dit stuk hout?

Dus:
- Stuk hout erin laten en hoog plantje erachter, klein plantje ervoor? En wat zijn dan leuke passende plantjes in dat geval?
of
- Dit stuk hout eruit halen en vaantje neerzetten tussen de Alternanthera en de Javavaren?

Daarnaast ben ik van plan helemaal links een Cryptocoryne Wendtii Brown neer te zetten. En helemaal rechts, nog vóór de Braziliaanse klimop (die nog lekker hoog mag groeien), een Rotala Rotundfolia Orange Juice bijplaatsen.

Als jullie suggesties hebben hoor ik het graag. De Alternanthera moet weer gaan groeien nadat ik hem te kort heb gesnoeid en veel bladeren heb moeten verwijderen, toen ik nog te weinig licht erboven had. De stukken hout links en rechts heb ik al sinds het begin erin, alleen de rechter heb ik nu omgedraaid en van beide stukken het mos verwijderd. Nu het hout zichtbaar is vind ik dit wel mooier.


IMG_4015.JPG


UNADJUSTEDNONRAW_thumb_17a0.jpg


Edit; misschien een Echinodorus Magdalenensis leuk voor dat stuk hout? Blijft lekker klein.
hmmm wordt wellicht wat veel zwaardplanten in die hoek dan.
 
Laatst bewerkt:
Bak is nu aardig kaal inderdaad. Denk dat je op die ovaal links met het vraagteken een mooie hoge plant neer moet zetten, wellicht iets van vallisneria ofzo? Daarvoor dan wellicht ook een crypto, voor wat meer eenheid. Dat je hout tussen de crypto's doorgroeit als het ware. Zou denk ik ook het linker stuk hout wat meer richting de zijkant plaatsen, heb je een minder groot gat om op te vullen en zie je gelijk de intake wat minder, al zullen planten dat ook wel deels oplossen
 
Bak is nu aardig kaal inderdaad. Denk dat je op die ovaal links met het vraagteken een mooie hoge plant neer moet zetten, wellicht iets van vallisneria ofzo? Daarvoor dan wellicht ook een crypto, voor wat meer eenheid. Dat je hout tussen de crypto's doorgroeit als het ware. Zou denk ik ook het linker stuk hout wat meer richting de zijkant plaatsen, heb je een minder groot gat om op te vullen en zie je gelijk de intake wat minder, al zullen planten dat ook wel deels oplossen
Jaa ik wil wat meer variatie in planten. Voorheen had ik maar 4 soorten, wat de bak naar mijn idee iets te zeer in 4 hokken verdeeld.

Kaal komt omdat ik flink heb gesnoeid, wilde de braziliaanse klimop bijvoorbeeld ook wat meer uit elkaar zetten, die stond voorheen bij elkaar geknoopt waardoor de onderste 20cm geen bladeren groeide. De Alternanthera had erg veel alg door te weinig licht, en de Lobelia wil ik klein/laag houden. De Javavaren links is ook gekort, ik hoop dat deze wat voller gaat worden aangezien ik gestopt ben met EasyCarbo. Hier kon de Javavaren naar mijn ervaring niet goed tegen.

Valllisneria zou kunnen inderdaad, heb ik in het verleden ook gehad. Hmmm ik wil liefst niet teveel planten die aan het oppervlak doorgroeien en zo het licht weer gaan blokkeren. En telkens de Vallisneria afknippen onder het oppervlak, wordt hij ook niet mooier van naar mijn idee.

Links komt sowieso al een cryptocoryne staan zoals ik al zei, denk je dan dezelfde crypto voor dat nieuwe stuk hout waar het vraagteken staat? Of een andere crypto soort.
 
Ik zou denk ik voor eenheid gaan en dezelfde kiezen. Een een snelgroeier als de ambulia? Heb ik hier ook staan en zijn de vissen blij mee, groeit tot aan het oppervlak en is eenvoudig te snoeien. Bij mij helemaal rechts in de bak. Ik heb daarbij ook crypto's gebruikt boven het zand, moeten nog even bijkomen want had idd ook de klimop links die de planten overschaduwde. Die dus wat meer naar de zijkant, dus snap goed wat je bedoeld, maar geeft je wellicht wel een beeld met wat ik bedoelde van dezelfde planten gebruiken
20190205_204534.jpg
 
Dit gaat 'm worden

1. Cryptocoryne Wendtii Brown
2. Hydrocleys Nymphoides (mag ietwat schaduw gaan creëren aan de linkerkant o.a. boven de Javavaren)
3. Anubias Nana Bonsai
4. Rotala Rotundifolia Orange Juice (niet zeker hoe dit gaat uitzien op die plek, maar vond hem mooi)

Als alles weer een beetje gegroeid en gezond is, zal ik weer eens een paar foto's schieten.

IMG_40151123.jpg
 

Terug
Bovenaan