M
MijnAquarium
Guest
De bak draait al zo’n amderhalf jaar nu dus het ecosysteem heeft genoeg tijd gehad zich te ontwikkelen en dat het ecosysteem daar geen zin in had is meer het probleem😛
ik had had ook jaar terug met een bakje in een keer begon het te groeie en over meesterde het mijn plant net zo als wat bij jouw gebeurt denk ik. plant raken ook verzwakt dus kon er niet van af komen had deze bak niet goed in gredraait en was pas naar half jaar dat het naar die alg kwamDe bak draait al zo’n amderhalf jaar nu dus het ecosysteem heeft genoeg tijd gehad zich te ontwikkelen en dat het ecosysteem daar geen zin in had is meer het probleem😛
Dit advies had ik eerder doorgegeven, vanuit een insteek om de verhouding Stikstof – Fosfor / N – Po4 enigszins te herstellen.De blauw alg in de filter steken, zodat de daarin opgenomen stikstof terug in het aquarium water wordt opgelost...
Gelijk elk ander aerobe organisme, leven de algen via fotosynthese van zuurstof. Wordt de lichtbron ontnomen, zullen ook de algen inderdaad afbreken. Omdat vrijwel elk (aerobe) organisme opgebouwd is uit stikstof/N, wordt dus die N ontboden, zodat de N-Po4 verhouding meer in evenwicht komt. Vanuit de insteek dat blauwalg juist baat heeft bij een lage N-gehalte, zal de blauwalg daarmee ook verdwijnen. Aldus deze logica.Zonder licht breekt de alg toch gewoon af?
Hoewel dan inderdaad de kans aanwezig is dat de blauwalg zich verspreid door de bak – en daarmee het probleem-uiting zou versterken, worden de ‘pollen’ van deze blauwalg al reeds op deze manier door deze bak verspreid. Dus deze logica gaat tot minder op...En voor de volledigheid: ik zag ergens het advies om de blauwalg in je filter te stoppen?!
NIET DOEN!
Echt niet doen, NIET! Voor je het weet spuwt je filter de blauwalg tot in alle hoekjes en kiertjes van je bak.
No3/Nitraat bestaat oa uit stikstof/N. Omdat de blauwalg baat blijkt te hebben bij een lage N, is een aanpak tegen deze alg om juist de N te verhogen. Hoewel je dan kunt kiezen uit Nh3/4 en No2, is No3/Nitraat toch een veiligere stof om toe te dienen. Anders hebben de vissen er veel last van. Doch kunnen de vissen ook maar weinig No3 hebben, zeker op lange termijn. Aan de andere kant hebben de meeste planten weer baat bij No3. Om zowel vissen als planten tevre te houden, wordt er 25 mg/l No3 geadviseerd. Maw. voeg gerust No3 toe tot +/- 25 mg/l Nitraat, wat ook 25 ppm Nitraat is...Nitraat verhogen kan helpen maar hoeft absoluut niet.
eigenlijk ik zie het nut er ook niet direct in.
Wellicht dat ik nu (meer) offtopic ga, maar een algehele vervuiling (overvoeren, plantenresten, etc.) zorgt via ontbinding toch juist voor meer N? Terwijl blauwalg juist baat heeft bij een lage N…Veel po4 tegen weinig tot no3 kan een oorzaak zijn [van blauwalg].
Net als algehele vervuiling.
Is het mogelijk dat de planten (dan) meer N-vormen opnemen dan dat ze Po4 opnemen, met “Veel po4 tegen weinig tot no3” tot gevolg?
Om zowel vissen als planten tevre te houden, wordt er 25 mg/l No3 geadviseer
Bij het terug lezen, was mijn info wel wat te summier. Zelf zou ik – vanuit mijn bovenstaande logica – de blauwalg enkel onderin de externe potfilter steken. Enkel bij een dergelijke filter komt er tot geen licht én (extra) zuurstof bij. Omdat de blauwalg een aerobe organisme is, worden in een externe potfilter juist twee kernelementen ontnomen, zodat deze alg daar sterft en wordt ontbonden. Met een verhoging van N en daarmee een fijner N-Po4 evenwicht tot gevolg. Iets waar de blauwalg een hekel aan blijkt te hebben.
Ja eerst nog maar n keer verversen en snoeien😀We willen wel een fotootje zien 🙂
Dit soort adviezen worden vaak gegeven door aanhangers van de Redfield ratio. Zelf zou ik de Redfield ratio, eigenlijk een "zeewater" theorie, laten voor wat het is.
Teveel organische vervuiling.
Ik vraag me trouwens nog steeds af wat er nu eigenlijk in blue exit zit.
Dat is salicylzuur, dit staat gewoon op de fles.
Bekijk de onderstaande video om te zien hoe je onze site als een web app op je startscherm installeert.
Opmerking: Deze functie is mogelijk niet beschikbaar in sommige browsers.