Voorbereiding start Zeeaquarium


Ik ben geen techneut maar weet wel dat je boven een zeewaterbak minimaal 0,5 W led per liter moet hebben en liefst nog meer. Mijn bak is 170 liter en netto 130 en ik zit rond de 80W aan led van AI.
 
Ik zou meer dan alleen JMB toevoegen. Je zit nu aan ongeveer 140w TL, goed voor ongeveer 140 liter. Je zou in principe nog minimaal 120w aan led moeten toevoegen wil je alle koralen goed kunnen houden. Ik weet niet of je dat me alleen JMB redt.

Edit: De 24w lampen werken dus niet? Dan heb je veel meer aan led nodig. Ik zou toch zeker wel naar een kessil of andere dergelijke lamp kijken.
 
@jessicapilon oeie ik kan toch onmogelijk nog 212 watt aan led in mijn kap verwerken? Dan ben je direct verplicht om een open kap te maken? Hoe doen andere mensen die T5 gebruiken of een gesloten kap hebben?

@MaestroCygni jowel de 2x24W werken wel hoor moet Gwn terug naar de winkel om de juiste lampen ze hebben mij te lange meegegeven van 500 lengte en mijn t5 moeten 400 zijn dus die komen wel weer in orde. Dan zou ik op 138 t5 kopen daar kan ik Juwel reflector op hangen maakt t5 van 50% naar 33% verlies. Dan kan ik een led balk van JMB 90cm en 45 watt is 183 aan watt?

Had eens een forum bericht gezien daar ze JMB testen en met 3 balken (zonder tl) kwamen ze al toe voor koraal?
 
(45+45+45+24+24) kom ik aan 183 : 350 is 0,52 zou dat voldoende zijn dan?
 
@jessicapilon oeie ik kan toch onmogelijk nog 212 watt aan led in mijn kap verwerken? Dan ben je direct verplicht om een open kap te maken? Hoe doen andere mensen die T5 gebruiken of een gesloten kap hebben?
Er wordt meestal geadviseerd om geen juwel aquaria te gebruiken, juist om dit soort problemen te voorkomen. Ze laten een aquarium en kap op maat maken en verwerken daar hun verlichting in of ze gaan voor een rimless bak met hangende verlichting.
 
138 watt aan tl.
212 : 2 (0,5w/l) is nog 100 watt aan led eigenlijk dat moet op te vangen zijn met 2 JMB balken van (45W) en controller? Kan ik ook mooi de zon opgang en ondergang maken en ophoogste van de dag draaien dan de tl nog 8 uur of 9 mee? Of is dit ook geen goed oplossing.
 
@MaestroCygni & @jessicapilon Hier had ik op een forum iemand gelezen die enkel met JMB werkte en zijn koralen deden het wel goed? Ik ben wel blij met jullie eerlijke mening en hulp. Ik wil gwn de volledig aandacht op de bak en geen zonnebank van de living maken ;)
 

Bijlagen

  • 4583A8C5-DE53-482C-BCE8-74369EC8745E.jpeg
    4583A8C5-DE53-482C-BCE8-74369EC8745E.jpeg
    246.7 KB · Weergaven: 146
Laatst bewerkt door een moderator:
En als dit een fotoalbum is staatie op de verkeerde plek, daar is namelijk het fototopicforumonderdeel voor :thumbs:
Ja weet ik maar daar kijken alleen mensen voor zoet water. Bijna niemand voor zee had hem daar eerst geplaats tussen alle zoetwater albums en kreeg ook geen enkele reactie dus vond hem hier beter passen
 
JMB led kan prima zolang je maar zorg voor voldoende spreiding, dus de balkjes goed verdelen over de breedte van de bak.
Ik gebruik alleen led balkjes van HVP en heb er 5 boven mijn 250l (netto) aquarium, dit is totaal 240w aan led en alle koralen doen het goed en er staat voornamelijk sps in.
 
Ja weet ik maar daar kijken alleen mensen voor zoet water. Bijna niemand voor zee had hem daar eerst geplaats tussen alle zoetwater albums en kreeg ook geen enkele reactie dus vond hem hier beter passen

Ik vindt dit persoonlijk geen fotoalbum en meer een topic om vragen en problemen voor te leggen. Ik zou als je echt foto s gaat posten en dit wil bijhouden wel een apart topic aanmaken om eerlijk te zijn. In deze sectie zee en brakwater staan meer foto topics dus dat is verder niet het probleem;)
 
@lbakker oke ik zou de t5 verlichting willen aanvullen met led. Maar wel in een “gesloten” bak daarmee dat ik aan JMB dacht. Met gesloten bedoel ik de standaard kap maar ik zou wel terug een geperforeerd aluminium op de bovenkant leggen waar de warmte lang kan zoals bij mijn ander aquarium. Als ik dan nog een paar cm van mijn t5 blij zouden die JMB normaal geen schade mogen krijgen.

Ik heb nu al de 45w marin blue van Jbl / 45w marin day van jbl en ook nog aquablue special en coral plus van ati (maar deze zijn 24w zoals er stond aangegeven bij het aquarium maar in 550 mm ipv 455 mm deze passen er dus niet in ga binnen 2 weken terug naar de winkel om 455 mm versie
 
Nog een vraag mijn focus ligt nu vooral op JMB weten jullie nog een led die meer watt geeft maar ook dicht bij oppervlakte kan? Ik wil dus geen 30 cm boven de bal hangen? De meeste led balken die jullie aanduidde geven zoveel warmte dat ze een grote afstand boven het aquarium moeten hangen?
 
De rede dat de meeste led zo hoog boven het water moet hangen is voor de spreiding van het licht en niet voor de warmte. T5 produceert meer warmte en ik verwacht dan ook dat je zeker een koeler nodig ga hebben met 4x T5 in een gesloten kap.
JMB led is vergelijkbaar met de HVP led die ik gebruik en deze kunnen prima enkele cm boven het water hangen, als je ze op maximaal 90% instel dan zullen ze niet snel last hebben van de warmte. Ik weet niet of ze last gaan hebben van de warmte van de T5 maar anders kun je ook een fan in de kap plaatsen voor luchtcirculatie (helpt ook tegen het opwarmen van het water).
 
@lbakker bedankt voor je hulp! Ah oké nu begrijp ik het! Wat is dan beter van licht/kwaliteit hvp of JMB? Oké led op 90 procent is genoteerd. En als ik de 3 platen van de Juwel er Gwn afhaal? Dan liggen de t5 balken erop heb ik ruimte voor een goed led erbij te plaatsen en is de lichtkap eigenlijk volledig open? Ik kan er later dan Gwn geperforeerd aluminium opleggen is proper afgewerkt en komt de warmte Gwn door alsof er niets zou opliggen. Zou dit dan een oplossing zijn voor mijn bak? (Omdat ik vaak las dat de combinatie t5 en led efficiëntste is?)
 
Volgens mij zit er kwalitatief weinig verschil tussen JMB en HVP. Op dit moment zou ik denk ik voor JMB gaan maar dat komt doordat HVP de 2W versie niet meer verkoopt (deze heb ik nu wel) alleen nog maar de 1W versie. JMB heeft een 3W variant waardoor je meer licht op de bodem hebt waardoor sps koraal niet perse bovenin op het steen hoeft te staan.

T5 icm met LED heeft wel voordelen voor het licht-spectrum waardoor het makkelijker wordt om de koralen te geven wat ze nodig hebben.

Ik heb een aparte stekkenbak waar 4xT5 + LED boven hangt en ik moet bekennen dat daar de kleur van sommige koralen veel mooier is, andere koralen kleuren weer mooier in mijn woonkamerbak onder 100% LED.
 
@lbakker jaa dat van led en t5 had ik idd al een paar keer tegengekomen. ik denk dat ik dan idd voor een uitbreiding ga van 105 watt aan jmb led de 3 watt uitvoering want deze geven ook minder warmte af dan de 1W. En ik laat dan gwn de kap open. dan lig alles dicht bij het oppervlakte maar alle warmte kan onmiddellijk naar boven. dit lijkt voor mijn bak de beste manier vind je niet?

super leuk om te horen dat jij de combi ook efficiënter vind dan enkel led. en jij kan het zeker en vast weten doordat je 2 bakken ter vergelijking hebt! Ik ben van plan om bij de t5 een Juwel hiflex reflector te hangen om toch wat licht te weerkaatsen ook omdat deze afscherming de stralings warmte wat tegen houden en zou dan iets maken zodat de JMB iets hoger hangt en zo minder last heeft van de warmte even een foto om te verduidelijken.
 

Bijlagen

  • image.jpg
    image.jpg
    131.3 KB · Weergaven: 129
En ik laat dan gwn de kap open. dan lig alles dicht bij het oppervlakte maar alle warmte kan onmiddellijk naar boven. dit lijkt voor mijn bak de beste manier vind je niet?

Zo heb ik het ook bij mijn woonkamerbak en werkt perfect. Bij de open ruimte heb ik er een rooster op liggen tegen de springende vissen.
 
@lbakker okee top dan kijk ik om die JMB te bestellen mar eerst mijn sump tekening enzo proberen in elkaar te steken! ;)
 
Vooraleer ik verder kan doen aan het aquarium ben ik mijn sump aan het uitwerken. Ik had graag toch wat advies gekregen omdat ik deze op maat zal laten maken en het zeer belangrijk is. Ik heb geprobeerd het groots mogelijk aquarium erin te krijgen en het zou ongeveer een 70 lang x 35 breed x 40 hoog aquarium worden.
1) Nu zou het volgens jullie nodig zijn het wat breder te maken maar dan moet ik inboeten op lengte natuurlijk?
2) moet 40 hoog of mag ik ook wat lager gaan dat ik wat meer plaats overhou in de kast?
3) Ik heb even 2 set-UPS gemaakt. Wat denken jullie dat beste is graag jullie mening. Met het oog op later uitbreiding naar reactor/wervelbed filter.
 

Bijlagen

  • E37ED673-DF31-4FA6-902F-6CE80B71003C.jpeg
    E37ED673-DF31-4FA6-902F-6CE80B71003C.jpeg
    210.9 KB · Weergaven: 135
  • D33659D4-3B03-4681-BA24-334AD086548A.jpeg
    D33659D4-3B03-4681-BA24-334AD086548A.jpeg
    212.4 KB · Weergaven: 142
Graag jullie mening.
ik heb geprobeerd een 3d schema te maken hopelijk is het duidelijk genoeg.
Het gaat vooral over de hoogte van de tussenschotten? Iemand tips ervaringen of hulp?
 

Bijlagen

  • B9FD3C1C-22BA-46A9-8EBD-C1536A7718A7.png
    B9FD3C1C-22BA-46A9-8EBD-C1536A7718A7.png
    184.2 KB · Weergaven: 146
Heb je voor je filtratie ook al eens gekeken naar DyMiCo?

Dit 'vervangt' als het ware je eiwitafschuimer omdat je met een filterbak werkt (natuurlijke filtering).
Dit heeft als voordeel dat je goede stoffen/voeding/beestjes/plankton behoudt en dat het niet afgeschuimd wordt.

nadeel is de toevoeging van de sporen en andere elementen.

Ik heb jaren zeewater gehad in een 'rimless' bak van 360L met de verlichting erboven (aan het plafond). dit gaf geen 'zonnebank' in huis.
Ik heb het laatste jaar sterk overwogen om naar Dymico over te stappen maar moest door redenen helaas helemaal stoppen toendertijd.
 
Haha, ja maar veel vinden de aanschaf van een "gewone" zeewaterbak al duur dus dit gaat voor velen een stap te ver denk ik.
 
ik zou in dit geval ook zeker gaan voor een Sump met een goede afschuimer, een kalkreactor (bij SPS) en goede verlichting voor de bak zelf.
 
Waarom ook een kalkreactor want ik heb diverse SPS in de bak maar heb geen kalkreactor.
 
sps vraagt veel ca/mg/kh.

Dit kan automatisch stabiel gedoseerd worden met een reactor.
Zelf heb ik die altijd handmatig toegevoegd met pure ca/mg/kh. maar vergt tijd en 'dedication'.

maar als ik nu zou moeten starten zou ik er een goede kalkreactor opzetten
 
Ja ik voeg het ook met de hand dus toe en als je wekelijks meet is dat nog wel te doen vindt ik.
 
Natuurlijk is meten ook wel wat werk maar ja dat hoort erbij.

op een gegeven moment heb ik ook geen water tests meer gedaan.
'op de pof toevoegen' noemen ze dat hier.

je het verbruik neemt namelijk ietsjepietjes toe elke week omdat de koralen ook echt goed groeiden en dus meer verbruik hadden.
 
In mn oude bak hoefde ik eigenlijk geen ca en mg toe te voegen maar bij de nieuwe voeg ik wekelijks toch snel 50 mg mg toe en 25-50 mg ca. Koralen groeien ook prima dus ja dat kost je ca en mg.
 

Terug
Bovenaan