Gamma zand


R

Robvk

Guest
Is het echt noodzakelijk om zand te kopen dat speciaal bedoeld is voor aquaria of zou gewoon zand uit de gamma ook volstaan?
 
Speelzand en metselzand zijn vaak ongeschikt. Een goedkope optie die wel geschikt is zijn de filterzand zakken die je bij veel tuincentra kunt kopen. Vaak is dit een zak van 25kg voor ongeveer 10 euro.
 
Je moet er inderdaad op letten dat de korrel niet te fijn is want dan kan de bodem snel dichtslaan. Vaak gebruikt men 0,4-0,8mm.
 
Ik zou niet op een bodem bezuinigen, zowel niet voor de werking, veiligheid van stoffen en de aantal jaren wat je er mee doet.
 
Ik heb Gamma zand in mijn discus bak gehad en dat was geen succes.
Uiteindelijk slibt het dicht en krijg je bodemrot.

Voor circa 10 euro koop je bij Wildkamp 25 kg filterzand met korrel 0.4-0.8 en dat is perfect.

 
Danku voor alle snelle reacties! Ik denk dus dat ik best voor het filterzand ga. Is er ook nog een eenvoudige manier om extra voedingstoffen in de bodem te krijgen?
 
Pillen bij lid Tuinkabouter bestellen.
 
Of de kleibollenmix van aquariumbemsting.nl. Het is maar net wat je makkelijker vindt denk ik en beide werken prima.
 
Ik heb wel metselzand gebruikt. In het begin wat probleempjes gehad, maar na toevoeging van wat torenslakjes is dit gewoon goed te gebruiken. Bak draait inmiddels 5 jaar nu.
Maar als je voor het eerst nieuw wilt starten, dan inderdaad beter filterzand gebruiken.
 
Voor de gene die Wildkamp Filterzand 0.4-0.8 hebben kunnen jullie eens een foto van jullie bak plaatsen waar het zand ook een beetje goed te zien is? Ik vind het zand op het plaatje van Wildkamp zelf wel erg donker ogen.
 
De kleur is sterk afhankelijk van de verlichting erboven. Dwz kleurtemperatuur en lichtsterkte.
 
Verlichting kleur maakt inderdaad een wereld van verschil, check beide topics in mijn handtekening maar is :)
 
Thanks ziet er inderdaad prima uit dat zand. Mooie bakken trouwens Richard!
 
Ik gebruik al jaren metselzand bij mijn cichliden, en heb hier nooit problemen mee gehad.
De cichliden verplaatsen continu het zand, waardoor er geen gevaar is op dicht slibben.
Het is dus afhankelijk van de soort vissen die je heb, of het wel of niet kan.
 
Danku voor alle snelle reacties! Ik denk dus dat ik best voor het filterzand ga. Is er ook nog een eenvoudige manier om extra voedingstoffen in de bodem te krijgen?
Je hebt capsules die je er in kan steken, die zijn vooral handig bij een al draaiend aquarium. Als je je bak nog moet inrichten, kun je ook substraat onder je grind/zand/soil leggen waar extra voedingsstoffen in verwerkt zijn. ADA heeft ook diverse potjes met poeders, die ieder hun eigen voedingsstof(fen) afgeven over een lagere periode. Ook deze dien je onder je grind/soil/zand te gebruiken en kun je dus eigenlijk alleen bij nog te starten aquaria gebruiken.
 

Terug
Bovenaan