Spraybar, hoe te gebruiken? Co2


Aquascapers maken hoofdzakelijk gebruik van lily pipes om een "optimale" stroming te krijgen.
Net deze (de plantenbakken/aquascapers) hebben zo veel belang aan een goede co² verdeling.
Dus dan begrijp ik ff niet het gebruik van de spraybar.

NB: indien je meent dat ik deze topic vervuil laat het weten, start ik een nieuw discussie :sorry:
ja maar aquascapers hebben vaak:
-Kleine bakjes
-Geen hollandse plantenbak
 
Met een stromingspompje lukt dat wat minder goed lijkt me, vooral bij grote bakken.

Dat heb ik ook overwogen maar zo n stromingspomp is ook geen sierraad in de bak en vaak zijn alleen de duurdere te regelen in vermogen dus dan zit er vaak al een aardig prijskaartje aan.
 
Dat heb ik ook overwogen maar zo n stromingspomp is ook geen sierraad in de bak en vaak zijn alleen de duurdere te regelen in vermogen dus dan zit er vaak al een aardig prijskaartje aan.
Ja idd, mooi is het niet en hangt vaak in het zicht.
Je kunt ze wel goedkoop kopen uit China hoor. 10-20 euro ofzo.
 
Toch nog even een kleine opmerking. De bv gaatjes zitten niet echt in een rechte lijn. Hebben jullie misschien een tip hoe dat beter gaat? Sommige zitten naar beneden.
Daar
Misschien even "Off Topic" maar waarom maakt men niet meer gebruikt van een kleine stromingspomp?
  • Minder storend indien wat verdekt opgesteld.
  • Gecontroleerd de stroming bepalen.
  • Over de bodem laten blazen dusdanig dat bodemvervuiling opdwareld en zo in filter beland.

Een stromingspomp heeft als nadeel dat het een redelijk geconcentreerde stroombundel geeft. Een spraybar geeft veel meer spreiding en maakt het mogelijk om met een zwakkere stroming een betere waterverdeling te verkrijgen. Je merkt dat heel sterk wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van een externe CO2 atomizer of reaktor. Ook die verdeling is dan erg goed door de hele bak. Bovendien wordt een stromingspomp als extra naast de (filter-)instroom gezet wat ook weer gemakkelijk, door kaatsing op decoratie bijvoorbeeld, voor waterbotsingen zorgt. De zichtbaarheid van een spraybar, ik gebruik een transparante is er bij een goede plaatsing eigenlijk niet. Bij mijn bak moet ik op mijn knieën gaat zitten om hem te zien. Wanneer ik gewoon zit of sta is het ding niet zichtbaar.
 
Nu heb ik ff gekeken maar het is niet makkelijk om doorzichtige buis via een bouwmarkt te kopen.
 
Toch nog even een vraagje m.b.t. gaatjes in een rechte lijn, @jessicapilon - John - bedankt voor het duidelijke verhaal. Maar toch iets wat ik me afvraag, zou het ook gaan met een boorstandaard? Het gaat me vooral om de werking of dat ook zou gaan.
 
Toch nog even een vraagje m.b.t. gaatjes in een rechte lijn, @jessicapilon - John - bedankt voor het duidelijke verhaal. Maar toch iets wat ik me afvraag, zou het ook gaan met een boorstandaard? Het gaat me vooral om de werking of dat ook zou gaan.

Nou de uitleg is van Ben en ik heb er geen enkele ervaring mee en moet dat binnenkort nog uitvoeren ;)
 
Ik heb zelf een dubbele spraybar op de achterwand over de volledige lengte. De eerste is aangesloten op de filter met inline CO2 diffusor. De tweede is aangesloten op een stromingspompje en zorgt voor extra stroming tijdens de lichtperiode. Het stromingspompje is samen met het magneetventiel op dezelfde timer aangesloten. Op die manier is de stroming 's nachts wat minder en kunnen de vissen rustig slapen:cool: . Misschien niet zo mooi maar het werkt wel goed.
 
Zolang het maar effectief is en dan mag het voor mij wel niets iets minder mooi staan. Zonder een goede circulatie kun je nog grotere problemen krijgen en daar wordt de bak ook niet fraaier door.
 
Wat is dat fijne gras op je bodem trouwens? Ziet er leuk uit.
Dat gras op de voorgrond is “Eleocharis parvula (Dwergnaaldgras)”. Een erg leuk, maar ook erg lastig plantje. Heeft veel licht en Co2 nodig. Er gaat snel vuil tussen zitten en bij het snoeien zit het echt overal. Maar het ziet er wel leuk uit
 
Zo, aan het knutselen geweest nu. Het advies van John (en Ben) ter harte genomen. 2 bankschroeven van een kolomboormachine gebruikt om de buis en lat vast te klinken.

Lijn getrokken, puntjes gezet en geboort met accuboor-/schroef machine.

Dit is het eindresultaat.

Foontje maakte van geboort geboorte...:D:D:D
 

Bijlagen

  • IMG_20200215_191419_compress62.jpg
    IMG_20200215_191419_compress62.jpg
    69.3 KB · Weergaven: 134
  • IMG_20200215_191436_compress28.jpg
    IMG_20200215_191436_compress28.jpg
    66.1 KB · Weergaven: 130
Lijkt me best lastig om er nog een rechte lijn op te krijgen.
 
Met een markeerstift gedaan gaat het goed. Machineklem helpt echt.
 
Lijkt me best lastig om er nog een rechte lijn op te krijgen.

Met een markeerstift gedaan gaat het goed. Machineklem helpt echt.

Een rechte lijn maken op een buis is heel eenvoudig; met klemmen werken kan maar is helemaal niet nodig. Leg de buis op een vlakke ondergrond met naast de buis een lat. Je houdt ze met een hand tegen elkaar en trekt dan een lijn langs de bovenkant van de lat. Een kind kan de was doen! Deze foto maken ter verduidelijking was moeilijker met één hand.
IMG_20200216_104523.jpg
 
Laatst bewerkt:
Ik leg de buis meestal op het aanrecht tegen de muur zodat hij helemaal recht ligt. Daarna leg ik een stift plat op het aanrecht en trek ik deze langs de buis. Gegarandeerd een rechte lijn.
 
Ik ben nu aan het water verversen en meteen daarbij bodemgrind zuiveren. Bedankt voor de goede adviezen m.b.t. tot gaatjebuis. Het werkt echt perfect dames en heren.
 
Als ik het zo lees zeg ik ja. Vorige keer een aantal planten heringericht. Graag je/jullie advies. Ik ben er dankbaar voor.
 
Even 2 links naar goede artikelen,

Zelf doe ik niets aan mijn bodem, plantafval mits nodig kan je zelf afvoeren maar dan is ook weer de vraag waarom dat ontstaat verder heeft een goede bodem door de bacterien en eventuele slakjes een prima door stroming en behoeft nauwelijks onderhoud.
 
Ik weet niet of je de RR hanteert maar die kun je wel laten varen want dat is achterhaald eigenlijk en meer vam toepassing bij fytoplankton.

 
Een klein verzoek. Graag Jip en Janneke taal gebruiken. Eenvoud is beter dan twee fout.;)
 
Eigenlijk simpel, als je de doorstroming, planten, bemesting e.d in orde hebt blijven je vissen over, als je deze goed voer geeft zullen ze minder of hoogwaardiger afscheiden, daar profiteren je bodem en water bacteriën van en ruimen alle vissen afstoot op, dus geen rommel van poepjes e.d. meer aanwezig en geen bodem afheveling nodig.
 
Ik gebruik het gewone visvoer van de LFS zogezegd huismerk van de winkel. Bijvoorbeeld tabletjes bodemvissen, grof opfokvoer (granulaat), tabletjes met spirulina. 4 Boris op een bak van 1 meter teveel?
 
Ik gebruik het gewone visvoer van de LFS zogezegd huismerk van de winkel.
Juist, en daarin zit veelal gemalen visgraten en andere dingen welke zelfs de zwijnen niet graag eten, maar als je de moeite doet om de artikelen te lezen zal je dat leren dat er vaak beter voer te verkrijgen is zoals b.v. diepvries of goede algen, dan zal je minder afval op de bodem krijgen en uiteindelijk betere wateraarden.
 
Een klein verzoek. Graag Jip en Janneke taal gebruiken. Eenvoud is beter dan twee fout.;)
Heel simpel eigenlijk, hoe goedkoper het eten hoe meer rommel het geeft.
Jouw poep word ook een drama als je troep eet, zelfde geld voor vissen.
duurder is het niet echt, ik besteed ongeveer hetzelfde aan gevarieerd diepvries voer als dat ik deed aan droogvoer.
Bestel alles tegenwoordig in 500gr plakken bij Ronald, bestellen verloopt soms wat rommelig maar je hebt wel knap spul thuis geleverd voor een goede prijs.
 

Terug
Bovenaan