Wat is er nieuw

Nieuw aquarium 200 liter

TheLuckeyMan

Well-known member
Lid geworden
6 augustus 2018
Berichten
212
Leeftijd
27
Na gisteren een topic voor alleen het bestand te openen, heb ik vandaag besloten dat ik het hele aquarium wil gaan veranderen.

even wat context: ik krijg een nieuw aquarium van 100x40x50. Het visbestand dat daar nu inzit is 3x niks en het zijn ook niet mijn favoriete vissen. In de bijlage staat wat er nu in zit. Ik wil graag een nieuw bestand maken, eventueel met vissen die er nu al inzitten en ik zou graag tips ontvangen hoe ik deze vissen zo mooi mogelijk kan laten lijken.

De corydoras sterbai, gold stripe, julii en schwartzi zitten nu allemaal in een tijdelijke juwel rio 125 zonder medebewoners. Als deze niet in het nieuwe aquarium komen gaan deze gegarandeerd weg, want ik heb geen ander bakje voor ze klaarstaan.

Alvast bedankt!
 

Bijlagen

  • D315CF33-5BDD-4A58-9AE2-88E9D35B4853.png
    D315CF33-5BDD-4A58-9AE2-88E9D35B4853.png
    633.7 KB · Weergaven: 187
  • 3D302904-F1A4-4807-ADF4-35C3222342DE.png
    3D302904-F1A4-4807-ADF4-35C3222342DE.png
    414 KB · Weergaven: 191
Ik zou persoonlijk gaan voor 1 enkele soort per laag. Met een zandbodem voor de corydoras, mooi schooltje in de middenlaag en dan wellicht nig een school aan het oppervlak.

Eventueel dan als extra nog een ancistrus/wat garnalen of een wat grotere vis als koppel/harem/individu als eyecatcher.

Maar wat vind je mooi en naar welk bestand wil je gaan? Dat adviseerd makkelijker dan te zeggen wat past bij elkaar
 
Ik had inderdaad het plan 1 soort per laag, met dan op de bodem een groep corydoras. Ik denk de sterbai, want de gold stripe zijn misschien nog wat je klein voor een gezelschapsaquarium? Wat zou eventueel een goed aantal zijn?

Voor de bovenste en de middelste laag heb ik nog niet precies bedacht wat ik wil, iemand suggesties?

Dan nog een ander puntje: de bodem. Moet hier een voedingsbodem in? Op dit moment is dat niet zo, en sommige planten hebben daar geen probleem mee. Wat kan ik het beste doen?
 
Een zandbodem zonder extra voedingsbodem werkt prima als je bij de plantjes die dat nodig hebben een voedingscapsule of klei bolletjes stopt.
 
Oke, en maakt de kleur zand nog uit? In mijn juwel rio 125 die weg gaat zit nog zwart zand van de hornbach. Is dat goed, of hebben planten liever 'normaal' zand?
 
Zwart zand van Hornbach is perfect voor Corydoras. Dat is niet scherp en fijn genoeg.
 
Oke, hoeveel kilo zouden jullie aanraden? Ik weet om eerlijk te zijn niet hoeveel ruimte de wortels van planten nodig hebben in een aquarium.....
 
Zal rond de 30-40 kg zijn.
 
Oke, ik neem aan dat ik al het zand in mijn rio 125 gewoon over kan zetten?

En even terug naar het bestand, misschien een mooie groep roodkopzalmpjes en dan nog een groepje in de bovenste laag?
 
Ik heb vanmiddag gekeken naar wat ik op de bodem wil hebben, en daar komt het volgende uit:
13 corydoras sterbai, is dit voldoende of moeten er nog meer bij?
2/3 L-nummers, ik zat zelf te denken aan de L-102 (15-18 CM), L-107 (15-18 CM), L-136 (10-12 CM) of de L183 (20-25 CM). De L-183 lijkt mij te groot voor mijn aquarium, wat vinden jullie?
3 apistogramma van dezelfde soort, het lijkt me echter wel al behoorlijk vol op de bodem dus ik betwijfel of dat wel een goed idee is.

De corydoras sterbai en alle L-nummers komen uit de Rio Negro, als de apistogramma er niet in komen lijkt het mij mooi om dan alleen vissen uit die rivier in het aquarium te doen.

Ik hoor graag wat jullie ervan vinden!
 
Zou beginnen met 13, uitbreiden kan altijd nog. L nummers niet zoveel verstand van, planetcatfish daarentegen wel. Genieg soorten die wel hout wenssn, wellicht iets om rekening mee te houden
 
Hout heb ik er nu ook inliggen, dus dat is geen probleem.
Heeft iemand hier ervaring met HS Aqua Ph/Kh minus? Het water hier uit de kraan heeft een Ph waarde van 7,78, net iets te hoog eigenlijk. Daarom leek het mij misschien handig zo'n middeltje te gebruiken
 
Ph/KH minus absoluut nooit aan beginnen je gaat chemische middeltjes toevoegen waardoor je een hele onstabiele bak gaat krijgen, dan kun je beter met een osmoseapparaat aan de slag dat is een stuk veiliger
 
Oke, en even voor de zekerheid: dat is wel ‘verplicht’ neem ik aan? Anders is de oh waarde gewoon te hoog
 
Oke, en even voor de zekerheid: dat is wel ‘verplicht’ neem ik aan? Anders is de oh waarde gewoon te hoog
Waarom zou dat verplicht zijn dan?, gewoon kijken bij kwekers in NL dan kunnen genoemde soorten gewoon op leidingwater, zou overigens qua l-nummersoorten niet groter gaan dan max 15 cm
 
Dat kan inderdaad ook, even niet aan gedacht. Kan ik ook co2 toevoegen ipv osmosewater? Dat lijkt mij iets makkelijker namelijk

Maar even terug naar het bestand
- Kunnen de apistogramma erbij?
- Wat is een goed aantal l-nummers, 1, 2 of 3?
 
Laatst bewerkt:
Dat kan inderdaad ook, even niet aan gedacht. Kan ik ook co2 toevoegen ipv osmosewater? Dat lijkt mij iets makkelijker namelijk

Maar even terug naar het bestand
- Kunnen de apistogramma erbij?
- Wat is een goed aantal l-nummers, 1, 2 of 3?
Er kan veel, maar als er te veel kalk in je water zit, dan kan je best zorgen voor toevoeging van minder kalkrijk water. Dat kan met osmose, maar ook gewoon met (gefilterd) regenwater.

Als je te veel co2 toevoegt riskeer je je visjes om zeep te helpen. Er zijn grenzen aan wat je veilig kan toevoegen.
 
Oke, ik neem aan dat ik al het zand in mijn rio 125 gewoon over kan zetten?
Ja dit kan prima, eventueel aanvullen met hetzelfde zand. Ik heb hetzelfde zand in mijn grote bak en zou op dit moment niet anders willen. Kleine plantjes kun je makkelijk erin plaatsen en de Cory's scharrelen er ook lekker in.
 
Hoe filter je regenwater, gewoon met een extern filter erop voor een paar uur en dan in het aquarium?

ik zag gisteren dat veel mensen een co2 diffusor gebruiken. Levert dat genoeg co2 voor mijn aquarium?
 
Hoe filter je regenwater, gewoon met een extern filter erop voor een paar uur en dan in het aquarium?

ik zag gisteren dat veel mensen een co2 diffusor gebruiken. Levert dat genoeg co2 voor mijn aquarium?
Ik doe het gewoon met een gieter. Op de uitloop een prop witte watten, en dan een panty of zo er rond.
Dat houdt beestjes tegen.
Ik probeer wel enkel water te nemen na een regenbui, dan is het water sowieso wat schoner. Ik schep het uit een betonnen regenwaterput.
 
Ik heb geen regenwaterput, dus dan zou ik een regenton moeten aanschaffen. Moet ik hierbij nog rekening houden met het materiaal, en hoe zorg ik dat er geen beestjes in die ton komen?
 
Ik heb online nog even verder gekeken, is filtering over turf ook een oplossing? Het lijkt mij namelijk wat makkelijker dan osmosewater of regenwater gebruiken.

Ik zie net dat ik een fout heb gemaakt in een bericht, want de corydoras sterbai komt niet voor in de rio negro . Als ik het internet mag geloven komen ze uit de rio guàpore. Een andere vis uit deze rivier is de apistogramma trifasciata. Maar als ik deze samen met de sterbai wil houden moet de ph naar ongeveer 6,8. Dat weet ik alleen niet zeker, want alle websites zeggen iets anders over de gewenste ph waarde van de apistogramma trifasciata. Kunnen de sterbai daarmee samenleven wat betreft de ph waarde? Ik heb gelezen dat de apistogramma een ph van 6,5 tot 7,5 nodig heeft. Andere websites zeggen van 6,0 tot 7,0 of van 6,0 tot 6,5. Heeft iemand een idee wat de juiste waarde is.

Voor de middelste en de bovenste laag heb ik nog geen leuke/mooie vis gevonden. Roodkopzalmpjes en kardinaaltetra's vind ik wel mooi, maar ik ben bang dat ik daar snel op uitgekeken ben.
 
Voor de middelste en de bovenste laag heb ik nog geen leuke/mooie vis gevonden. Roodkopzalmpjes en kardinaaltetra's vind ik wel mooi, maar ik ben bang dat ik daar snel op uitgekeken ben.
Ik ben er net achtergekomen dat de roodkopzalmpjes lastig gaan worden, want de gh mag dan maximaal 4 zijn, en voor de corydoras en apistogramma moet de waarde juist minimaal 4 zijn. Het lijkt me niet handig ze op maximale en minimale waarde te houden voor een te lange tijd, dus de roodkopzalmpjes vallen af. De kardinaaltetra leeft in een andere rivier, dus dat heb ik ook liever niet.
Daarmee wil ik niet perse zeggen dat ik alleen maar vissen uit dezelfde rivier wil, maar het liefst wel. Ik hoor het graag als iemand een leuke soort uit de Rio Guapore weet!
 
Nadat ik vandaag weer geen mooie vis kon vinden uit de Rio Guapore heb ik besloten iets anders te gaan zoeken. Zoals eerder vermeld heb ik corydoras gold stripe. Die gaan de bodemvis worden, misschien samen met een l-nummer. Online zeggen veel websites dat de gold stripe uit de rio ucayali in peru. Klopt dit?
 
Ik zou dat dan maar geloven. Ik vrees dat niemand hier het beter gaat weten.
 
Ik ben op het volgende bestand uitgekomen:
- Corydoras peru gold stripe
- Neon tetra
- L-204
- Apistogramma cacatuoides
Hier zou ik eventueel marmerbijlzalmpjes aan toe kunnen/willen voegen, maar daar moet ik nog even over nadenken.
Indien dit bestand goed is zal ik de temperatuur op 25 graden Celsius zetten en een ph van 6,8-7,0 proberen te bereiken.
De corydoras en neon tetra heb ik al in huis, dus die zullen als eerste het aquarium in mogen. Dan ga ik proberen elke 2-3 weken een nieuwe soort toe te voegen.

Wat is jullie mening? Heb ik iets over het hoofd gezien waardoor deze vissen absoluut niet samen zouden kunnen?
 
Daaronder staat ook ucayali
 

Bijlagen

  • B38FDC4D-6E66-42A6-B9E6-3A26C5F0F848.jpeg
    B38FDC4D-6E66-42A6-B9E6-3A26C5F0F848.jpeg
    427 KB · Weergaven: 136
Oke, wat zou een goed aantal zijn van elke soort? Ik zat zelf te denken aan:
- 10 corydoras
- 15-20 neon tetra
- 2 l-204
- 4 apistogramma (1m 3v)
 
Oke, wat zou een goed aantal zijn van elke soort? Ik zat zelf te denken aan:
- 10 corydoras
- 15-20 neon tetra
- 2 l-204
- 4 apistogramma (1m 3v)
Dat lijkt me OK te zijn.

Er is wel nog het risico dat je Apisto's agressief worden als ze een nestje hebben, en dat kan zowel ten koste van je Neons gaan, als agressiviteit opleveren naar de Cory's, dus kies voor een grotere Cory soort.
En misschien ook Kardinalen kiezen ipv Neons.
 
De corydoras soort is de corydoras gold laser, deze hebben een maximale lengte van 7,5 centimeter als ik het internet mag geloven. Die van mij zijn op dit moment nog wat kleiner, dus ik laat ze nog een paar maanden groeien. Kardinalen zouden inderdaad ook kunnen, maar die komen niet uit dezelfde rivier. Is er een kleinere kans op agressie als ik twee vrouwtjes neem in plaats van drie?
Is het handiger om wildvang proberen te krijgen of zijn gekweekte vissen ook goed?
 
De corydoras soort is de corydoras gold laser, deze hebben een maximale lengte van 7,5 centimeter als ik het internet mag geloven. Die van mij zijn op dit moment nog wat kleiner, dus ik laat ze nog een paar maanden groeien. Kardinalen zouden inderdaad ook kunnen, maar die komen niet uit dezelfde rivier. Is er een kleinere kans op agressie als ik twee vrouwtjes neem in plaats van drie?
Zijn de corydoras groot genoeg? En hoeveel vrouwtjes apistogramma kan ik het beste toevoegen?
Is het handiger om wildvang proberen te krijgen of zijn gekweekte vissen ook goed?
Hier ben ik wel benieuwd naar eigenlijk. In de buurt zitten 2 winkels die wildvang aanbieden. De prijs is trouwens wel hetzelfde als gekweekte vissen
 
Die Cory's lijken me groot genoeg. Worden toch 7cm als ze volwassen zijn.

Je vraag over wildvang kan ik niet beantwoorden. Ik verkies nakweek onwille van milieuredenen, en ik probeer ze zo veel mogelijk bij hobbykwekers te kopen die weten waar ze mee bezig zijn.
 
Ik zou je temp rond de 23 graden gaan houden. Mans zat voor de vissen die je wilt.

Verder zou ik geen wildvang nemen. Vraagt toch meer eisen (vaak ook in voer). Ik zou gewoon kweek nemen.

Verder zou ik je water licht zuur houden op rond de 6.8. Dit zou ik bereiken door osmose water te gaan gebruiken. Een osmose apparaat kost niet de hele wereld en al meng je dat water met je leidingwater op een verhouding van 40/60 of 50/50 denk ik dat je er al bent. Je EC zal zo rond de 450-550 wezen denk ik wat mooi is voor jou bak en visbestand.

Verder pas op met de combi Corry's en Apistogramma. Ze bewonen dezelfde laag en kan leiden tot botsingen vooral vanuit Apistogramma oogpunt. Corry's komen in het territorium van de Apisto's, omdat ze gewoon door de hele bak bewegen en het begrip territorium niet kennen. Het kan ook goed gaan hoor.

Verder succes met deze bak.

Gr. Ef
 
Help Users

You haven't joined any rooms.

      You haven't joined any rooms.
      Terug
      Bovenaan