The A-team ~ Een nieuw begin


akumiyuki

Well-known member
Lid geworden
16 oktober 2020
Berichten
68
Locatie
Utrecht
In het voorstelforum heb ik al uit de doeken gedaan hoe ik aan mijn visjes geraakt ben:

fishies found.jpg
fishies in pot.jpg

Athos, Porthos en Aramis (vlnr foto beneden), de Drie Musketiers, wachtten in hun vind/windglas geduldig op wat komen ging. Wat een beetje koel vers water al niet voor een geluk kan zijn voor een drietal dat nog niet zo lang daarvoor in een smerig warm groen glas zat. Geen idee hoe oud ze waren toen ik ze vond, maar volgens mij zijn het gewone goudvisjes.
original group.jpg
Portal fishies.jpg

Hun eerste Juwel 80 had een fijn-kiezelbodem met siergrind en glazen steentjes erdoor gemengd. Wat dingetjes om door te zwemmen en achter te schuilen, een stukje kienhout hier en daar, een paar bossen plantjes uit de dierenwinkel en we konden van start! Porthos de Calico sprong uit het glas op een kwade avond en toen kwam D'Artagnan. Zo klein en schattig als hij op deze foto is is hij al lang niet meer!
Artie.jpg
IMG-20190920-WA0016.jpeg

Tijdens Aramis zijn ziektebed kregen ze een nieuw en groter glas: Het filter ging mee over, onder het grind kwam een voedingsbodem, en ook het water werd overgeheveld en aangevuld. Athos begon in die tijd langzaam naar wit te verkleuren, en daarom kregen ze een plekje voor het raam. Volgens internet kwam dat namelijk om dat ze niet genoeg natuurlijk licht kregen. Het was wel mooi om te zien hoe ze hun leven rondom Aramis centreerden en hem altijd het gevoel probeerden te geven dat tenminste 1 van de 2 in de buurt was. Natuurlijk volgde er een algenplaag door de enorme hoeveelheid licht: Door verkeerde voorlichting in de dierenwinkel kwam eerst Andrès, en al vrij snel volgden Amaro en Alejandro.
20180905_175817.jpg
20191019_123031.jpg

20191019_124627.jpg

Na Aramis zijn dood kwam kleine Ahn en waren de oorspronkelijke Musketiers op Athos na officieel niet meer. Ahn was net zo groot als D'Artagnan toen hij kwam, en Athos, Porthos en Aramis toen ik ze vond... Om dat even in perspectief te plaatsen:
20191019_130908.jpg

Dit zijn mijn vriendjes een jaartje geleden. Ahn is nu precies een jaar bij ons en gaat zijn grote broer D'Artagnan verschrikkelijk hard achterna. Inmiddels heb ik het tegenhouden van het verkleuren opgegeven: Athos wordt vaak voor Aramis aangezien, D'Artagnan verliest zijn zwarte pigment en dan komt het weer terug. Ik probeer het maar niet te begrijpen, :rolleyes: . Het aquarium is voor het raam weg en iedere dag gaat er een dopje CarboEasy bij voor de plantjes (als die lang genoeg leven met 3 van die monsters erin). Ondanks de twee filters die in en aan het aquarium zitten was nitraat een uphill battle (Ik heb voor de grap het water getest voor het in het aquarium ging en het is al geel als het uit de kraan komt).
En toen besloot ik rigoreus voor hydroponie te gaan na wat aquariums op internet gezien te hebben. Momenteel hangen er 2 Spaties en een Anthurium in en zijn de nitraatwaardes gelukkig gedaald. In de keuken staan nog een baby-spatie en Anthurium te wachten tot ze in het aquarium mogen.

De reden dat ik hier een topic aanmaak is omdat D'Artagnan stug door blijft groeien, Ahn ook niet stopt, en Athos ook geen kleintje meer is en ik onlangs in een positie gekomen ben om een groter glas voor mijn vriendjes aan te gaan schaffen! Maar er is zoveel keus...

Het besluit is genomen om voor een op maat gemaakt volglas aquarium te gaan en daar zelf een onderstel onder te bouwen. Ik heb nog mooi 4,4x6,9 gepuntlast vurenhout liggen die als liggers voor het aquarium dienen, waarop een dubbele plaat 15mm hardhout komt, afgewerkt met Rambo bootlak. Door deze intiele overkill aan ondersteuning kan ik iets meer ruimte houden tussen de poten. De poten steunen weer op een u-frame op de grond die op stelpootjes staat. Het geheel wordt afgetimmerd met 3mm hardhout en voorzien van scharen zodat het aquarium niet aan de wandel kan.

De precieze maat van het aquarium ben ik het nog steeds niet over eens met mezelf, net zo min als hoe ik wil gaan filteren, de precieze decoratie, of de planten ín het aquarium. De bedoeling op dit moment is dat 1 filterlijn bovenlangs komt te lopen met hydroponieplanten erin (in een nader te ontwerpen en bouwen opbouw), en wellicht een Eheim Pro4 eronder voor het serieuze filterwerk. Als bodembedekking dacht ik aan JBL Sansibar River. Dit schijnt leuk te zijn voor de goudvissen om mee te etterbakken en zacht voor de Peruaanse monstertjes. Ik ga niet weer met een voedingsbodem werken, want ik heb inmiddels al 20% uit m'n filters kunnen halen :ROFLMAO:

Maar dan zijn er de vragen wel of geen bodemafzuiging aanleggen, zijn er naast de Java-varen nog andere plantjes die de sloopzucht van goudvissen kunnen doorstaan? Ik neem aan dat des te groter het glas kan, des te beter het voor de goudvisjes is?

Er komen in het nieuwe glas wat Otootjes bij (want die vinden in een schooltje leven leuk) en ik twijfel nog over Japonica garnaaltjes. Mijn goudvis-trio is redelijk goed opgevoed aangaande wat er in hun mond gaat en wat niet. Daarom twijfel ik er ook over of ik 2 sluiertjes erbij zou doen of niet, na het lezen op het forum begrijp ik dat die graag alles in hun bek proberen. Het apart voeren is het probleem niet, ik heb Aramis bijna 1,5 jaar met de hand bijgevoerd omdat hij niet altijd naar de bodem kwam om te eten met zijn handicap, en de Oto's mogen ook mee-eten van de goudvissen, maar dan wil ik graag wel dat de rest van de ukkies in leven blijft.

Verder ben ik me nog aan het inlezen over alternatief voer voor goudvissen. Ze krijgen op dit moment Vitalis korrels en vlokken en daar lijken ze het goed op te doen. De oto's krijgen 1 keer per week 2 algentabletjes verstopt in een tunnel (anders hapt D'Artagnan ze zo weg) en verder eten ze de Vitalis zinkende korrels. Voor de konijnen is er altijd een wijde variateit aan groenten in huis, dus als ze daar iets van mogen? 1 keer in de week gaat er een blokje diepvries-beestjes in warm water en dan door het glas.

Iemand nog ideeën? Ik ga proberen jullie hier up to date te houden over de voortgang van het project.
 
Ben je van plan om een 2000liter aquarium te zetten?
zo niet, is gelijk welk aquarium met tijd te klein voor deze soort vissen.
(optimale groei is 20cm in in hun eerste levensjaar)
 
Ik ben bang dat de combi met Oto s en garnalen niet de beste combi is. Alles wat in de bek past zien vissen in de regel als een prooi.
 
Athos heeft een hele slechte start in zijn leven gehad (hij was letterlijk bijna dood) en D'Artagnan en Ahn komen van de Ranzijn, waar ze nou niet echt A-kwaliteit vissen verkopen (en dan heb ik ook nog een voorliefde voor de kneusjes en buitenbeentjes), dus "optimale groei" kan ik sowieso al in de prullenbak gooien. Vind ik ook niet erg, ik ben al blij dat ze gezond en blij zijn. Ze grondelen wat af, slapen onder de waterpest, ze draaien nu als ze een maffe bui hebben op hoge snelheid 8tjes door het glas, om de decoratie heen. Wennen doen ze aan een krappe ruimte, heb ik gemerkt, maar ik strek zelf ook graag de beentjes, vandaar dat ze een (aanzienlijk) groter glas gaan krijgen zodat ze straks weer baantjes kunnen trekken (Ik las dat 150 als minimum lengte geldt?). Over een paar jaar zien we dan wel weer. Misschien ben ik tegen die tijd mijn appartementje uit en heb ik een veel groter huis waar ze in een (binnen)vijvertje kunnen! (nooit de hoop opgeven!)

Wat betreft de Oto's, ik ben de eerste paar weken doodsbang geweest dat mijn Peruaanse drietal ten prooi gevallen was aan de goudvissen. Soms zag ik ze dagen niet en dan zat ik huilend voor de bak dat mijn lieve gestreepte vriendjes er niet meer waren. Tot ik op een dag zag hoe D'Artagnan (de grootste van de 3) als een bezetene met zijn staartvin aan het slaan was. Werd hij belaagd door alle 3 de Peruaantjes tegelijk! De kleintjes mengen zich gewoon tussen de goudvissen om te eten en als een goudvis per ongeluk te dicht in de buurt komt wordt de aanval ingezet (naar ik begrijp is dit niet echt normaal gedrag?). Als er 1 begint volgt de rest al snel! Ik heb wel diverse grotjes en schuilmogelijkheden voor de Oto's voorzien, maar meestal chillen ze in de Torii, allemaal aan een eigen pilaar. Ik weet niet of ik nu zulke mietjes van goudvissen heb :oo of dat de Oto's op de een of andere manier geleerd hebben letterlijk van zich af te bijten, maar het gaat wonderbaarlijk goed. Zelfs het "de Oto's zullen niet groeien door het koude water" blijkt niet te kloppen, want ze zijn allemaal een stuk groter dan toen ze kwamen. Ik begrijp dat "proberen" met een paar garnalen een duur grapje kan worden, maar voor hetzelfde geld weten ze net als de Oto's een vriendschap met de visjes op te bouwen. Ze zijn nu snugger genoeg om de Oto's niet meer lastig te vallen.

Inmiddels heb ik vanmorgen mijn telefoon in het aquarium gegooid (letterlijk) voor nog wat extra en up to date fotos van (een deel) van de groep:

20201020_095136.jpg
20201020_094952.jpg
20201020_094857.jpg

20201020_095433.jpg

Zoals je kunt zien is de voedingsbodem volledig overhoop getrokken door de goudvissen (dikke nee voor de volgende) en ik ben ook uitgekeken op de lichtgevende steentjes (hoewel doe Oto's die helemaal het einde vinden).

Ik heb een Chinese muur grondkering op de kop getikt om een terras te maken voor plantjes straks, waar ik sowieso gras in wil planten (het heeft ruim een jaar overleefd met de goudvissen, tot D'Artagnan besloot dat de plek van het gras bedolven moest worden onder een 3cm dikke laag grind). Verder heb ik wat Chinees aardewerk voor de Oto's om in te schuilen als ze daar behoefte aan hebben en wat decor dat aansluit bij het thema Azië. Ik denk dat dit samen met een setje Drakensteen, de river-bodem en het fotobehang erachter een mooie combi kan worden.

Verder ben ik geïnspireerd door de belachelijk kleine sierviskommen uit China, niet om de vissen ín te houden, maar vooral de opbouw ervan. Ik speel met het idee om met klei de opbouw van een riviertje te bouwen, deze daarna te casten, waar de hydroponieplanten dan in kunnen die dubbel dienst doet als extra filter. Dit kan dan worden geïntegreerd met een epoxy-deksel met verluchtingsgaten en verlichting. Zoveel ideeën, en ik ben dan ook zo'n draaikont waarbij ze iedere dag veranderen tot het moment dat het glas ook echt daar is. Ik moet alleen even testen of de wortels van de planten stromend water aankunnen.

Ik ben me tevens aan het inlezen over sumps vs drukfilters, maar ik zit 13 hoog dus ik moet eventjes goed nadenken over een iig 99% gegarandeerd lek en overloopvrije oplossing anders wordt het een duur grapje. Ik heb wel al de constructie-tekeningen van de flat nagekeken (1968) en samen met de huismeester pre-covid berekend dat zolang de aqua tegen een draagmuur komt het allemaal ruimschoots goed moet komen. De vloer is een goede 20cm dik gestort gewapend beton en de flat bestaat uit allemaal 4x8 meter hokjes, dus erg veel zorgen maak ik me daar niet over. Wel ligt er een laminaatvloer in, kan het aquarium daar gewoon op? (600+ liter)
 
Even kort. Ja je heb een groot aquarium nodig. De lengte maat is met name van belang. diepte is ook leuk zodat ze kunnen keren.


Een flink aquarium hoeft geen kapitaal te kosten. Hoogte heb je niet nodig. Hoe hoger hoe dikker glas je moet hebben. Bezorgen kost relatief weinig en help je ook met plaatsen op meubel.

\Laminaat moet geen probleem zorgen het gewicht is verdeelt over een bepaald oppervlak
 
Ik heb even in het topic van @Erikdebrabander gekeken, die heeft namelijk zo'n bak op maat laten bouwen. Zijn bak is 500 liter en inderdaad thuisbezorgd. Hij heeft er een steigerframe voor besteld, vanaf blz. 4 van het topic kun je zien hoe het is gemaakt vanaf de bouwtekening. Ook hij heeft een bovenwoning met laminaat op de vloer, dus dit is misschien nuttige informatie voor jou. Hij heeft ook filters erbij, waarvan een de Fluval FX6 is. Dat heb je wel nodig met Sluiers, en zeker met die Gewone Goudvissen. Je zou onder zo'n frame ook een bioloog kunnen maken, dat geeft een nog stabielere filtering. Ik heb zelf een " overhead sump", die gewoon op mijn bak bleek te zitten en nu eindelijk in gebruik is. Het scheelt echt.

https://aquaforum.nl/threads/omscha...etje-hulp-van-experts-nodig-svp.167246/page-4
 
Nu even wat meer tijd.

Wat een goudvis avonturen. Ik ga niet mee in de discussie hoeveel ruimte je minimaal moet bieden. Er is info zat over dit onderwerp en je heb zelf al gezien dat ze meer ruimte nodig hebben. Persoonlijk zie ik dit soort niet graag in een aquarium. Helaas gebeurd het nu eenmaal. Je kunt al zien dat ze vergroeit zijn en dat zal ook niet herstellen als je ze in een vijver zet.

Mijn ervaring met sluiers is dat ze niet echt jagen op vissen om op te eten. Als er een klein genoeg dommertje blijft liggen in de grondel route zullen ze deze wel smakelijk weg slikken. Ik voer gedroogde garnalen en dit is iets wat ze erg lekker vinden dus levende zullen neem ik aan nog lekkerder zijn en ik denk niet dat garnalen slim en snel genoeg zijn om aan een naderende goudvis te kunnen ontkomen. Maar ik heb er zelf ook geen ervaring mee. Snap ook niet zo goed wat er leuk aan is, in een goudvissen aquarium. Maar smaken verschillen nu eenmaal.

De otto s in een nieuw aquarium is volgens mij een slecht idee. Die hebben iets van auf wush ofzo iets nodig wat in een nieuw aquarium niet zit. Misschien dat ze daarom graag op die glazen knikkers liggen dat het hier goed op groeit. Geen idee. je kunt even een apart topic hiervoor openen. Er zijn meerder leden die verstand hebben van otto s maar wellicht jouw post in goudvissen gedeelte niet lezen. Misschien is er genoeg voedsel op voorraad als je wat oude zaken in het nieuwe verblijf zet.

Voer is er ook zat. Je kunt ook eens kijken naar vijvermixen. Hier zit van alles door elkaar. Gedroogde en diepvrues insecten zijn een optie. Groente geblancheerd zoals spruit, doperwten (gepeld), tuinbonen Gepeld), brocolie, bloemkool. Gooi het erin en je ziet vanzelf wel wat ze wel/niet eten.

Planten inderdaad hufterproef. Vallisnera giganthea doet het ook goed en is tevens goeie nitraat vreter. Grote anubissen ook wortelstok en laten ze redelijk met rust. Ik heb ze helemaal niet in een bodem staan en knip zo nu en dan ook nog wortels zowat weg en doen het prima. Drijfplanten is ook een optie. Mosselplant is een fijne. De rest kleinere soorten als kroos vind ikzelf een drama, zit vervelend in de weg met schoon maken, verversen en zowat niet uit te roeien als je er van af wil. Maar hier geld natuurlijk ook smaken verschillen.

Succes met al je plannen
 
Goudvissen in een aquarium wordt inderdaad meestal afgeraden, de belangrijkste factor is de ruimte die ze nodig hebben en, nog belangrijker, de temperatuur ( liefst 10 - 20 graden Celsius). Maar dit A-team is natuurlijk wel op een bijzondere manier bij TS terecht gekomen en gelukkig doen ze het goed. De eerste vis in mijn bak was ook een Gewone Goudvis, Giebeltje. Hij heeft het 17 jaar volgehouden, terwijl ik niet eens de kennis had die ik nu wel heb.

De Otocinclus is een kleine harnasmeerval die het best gedijt in een al ingedraaid aquarium. Hij is gevoelig voor nitriet, en eet graag algjes. Beiden zijn blijkbaar in ruime mate in je bak aanwezig. Een nieuwe bak moet daarom eerst goed ingedraaid zijn voor je deze visjes erin zet.

Wel heel leuk dat je je door Chinese goudviskommen laat inspireren. Ik heb daar ook wat afbeeldingen van gevonden in mijn Geschiedenis van de Goudvis- topic. Bere- interessant, die geschiedenis.

 
Nu even wat meer tijd.

Wat een goudvis avonturen. Ik ga niet mee in de discussie hoeveel ruimte je minimaal moet bieden. Er is info zat over dit onderwerp en je heb zelf al gezien dat ze meer ruimte nodig hebben. Persoonlijk zie ik dit soort niet graag in een aquarium. Helaas gebeurd het nu eenmaal. Je kunt al zien dat ze vergroeit zijn en dat zal ook niet herstellen als je ze in een vijver zet.

Mijn ervaring met sluiers is dat ze niet echt jagen op vissen om op te eten. Als er een klein genoeg dommertje blijft liggen in de grondel route zullen ze deze wel smakelijk weg slikken. Ik voer gedroogde garnalen en dit is iets wat ze erg lekker vinden dus levende zullen neem ik aan nog lekkerder zijn en ik denk niet dat garnalen slim en snel genoeg zijn om aan een naderende goudvis te kunnen ontkomen. Maar ik heb er zelf ook geen ervaring mee. Snap ook niet zo goed wat er leuk aan is, in een goudvissen aquarium. Maar smaken verschillen nu eenmaal.

De otto s in een nieuw aquarium is volgens mij een slecht idee. Die hebben iets van auf wush ofzo iets nodig wat in een nieuw aquarium niet zit. Misschien dat ze daarom graag op die glazen knikkers liggen dat het hier goed op groeit. Geen idee. je kunt even een apart topic hiervoor openen. Er zijn meerder leden die verstand hebben van otto s maar wellicht jouw post in goudvissen gedeelte niet lezen. Misschien is er genoeg voedsel op voorraad als je wat oude zaken in het nieuwe verblijf zet.

Voer is er ook zat. Je kunt ook eens kijken naar vijvermixen. Hier zit van alles door elkaar. Gedroogde en diepvrues insecten zijn een optie. Groente geblancheerd zoals spruit, doperwten (gepeld), tuinbonen Gepeld), brocolie, bloemkool. Gooi het erin en je ziet vanzelf wel wat ze wel/niet eten.

Planten inderdaad hufterproef. Vallisnera giganthea doet het ook goed en is tevens goeie nitraat vreter. Grote anubissen ook wortelstok en laten ze redelijk met rust. Ik heb ze helemaal niet in een bodem staan en knip zo nu en dan ook nog wortels zowat weg en doen het prima. Drijfplanten is ook een optie. Mosselplant is een fijne. De rest kleinere soorten als kroos vind ikzelf een drama, zit vervelend in de weg met schoon maken, verversen en zowat niet uit te roeien als je er van af wil. Maar hier geld natuurlijk ook smaken verschillen.

Succes met al je plannen
Over het vergroeien, ik ben bang dat dat meer gewoon een enorm onhandige foto is van D'Artagnan die een ontzettend krappe bocht maakt (is hij goed in). Ik kan je verzekeren dat alle 3 de goudvissen kaarsrecht zijn en geen vergroeiingen hebben, als je wilt kan ik daar morgen nog een foto van maken (als Artie meewerkt, hij kan van die dagen hebben dat hij uit je hand eet, en andere dagen wil hij absoluut niets met je te maken hebben)? De enige die een kromme staart had was Aramis, maar diverse mensen hebben me verzekerd dat dat komt omdat er in zijn koppie iets niet helemaal lekker ging, naar aanleiding van zijn ziekteverloop toen. Ik had gewild dat ik toen over cacao en knoflook wist. Verder zijn er geen geknepen vinnetjes, geen oppervlaktehappen/hangen. Gewoon een setje happy kneusjes. Bedankt voor de plantjes en groenten-info! Gaan we proberen.

@Giebeltje De konijnen, goudvissen en ik zijn het er allemaal over eens dat 20 graden een prima temperatuur is. Met 16 graden worden de beestjes allemaal nukkig. Alleen in de zomer wil het wel eens oplopen tot 26 graden, maar ik ben een grote Viking en ik heb mijn omgeving liever koud dan warm. Dus in de zomer worden dan al snel de ijsblokjes in het aquarium gemikt (leuk speelgoed), icepods neergelegd voor de konijnen en ventilatoren opgesteld om 's nachts de temperatuur in huis flink te laten dalen.

Ik begrijp dat de meesten hier van mening zijn dat deze goudvisjes niet in een aquarium horen, maar, en het is een behoorlijke maar, dit zijn behoorlijke kneusjes. De runts, het afvoerputje, de beestjes die niemand wilde. Ik doe mijn best voor ze en zolang zij aangeven dat het goed gaat (en ik heb voelsprietjes voor als er iets mis is voordat je het ziet dankzij jarenlange ervaring met konijntjes) zal ik dat blijven doen. Op dit moment merk ik aan Artie dat hij meer ruimte wil om snelheid te maken, de 8tjes gaan hem vervelen en dus gaan we een vooral langer aquarium uitzoeken zodat hij dat ook kan. Er komt wellicht een dag dat hij ook daarin aangeeft dat hij het niet leuk meer vindt en als ik dan nog steeds geen huis met tuin heb waar hij tussen de koi kan zwemmen, ga ik op zoek naar een ander baasje voor hem en de anderen. Voor nu is er nog een oplossing binnen ons gezin te bedenken. Wel heel lief dat jullie je zo'n zorgen maken over mijn kindjes.
 
Laatst bewerkt:
Vergroeiing wil niet zeggen dat ze dan altijd krom zijn. Het totaal plaatje van de vis klopt niet. De verhoudingen van onderdelen en leeftijd en nog veel meer maar niet erg interessant verder. Wat is dat is...........
Gelukkig geen kromme vissen want dat is wel een erg sneu gezicht. Feit is wel dat vergroeide goudvissen of als je liever heb, slecht ontwikkelde vissen het ook ws niet redden in een vijver met collega s. De goed ontwikkelde vissen zijn veel sneller en blijft er weinig voedsel over voor de kneusjes.

Zie het niet als aanval want ook ik heb kneusjes gehad en waren mij dierbaar. Al heb je alles zeer goed voor elkaar kun je evengoed een kneusje treffen.

Alle soorten vis die te klein hebben gezeten of zitten ontwikkelen zich lichamelijk niet zoals het hoort. Bij maanvissen schijnt je dit ook goed te zien.
 
Ik heb me daar laatst wat in verdiept en hierover wat informatie toegevoegd in het volgende topic:


Voornamelijk vanwege mijn contact met een Amerikaanse FB pagina ben ik op zoek gegaan naar informatie hierover. Ik kwam het volgende artikel tegen:
 
Inrichtingsupdate!

Na flink rondsjouwen met wat dozen heb ik de illustere "aquariumdoos" gevonden. Nee, niet de doos waar het aquarium in kwam, maar de doos die voor het nieuwe aquarium gereserveerd is!
Je kunt het wel hebben over bepaalde sfeerbeelden, maar fotos werken beter!
20201112_120628.jpg

De Chinese muur. Deze wordt verlengd, verhoogd en ingezet als grondkering voor een vernieuwde poging tot planten (prutstijd!) Het wordt nog steeds en hoe dan ook een Kaiju-vertoning, want Artie is net zo groot als een muur-sectie. Mag de pret niet drukken!
20201113_092610.jpg
20201113_093706.jpg

Een Chinese draak op een bed van munten en een Balinese stone dragon statue.
20201113_092708.jpg
20201113_092636.jpg

En de beruchte glazen inlaat en uitloop voor het filter XD De verkoper heeft de verkeerde maat gestuurd en we zijn nog steeds aan het bekvechten hoe hij dat op gaat lossen. Inmiddels heb ik zelf een oplossing bedacht, nu nog kijken of het werkt.
In het aquarium zelf ligt op dit moment een brug van stenen die te laag is voor de vissen, maar waar ze wel graag onderdoor proberen te gaan, deze wordt opgehoogd met andere stenen zodat er een man-cave ontstaat (ervan uitgaande dat de hele zooi vent is) waar ze kunnen rondhangen, er is een Superfish Planty12 en een torii-gate. De moon-gate is schattig maar wederom ini-minie en begint zijn verf te verliezen, dus een retouch of zelfs remake staat op de planning. Verven, coaten met vis-veilige epoxy en weer gaan!

Onderzoeksupdate:
Ik ben erachter dat het huis onder mij precies op de nieuwe plek van het aquarium een muur overdwars heeft lopen. Het aqua staat straks met zijn kont tegen de muur en op die draagmuur, dus mijn zorgen over het gewicht zijn grotendeels weggenomen! Als de bodemplaat voor het nieuwe aquarium straks ligt ga ik kijken of de makers-space op werk ondertussen weer open is, want dan kan ik een plexiglas plaat op maat maken voor het bodemfiltersysteem dat ik onder de plantenbakken wil maken. Met een 3D-printed pootje dat gecast en gegoten wordt voor afstand tot de bodem, komt het water van de trickle aan de ene kant binnen en van het potfilter aan de andere kant en wordt door de plaat omhoog geduwd, door de plantenbodem naar boven.

Nieuwe onderzoeksvragen:
* Uitzoeken hoeveel gaatjes er in het plexiglas moeten voor een goede doorstroming zodat de doorstroming goed blijft
* Spelen met de glazen uitstroom om te kijken hoe deze de waterflow beïnvloed. Met m'n stomme hoofd vooral gekocht omdat hij er zo leuk uitzag XD (nogal een tic waar ik graag vanaf kom).
* Garnalen onderzoeken. Niet voor de goudvisbak, maar eventueel voor scapersbakjes in een kallax-kast die ik langs zag komen op internet. Of de garnalen skippen en gewoon mini-landscapes maken.
1605090016637.png

* Waarschijnlijk een houten ondersteuning maken voor de trickle en rivier: piepschuim met beton gaat 160/200cm overbruggen meer dan waarschijnlijk niet leuk vinden.
* Led-strip inbouwen in resin maar wel verwijderbaar houden voor effecten... YOUTUBE!

Filterupdate:
Inmiddels begin ik ook keuzes te maken voor het filter. Daar ik op het koi-forum geleerd heb dat over-capaciteit ten alle tijden beter is dan ondercapaciteit en goudvisjes neefjes zijn van de koi, heb ik voor iedere goudvis een eigen trickle-toren aangeschaft (the waiting game ensues). Op dit moment ben ik steeds meer biohome en bacto-rings in het oude aquarium aan het stampen om straks in de trickles te kunnen plaatsen en dan uiteindelijk over te zetten naar het nieuwe aquarium en deze een goede start te geven (en wat flessen goldy-safe om de chloor eruit te trekken). Deze trickle-torens geven me de tijd om rustig de kap te bouwen en gieten en blijven draaien, maar zullen af en toe van plaats veranderen naar gelang de werkzaamheden vorderen. De intake van de torens is aan de rechterkant van het aquarium, de uitlaat aan de linkerkant. Daarbij is er ook plaats gemaakt voor een potfilter in de kast ernaast en wordt het water uit de torens langs een oever van plantjes geleid. Deze "oever" wordt boven het aquarium opgebouwd, aangezien ik slechte ervaringen heb met water volgens de wet der vaten uit het aquarium te laten lopen en vervolgens omhoog te moeten pompen (gevalletje pompen of verzuipen/heel veel dweilen). Wel heb ik door dergelijke problemen het aquarium op pootjes gezet zodat het hout van de dragende constructie niet aangetast wordt... Aldoende leert men!

Tot zover de update!
 
Klinkt als een heleboel (denk-)werk :) Dat wordt een heel bijzonder project, ik ben benieuwd hoe dit er straks uit gaat zien. Ik blijf je volgen!
 
De toren is nog onderweg vanuit China, maar het is een aquariumtrickle met overloop. Bovenin komen 3 lagen matten (van grof naar fijner)

541234839190807063.jpg

en daarna 2 lagen met biomedia. Als ik ze eenmaal binnen heb laat ik het weten!
 
Even rustig wat ideeën uit mijn hoofd op papier gezet in belabberde schetjes XD De Chinese muur wordt opgehoogd en verzwaard met drakensteen, die ook gelijk de upflow onder het plantenfilter verbergen. Beetje vis-vriendelijke yogamat of pmma eronder lijmen et voila. De gaten in de upflow worden afgedekt met rvs gaas voor aquaria die zorgen dat het water goed onder het bed kan verspreiden voor het omhoog geduwd wordt. Hoe dit in de praktijk werkt? Geen idee! Gaan we achterkomen. In mijn hoofd werkt het, haha. Ook de slate-stone-look grot die nu al in het aquarium staat wordt met drakensteen opgehoogd, zodat ze vissen er weer net zo onder kunnen liggen als toen ze klein waren. Nu is alleen de vraag of ik de pomp in een pomphuisje inbouw middenin het aquarium achter de grot of toch rechts tussen de planten verstop. Het idee is om rechts en links een upflow met muur en plantenbed te hebben. De huidige muur wordt een klein stukje uitgebreid zodat hij naast het aquarium verder kan (scherpe bocht om een plantenpot heen). Het water "rolt" dan naar binnen en op de pomp.
20201117_170654.jpg

Dat betekent dat het letterlijke filterhuis in het midden van het aquarium komt te staan met de trickle en verlichting ingebouwd in het materiaal. Het dak is afneembaar om de bovenste trickles te reinigen (sponzen). Het gebied rond het filterhuis wordt dan afgewerkt als een miniatuurtuin. Het uiterlijk van het filterhuis kan nog iets veranderen, aangezien ik nu naar een mij heel bekend shinto-tempeltje voor de waterkami aan het staren ben, wat de trickleformatie in een vierkant zou plaatsen, maar het uiteindelijke plan is redelijk vastomlijnd. Veel werk? Sure! Maar als het lukt wordt het wel mooi!
20201117_165942.jpg


Op een andere voet, maar nog steeds aquarium gerelateerd had ik vannacht ineens een lollig idee over een grachtenpand als garnalenvilla.... Ik moet het nog steeds op papier zetten, want ik vond op dat moment slapen iets belangrijker, maar misschien bouw ik die ooit ook nog wel eens.
 
ik kan me nog niet helemaal een beeld vormen, maar ben toch wel erg benieuwd hoe het er in de praktijk uit komt te zien en hoe bewerkelijk ( of juist niet ) het allemaal is
 
Mooie schetsjes, ik ben ook reuze benieuwd hoe je dit alles in de praktijk uit gaat werken. Het ziet er in ieder geval erg creatief uit.
 
Voor de mensen die het wilden weten:

Ze zijn hier! De onderdelen van mijn filterlijn druppelen langzaam binnen. Na een goede oorlog met de verkoper van de in en uitlaat heb ik de juiste maat, en vandaag is deel 1 van de trickle-lijn binnengebracht. Ze zijn groot, stevig en mijn hartje gaat er sneller van kloppen, wetende dat deel 2 er ook nog eens vlak achter zit en volgende week geleverd wordt. Dat zijn 12 bakjes in totaal! Alhoewel, bakjes... Ze zijn íets groter dan k verwacht had (ja, dat is mijn Viking wijsvinger), maar dat is alleen maar goed in mijn optiek! En mocht ik mijn lijn uit willen breiden heb ik tot 1 juni 2021 om bij te bestellen, maar ik denk dat ik aan 12 genoeg heb. 4 stapels van 3 bakjes met mechanisch -> bio -> bio filtering en de opvangbak eventueel als chemisch filter.

20201212_195049.jpg
20201212_194713.jpg

Ze zijn voorzien van een overloopje dat zorgt voor een directe lijn naar beneden: als het filtermateriaal bovenop onverhoopt verstopt raakt clogt dit niet de rest van de media eronder en ook spuit het er niet aan alle kanten uit. Het opbouwen en uittesten kan beginnen! En natuurlijk het indraaien van (een deel van) de filterlijn! Maar eerst, goed schoonschrobben na een lange reis uit het Verre Oosten.

De uiteindelijke keuze als voorbeeld voor het wegwerken van het filter is gevallen op een watertempel bij Kyoto, deze heeft een vierkant ontwerp wat mooi uitkomt met de bakjes. Ik wacht nog op de laatste onderdelen om daaraan te beginnen (oa een piepschuimsnijder). Inmiddels is de Expedit omgebouwd tot zijn nieuwe formaat (7 breed) en is het duidelijk hoeveel ruimte er waarschijnlijk overblijft voor het aquarium. Nu nog het behang van de muur slopen en het nieuwe behang ertegenaan mikken en we zijn klaar voor de nieuwe bak!
 
Ohh, ga je die maken, ik heb die watertempel opgezocht, dat kan heel mooi worden! Ik moest trouwens aan jou denken toen ik mijn Sint-cadeautje uitpakte: ik heb een Japanse Gelukskat (Maneki Neko) voor in het aquarium gekregen (SuperFish Zen-serie).
 
Inmiddels is er een koud(wat)e(r) oorlog ontstaan binnen de familie waarbij ik aan de ene kant bij een glas van 1.6/1.8 x 70 x 60 sta te kijken en mijn moeder ( en de familieleden die ze opgetrommeld heeft) vastbesloten is mij een Juwel 240 in de maag te splitsen... Je weet wel... Het kleine broertje van degene die ik in eerste instantie wilde voor ik besloot voor maatwerk te gaan.

Ik: "Nee."
Mam: "Je bent gek! Ik ben het er niet mee eens!"
Ik: "Jouw glas is zo groot als een Besta kastje."
"Niet! Hij is zo groot als mijn salontafel!"
"Jouw salontafel is geen 40cm breed."
"Jouw Besta kast is geen 1.21."
"De kast waar de vissen nu óp staan is 1.20, het formaat van dat glas van jou, maar dan 10cm lager, waar hij ze in wilt steken. Waarom zou ik dan voor een groter glas gaan? Dat is nutteloos, zijn ze binnen een jaar weer uit gegroeid."
"Het aquarium is 1.21! En als je steeds groter blijft kopen worden ze ook steeds groter!"
"Dat is het idee ja."
"Ik geef geen toestemming."
". . . Ik woon om mezelf hè?"
". . . . IK BEN HET HIER NIET MEE EENS!"
"Dat mag. Maar de keuze is niet tussen een Juwel 240, wat ik weggegooid geld vind want veel te klein of de 480 die ik eerst wilde, maar tussen of ie 1.60 of 1.80 wordt. De 70x60 staat al vast."
"GEEN VAN TWEEËN!"
"Of ik kan er natuurlijk een van 2.30 neerzetten..."
"HELEMAAL NIET!"
"En je beseft dat ik voor het geld van jouw aquarium er eentje kan laten maken van 3 meter en die thuis kan laten bezorgen toch?" . . . Ik kan zo nog wel even doorschrijven, want de discussie duurt inmiddels al 3 avonden, haha.

Er komt een beetje een boosaardige kant in mij naar boven als iemand aan het welzijn van mijn huisdieren komt. De kooi die er eerst voor de hamster stond was 1.60x50x60 (was ze het ook niet mee eens). Ik zie niet in waarom er niet eenzelfde maat aquarium voor in de plaats kan komen nu de hamstertank naar een goed nieuw baasje is.

De bouwmarkten zijn dicht en de bouw van het onderstel ligt eventjes stil, dus er is nog tijd van gedachten te veranderen (kleiner dan 1.60 wordt hij sowieso niet), maar niet getreurd! De Rondomatic 400 is binnen van een niet nader te noemen verkoper (want dat mag niet op het forum toch?) die ik wel heel dankbaar ben voor de mooie plantjes en het proefzakje spinazie-sticks... Straks hem in elkaar steken en op laten winden en dan morgen ermee spelen en een deel van de plantjes in het glas stampen in de hoop dat The A-team er met de tengels vanaf blijft nu ze iedere dag wel iets anders voor hun kiezen krijgen.

De eerste keer doperwtjes was hilarisch... Ik heb vissen nog nooit zo zien kijken 😆 Wel een goede om steeds meer te proberen -> lach je rot editie: Zilvervliesrijst is een meh voor de goudvissen, maar de oto's vinden het maar wat interessant, jasmijnrijst is een dikke plus voor de goudvissen, maar dat vinden de oto's maar weer niks, doperwtjes worden gegeten maar ze kijken net als een stel peuters die voor het eerst brocolli proeven. Vooral Artie kan me een gezicht trekken dat je minstens denkt dat hij over z'n nek gaat, maar hij spuugt t niet meer uit na 3 pogingen. Inmiddels worden de doperwtjes, het zij met lichte tegenzin, braaf opgegeten. Komkommer is dikke favoriet bij allemaal, maar die moet ik wel in kleinere stukjes snijden voor de goudvissen. En dan een plakje tegen het raam plakken voor de oto's, iedereen happy!

De twee bossen koudwaterplanten die in het glas staan worden al aardig met rust gelaten, normaal zouden die al helemaal aan stukken gescheurd zijn. Ik heb goede hoop dat het straks in het nieuwe aquarium goed gaat komen om te kunnen planten én de goudvissen happy te houden!

Ohja, en het tricklesysteem is inmiddels compleet!
 
Wat een heerlijk verhaal weer, zie het helemaal voor me:)) . Komkommer is overigens alleen vulling, voeden doet het niet echt. Broccoli vinden ze hier ook lekker, en soms gaan de sluiers los op Bessie (de ancistrus) 's courgette. Bij mij krijgen ze verschillende soorten pellets, eenmaal per week levende artemia, 's zomers watervlooien, en af en toe Repashy Soilent Green. Ik geef Hikari, en Voer-Voor-Vis heeft ook (groene) pellets die ze lusten. Als er een zak Hikari leeg is, ga ik ook de oranje variant van VoerVoorVis proberen.
 
Inmiddels draait 1 rij van de tricklefilters 2 weken met in bak 1 een laag grof en een laag fijn schuim, en in bak 2 en 3 bactoringen van HS Aqua. Deze heb ik voor de kerst opgezet om te controleren of hij zou werken als ik eventjes weg was, samen met de Grasslin rondomatic 400. Na een kleine discussie met de voerautomaat ("Ik gooi je van 13 hoog naar beneden als je niet stopt met zo bipolair te zijn!") werkt hij als een zonnetje. De vissen zijn goed gevoerd met 2x per dag een snack en waren rustig toen ik terugkwam. Naast de trickle heb ik het aanhangfiltertje laten draaien, want anders zou er misschien een piek ontstaan... Iedere dag even via de bewakingscamera kijken of het aquarium niet leegliep en de vissen ok waren..

Eenmaal terug van een paar daagjes weg (naar moeders, niet op vakantie) ben ik verbijsterd over de vooruitgang van het glas. Het water is na maanden proberen met witte troebele troep, dagelijks emmers water verversen voor de geur (en nitraat en algen en andere zooi die je kunt bedenken) ineens kraakhelder, de geur van slecht water is weg, de algen zijn ineens een stuk minder, het aanhangfilter is schoon te noemen. De vissen trekken kalm hun rondjes en lijken een nieuwe favoriete plaats gevonden te hebben naast de trickle, waar het gefilterde water terug het glas in komt. Daarnaast valt de vervuiling van de trickle ook alleszins mee! Na 2 weken draaien zijn de sponzen nog steeds niet verzadigd (niet dat ik daar echt op wacht), iets wat ik niet gewend ben na het wekelijks moeten reinigen van de filters die ik tot nu toe gehad heb omdat ze overstroomden of gewoon niet meer werkten. En dan te bedenken dat dit pas 1 van de 4 is!

Nog een plus! Alle plantjes leven nog! Hurray!

Daarnaast is de Eheim voor het nieuwe aquarium z'n secundaire filterlijn ook aangekomen. Tot grote schrik van mijn moeder want "hoe groot is dat ding wel niet!?" (groot). De 600 is geschikt voor 250 tot 600 liter, gelijk een dikke vinger naar de Juwel 240 waar ze mee aan kwam zakken. Omgerekend naar filtertaal *disclaimer, voor zover ik dat begrijp* betekent het dat de Eheim zo'n 300 tot 400 liter kán verwerken, maar hij moet vooral voor stroming gaan zorgen. Er zit een berg interessant filtermateriaal in die ik niet eerder tegen ben gekomen, waaronder de Mech en de bioMech. \

Ik voel me in ieder geval een stuk beter om straks een paar extra oto's in het aquarium te steken, en heel misschien zelfs een sluier of 2 erbij, na de onverwacht en overweldigend positieve reactie van het aquarium op de eerste trickle! Ergens vraag ik me zelfs af of 2 torens niet al voldoende zou zijn, maar ik kan beter later afschalen dan op moeten schalen denk ik dan maar!

To do:
De toren voor de trickles afmaken: De bodemplaat die ik initieel in gedachten had blijkt ontzettend lekgevoelig: Met hout is dat geen goede combinatie, en nog steeds een onderstel voor het aquarium maken. Maar ja, bouwmarkten zijn niet essentieel, dus we vermaken ons met andere dingetjes!
 
Wat een leuk topic! :D Al die creativiteit en dierenliefde, en dat op 13 hoog! Hoe staat het momenteel met de projecten? ^^
 
Update tijd! Door de lockdown is het een heisa om alle materialen bij elkaar te krijgen. Inmiddels staat zo'n 40% van het onderstel er en zoals je van mij gewend kunt raken is de hele planning weer omgegooid en het ontwerp volledig veranderd :LOL::help:.

Wat betreft het ontwerp van de onderkast:
Ik had een kast in de badkamer die weg moest (want verbouwing van badkamer en keuken semi-verplicht door woningstichting) en de boiler gaat verhuizen en dan had ik een kast over gehad, en toen ineens :unsure::! "als ik er nou nog 1 bij bestel... Dan heb ik er 2! (nee echt?) En die zet ik dan zo en zo neer en dan zo het hout eronder en erop en dan een plaat en yes!" In de praktijk betekent dat, 2 Metod bovenkasten (je weet wel, die kastjes waar je vooral niets zwaars op moet leggen/zetten want dan breekt het bovenblad weg, of zo kwam ik achter toen ik er even op een dacht te gaan zitten een paar jaar geleden) met de rug naar elkaar toe. In iedere kast zitten 3 lades, waarvan de rechterkast, het dichtst bij het stopcontact, het filter bevat, maar dus ook het visvoer, de netjes (ik heb trouwens een netje speciaal voor de Oto's gekocht en ik heb er geen spijt van) en alle potjes en flesjes met plantenvoeding, waterverbeteraar etc en de andere kast gereserveerd is voor alle snacks van de konijnen. En mij. En misschien houden we dan nog ruimte over :ROFLMAO:. De lades gaan precies open tot aan de Expedit die inmiddels wel al klaar is (daarvoor ben ik toen ik hoorde dat de lockdown kwam direct nog naar de Gamma gereden om hout te halen) en tot aan de bank, waardoor ik die allebei kan verplaatsen als dat nodig is. Tussen de kastjes in staat een bureautje dat uit kan schuiven tot 1.9m voor "overige knutselwerkzaamheden".
IMG-20210215-WA0011.jpeg

De kastjes komen op 69x44 gepuntlast en met beits en bootlak behandeld hout (plat), die op hun beurt weer op hele mooie roestvrijstalen poten komen. Ik heb de poten eerst onder de Expedit getest om te zien of ze het gewicht kunnen houden: De expedit zelf is 88 kilo, verbouwd met zo'n 10 kilo hout en daar staat dan weer voor zo'n 30 kilo aan servies en 20 kilo schaafsel in en nog veel meer troep, wat je zoal in zo'n kast kwijtgeraakt. Al met al een goede 250 kilo schat ik zo. En door die pootjes kan je de kast supersimpel veschuiven, zelfs met dat gewicht! Nu is dat dan weer niet de bedoeling met het aquarium, maar het gaat om het idee. Voornamelijk is de bedoeling dat áls ik water mors dat ik het makkelijk op kan dweilen door de pootjes.

Om de kastjes heen komt een geraamte van 44x44 balkjes, en daarbovenop weer een laag 69x44 (plat) hout wat afgewerkt word met 18mm hardhout multiplex, wederom in de beits en bootlak (want water en hout is geen goed idee). Ik vind het belangrijkste dat de bodem waterpas en goed ondersteund is dan dat ik een mega-structuur ga bouwen. Op dit moment staat mijn 120kilo Birkelandbed ook op een aantal Metod-kastjes (don't ask), dus ik weet dat ze het op zich wel aan kunnen, maar gevalletje "beter veilig dan spijt". (als je een tekening wilt, laat me maar weten, op dit moment zit het namelijk nog allemaal in mijn hoofd).

Wat betreft de maat van het aquarium:

"En de uiteindelijk maat dan?!" Helaas wordt hij geen 2 meter zoals ik mijn moeder gedreigd had toen ze teveel bleef zeuren dat ik tevreden moest zijn met een 1 meter aquariumpje. Op dit moment reiken de kastjes tot 1.54 (x70), en ik kan dat met een beetje puzzelen rekken naar 1.60 of misschien zelfs 1.70! Maar dat zien we wel tegen de tijd dat het onderstel klaar is (voor de verbouwing in mei iig). Ik heb ook al contact gehad met de aquariumleverancier en op zich kan hij binnen 2 weken een aquarium "binnengooien". De 70 diep en 60 hoog staat iig wel vast (tot groot ongenoegen van een niet nader te noemen persoon die me erop wees dat dat dan minstens 3 aquariums wordt die ze nu hebben, waarop ik grinnikte dat het eerder 6 is, want de bak nu is maar 40 hoog).

En dat superdeluxe tricklefilter waar je aan bezig was?

Nou, dat is een dingetje. Voor de kerstvakantie had ik hem al deels af (vond ik) en ik zette die op het aquarium en... Hij lekte als een malloot. Op de een of andere manier druppelde het water van de trickle naar het hout en van het hout deels in en deels uit het aquarium. De opbouw is prima in orde en daar kan ik ook gewoon mee verder, maar ik moet nog wat werk verrichten aan die bodemplaat, want zo heeft het natuurlijk 0,0 zin als de helft van je water naast je aquarium belandt. Maar hij zit nog steeds in de planning! Als werk wat rustiger wordt. Leuk dat het kabinet van alles verzint, maar je hebt er wel 300x meer werk van dan normaal.

Nog nieuwe apparatuur of dingetjes?
Met de kerst is mijn Eheim bezorgd (op mijn vakantieadres) en die heb ik ondertussen mee naar huis kunnen nemen! Ik twijfel er nog over hem gelijk in te draaien op het oude aquarium (kan je een glas over-reinigen?), of pas als ik het nieuwe aquarium besteld heb en de pomp ingebouwd heb. Even 2 weekjes op het oude glas om alvast bacteriecultuur op te bouwen. Er is ook een nieuwe thermometer uit China aangekomen die naast de temperatuur van het water ook de temp en hygro van de woonkamer aangeeft.

En je vissen?
Athos, D'Artagnan en Ahn doen het prima. Tenminste, prima is een groot woord als je trickle al je algen vermoordt en die op hun beurt weer kamikaze de pomp aanvallen en de pomp ineens niet meer werkt op een donderdagavond... Maar mijn huisdieren zouden mijn huisdieren niet zijn als ze niet obsessief rond het trickle zouden zwemmen en daar niet uit de buurt te slaan waren, waardoor ik eigenlijk dacht dat ik hem schoon moest maken en tot mijn schrik een mieterig straaltje uit de pomp zag komen. Pomp eruit, mijn gloednieuwe waterwisselslang erin, zo'n luxe met een ding die je aan de kraan schroeft en die dan uit zichzelf je aquarium leegtrekt en als je een knopje omdraait ook weer zo vult ook! Waterverbeteraar erin, een halve fles bacteriebeestjes want je weet niet hoe erg het filter al geleden heeft... De pomp in de keuken schoongepoets,helemaal uit elkaar gehaald, weer in elkaar. Rotgeluid! Ik terug naar de keuken, vind een veertje op de grond... Geen idee waar ie in hoort, maar hij hoort wel bij de pomp. Dus de pomp zo'n 8 keer in en uit elkaar gehaald om te kijken waar dat stomme veertje dan hoort (als iemand het me kan laten weten, want de gebruiksaanwijzing van de Aquafish Aquapower 700 is absoluut nutteloos op dat gebied), en uiteindelijk met een acceptabel geluidsniveau om 1 uur in de ochtend besloten dat het leuk was geweest. De vissen hun filter werkte weer, en ik moest de volgende ochtend om 7 uur op zijn voor de intake van de verbouwing... Nu iedere dag panisch het bakje optillen om er zeker van te zijn dat het werkt...
20210116_220958.jpg

Hebben ze de oto's nou toch opgegeten?!
Nee! Maar die verdienen hun eigen update. Notoir slecht te vinden, meestal chillen ze op de torrii middenin het aquarium (rara hoeveel passen er op 1 beeldje), maar ik heb nieuwe plantjes (iets met spirulina nog wat waar de goudvissen lekker helemaal niks mee kunnen, of zo dacht ik, zie foto van quarantainebak) en tegenwoordig hangen ze op die bladeren en ze zijn net zo groot als die plant, en om nou ieder blad om te gaan staan draaien om te kijken of ze er alle 6 nog in zitten... Ik heb geen dode vissen gevonden. Afgaande op de beschrijving van de weerhaakjes die de oto's uit kunnen zetten en dat zowel je grote als je kleine vis de geest geeft... Conclusie: Niemand dood, alles leeft nog.
IMG-20210119-WA0032.jpeg
20210116_221110.jpg

WAAAACHT s ff... 6? Je had er toch 3?
Klopt! Een (voormalig) vriendin van mij stopte met haar aquarium en wilde de vissen door de wc spoelen... Ik heb mijn neefje al half gekieldhaald (bij gebrek aan een boot heeft hij het overleefd) voor het doorspoelen van 3 goudvisjes, maar om een zooi guppen en oto's zo weg te doen "omdat het teveel werk is", bah. Ik heb de vissen per direct uit de bak geschept en meegenomen, voor de guppen wist ik iemand op werk die een klein aquarium met guppies heeft, waar ze nu vrolijk bij zwemmen (the more the merrier met die). En vervolgens dat meisje geblokkeerd toen ze vroeg hoe het met "haar" vissen was. Er is niets meer van jou bij meid, ze zijn nu van mij. Had ze eerst geopperd dat ik ze mee zou nemen zonder dat ik daar zelf op zou moeten komen omdat ze ze bruut wilde vermoorden had ik met alle liefde geantwoord, nu niet. Anyway! Als je dacht dat het makkelijker is 6 oto's te vinden ipv 3: FOUT! Maar je ziet ze nu wel echt door het glas zwemmen met z'n allen zo af en toe. Fijn om te zien dat ze dapperder zijn in een clubje. En aan de andere kant heel fijn dat ze nog steeds praktisch onzichtbaar zijn, want mijn moeder heeft nog steeds niets door.
IMG-20210116-WA0015.jpeg

En de voederperikelen?
Zo eens in de zoveel tijd mik ik er erwtjes in (vanavond maak ik ze weer voor mezelf en dan krijgen de vissen ook gelijk), broccoli, komkommer... Maar nu komt t: Ik vond een doos oud voer voor de hamsters. Met gedroogde pekelkreeftjes... (ja, hamsters vinden die lekker, net als gedroogde visjes trouwens). En ik dacht "hey, er staat een discus op de zijkant... Misschien vinden die van mij het wel wat!". Een discus is geen goudvis! 🤷‍♀️ Ik dacht ook niet dat ze erwten en broccoli zouden eten, jullie hebben mijn avontuurlijke ziel aangewakkerd. Ik heb een paar in het aquarium gegooid. Nou, dat heb ik geweten. Ooit goudvissen zien springen? Ze zwemmen nieuwsgierig naar het oppervlak want "dat rare ding staat weer voor het glas, meestal betekent dat aandacht..." en happen naar de kreeftjes. Ahn heeft als eerste beet en je ziet bijna zijn ogen groter worden. Hij begint als een idioot rond te zwemmen, druk kauwend, en zodra zijn bek leeg is, schiet hij op volle snelheid naar het oppervlak, als een orka die een zeehond te grazen neemt! Met een knal tegen het deksel aan, maar hij heeft beet! Op naar ronde 2... Ondertussen hangt Athos erbij met een bedenkelijke blik en spuugt het kreeftje eerst 10 keer uit voor hij hem echt opeet en Artie doet er even over er eentje te pakken te krijgen (ook al heeft ie de grootste mond), maar zodra hij beet heeft draait hij als een volleerd dolfijn om zijn as en slaat met zijn staart het halve visglas over me heen (zo voelde het iig), statig heen en weer zwemmend tijdens het kauwen alsof hij mij en de vloer niet net doorweekt heeft... Doekje, alles weer droog maken, de plaat beter op het glas leggen om een herhaling te voorkomen... De oto's hebben door dat de goudvissen afgeleid zijn en eentje duikt op de algentablet die ik er af en toe voor de vorm in gooi. Ze eten mee met de goudviskorrels, dus dat is meer voor mijn gevoel dat ik eten speciaal voor hen geef, dan dat ze het echt nodig hebben denk ik dan maar.

Wanneer krijgen we de volgende update?
Ik heb werkelijk geen flauw idee. Als die lockdown me iets geleerd heeft is dat je geen planning moet willen maken in deze tijd. Iets ophalen wanneer jou dat uitkomt is bijna onmogelijk, als het al mag, waardoor je je hele schema overhoop moet gooien, werk steekt graag een spaak tussen de wielen (iets met collegae, kinderen en burn-outs) en dan is er ook nog de verbouwing waardoor je ineens je kelder leeg moet halen en een week later de tijdelijke box, alles uit moet gaan zoeken in de keuken en de badkamer én je huishouden en mantelzorgtaken draaien ook gewoon door. Maar ik ga er nog steeds stug voor dat voor mijn verjaardag (voor de verbouwing) die kant van het huis helemaal geregeld is, en dat ik het aquarium er hopelijk ook is... (zie mij falen, hahahaha :pp).
 
wat een heerlijke update weer, ik kijk uit naar de volgende!. Succes met alle plannen en planningen
 
Kleine ombouw update:
Eventjes de tijd genomen met SketchUp te spelen (gewoon tekenen is sneller, haha).
De basis van hout, 44x69 gepuntlast als bodem en top, 44x44 als staanders en stutten. Voor de rest wordt het frame verstevigd met hoekankers. Ik had geen zin de ronde pootjes in te tekenen dus die kan je er zelf onder denken ;) Het frame wordt helemaal verlijmd met Bison Prof. watervast, er worden deuvels doorgeboord, gelijmd en geslagen, daarna wordt het frame geplamuurd. De enige schroeven die erin gaan zijn van de ankers en de snappers. Eenmaal droog wordt de kast gegrond, gelakt en in de transparante bootlak gezet (want vurenhout en water is een slecht slecht plan samen). Ik zie nu trouwens dat ik de 3 dwarsbalken in het topframe vergeten ben in te tekenen in mijn plezier :LOL: Er komen dus nog 3 balken ter hoogte van de poten die het frame aan elkaar verbindt in het midden.

base wood.png

Vervolgens gaan de Metod-kasten erin. De inham is voor een verrijdbaar bureau. Ik ben nogal dol op knutselen met stofjes, cosplay ed, dus ik had een groot bureau nodig dat ik ook weer op kan bergen (anders ruim ik het nooit meer op). Daarvoor heb ik dan weer twee andere kastjes op wielen gezet en een uitschuifframe erop gefrutseld. Ik moet dat bureau nog eens onder handen nemen want er zit een klein ontwerpfoutje in waardoor hij wel uit maar heel lastig in schuift, maar dat kan ook als alles klaar is, heeft geen haast. Er zit geen balk in het midden onder de kastjes zodat je nog onder de kastjes kunt stofzuigen en dweilen mocht dat nodig zijn.

base wood 2.png


In de Metod kastjes komen lades, en daarin weer de spullen van de vissen en het Eheim filter.
base wood 3.png

En daarop komt een plaat van 18 mm hardhout multiplex van 170x75. Gisteren had ik deze tussen de twee kastjes gelegd en ben erop gaan zitten (puntbelasting van zo'n 90+ kilo) en hij boog maar een klein beetje door dus ik heb goede moed dat met de ondersteuning van de balken de plank het prima gaat houden. Deze wordt bewerkt met een olie voor hardhout en vervolgens ook in de bootlak gezet. Ik heb voor een kleine uitsteek gekozen omdat ik nog plannen in mijn achterhoofd heb om daar iets mee te doen, maar die zijn nog niet concreet omdat er belangrijkere dingen te doen zijn. Omdat het frame rond de kastjes nu wel duidelijk is, alles "gegrond" weergegeven. De uiteindelijke kleur wordt wit (net als de expedit ernaast en de kastdeurtjes). Wie weet heb ik ooit nog eens zin om de deurtjes te beschilderen maar er is een klein beetje haast geboden de vissen gezond en wel over te krijgen.

base wood 4.png


Om het geheel netjes af te werken volgt een 8mm mdf frontplaat met snappers. Gronden, beschilderen, aflakken met bootlak: Die kan je er dan af trekken en weer op klikken als je bij het bureau moet.

base wood 5.png


Op dit moment is alles voor de muur weg omdat het behang er (eindelijk) af gaat vandeweek. Hopelijk kan ik volgende maand een update geven over het nieuwe behang en een begin van het meubel en kan ik voor mijn verjaardag het aquarium verwachten. Yaaay ~
 
Knap dat je dit allemaal zo kunt bedenken. Heb je een beetje een technische achtergrond?
 
Off topic: Ik tekende als kind in paint al hele "huizen" (absoluut niet op schaal, want dat besef had ik toen nog niet), en we knutselden veel als gezin (Pergomano en tekenen vooral), daarna geholpen met huizen/hutjes bouwen in het buitenland, putten graven, stallen ombouwen en toen noodgedwongen mijn ouders geholpen met het verbouwen van hun huis (mam ziek en pa zaagde in zijn vinger, dus bleef ik over met mijn twee ooms die al flink op leeftijd zijn) en daardoor eigenlijk ontdekt dat ik een ding heb voor iig dingen verbouwen en tuinen ontwerpen. Op de uni erachter gekomen dat ik ook makkelijk bouwtekeningen van huizen bij elkaar plak en iets heel nieuws maak, en uiteindelijk doorgegaan met vanuit het niets hele huizen en stallen ontwerpen. Ik heb ondertussen een hele map vol met huizen, koi-vijvers met de meest vreemde uitkomsten, ik "dabble" in tuinontwerpen en Paddock Paradises/Equihabitats en maak ondertussen sinds ik van kamers af ben en echt mijn eigen (huur)huisje heb pas echt grote eigen dingen:

Kasten op maat voor in de hal (die er na 8 jaar weer uitgaan ivm de verbouwing en ik ben er op uitgekeken XD), een platform voor mijn bed waar ik mijn cosplay en breekbare kerstballen onder op kan bergen, een konijnenkooi/eethoek is uiteindelijk naar een vriendin gegaan, twee hamsterkooien (waarvan er 1 verkocht is en de ander bij het grofvuil is beland), ik heb zelf de expedit uitgebreid naar 7 breed (dikke haat dat de Kallax smaller is en ik heb een pesthekel aan 2x die dikke rand naast elkaar), dat soort dingen. Ook heb ik de poten van mijn designtafel (gekregen van iemand) aangepast, want ik ben best lang en je moest voorover bukken om van de tafel te eten. Oh, en een bureaustoel van een dressuurzadel! Je zit gegarandeerd rechtop, want iedere andere houding doet pijn. Overigens ook kleine bestakastjes met wieltjes eronder als krukjes rond de tafel die straks aan elkaar gemaakt worden met een uitschuifsysteem zodat je met z'n 10-en aan tafel kan zitten zonder dat mijn huis vol staat met kastjes en dat soort rariteiten. Ikea-hacking noemen ze het volgens mij? Als je mij m'n gang laat gaan zou ik bijna alles zelf bouwen en vooral alles gebruiken waar het niet voor bedoeld is, haha, maar geen opleiding oid ervoor gevolgd. Er staat ook een tv-lift in de planning als het visglas eenmaal staat, daarna custom kasten voor de keuken en door met de slaapkamer, het bed gaat eruit en er wordt een heel nieuw platform met geintegreerd bed gemaakt (dus als iemand hier nog een enorme Birkeland over wil nemen XD in het najaar komt ie beschikbaar). En ergens tussendoor ook nog een Meldal bed ombouwen tot uitschuifbare balkonbank/bed... Genoeg te doen! Ik vermaak me wel in de lockdown! Aja, en ik bedacht me net dat ik ook nog 3 jaar op de TD van een groot Japans elektronicamerk gewerkt heb toen ik minderjarig was, haha.
 
Wat leuk om te lezen! Ik heb destijds mijn oude dressuurzadel overgedaan aan de mevrouw die bij ons op het Conservatorium Alexandertechniek gaf ( methode om klank te maken/ instrumenten te bespelen zonder onnodige aanspanning van spieren). Zij gebruikte het om haar clienten een goede zithouding aan te laten nemen. Dat was echt ontzettend lang geleden. Ik heb al heel lang geen paarden meer en mijn destijds nieuwe zadel met mijn toenmalige paard mee verkocht. De afgelopen jaren heb ik keihard gewerkt in een farmaceutische groothandel, veel overuren gemaakt, zwaar getild etc. en artrose opgelopen. Voor mijn bureaustoel had ik een paar jaar terug een kunststof zitje gekocht... in de vorm van een zadel inderdaad. En nu heb ik een verstelbare stoel, eigenlijk een " drumzetel" voor drummers dus, en de zitvorm is... in de vorm van een zadel!

Maarre... hoe gaat het nu met die Chinese muur? Die komt straks in je nieuwe bak? Ik ben echt heel benieuwd hoe dit project eruit ziet als het af is...
 
Wat leuk om te lezen! Ik heb destijds mijn oude dressuurzadel overgedaan aan de mevrouw die bij ons op het Conservatorium Alexandertechniek gaf ( methode om klank te maken/ instrumenten te bespelen zonder onnodige aanspanning van spieren). Zij gebruikte het om haar clienten een goede zithouding aan te laten nemen. Dat was echt ontzettend lang geleden. Ik heb al heel lang geen paarden meer en mijn destijds nieuwe zadel met mijn toenmalige paard mee verkocht. De afgelopen jaren heb ik keihard gewerkt in een farmaceutische groothandel, veel overuren gemaakt, zwaar getild etc. en artrose opgelopen. Voor mijn bureaustoel had ik een paar jaar terug een kunststof zitje gekocht... in de vorm van een zadel inderdaad. En nu heb ik een verstelbare stoel, eigenlijk een " drumzetel" voor drummers dus, en de zitvorm is... in de vorm van een zadel!

Maarre... hoe gaat het nu met die Chinese muur? Die komt straks in je nieuwe bak? Ik ben echt heel benieuwd hoe dit project eruit ziet als het af is...
Leuk! Een mede knol-liefhebber! Zadels zijn heel fijn, maar er gaat eigenlijk weinig boven een barebackpad en een grote stevige knol met veel haar waar je je koude handen dan onder kunt steken!

De (verlenging van de) Chinese muur is helaas op de lange baan geschoven, net als de rest van de knutselprojecten voor het visglas. Op dit moment vind ik het daadwerkelijk in huis krijgen van het glas een stuk belangrijker dan alle projecten die ik eromheen gepland had. Ze krijgen wat grind om te spelen en eten te zoeken, en verder zal de inrichting de eerste paar weken best karig zijn, want ik zie mezelf niet de tijd hebben om meer op te pakken. Mijn ADHD slaat momenteel namelijk ongenadig toe. Teveel dingen staan te gebeuren, in een hele korte tijd. Binnen nu en eind Mei krijg ik een nieuwe keuken, nieuwe badkamer, komen er allemaal mensen over de vloer die ik niet ken, er lopen mensen over mijn balkon om de achterkant te schilderen, de waterafvoer aan te pakken en nog meer dingen, dus ik heb 0 privacy nu tenzij ik mezelf opsluit in een donkere kamer (en daar heb ik weer teveel planten voor om dat te vaak te doen) en ik kreeg pas ook te horen dat er een terminaal patient in de familie is die waarschijnlijk de zomer niet eens meer haalt. Op zich betekent dat weer dat ik slecht slaap, wat mijn vermogen tot zelf-regulatie afbreekt, dat betekent dan wel weer onbeperkte energie, van de vroege ochtend tot de late avond en desnoods 72 uur lang! Maar ook een absoluut gebrek aan concentratie, planningsvermogen en mezelf tot dingen toe te zetten waar ik eigenlijk geen zin in heb. Het enige dat ik nu goed kan is 200km per uur ratelen, met de meest gestoorde plannen op de proppen komen en zand aan mensen in de Sahara verkopen! Voornamelijk omdat ik "een aanstekelijke energie heb!" (als je maar 5 minuten met me om hoeft te gaan, aan het einde van de dag ben je kapot en vraag je jezelf af of je met een vampier opgescheept zit).

Als dat allemaal gesettled is vind ik hopelijk de rust weer om rustig te gaan zitten met klei, siliconen en epoxy en aan de slag te gaan met de bodeminlaat, de tweede muur en alle andere inrichting die ik aan het ontwerpen was op papier en kan ik langzaam het glas op gaan bouwen en dingen gaan introduceren en kijken wat wel en niet werkt. Zo vond ik een onderwater-waterval, maar ik voorzie problemen met het fijne grind en mijn nieuwsgierige aagjes die het waarschijnlijk overal neergooien behalve in de aanzuiging van de waterval. Ik heb wel al 15 kilo steen in huis om mee aan de slag te gaan. Ik houd jullie iig op de hoogte!
 
maar er gaat eigenlijk weinig boven een barebackpad en een grote stevige knol met veel haar waar je je koude handen dan onder kunt steken!
Barebackpad ken ik niet, maar ik had als laatste paard een Russisch Koudbloed hengst ( voor die tijd een Welsh K ruin gehad, een New Forest merrie, een Haflinger merrie en nog een halfbloed D pony ruin). In 2001 moest ik hem helaas verkopen, gelukkig aan een meisje dat al 6 jaar met een foto van hem in haar portemonnee rondliep en dat al vaak op hem reed. Heerlijk knol was dat, lekker met hem over het strand en dan charges uitvoeren op de meeuwen langs de vloedlijn. Ik heb nog wel een rijbroek, maar rijden doe ik nu helaas niet meer. Waarschijnlijk kom ik er niet eens meer op...

Konijnofiel ben ik ook altijd geweest, vele langoren en hangoren in huis gehad. De kast ( eigen ontwerp) waarin mijn aquarium staat heeft een ruimte onder de bak waar ooit een binnenhok voor mijn huiskonijn stond. Nu staat er apparatuur. Geen harige dieren of vogels meer in huis helaas, manlief kan niet tegen honden-, katten-, konijnen- epitheel/haren en stof van vogels. Gelukkig zijn Sluierstaarten ook aanhankelijke diertjes :D

Gelukkig heb jij je mooie hangoorkonijnen waar je hopelijk rust in vindt. Sterkte met je familielid trouwens, en ik blijf uitkijken naar je ontwerpen en bouwsels.
 
Mooi projectje hoor! Wordt een flinke bak! :cool:
Kan je al een beetje inschatten wat het bij elkaar gaat wegen?
Zelf was ik er weken mee bezig om een balans in liters(kilos), totale hoogte en wateroppervlak te vinden. Een dingetje was wel dat ik met mijn hand bij de hele bodem wil aanraken ivm onderhoud. Toen ging ook de tafelhoogte en lengte+breedte+aantal glaslijsten meetellen (die gaan dus tegen je oksel als je arm in de bak zit).
Is enorm handig met onderhoud als je dit in je ontwerp meedenkt.

Heb je al verlichting in gedachten?
 

Terug
Bovenaan