Het zal erg verschillen per ziekteverwekker. Dat maakt het moeilijk om over alle gevallen iets te zeggen. Je moet dan een heel biologieboek aan artikelen bij elkaar gaan zoeken.
😛 Een aantal voorbeelden van bekende ziekten/parasieten:
Witte stip: moet levende vis als gastheer hebben, anders sterft het binnen een aantal weken uit. Kan via planten e.d. wel verspreid worden, maar is normaal gesproken --over een langere tijd gezien-- niet in een bak aanwezig.
Bacteriën (o.a. oorzaak van vinrot, vis-TB, bloedkleurige infecties en veel "schimmel"): daar zijn natuurlijk heel veel soorten van, maar zo'n beetje alles wat in aquaria ziekten geeft, is al permanent in de bak aanwezig als normaal onderdeel van de voedselketen. Ze worden alleen ziekmakend voor vissen onder bepaalde omstandigheden. Met levend voer KAN je in theorie de pech hebben dat er in het meegeleverde water veel bacteriën zitten. Maar gewoon goed afspoelen en dan lijkt het risico (t.o.v. de concentraties die al in je bak zitten) me verwaarloosbaar. Planten uit een (bacterieel) zieke bak: idem, even afspoelen. Als de oude bak nou echt een gore, dodelijke toestand is, en daar wil je planten uit overnemen... dan mag je je afvragen waar je mee bezig bent..... 😂 Dat wel.
Neon tetra ziekte (Pleistophora hyphessobryconis): de sporen hiervan kunnen in principe heel lang ongemerkt in vissen en in de omgeving blijven, en wie weet ook wel vastgeplakt aan vaste objecten zoals een plant. Daar is weinig tegen te beginnen dus, qua "import".
Overige parasieten, zoals allerlei wormen: sommige zijn altijd in of op de vis aanwezig in kleine aantallen, andere (ik noem maar iets: camallanus) heb je niet per se al in je bak zitten en dan kunnen levend voer, slakjes of spullen uit een andere bak een klein risico zijn. Al komt het met levend voer, zoals
@jessicapilon al zegt, niet veel voor. Ik zou het persoonlijk wat al te veel moeite vinden om levend voer (zoals gekocht in een dierenwinkel) in quarantaine te plaatsen. Dan nog liever geen levend voer geven, als er twijfel bestaat over de kwaliteit.