Afmetingen aquarium


Marple

Well-known member
Lid geworden
5 augustus 2022
Berichten
423
Ik twijfel een beetje of dit topic hier op zijn plek is, maar ik zou wel graag wat meer willen weten over hoe je de inschatting maakt hoeveel ruimte een vis moet hebben en hoe groot de bak dus moet zijn. Hoe komen de websites tot de afmetingen die er staan? En op basis waarvan zou je kunnen concluderen of een vis ongelukkig is met de afmetingen? Bijvoorbeeld pareldanio's en chinese danio's worden soms geadviseerd als nanovissen terwijl dat voor mij niet goed voelt omdat het zulke actieve zwemmers zijn. Van blokvisjes staat dat echt minimaal 60cm nodig is, maar ze zijn veel rustiger en ondanks dat ze groter zijn voelt het voor mij minder 'slecht' als ze wat kleiner zitten. Alleen dat is een gevoel, ik zou wel wat meer in staat willen zijn om mijn gevoel te toetsen... Het lastige daarbij is dat je niet altijd weet wat je zou moeten zien maar niet ziet of andersom. Is het gedrag dat je ziet natuurlijk? Mist er iets wat ze wel zouden doen met meer ruimte?

Een paar dingen die ik zo kan verzinnen:
- Er moet genoeg ruimte zijn om voedsel te vinden (in het geval van de oto's die leven van het laagje op hout/planten etc.
- Er moet genoeg ruimte zijn zodat territoria niet elkaar in de weg zitten en dat daardoor agressiviteit ontstaat
- Een vis moet voldoende uitdaging hebben, er zijn een aantal vissen waarvan bekend is dat ze dit wel kunnen waarderen zoals de betta. Maar hoe weet je welke uitdaging een vis nodig heeft...? En is voor elke vis hetzelfde uitdaging of verschilt dat per soort?
- Er moet voldoende ruimte zijn in verhouding tot zwemgedrag. Het lijkt me dat een zwemmerige vis wel zo nu en dan even lekker voluit moet kunnen zwemmen zonder gelijk zijn neus te stoten. Zou dat betekenen dat een bak van 70x20 beter is dan 50x30?

Een hoop vragen, maar lijkt me leuk om het onderwerp eens wat verder uit te diepen.
 
Het is goed dat je deze vragen stelt, want het welzijn van vissen in een aquarium hangt sterk af van de juiste omgeving. Het bepalen van de juiste afmetingen voor een visbak en het begrijpen van wat vissen nodig hebben, is essentieel voor hun gezondheid en geluk.

Hier zijn enkele overwegingen bij het bepalen van de juiste grootte van een aquarium en hoe dit het welzijn van vissen beïnvloedt:

1. Soortspecifieke behoeften: Verschillende vissoorten hebben verschillende behoeften. Sommige zijn actieve zwemmers, terwijl andere territoriale of schuchtere gewoonten hebben. Onderzoek de specifieke eisen van de vissoorten die je wilt houden. Websites en boeken van betrouwbare bronnen zoals aquaria-organisaties kunnen nuttige informatie bieden.
2. Zwemgedrag: Overweeg het natuurlijke zwemgedrag van de vis. Vissoorten die veel zwemruimte nodig hebben, moeten in een groter aquarium worden gehouden om volledig te gedijen.
3. Territorium en agressie: Als de vis territoriaal is, moet je zorgen voor voldoende ruimte en schuilplaatsen om conflicten te minimaliseren. Te krappe omstandigheden kunnen agressie veroorzaken.
4. Uitdaging en verrijking: Sommige vissen hebben behoefte aan mentale en fysieke uitdaging. Zorg voor variatie in het aquarium, zoals schuilplaatsen, planten en obstakels, om de vis te stimuleren. Dit verschilt per soort, dus onderzoek is cruciaal.
5. Zwemruimte: Ja, voldoende zwemruimte is belangrijk voor zwemmerige vissen. Een langere tank kan soms beter zijn dan een diepere, omdat het vissen in staat stelt om horizontaal te zwemmen, wat voor sommige soorten belangrijk is.
6. Observatie en gedrag: Houd het gedrag van je vissen nauwlettend in de gaten. Tekenen van stress, zoals overmatig schuilen, agressie of traagheid, kunnen wijzen op problemen met de tankgrootte.

Het is waar dat dit veel factoren zijn om te overwegen, en het kan variëren van soort tot soort. Het raadplegen van ervaren aquariumhouders en bronnen zoals boeken en gespecialiseerde websites kan je helpen bij het begrijpen van de specifieke behoeften van je vissen. Het welzijn van je vissen staat centraal, dus investeer tijd in onderzoek en zorg voor een passende omgeving voor hen.
 
Ik zie nooit een bak van 70x20 of bedoel je soms dat je in een standaard 70bak tot 20cm waterhoogte wil? En dat uitproberen/vergelijken met een 50x30.
 
Ik denk meer dat het een theoretische vraag is Edwin.
 
Zowat elk punt wat hierboven aangegeven wordt waar een aquarium aan moet voldoen kun je weerleggen met het tegenovergestelde:
- Waarom zwemt een vis veel en is het wel natuurlijk gedrag? Misschien zijn ze wel zwaar gestressed omdat ze klein zijn en weten elk moment opgevreten te kunnen worden (daarom scholen ze ook zo mooi, zijn ze dan wel op hun gemak?).
- Otocinclus... eet dat wat leeft tussen de algjes etc, hij eet ook gewoon tabletjes mee (viformo,tabimen etc.)
- Territorium... sommige vissen hebben dat enkel tegenover soortgenoten en niet met andere vissen.
etc...

Veelal subjectieve beoordelingen welke in elke situatie weer anders kunnen zijn (Teveel parameters).

Voor veel vissen geld dat ze niet hun natuurlijke omgeving hebben kunnen kiezen en al helemaal niet met welke andere organismen ze het delen.
De natuur nastreven in een aquarium is simpelweg niet te doen.

Je dieren een fijn leven geven is wel wat je kunt doen, houdt ze in de gaten, zijn ze actief en gekleurd is er veelal niets aan de hand. Zitten ze in hoekje bovenin/onderin, verkleurd rare bewgingen/ademhaling, dan is het niet orde.
Is eigenlijk wat je met elk huisdier moet nastreven, dat je ze kunt bieden daar waar zij zich prettig bij voelen, bij sommige dieren is dat meer per individu afgestemd dan per groep.
 
Ik denk meer dat het een theoretische vraag is Edwin.
Klopt 😊, al speel ik soms wel met de gedachte of ik zo'n smal aquarium in mijn vensterbank zal zetten, maar zo ver is het nog niet.

Leuk de verschillende afwegingen die voorbij komen, veel van de dingen die jullie noemen zijn me ook al door het hoofd geschoten. Misschien is die vis uit een snelstromend beekje wel blij dat hij van die ellendige stroming af is 😛. Ik denk dat het lijstje van @Norbert92 een mooie checklist is om op een pragmatische @BlupGup manier per situatie een inschatting te maken 😊

Dan kom je dus uit bij observatie en soortenkennis, maar betekent dat dat als een vis in een 10 liter nano aquarium gewoon zwemt, eet, actief is en geen ruzie heeft hij daar ook op zijn plek is? Op de één of andere manier voelt het toch niet helemaal goed. Is dat dan inlegkunde van dat wij als mens het niet leuk zouden vinden om de hele dag in een klein hokje te zitten?

@Norbert92 , wat bedoel je met traagheid? Dat ze niet actief zijn maar een beetje verveeld omhangen?

Hoe komen ze op websites tot aanbevelingen qua afmetingen? Hoe bepalen ze dat?
 
@Norbert92 , wat bedoel je met traagheid? Dat ze niet actief zijn maar een beetje verveeld omhangen?

Hoe komen ze op websites tot aanbevelingen qua afmetingen? Hoe bepalen ze dat?
Goeie vraag. De term "traagheid" bij een aquariumvis verwijst meestal naar het gedrag van de vis wanneer deze langzaam beweegt of inactief lijkt te zijn. Ook zijn reactievermogen schaar ik hieronder.

Tweede vraag: dat bepalen ze d.m.v. jarenlange ervaring. Maar ik merk dat jij heel veel uitgaat van je “gevoel”. Als jij denkt dat dat de juiste raadgever is, in combinatie met een dosis gezond verstand. Dan moet je daarop varen.
 
Tweede vraag: dat bepalen ze d.m.v. jarenlange ervaring. Maar ik merk dat jij heel veel uitgaat van je “gevoel”. Als jij denkt dat dat de juiste raadgever is, in combinatie met een dosis gezond verstand. Dan moet je daarop varen.
Grappig, nu je het zo zegt, ik schrijf inderdaad veel over mijn gevoel. Dat komt denk ik omdat ik die jarenlange ervaring mis (slechts een jaartje) maar me wel probeer in te leven en te doorgronden hoe het zit, dan blijft je gevoel over wanneer je je probeert voor te stellen hoe de vork in de steel zit. Maar eigenlijk is dit juist een zoektocht naar informatie om mijn gevoel te baseren op kennis en ervaring. Zonder dat ben ik niet zo overtuigd van mijn gevoel. Als je begrijpt waarom dingen zijn zoals ze zijn, kan je kennis toepassen als een situatie afwijkt van het boekje (bijvoorbeeld gek formaat aquarium). Ik merk dat in deze hobby er vaak zoveel verschillende geluiden zijn, dus dit is een poging beter zelf in te kunnen schatten hoe het zit. Maar misschien maak ik het veel te ingewikkeld, het is tenslotte moeilijk om er generiek meer erover te zeggen dan je al hebt gedaan. Voor de rest is het soortspecifiek, en dan moet je gewoon afgaan op de kennis en ervaring van anderen zolang je die soort niet zelf hebt gehouden. En als die wat verschillends zeggen kun je altijd nog je gevoel gaan volgen 😊

Blijf ik nog met één vraag over: in hoeverre speelt de vorm van het aquarium een rol? Kan je generiek zeggen dat voor de snelle zwemmers lengte zwaarder telt en het anders niet veel uitmaakt of het vierkant of langwerpig is?
 
Qua vorm schijnt het zo te zijn dat rond geen goed idee is. Vissen worden dan gek of depri heb ik gehoord. Maar de onderbouwing weet ik niet precies. Iets met zich niet kunnen oriënteren of vervorming van het glas.
Zonder onderbouwing kan ik op mijn gevoel wel zeggen dat een ronde kom me verschrikkelijk lijkt. Stel dat je daar in zit en alleen maar rondjes kan lopen.
 
Hoe komen ze op websites tot aanbevelingen qua afmetingen? Hoe bepalen ze dat?
Ik denk dat meespeelt wat voor gedrag een vis heeft en wat de afmeting is van een vis. Een Maanvis is groot en hoog en die heeft dus ook hoogte nodig en zal niet kunnen in een bak van bv 40cm hoog. Een andere vis trekt graag baantjes dus die moet je niet in een bak van 30 of 40cm houden. Het zijn denk ik meer factoren die meespelen.
 
De vuistregel is tien keer de lengte van de vis als zwemlengte. De langste maat moet dus zo groot zijn. Maar inderdaad verschilt dit wel met het karakter van de vis. Sommige vissen houden van baantjes trekken en wensen meer lengte. Andere bewegen nauwelijks en zouden met minder toe kunnen.
Ik vind het sowieso lastig om vooraf uit te vinden welk gedrag je van een vis kunt verwachten. De verkoopbakjes in de winkel zijn vrij klein. Daar hangen ze vaak alleen maar te wachten op betere tijden.
Aquainfo vertelt er wel wat over. Daar wordt vaak ook wel een langere bak aangeraden dan de vuistregel zou doen op basis van de lengte x 10 regel.
Maar er wordt vaak niet echt een profiel van het karakter van de vis gegeven. Dat kun je denk ik het beste vragen aan ervaren mensen.
 
Maar er wordt vaak niet echt een profiel van het karakter van de vis gegeven. Dat kun je denk ik het beste vragen aan ervaren mensen.
Dat is zeker een goed advies. Hou daarbij wel in het achterhoofd dat het "karakter" van de soort mede wordt bepaald hoe de soort wordt gehouden. Een iets te kleine bak, teveel vissen, op elkaar lijkende soorten, territorium vormend en ongeschikte omgeving.....dit zorgt soms voor een vertekend beeld. Is de vis echt agressief of is de inrichting en zijn de bijvissen niet goed gekozen. Dit maakt het ook lastig om echt wat te vertellen over het karakter van een vis. Hier op het forum navragen is zeker aan te raden, geef daar dan wel zoveel mogelijk aanvullende informatie bij.
 
Bedoel je nou dat mn baby Orca te klein zit in een 80cm bak?:ROFLMAO:
Zolang hij goed eet, geen ruzie maakt en actief is zie ik het probleem niet 😜. Daarbij had de achternicht van de buurman van mijn collega ook een orca in een 80cm en dat ging prima, was heel rustig en groeide als kool...

Ik denk inderdaad dat het karakter heel belangrijk is, maar zoals gezegd is dat niet altijd makkelijk van tevoren te achterhalen. Want ook bij navragen krijg je nog wel eens heel verschillende visies te horen. Al begin ik inmiddels wel wat meer gevoel te krijgen bij welke adviezen hout snijden (toch weer dat gevoel hè :p). Het is jammer dat vissen geen klanttevredenheidsoncerzoek kunnen invullen :)k
 
Heel veel mensen weten geen snars van wat een vis beweegd.
Dat soort inzicht kun je alleen maar ontwikkelen door zelf veel te proberen.
Ook wel uitgaan op de ervaring van ,anderen, maar je zult omdat goed te kunnen leren nog heel wat bakken verslijten kunnen😎
 
Ik wil de discussie eigenlijk even omdraaien, en toevoegen dat de benodigde ruimte afgestemd moet worden op welke vissen we gaan houden / verzorgen.
In principe is elk aquarium te klein, maar daar zal ik wel kritiek op krijgen.

Hoe vaak wordt er in positieve zin niet gereageerd in de zin van 'uw bak is te klein'.

Er zit dus naar mijn idee een groot verschil in de grote van de bak en de vissen die we verzorgen, daarbij is een bak voor guppy's dus niet te vergelijken met een behoorlijk chicliden bestand.
 
Ik zie mn babyvissen van een paar maanden oud in nn 15l kom veel natuurlijker gedrag vertonen dan mn volwassen vissen in mn 100l. Ik denk dat ook vooral de inrichting een rol speelt en ik denk indirect de zwemsnelheid/km per dag ook mee telt. Of de behoefde aan een open bodem, of beweegvrijheid.

De meeste vis vraagt een bepaalde behoefde aan verschuiling en trekt zich graag terug. Daar moet genoeg ruimte voor zijn maar een vis die veel kms maakt zoals scholenvissen die wel eens door de bakken heen touren. die vragen naast de schuilmogelijkheden extra open zwemruimte.

Als je een mix van verschillende soorten vissen hebt dat vraagt dat dus ook een combinatie van verschillende inrichtingen. En elk deel vraagt zn eigen ruimte. Als je bijvoorbeeld met alleen guppen werkt dan kom je soms goed weg met veel planten dan lijkt het groter en dan hebben ze minder last van een aquaruim wat minder zwemruimte heeft.

ik denk dat de soort vis en de inrichting nog een grotere inpact heeft op het formaat aquaruim dan de grootte van de vis. Wat eigenlijk niets zeggend is. De gedrag en behoefdes zijn het belangrijkste niet een vuistregel die iemand ooit aan nam.

websites en winkels hanteren formaten die ze baseren op eigen berekeningen, eigen ervaringen. Maar ook onderzoeken en informatie die ze vinden. Helemaal afhankelijk wat de auteur op dat moment wilt schrijven. Daarom is het altijd belangrijk om meerdere bronnen te checken, en daarnaast is het verstandig om uit te vinden waarom bepaalde dingen gezegd word zodat je zelf ook beter begrijpt waarom ze bepaalde formaten noemen. Want niet overal staat het zelfde en niet iedereen is het overal mee eens.

soms zijn winkel eigenaren helemaal niet eens op de hoogte wat er op de website word geschreven. En ze laten dat door een 3de beheren.
 
Het is altijd verstandig om het gedrag zoals een vis in het wild vertoont, mee te nemen in je beoordeling. Waarmee ik niet wil zeggen dat een vis in het wild per definitie het meest 'tevreden' gedrag vertoont. Ook in het wild kan de situatie suboptimaal zijn, door invloed van bijv. weersfactoren. het meten van stresshormoon kan dan een goede indicatie geven en het vergelijken van soorten met (bijna) identieke behoeftes.
Over het algemeen is het wel zo dat herbivoren in het algemeen hun voer voor de vinnen weg vinden en vooral veel tijd stoppen in het verzamelen, terwijl een jager meer tijd in de jacht stopt: het opsporen van een prooi, besluipen en het de prooi te slim af zijn. Dit betekent -als je het vertaald naar een aquariumsituatie- dat een carnivoor meer uitdaging nodig heeft dan een herbivoor.
Ook voor sociaal gedrag gelden dergelijke overwegingen: een vis die veel tijd stopt in sociale interactie is niet happy in zijn eentje, of met maar één soortgenoot, terwijl een solitaire vis juist 'gek' wordt bij te veel soortgenoten.
Vissen die in het wild erg vaak als prooi gezien worden, hebben instinctief het gevoel dat ze naar veiligheid moeten zoeken, en dus moet je daarvoor zorgen.
Een vis die zijn mannetje staat en natuurlijke bescherming heeft, is wat zelfzekerder en zal minder snel gestresst raken door het gevoel een 'sitting duck' te zijn.

Een aquarium moet op die behoeftes afgestemd te zijn: voldoende stimulans op sociaal gebied en voederverrijking (het aanbieden van voer op een manier dat er voor 'gewerkt' dient te worden), voldoende bescherming en veiligheid (ook lichtsterkte is hierbij van belang) en natuurlijk de juiste waterwaardes etc.. En dan zijn er veel manieren om aan deze behoeftes te voldoen.
 
Don, natuurlijk is de inrichting van een bak mede bepalend maar mijn vorige reactie had eigelijk meer te doen met de eerste twee regels van de topic starter.

Laten we uitgaan van 2 aquaria, een van 200x70x70 cm.En een van 100x40x40 cm.En stel dat we deze leeg in de woonkamer of waar dan ook hebben staan nu willen we deze beide bakken bevolken met aquariumvissen, en de voorkeur gaat uit naar de welbekende kleine tropische vissen en daarbij ook naar de grotere Afrikaanse of de Zuid-Amerikaanse Cichliden dan lijkt het mij geen moeilijke opgave om voor beide de juiste bak te kiezen.

Het is dus meer de eigen verantwoording van de aquarium houder die dat vooraf zelf moet inzien.Het gebeurd regelmatig dat een klein aquarium gekocht wordt en dat de keuze voor de vissen daar achteraan komt, en die gedachte moet omgedraaid worden, dus eerst.de vissen uitkiezen en dan het aquarium daar op aanpassen.
Wat natuurlijk niet wegneemt dat de kleine 'tropische' vissen zoals algemeen bekend dus wel in een 2 meterbak kunnen, maar dit terzijde.

Dan komt ook de hoogte van een aquarium ook nog even voorbij, want stel dat we voor enkel een bakje van 100x40x40 gekozen hebben, niks mis mee totdat er ineens maanvissen inzitten die b.v.In een dergelijke bak niet zullen floreren.
 
Daar ben ik het mee eens. Ik heb een 1.40x60x60 ingericht als nanoaquarium. Voor kleine visjes is het een groot feest. Ik zie ze veel veelzijdiger gedrag vertonen dan in een kleiner aquarium zoals de aanbevolen afmetingen.
 
Daar ben ik het mee eens. Ik heb een 1.40x60x60 ingericht als nanoaquarium. Voor kleine visjes is het een groot feest. Ik zie ze veel veelzijdiger gedrag vertonen dan in een kleiner aquarium zoals de aanbevolen afmetingen.
Die ervaring heb ik ook: mijn zwaarddragers zaten eerst in Juwel 350, ook geen kleine bak, maar nu in de 2m. Je kunt nu echt heel mooi zien hoe de mannetjes ieder een stukje bak hebben opgeeist en de vrouwtjes het hof maken. Inclusief het met een rottempo achteruit zwemmen, dat zag je niet in de Juwel, want dan zaten ze altijd wel in het vaarwater van een ander.
 
Daar ben ik het mee eens. Ik heb een 1.40x60x60 ingericht als nanoaquarium. Voor kleine visjes is het een groot feest. Ik zie ze veel veelzijdiger gedrag vertonen dan in een kleiner aquarium zoals de aanbevolen afmetingen.
Daarom heet het een minimum. Een minimum maat bied het minimale voor een vis. Minimaal is vaak verre weg van ideaal. Al is minimaal "gangbaar" volgens sommige. Maar minimaal is ook geen ondergrens voor wat nodig is, minimaal is een ondergrens wat aangetoond minimaal nodig is. Dat betekend dat zonder duidelijke aantoningen, minstens minimaal goed is.

Maar zoals jij en lysia al schrijven maken jullie duidelijk aantoonbaar dat meer beter is, en zelfs nodig is voor natuurlijk gedrag. Wat dus eigenlijk betekend dat de minimale ondergrens dus verkeerd ligt. Dat is geen verrassing aangezien alles onder financiële druk ligt.

Hoeveel mensen kopen nou een aquarium van een meter lang? Veel minder dan de gemiddelde mens, die geen ruimte heeft voor zn bak, en veel liever een 20l bakje op hun bureau zetten. En bedrijven die aquaruims maken weten dit dit spelen hier op in. Ze maken expres alles in het klein, verdubbelen de prijs/product verhouding omdat alles kleiner vaak toch duurder verkocht kan worden verhoudingswijs.

Grote bedrijven huren dan ook onderzoekers in, sturen deze onderzoekers aan om wetenschappelijk onderzoek te doen om aan te tonen waarom hun producten voldoende kunnen zijn. Ze hebben genoeg geld om neer te leggen voor corrupte wetenschappelijke onderzoeken, gebaseerd op halve waarheden.
Ik heb bijvoorbeeld nog geen enkel wetenschappelijk onderzoek of feitje voorbij zien komen over waarom bettas zo klein kunnen bijvoorbeeld en andere vissen niet. Of het nou een solitaire/presociale vis is of niet.

Ik denk dat een grote rol speelt is omdat het gemaakt is als of dit de perfecte vis is voor een klein bureau aquariumpje voor de mens met weinig ruimte. En vervolgens zoeken we naar excusses waarom het prima moet zijn.

In een eerlijk onderzoek zou je stellen, je kijkt naar een vis in het wild, hoeveel ruimte benut de vis als hij de kans en ruimte heeft? Zo veel ruimte heeft de vis nodig, zwemt de vis door heel het meer heen heel de dag?' Walah daar heb je je objectieve observering. Denk je bij jezelf maar ik kan geen meer bieden voor mn vissen? En tada je observeringen zijn subjectief en niet eerlijk meer naar de vis.

Eerlijk zou zijn als de vis het ons kon vertellen. En dat doet de vis ook, door gedragingen te laten zien die velen van ons herkennen. Maar dat willen grote bedrijven niet dat wat wij zien. Ik vraag me af of ze daar ook wat op verzonnen hebben.

Maargoed ook ik ben zelf egoïstisch genoeg om te denken whatever en ik ga door met de hobby vissen houden. Weet wel dat als ik stop, er bij mij geen vissen meer in komen voor een 2de keer. Of ik moet er echt anders in gaan staan. Blijft ook leuk vissen hebben. En de verleiding is groot als je nieuwe leuke vissen vind. Nee zeggen is niet mn sterkste kant. Dus ik zal ook nooit veroordelen over mensen die het zelfde doen, een oordeel mogen we allemaal hebben gelukkig 😄
 
Qua vorm schijnt het zo te zijn dat rond geen goed idee is. Vissen worden dan gek of depri heb ik gehoord. Maar de onderbouwing weet ik niet precies. Iets met zich niet kunnen oriënteren of vervorming van het glas.
Zonder onderbouwing kan ik op mijn gevoel wel zeggen dat een ronde kom me verschrikkelijk lijkt. Stel dat je daar in zit en alleen maar rondjes kan lopen.
Nee rond is juist veel beter voor vissen, de grote dierentuinen gebruiken ook ronde cilinder aquariums, vissen kunnen eeuwig doorzwemmen zelfs op grote snelheid en botsen niet tegen ramen of hoeken aan, alleen het is veel duurder om een groot rond of cilinder vorm aquarium te maken in een fabriek, de kosten zijn ook vele malen duurder. Een rechthoek of vierkant is veel simpeler en goedkoper en waar draait alles op ? Juist geld maken en verdienen.

Daarom hebben we nu de standaard langwerpige vierkante bakken, puur voor gemak en de kosten. Doktersvissen zwemmen binnen letterlijke seconden zo door een 3a4 meter bak en dan hebben ze misschien maar een paar slagen nodig, voor ze op het einde zijn, in een ronde vorm kunnen ze hun energie goed kwijt en zouden ze eigenlijk altijd door kunnen blijven zwemmen als ze willen
 
Nynke
Vierkant of rond het zal mij een worst zijn, maar ik ben tot enkele jaren geleden regelmatig in de diergaarde blijdorp ( Rotterdam) geweest maar de laatste jaren niet meer.

Zij die daar vaak / soms of nog steeds komen, zien na een korte wandeling de ' Neerkijkers' deze vissen draaien met zijn allen alleen maar rondje's en dat is een totaal zielig gezicht, er is er niet een die denkt ik ga andersom, en dat gaat maar door.

Iets off topic vind ik het ook beschamend dat onze best bekende aap in Blijdorp met de naam 'bokito' ( inmiddels overleden) zo'n beetje heel zijn leven heeft doorgebracht in een wit betegelde badkuip en het enige speeltje was een hangende autoband waar dit mooie beest de gehele tijd als enig vertier had.
 
Beste Don 1262
Hij of zij die een 20 liter bakje kopen reken ik niet tot de liefhebbers, verwacht ook geen wetenschappelijk onderzoek over betta's op dit forum.
Er zijn inderdaad vele bedrijven die kleine en standaard bakken leveren, maar de wat meer ervaren aquariaan gaat toch naar een aquariumwinkel waar de juiste maat van de bak besteld wordt.
 
Grappig, nu je het zo zegt, ik schrijf inderdaad veel over mijn gevoel. Dat komt denk ik omdat ik die jarenlange ervaring mis (slechts een jaartje) maar me wel probeer in te leven en te doorgronden hoe het zit, dan blijft je gevoel over wanneer je je probeert voor te stellen hoe de vork in de steel zit. Maar eigenlijk is dit juist een zoektocht naar informatie om mijn gevoel te baseren op kennis en ervaring. Zonder dat ben ik niet zo overtuigd van mijn gevoel. Als je begrijpt waarom dingen zijn zoals ze zijn, kan je kennis toepassen als een situatie afwijkt van het boekje (bijvoorbeeld gek formaat aquarium). Ik merk dat in deze hobby er vaak zoveel verschillende geluiden zijn, dus dit is een poging beter zelf in te kunnen schatten hoe het zit. Maar misschien maak ik het veel te ingewikkeld, het is tenslotte moeilijk om er generiek meer erover te zeggen dan je al hebt gedaan. Voor de rest is het soortspecifiek, en dan moet je gewoon afgaan op de kennis en ervaring van anderen zolang je die soort niet zelf hebt gehouden. En als die wat verschillends zeggen kun je altijd nog je gevoel gaan volgen 😊

Blijf ik nog met één vraag over: in hoeverre speelt de vorm van het aquarium een rol? Kan je generiek zeggen dat voor de snelle zwemmers lengte zwaarder telt en het anders niet veel uitmaakt of het vierkant of langwerpig is?
Generiek wel dus. Ben je al wijzer geworden?? Wat ben je aan het proberen.
 
Daarom heet het een minimum. Een minimum maat bied het minimale voor een vis. Minimaal is vaak verre weg van ideaal. Al is minimaal "gangbaar" volgens sommige. Maar minimaal is ook geen ondergrens voor wat nodig is, minimaal is een ondergrens wat aangetoond minimaal nodig is. Dat betekend dat zonder duidelijke aantoningen, minstens minimaal goed is.

Maar zoals jij en lysia al schrijven maken jullie duidelijk aantoonbaar dat meer beter is, en zelfs nodig is voor natuurlijk gedrag. Wat dus eigenlijk betekend dat de minimale ondergrens dus verkeerd ligt. Dat is geen verrassing aangezien alles onder financiële druk ligt.

Hoeveel mensen kopen nou een aquarium van een meter lang? Veel minder dan de gemiddelde mens, die geen ruimte heeft voor zn bak, en veel liever een 20l bakje op hun bureau zetten. En bedrijven die aquaruims maken weten dit dit spelen hier op in. Ze maken expres alles in het klein, verdubbelen de prijs/product verhouding omdat alles kleiner vaak toch duurder verkocht kan worden verhoudingswijs.

Grote bedrijven huren dan ook onderzoekers in, sturen deze onderzoekers aan om wetenschappelijk onderzoek te doen om aan te tonen waarom hun producten voldoende kunnen zijn. Ze hebben genoeg geld om neer te leggen voor corrupte wetenschappelijke onderzoeken, gebaseerd op halve waarheden.
Ik heb bijvoorbeeld nog geen enkel wetenschappelijk onderzoek of feitje voorbij zien komen over waarom bettas zo klein kunnen bijvoorbeeld en andere vissen niet. Of het nou een solitaire/presociale vis is of niet.

Ik denk dat een grote rol speelt is omdat het gemaakt is als of dit de perfecte vis is voor een klein bureau aquariumpje voor de mens met weinig ruimte. En vervolgens zoeken we naar excusses waarom het prima moet zijn.

In een eerlijk onderzoek zou je stellen, je kijkt naar een vis in het wild, hoeveel ruimte benut de vis als hij de kans en ruimte heeft? Zo veel ruimte heeft de vis nodig, zwemt de vis door heel het meer heen heel de dag?' Walah daar heb je je objectieve observering. Denk je bij jezelf maar ik kan geen meer bieden voor mn vissen? En tada je observeringen zijn subjectief en niet eerlijk meer naar de vis.

Eerlijk zou zijn als de vis het ons kon vertellen. En dat doet de vis ook, door gedragingen te laten zien die velen van ons herkennen. Maar dat willen grote bedrijven niet dat wat wij zien. Ik vraag me af of ze daar ook wat op verzonnen hebben.

Maargoed ook ik ben zelf egoïstisch genoeg om te denken whatever en ik ga door met de hobby vissen houden. Weet wel dat als ik stop, er bij mij geen vissen meer in komen voor een 2de keer. Of ik moet er echt anders in gaan staan. Blijft ook leuk vissen hebben. En de verleiding is groot als je nieuwe leuke vissen vind. Nee zeggen is niet mn sterkste kant. Dus ik zal ook nooit veroordelen over mensen die het zelfde doen, een oordeel mogen we allemaal hebben gelukkig 😄
Tja luister naar de meester.
 
Wel vind ik dat er nu een sleur begint die erom gaat wat dierentuin zoogdieren krijgen om zich te vermaken ,in gevangenschap, ik denk persoonlijk niet dat een vis zich vervelen kan, dat ,gevoel,, is uiteindelijk nergens op gebaseerd.
 
Oh wauw wat een boel reacties, ik weet niet waar ik beginnen moet 😄. Erg leuk om de discussie te lezen. Boeiend om te lezen over de zwaarddragers en de nanovissen die zich ineens anders gaan gedragen bij veel ruimte. Dat is wel een beetje wat ik bedoel met dat je niet weet wat je mist als je ze niet heel veel ruimte geeft. Waarschijnlijk had je met de zwaarddragers niet persé het idee dat ze ongelukkig waren, pas nadat je ze groter zet zie je dat het gedrag veranderd. Maar de ervaringen met kleine vissen in een heel groot aquarium zijn niet heel veel te vinden, daarom vind ik jouw aquarium zo leuk @NathaliePip. Dat is ook wel het soort aquarium dat mij aanspreekt, alleen heb ik geen ruimte voor een groot aquarium. En dat is een mooi bruggetje naar het standpunt van @frog, ik ben het met je eens dat dat de ideale situatie is. De praktijk is denk ik vaak dat men een bepaalde hoeveelheid ruimte heeft en daar een bak bij zoekt. Volgens mij hoeft dat geen probleem te zijn als je daarna accepteert dat je er geen baby orca in kwijt kan. En ook niet het randje op zoekt want als ik de verhalen van @NathaliePip en @Lysia lees kan het geen kwaad wat marge te nemen zoals @don1262 zegt. Al weet ik niet of je helemaal geen vissen moet houden als je geen meer tot je beschikking hebt, tenslotte komt dat meer weer met andere ongemakken die ze in het aquarium weer niet hebben.

@Edwin68, ja ik ben zeker wat wijzer geworden, erg leuk om te lezen! De reden waarom ik over dit onderwerp zat te filosoferen en dit topic opende is omdat ik het eigenlijk toch wel leuk vindt als ik mijn chinese danio's in de winter ook binnen kan halen (ik mis ze een beetje 🥲) en ik wil een beter plekje wil voor mijn blokvisjes die nu sinds vorige week te klein zitten nu het buiten kouder is (daar voel ik me met dat dit dit topic langer wordt steeds schuldiger over 😜, ik had eigenlijk het idee dat ze wel tot 15 graden konden hebben maar had me vergist en toen had ik opeens wat minder tijd, ik hoopte dat ze wel in mijn grote aquarium er tijdelijk bij kunnen, maar merkte dat ze toch wel echt meer dan een babygarnaaltje eten, zodoende). Ik heb meerdere opties in mijn huis, waaronder een aantal vensterbanken van 20cm diep en verschillende lengtes, en ik vraag me af wat de best passende gaat zijn. Een afweging die ik nog daarbij bedacht is dat je bij een aquarium in een vensterbank van 20cm breedte en geen achterwand wel echt je best moet doen om veiligheid voor de vissen te creeëren, het lijkt me dat ze anders misschien altijd het gevoel hebben dat ze in de open leegte zwemmen. Overigens kan ik ook nog wel een plekje voor 70x30 verzinnen.
Maar ik wou eigenlijk niet een topic openen wat helemaal afgestemd is op mijn specifieke situatie maar meer de discussie erachter. Gewoon omdat het me interessant leek om de materie beter te snappen en ook meer kennis te hebben voor toekomstige scenario's.
Misschien moeten we een volgend topic openen voor gedragingen die je ziet bij vissen in een groot aquarium die je niet zag in een klein aquarium oid? Zou wel interessant zijn!

Vraagje aan @don1262 wat bedoel je met verschil in natuurlijk gedrag bij je babyvissen en volwassen vissen? Bij de babyvissen die ik tot nu toe heb gezien had ik het idee dat ze vooral baantjes trekken. Mijn baby pareldanio's zwemmen bijvoorbeeld de hele tijd in open water en de volwassenen wisselen dat af met speuren tussen de plantjes en overal hun neus insteken. Ik weet niet of het één meer natuurlijk is dan het andere, kan ook ontwikkelingsfase zijn?
 
Vraagje aan @don1262 wat bedoel je met verschil in natuurlijk gedrag bij je babyvissen en volwassen vissen? Bij de babyvissen die ik tot nu toe heb gezien had ik het idee dat ze vooral baantjes trekken
Vooral fourageren eigenlijk. Ik zie mn babyvissen heel de dag lekker bezig zijn. Terwijl mn guppen maar beetje doelloos rond zwemmen. Kort gezegt een vis met een doel in een klein aquarium veel gelukkiger dan een vis in een normaal formaat aquaruim wat niet ingericht is om de vis te vermaken, maar om de vis als vermaak te zien. Ik denk dat het precies is wat je zegt, zonder achterwand of dikke beplanting is alles gewoon open zee voor ze...

Het verschil met me kom is ik kijk er in, ik kan nog geen 3cm diep kijken en alles is dik bepakt met planten ik moet echt zoeken naar de vissen. Ze komen wel vaak naar mij toe om dag te zeggen gelukkig. Terwijl nn 100l meer een soort vissen display met wat planten er omheen is. Ze leven niet tussen de planten maar tussen 4 glaze platen met wat planten om ze heen. Het is echt die inrichting die het doet. die open zee, alle verstopplekjes en schuilplaatsen. En als je dan een vis hebt die graag zwemt dan heb je ook nog een stuk nodig wat open is dus ook dat alleen al vraagt een groter aquarium.
 
Nynke
Vierkant of rond het zal mij een worst zijn, maar ik ben tot enkele jaren geleden regelmatig in de diergaarde blijdorp ( Rotterdam) geweest maar de laatste jaren niet meer.

Zij die daar vaak / soms of nog steeds komen, zien na een korte wandeling de ' Neerkijkers' deze vissen draaien met zijn allen alleen maar rondje's en dat is een totaal zielig gezicht, er is er niet een die denkt ik ga andersom, en dat gaat maar door.

Iets off topic vind ik het ook beschamend dat onze best bekende aap in Blijdorp met de naam 'bokito' ( inmiddels overleden) zo'n beetje heel zijn leven heeft doorgebracht in een wit betegelde badkuip en het enige speeltje was een hangende autoband waar dit mooie beest de gehele tijd als enig vertier had.
Misschien vinden vissen dat helemaal niet erg, het zijn groepsdieren en vaak ook echt grote scholende vissen die ze in die cylinder tanks hebben, De kleinere vissen in de cylinder tanks of viskomen zwemmen echt niet allemaal maar rondjes, die zitten echt bij de stenen en scharrelen gewoon rond. en ik zie haaien toch echt wel keren hoor of gewoon een hele oversteek maken, de kleine school vissen doen dat minder want dat betekend dat ze ineens alleen zijn ze moeten stil staan of omdraaien en dan komt de hele meute tegen je aan ( je kan je zelf beschadigen ) en zwem je eenzaam de andere kant op wat betekend grotere kans dat je dood gaat want je groep gaat niet mee.

zouden vissen het echt erger vinden als je in een 2 bij 2 bij 2 cylinder bak zou zetten of in een 2 bij 2 bij 2 rechthoekige bak, het enige is dat wij ze misschien niet mooi op de foto kunnen zetten omdat het beeldt wat vervormt maar de vissen zelf.... is er onderzoek gedaan naar het gedrag van vissen in een ronde bak of vissen in een vierkante bak ? ik zeg nog steeds dat het een fabel is en dat vierkante en rechthoekige bakken er zijn vanwege de kosten
 
Laatst bewerkt:
Misschien vinden vissen dat helemaal niet erg, het zijn groepsdieren en vaak ook echt grote scholende vissen die ze in die cylinder tanks hebben, De kleinere vissen in de cylinder tanks of viskomen zwemmen echt niet allemaal maar rondjes, die zitten echt bij de stenen en scharrelen gewoon rond. en ik zie haaien toch echt wel keren hoor of gewoon een hele oversteek maken, de kleine school vissen doen dat minder want dat betekend dat ze ineens alleen zijn ze moeten stil staan of omdraaien en dan komt de hele meute tegen je aan ( je kan je zelf beschadigen ) en zwem je eenzaam de andere kant op wat betekend grotere kans dat je dood gaat want je groep gaat niet mee.

zouden vissen het echt erger vinden als je in een 2 bij 2 bij 2 cylinder bak zou zetten of in een 2 bij 2 bij 2 rechthoekige bak, het enige is dat wij ze misschien niet mooi op de foto kunnen zetten omdat het beeldt wat vervormt maar de vissen zelf.... is er onderzoek gedaan naar het gedrag van vissen in een ronde bak of vissen in een vierkante bak ? ik zeg nog steeds dat het een fabel is en dat vierkante en rechthoekige bakken er zijn vanwege de kosten
Neen waar frog het over heeft zijn echt stress signalen door tekorten van de vis. De manier waarop ik mijn kom in heb gericht laat de kom groter lijken. Zo gauw mn baby vis groter word of ik zie ze dit gedrag vertonen moeten ze er ook gelijk uit. Daarnaast bevorderd een ronde kom dit gedrag ook extra veel. Doelloos rondjes zwemmen dat word dan een soort verslavend gedrag zoals muizen in een wiel. Dat is in dit geval geen goed teken. Ik ben het echt helemaal met hm eens. Zn bewoording is misschien een beetje hard

ik vergelijk het het zelfde als apenklimmen van dwerghamsters in een traliekooien. veel mensen denken dat het schattig is maar dat is een veelvoorkomend probleem en stress signaal door een te kleine kooi. Uit verveling gaan ze klimmen op het tralies. Dit word ook een soort verslaving, dan gaan ze klimmen vallen klimmen vallen. Een soort psychotisch effect. Hamsters kunnen zo hun poten breken. Om dit te voorkomen zijn bijvoorbeeld grote aquaruims aanbevolen ipv traliekooien

En zo worden dus ook rechthoekige aquaruims aanbevolen ipv ronde. Niet alleen omdat ze vaak te klein is (wat niet altijd het probleem hoeft te zijn) het is het te kleine en ronde wat in combinatie elkaar versterkt.

Ook in een rechthoekig aquarium kan een vis dit soort verschijnselen tonen. Als een vis de hele dag druk of doelloos langs het glas heen zwemt bijvoorbeeld ook dat is een stress signaal. Dit is het signaal dat de vis niet aan zn natuurlijke behoefdes word voldaan. Of het moet echt een zieke of gevoelige vis zijn dat kan ook altijd.
 
Laatst bewerkt:
Neen waar frog het over heeft zijn echt stress signalen door tekorten van de vis. De manier waarop ik mijn kom in heb gericht laat de kom groter lijken. Zo gauw mn baby vis groter word of ik zie ze dit gedrag vertonen moeten ze er ook gelijk uit. Daarnaast bevorderd een ronde kom dit gedrag ook extra veel. Doelloos rondjes zwemmen dat word dan een soort verslavend gedrag zoals muizen in een wiel. Dat is in dit geval geen goed teken. Ik ben het echt helemaal met hm eens. Zn bewoording is misschien een beetje hard

ik vergelijk het het zelfde als apenklimmen van dwerghamsters in een traliekooien. veel mensen denken dat het schattig is maar dat is een veelvoorkomend probleem en stress signaal door een te kleine kooi. Uit verveling gaan ze klimmen op het tralies. Dit word ook een soort verslaving, dan gaan ze klimmen vallen klimmen vallen. Een soort psychotisch effect. Hamsters kunnen zo hun poten breken. Om dit te voorkomen zijn bijvoorbeeld grote aquaruims aanbevolen ipv traliekooien

En zo worden dus ook rechthoekige aquaruims aanbevolen ipv ronde. Niet alleen omdat ze vaak te klein is (wat niet altijd het probleem hoeft te zijn) het is het te kleine en ronde wat in combinatie elkaar versterkt.

Ook in een rechthoekig aquarium kan een vis dit soort verschijnselen tonen. Als een vis de hele dag druk of doelloos langs het glas heen zwemt bijvoorbeeld ook dat is een stress signaal. Dit is het signaal dat de vis niet aan zn natuurlijke behoefdes word voldaan. Of het moet echt een zieke of gevoelige vis zijn dat kan ook altijd.
Maar heeft dat inderdaad dan niet met de inrichting te maken, ik zie totaal geen ander gedrag in mijn beta's als ze nu in de biorb van 105l zitten of in de juwel lido, dat doodgaan van verveling hebben inderdaad veel dieren ook, tijgers die heen en weer lopen of vogels die zich kaalplukken maar dat heeft dan niks met de vorm van de "kooi" te maken maar aan de inrichting en aandacht.

Mijn zebra danios vonden mijn biorb de bom, die zaten bijna elke dag eieren te leggen ( kwam vast door de bouwlamp die maakte het bovenste laag water erg warm en ik had daar hele mooie groene algen op het wortelhout ) daar zaten ze constant boven te paaien, dat zie ik helaas een heel stuk minder terug in de lido. Dan zou je in dit voorbeeld kunnen zeggen de biorb was dus beter maar het heeft dus met de inrichting te maken......

Dan is het dus belangrijker om een uitdagende natuurlijke inrichting in een aquarium in wat voor vorm dan ook te hebben en heeft de vorm zelf dus minder invloed dan er altijd geroepen word.

Dan zou de vraag eerder moeten zijn geeft een cilinder vorm of bol/kom vorm een snellere verslavende repetitieve motion behavior aan dan een vierkante/rechthoekige kale bak, zoals ze wel in dierentuinen hebben ( zie ook de zwembaden van dolfijnen, verschrikkelijk om te janken ) maar we gaan er wel vanuit dat een hobbiyist geen kale bak heeft maar dus wel zijn best doet voor de inrichting.

Is de vorm dus echt zo erg als men nu steeds roeptoetert over het hele internet en je bijna dood kijkt als je dus een andere vorm pakt dan een vierkantje of rechthoek.... ik ben er nog niet van overtuigt dat een kom slecht is of een cilinder maar zoals je aangeeft het staat met de inrichting en daar geef ik je inderdaad 100% gelijk in haha ! Wel een mooie discussie en bedankt voor je inzicht.
 
Laatst bewerkt:

Terug
Bovenaan