Sorry dat ik dit wat later lees. De vraag of inteelt kwaad kan of dat het na een bepaald aantal generaties kwaad kan bij vissen is niet in één antwoord te beantwoorden ongeachtf je nu met eierleggende of met levendbarende vissen te maken hebt. In de vrije natuur zal het minder kwaad kunnen als in gevangenschap. Dat heeft te maken met de diversiteit in het genenpoel en daarbij is de soort ook belangrijk om het als kwaad of als niet van betekenis te kunnen betitelen. Een diversiteit in het genenpoel geeft in het algemeen betere vissen. Wordt het genenpoel kleiner dan is het afhankelijk van het vissoort of er na een bepaald aantal generaties binnen dezelfde bloedlijn degeneraties plaatsvinden of niet. Bij kweekvormen is die degeneratie (in welke vorm dan ook) eerder aanwezig bij het te lang voortduren van de kweek in dezelfde bloedlijn t.o.v. wildvormen. Met wildvormen kun je spreken over vissen van directe vangst uit het wild of nakweek van wildvormen. Wildvormen in het algemeen zijn sterker in bloedlijn. Doch als men jarenlange inteelt pleegt met wildvormen zal je daar ook het één en ander aan degeneratie zien gebeuren. Maar dat duurt bij wildvormen wel langer eer dat gebeurd. En die duur is weer afhankelijk van het vissoort in kwestie. Doch dat kan een paar jaar betreffen doch ook na zeer vele jaren eer dat gebeurd. Het is bekend dat er bepaalde wildvorm populaties in gevangenschap een paar decennia goed is gebleven. Dus zonder enige degeneratie.
Ook vissen die in gevangenschap voor jaren zijn gehouden doch in een grotere natuurlijk nagebootste omgeving (denk bijv. aan een bassin met de nodige natuurlijke materialen als planten, bladfval en stronken) doen er langer over eer er sprake is van een degeneratievorm t.o.v. in een modaal aquarium.
Vissen die rechtstreeks uit het wild komen, kunnen vaak wel gevoeliger voor leidingwater wat wij hier hebben. Als ik levendbarenden vang en meeneem, dan kies ik ter allen tijde voor jonge exemplaren. Er is een groot risico dat volwassen vissen uit het wild vaak eerder het loodje leggen omdat ze vaak minder adaptiever zijn t.o.v. jonge exemplaren. Het is namelijk niet altijd zo gemakkelijk om de waterparameters waar ze vanuit kwamen na te bootsen. Gelukkig zijn er wel wat groothandels die zich wel openstellen om een quarantaineperiode te gaan gebruiken eer ze doorverhandeld worden. Doch helaas gebeurd dat veelal niet. Dit vanwege het risico dat hun verkoopwaar al bij hun het loodje kunnen leggen. En dat is dan voor hun helaas omzetverlies. De commerciële markt kan nu eenmaal hard zijn.
Ik wil wel even richting de levendbarende tandkarpers gaan via de commerciële weg worden aangeboden gaan. Het merendeel wat via de winkels komt zijn geleverd via de Nederlandse groothandels. De meesten hiervan halen hun vissen via Aziatische fish farms. Bij die Aziatische fish farms wordt er gekeken naar de kwantiteit en niet naar de kwaliteit. Een jong dat nu geboren wordt moet binnen 1,5-2 maand als een volwassen vis eruit zien. Dit houdt in dat men in de winkels feitelijk jonge vissen ziet die vele malen ouder lijken. Dit heeft ten gevolg dat ze zwakker zijn (en veelal mondt dat uit in een kortere levensverwachting) en is inteelt een kwalijke bron om deze vissen continue te kunnen aanleveren. Om maar te zwijgen van de hoeveelheid zout die in de bassins in die Aziatische fish farms gebruikt worden. Die hoeveelheid zullen wij als schrikbarend noemen. Ze doen dat ter preventie van ziektes, mede omdat ze weten dat het snelle opgroeien tot zwakheid leidt. Maar eenmaal bij de groothandel, de winkel en thuis belanden ze gewoon in zoetwater wat ook al voor de nodige klappen zorgt. De Nederlandse groothandels deert dat niet omdat het hen enkel gaat om desbetreffende stammen te kunnen leveren. En we kunnen dan wel zeggen dat we ze niet bij die ene zaak halen doch bij die andere omdat die zo goed is. maar als ze bij dezelfde groothandel danwel fish farm afkomen, dan maakt de gekozen winkel ook niet meer uit. Er zijn wel wat Nederlandse groothandels die ze bijv. uit Israël, Polen of Tsjechië halen maar die kunnen we op één hand tellen. Maar juist uit deze Europese landen komen wel het betere werk vandaan. Maar Aziatische fish farns zijn goedkoper. En tja, daar kijkt zo'n groothandel dan eerder naar.
Gelukkig kopen Nederlandse groothandels ook in van privékwekers, al dan hier of van over de grens. Doorgaans zijn dat soort vissen wel weer sterker te noemen.
Sorry, voor het ellenlange verhaal doch diegene die me kennen weten dat ik er dan ook serieus op inhaak. Hoop dat men hier wat aan heeft...