Aquariumverenigingen RIP.

Discussie in 'Aquariumverenigingen Nederland en Belgie' gestart door eVolution, 7 mrt 2019.

 1. eVolution

  eVolution

  Lid geworden:
  23 mrt 2018
  Berichten:
  374
  Locatie:
  Heerlen
  De titel van dit topic klinkt misschien weer wat te dramatisch, maar ik was zojuist via de site van de NBAT eens aan het zoeken naar aquariumverenigingen bij mij in de buurt (Zuid-Limburg) en er verscheen nog net geen grafsteen in beeld. Ik heb alle plaatsen groter dan een dorp uit de omgeving opgezocht en maar 1 actieve vereniging kunnen vinden binnen een straal van zo'n 30km.

  Ik weet dat het NBAT een tijdje terug een poging heeft gedaan te innoveren en een soort van digitale vereniging op te zetten. Maar ook dit leek niet bepaald succesvol. Het probleem zit hem kennelijk in een gebrek aan nieuwe enthousiaste leden.
  Zijn de aquariumverenigingen hier niet ook zelf schuld aan doordat zij vooral naar binnen gericht zijn, dus op zichzelf en niet op de buitenwereld en het betrekken van de buurt en scholen bij de hobby.
  Liggen hier geen kansen en mogelijkheden?

  Hoe dan ook, ik zou me graag inzetten voor een vereniging met een missie. Een vereniging die m.b.v. workshops, educatie etc. de hobby weer op de kaart zou willen zetten.
  Hoe denken andere hobbyisten hier over? Hoe denk jij hier over?
   
  gpatton vindt dit leuk.
 2. RichD1011

  RichD1011

  Lid geworden:
  3 dec 2015
  Berichten:
  6.861
  Locatie:
  Driebergen
  het zijn niet alleen aquarium verenigingen die teruglopen in deelnemers, maar verenigingen in het algemeen.

  onze sterk in mate toegenomen elektronische snelweg heeft daar "schuld" aan.
  ik zet schuld bewust tussen aanhalingstekens, want ik denk dat informatie en kennis tegenwoordig beter en duidelijker verspreid worden dan vroegen toen het alleen binnen de vereniging gebeurde.

  het aquaforum kan je wat mij betreft ook beschouwen als een soort vereniging, een leuke en gezellige sfeer waarbij veel (mijn inziens) goede informatie en ervaringen word uitgewisseld... het enige wat je mist is het fysieke contact.

  mensen zijn tegenwoordig ook drukker met allerlei zaken, dan vallen sommige zaken (verenigingen) af.
  we hebben steeds meer 2 verdieners, steeds drukkere sociale omgangsvormen (online) en het aantal beschikbare/soorten hobby's is gigantisch toegenomen vergeleken met 30 jaar terug.

  bij veel verenigingen kan ik mij ook voorstellen dat jongere mensen gewoon geen zin hebben om zich aan te melden, het leeftijdsverschil is te groot geworden.

  mijn inziens zijn vele soorten verenigingen en hobby's gewoon "uit de mode".
  ik zie het ook niet gebeuren dat de authentieke aquarium verenigingen nog bijtrekken en zullen net zoals bijvoorbeeld siervogel verenigingen op ten duur verdwijnen. in deze laatste zit mijn opa en ik ga elk jaar mee naar de vogelshows... de afgelopen 10 jaar zijn het aantal inzendingen echt drastisch teruggelopen.

  dus hoewel men wel enthousiast is over de aquariumhobby, voeren ze dit op een sociaal vlak gewoon op een andere manier uit zoals forum & tegenwoordig ook mateloos populair de Facebook groepen... van deze laatste moet je echter weg blijven want dat is te kansloos voor woorden.
   
  Patrix, eVolution en biljoenblik vinden dit leuk.
 3. TS
  TS
  eVolution

  eVolution

  Lid geworden:
  23 mrt 2018
  Berichten:
  374
  Locatie:
  Heerlen
  Ik volg je helemaal Richard. Maar als het AF een soort van aquariumvereniging van deze tijd is, zouden wij dan niet meer moeten doen om toekomstige generaties te enthousiasmeren voor de hobby? Zou de hobby niet veel groter kunnen zijn dan zij nu is?
   
  RichD1011 vindt dit leuk.
 4. RichD1011

  RichD1011

  Lid geworden:
  3 dec 2015
  Berichten:
  6.861
  Locatie:
  Driebergen
  Ik denk (maar een onderzoek heb ik niet gedaan en kan ik er niet over vinden) dat de aquariumhobby vrij levendig is van jong tot oud, en dat het niet direct noodzakelijk is om actie te ondernemen om deze community nog groter te laten worden. alleen de authentieke verenigingen lopen op zijn eind.

  informatie verspreiden op scholen ect kan nooit kwaad, maar dat zie ik mij meer voor om wantoestanden omtrent de hobby te verminderen. hoe vaak zien wij een jeugdig figuur voorbij komen die dol bij is met zijn bak en vissen maar wat gewoon dieronvriendelijk is?

  maar... dan kom ik meteen weer tussendoor: ik heb daar geen tijd voor.
   
  eVolution vindt dit leuk.
 5. TS
  TS
  eVolution

  eVolution

  Lid geworden:
  23 mrt 2018
  Berichten:
  374
  Locatie:
  Heerlen
  Ja die is wel herkenbaar.

  Je hoort ook wel regelmatig dat aquariumzaken maar net hun hoofd boven water kunnen houden (ja ik weet het, ironisch). En vaak ook niet, iedereen weet dat het geen 'big business' is. En dat komt denk ik ook voor een groot deel omdat er te weinig klanten zijn.
   
  RichD1011 vindt dit leuk.
 6. Bertus

  Bertus

  Lid geworden:
  2 sep 2008
  Berichten:
  49.550
  Locatie:
  Schiedam.
  Internet, he. Daar staan veel zaken op. Dus of je gaat er heen, of je besteld.
   
 7. schildpad

  schildpad

  Lid geworden:
  10 okt 2018
  Berichten:
  391
  Vroeger in ons dorp kwam de club jaarlijks buiten met de jaarmarkt. Ze stelden een grote tent op vol met aquaria, gratis toegang en een bar. Bezoekers moesten dan stemmen wie de mooiste bak had om een winnaar te besluiten. Vergane glorie, het dorpje verloedert weg in de criminaliteit. Mooie tijden gehad wel.
   
 8. Jos Hut

  Jos Hut

  Lid geworden:
  8 apr 2008
  Berichten:
  3.812
  Locatie:
  Emmen
  Ieder jaar verdwijnen er verenigingen uit dorpen en steden en dat geldt helaas ook voor aquariumverenigingen. Is het zo dat men zich niet meer wil binden aan ern vereniging? In elk geval is het erg moeilijk om actieve vrijwilligers te vinden die een taak willen vervullen. Ik vraag me ook wel eens af in hoeverre fora als het Aquaforum bestaansrecht blijven houden omdat ik denk dat het hele gebeuren misschien al lang verschoven is naar de vele facebookgroepen die er zijn. Die worden gemakkelijk opgericht en verdwijnen net zo gemakkelijk weer als ze gekomen zijn.

  Hobbygroet Jos Hut
   
  jessicapilon vindt dit leuk.
 9. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  89.039
  Locatie:
  Groningen
  Daar heb je een punt Jos maar ik heb het idee dat bij de meeste groepen op FB niet echt veel kennis aanwezig is.
   
 10. TS
  TS
  eVolution

  eVolution

  Lid geworden:
  23 mrt 2018
  Berichten:
  374
  Locatie:
  Heerlen
  Forums als deze hebben een schat aan informatie, met vaak allerlei databases en artikelen tot gevolg.
  Alleen ontbreekt het daar dan weer vaak aan activiteiten voor toekomstige hobbyisten. Tenzij iemand er specifiek naar zoekt, komt hij moeilijk in aanraking met de hobby.
   
 11. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  89.039
  Locatie:
  Groningen
  Ook dat is een nadeel van de FB groepen. Je vindt er eigenlijk niks terug en als ik andere leden mag geloven dan vinden daar soms ook fikse aanvaringen plaats en dat heb je op een forum als deze weer stukken minder gelukkig. Maar goed, voor mijn gevoel kan het ook prima naast elkaar bestaan hoor.
   
 12. Jaap Fresco

  Jaap Fresco

  Lid geworden:
  23 mrt 2018
  Berichten:
  57
  Locatie:
  /dev/radio
  Fora als AF hebben zeker bestaansrecht. Verenigingen ook, al wordt dat door de toegenomen digitalisering wel minder. Dat geldt voor alle verenigingen. Bij de voetbal valt dat dan misschien minder op, maar de rest heeft last van een terugloop in ledenaantal. Dat heeft vooral te maken met de jeugd die minder te porren is om de telefoon/tablet/nintento te laten liggen en de hort op te gaan. Ik merk het aan mijn eigen kinderen. De oudste is zeven en gaat naar ballet, maar daarbuiten moet ik haar echt pushen om buiten te spelen. Liever zit ze op haar kamer met muziek vanaf haar kindertablet terwijl ze kleurt, leest, met lego speelt of het haar van haar poppen kamt.

  Fora zijn van alle tijden en hebben altijd bestaansrecht door de vele kennis die er huist. Dat gezegd hebbende; als iemand die 'vroeger'(rond 2003) als moderator actief is geweest op een ander forum, het gevaar ligt hem wel in het feit dat de harde kern van de leden zichzelf en het forum gaat beschouwen als de waarheid en weinig tot geen geduld meer kunnen opbrengen voor de mening van anderen. Dat zorgt uiteindelijk voor irritatie en leden die vertrekken en hun heil ergens anders gaan zoeken. En door het internet is dat 'heil' vrij snel ergens anders te vinden.
   
 13. AquaInfo

  AquaInfo

  Lid geworden:
  6 mei 2003
  Berichten:
  3.034
  Locatie:
  Zwaag
  Met de opkomst van FB zijn de meer gespecialiseerde fora langzaam aan verdwenen. De groepen werken wereldwijd en kunnen zo meer mensen aanspreken vanuit een groter gebied. Daarnaast is er een enorme verschuiving aan het plaatsvinden vanaf de PC naar de mobiel. Fora zijn heel geschikt voor de PC maar de FB app is zoveel makkelijker. Even wat posten, foto schieten, video uploaden zonder dat je van alles hoeft te bewerken. Daarbij worden ook de camera's in de mobieltjes steeds beter wat de overstap nog verder versnelt.

  Ik denk dat forums in deze vorm hun laatste jaren zien. Er zal steeds meer en meer verschuiven naar FB, Insta en andere sociale media omdat daar iedereen zit en die apps vormen een makkelijke meerwaarde ten opzichte van de wat verouderde/beperkte forum software

  Op FB zie ik ook een verschuiving qua reacties. Je geeft positief commentaar of liever helemaal geen commentaar en schuift elkaar alleen maar veren in de reet of je zegt gewoon niets. De teentjes worden steeds langer waardoor je er steeds makkelijker op trapt. Iedereen kan maar wat roepen zonder dat je er persoonlijk op wordt aangesproken. Roep maar eens "Ik heb teveel slakken, wat doe ik er aan" en de 1 woord adviezen vliegen je om de oren: BOTIA - KOGELVIS....en als je ze probeert op te voeden met de tekst: Zullen we eerst wat vragen stellen over het probleem, het aquarium, de medebewoners wordt dat niet gelezen. Door de vele herhalingen van dezelfde vragen en onzinnige antwoorden haken de kenners af. Moe van de pogingen anderen wat bij te brengen die toch niet willen luisteren.

  Het is heel moeilijk om mensen enthousiast te krijgen om ook maar iets te doen voor initiatieven. Eenmaal aan boord is het lastig om ze ook nog enthousiast te houden, zeker voor langer lopende projecten zie je dat vrijwel iedereen binnen een jaar weer is gestopt. Als ik kijk naar mijn team dan is dat helaas niet anders. Mensen melden zich aan, beginnen met een tekst....na een paar aansporingen maken ze die tekst af maar haken daarna alsnog snel af. Ik zie nu ook weer een nieuw eenmansproject vrijwel een kopie opzetten van Aquainfo.....heel mooi maar waarom niet een bestaand project ondersteunen?

  Je wil door middel van workshops en educatie de hobby ondersteunen....verenigingen geven al workshops en lezingen....de laatste die ik bezocht heb trok ongeveer 8 luisteraars. Ik ben daar geen lid......gemiddelde leeftijd 65+ en pas na een half uur komt er iemand naar me toe, wisselt twee woorden en de rest van de avond heb ik daar alleen rondgehangen. Verenigingen zijn veelal verouderd/vergrijsd en trekken nauwelijks "jongeren" aan. Lezingen worden niet in grote groepen bezocht...zelfs bij NVC met grote namen komen er hooguit 30 a 35.

  Ik denk dat als je een initiatief wil opzetten om de hobby te promoten je de krachten zal moeten bundelen van diverse bronnen en dit moet laten samensmelten in een laagdrempelig geheel. Papier, fysiek, digitaal etc gecombineerd. Maar maak dan wel gebruik van bestaande elementen, bestaande leden en biedt bijvoorbeeld een digitaal laagdrempelig alternatief. Je zal dan wel een meerwaarde moeten bieden: FB achtige omgeving voor de contacten, maken van groepen, uploaden van foto's, database met openbare info, artikelen openbaar of afgeschermd ivm rechten en lidmaatschap, evenementen deel waar ook weer lezingen etc kunnen worden aangemeld, cursussen etc etc. Je moet (en kan) dit vanuit 1 digitale omgeving aansturen om het overzichtelijk en samenhangend te houden.

  Ik denk dat het belangrijkste is dat je mensen meekrijgt vanuit verschillende bestaande initiatieven: NBAT, verenigingen, databases, fora, FB groepen (of in ieder geval degenen die daar de kar trekken), Youtubers, Social media actievelingen etc etc.
   
  eVolution vindt dit leuk.
 14. Ancistruz

  Ancistruz

  Lid geworden:
  16 jan 2019
  Berichten:
  594

  Wat wil je dan, als je via MP bv ancistrussen voor een prikkie kan kopen en via aquariumzaken volle mep betaald.

  Ik zeg maar ff op MP kan je L201 voor zeg maar 12,50 eu halen en via Aquariumzaken vele malen meer. dan ben je toch een dief van je eigen portemonnee. zelfde als spullen. internet is gewoon goedkoper. Ik koop ook wel eens bij winkels hoor. maar toch. er zijn meedere redenen natuurlijk waarom internet goedkoper is. maar toch

  Aquariumzaken kan toch ipv continue van groothandels ook bv guppen/mollies en meervallen van particulieren kopen. is volgens mij goedkoper voor het bedrijf dan via een groothandel.
  Plus je helpt mensen ermee. Mensen komen zo van hun jong af. bedrijf verkoopt ze voor goedkoper. waardoor meermensen weer naar de winkel gaat. maar he zo zie ik dat.
   
 15. Jaap Fresco

  Jaap Fresco

  Lid geworden:
  23 mrt 2018
  Berichten:
  57
  Locatie:
  /dev/radio
  Het probleem dat je nu aanhaalt is niet beperkt tot de LFS, maar op vrijwel alle brick-and-mortar zaken. Boekhandels, de groenteboer-en-bakker-op-de-hoek etc. Voor mijn aquarium koop ik nooit vissen bij bv. een Hornbach, tuincentrum of Pets Place, maar altijd bij mijn LFS. Voor plantjes geldt eigenlijk hetzelfde. Maar dat komt omdat ik 1) graag bij de LFS kom. Je word er vriendelijk geholpen, er is bakken met kennis aanwezig en je hebt de kans om rustig, maar wel voorzien van advies, te snuffelen (iets dat ik heel graag doe) en 2) ik ben niet zo van de grote winkels. En ja, op die manier betaal ik meer. Maar dat heb ik er voor over.

  Tegelijkertijd wordt hier met enige regelmaat flink afgegeven op de LFS, want ze willen alleen maar geld verdienen, alleen maar verkopen, houden niet van vissen, etc. De kennis is er misschien wel, maar als deze de commercie in de weg staat, wint de commercie, is de tendens die ik een beetje proef. Maar ik zou toch niet zo snel vissen kopen op MP, aangezien ik geen idee heb wat ik in huis haal. Ik heb er ooit voor gekozen om mijn LFS te vertrouwen, gebaseerd op ervaringen van anderen, de leeftijd van de winkel an sich en mijn eigen ervaring, ook die bij de Hornbach, tuincentrum en Pets place.

  Het is nu eenmaal zo tegenwoordig dat de groothandels, maar zeker ook Marktplaats en de webshops klanten weghalen en -houden bij de gespecialiseerde zaken. En die zie je dus steeds minder. Maar ik zie niet zo snel een oplossing om dat tegen te gaan helaas.
   
  eVolution vindt dit leuk.
 16. Koirac

  Koirac

  Lid geworden:
  9 jan 2019
  Berichten:
  100
  Locatie:
  Prinsenbeek
  Ik ben een aantal jaren geleden ook een tijd lid geweest van een NBAT vereniging. En je doet er als beginneling echt wel de juiste kennis op.
  Ook interessante lezingen en workshops over het algemeen veel senioren.
  Meegedaan aan club en NBAT keuringen en dat zijn leuke ervaringen.
  Het maandblad had ook zijn kwaliteiten.
  Na een tijd wordt het toch weer wat eentonig en krijg je herhalingen van lezingen en workshops.

  Ik ben afgehaakt omdat ik in de ww kwam en mijn geld aan andere dingen moest uitgeven.
  Ondertussen ben ik zelf een senior geworden , maar geen behoefte meer om opnieuw lid te worden.
   
 17. Ancistruz

  Ancistruz

  Lid geworden:
  16 jan 2019
  Berichten:
  594
  Naja via MP ga je naar iemand toe en je kijkt de gedrag van de andere vissen. alsje iets merkt dat het niet goed is dan koop ik het niet.

  maar wat jij zegt klopt helemaal in je 2e alinea.

  probleem is met LFS dat er veel parttimers werken die wat willen bij verdienen. die gewoon opschool zitten en geen kennis hebben.
  vandaar.,
   
 18. AquaInfo

  AquaInfo

  Lid geworden:
  6 mei 2003
  Berichten:
  3.034
  Locatie:
  Zwaag
  Ik denk dat de discussie over de LFS beter in een ander topic gevoerd kan worden anders gaat eea wel heel erg off topic.
   
 19. Koirac

  Koirac

  Lid geworden:
  9 jan 2019
  Berichten:
  100
  Locatie:
  Prinsenbeek
  Er zijn echt wel LFS waar je goed advies krijgt , je te horen krijgt ;

  Breng je water maar mee dan kunnen we samen kijken hoe de waardes zijn.
  Je wilt vissen hebben die worden te groot voor je huidige aquarium.
  Deze vissen moet je niet bij elkaar zetten vanwege de waterwaardes / vanwege abgressief gedrag.
  Kies voor een schooltje van 7 ipv 7 eenlingen.

  Als er dan het vertrouwen is heeft de LFS een klant erbij
  Als er dan geen vertrouwen is gaat hij een paar honderd meter verder naar binnen bij iemand die ook vissen verkoopt en krijgt hij alle vissen en producten mee die hij wilt hebben en/of krijgt aangesmeerd.

  Als hij later bij de 2e terug komt om te klagen , krijgt hij te horen dat hij iets verkeerd heeft gedaan.
   
 20. benvo

  benvo

  Lid geworden:
  28 mei 2014
  Berichten:
  4.545
  Locatie:
  Hellendoorn
  Veel verenigingen lijden een zieltogend bestaan. Die heeft vaak te maken dat mensen niet bereidt zijn om iets voor een club te doen. Het besturen, een kader, er zijn gewoonweg geen mensen voor te vinden. Dit heeft volgens mij heel veel te maken met een doorgeschoten marktwerking. We moeten nog wel zorgen voor kinderen maar het is niet de bedoeling dat we ze ook nog opvoeden. Vanaf hun babytijd zijn ze al op de crèche. Vroeger kwamen wij thuis van school en werden door moeder opgewacht met een kop thee en iets te eten. Kinderen komen nu niet meer thuis na school maar gaan naar de naschoolse opvang. Ze zien pas s' avonds hun ouders die dan weinig puf over hebben om nog iets te doen. Winkelen, vroeger deed men dat zelfs om er gezellig een dagje van te maken. Nu je weinig tijd hebt bestel je noodzakelijke aankopen via het internet. In het weekend wil men nog naar een sportvereniging maar uitsluitend om te sporten niet om nog iets voor de club te doen. We hebben geen energie meer over...
   
  eVolution en Koirac vinden dit leuk.
 21. Cornelius

  Cornelius

  Lid geworden:
  16 feb 2017
  Berichten:
  1.629
  Locatie:
  Wateringen
  Ik denk juist niet dat forums, zoals in deze vorm, hun laatste jaren zien. Integendeel. Zeker niet in vergelijking met FB
  FB groepen zijn 1 grote onoverzichtelijk wanboel van informatie en daarmee erg gebruikers- en leesonvriendelijk.
  Dat is weer het grote voordeel van een forum omdat je daar bijvoorbeeld heel doelgericht kan zoeken en topics netjes overzichtelijk gerangschikt staan.
  En mijn ervaring is dat daarbij ook veel FB groepen zijn opgericht door mensen die beroepsmatig zijn verbonden met de aquariumwereld en op zo'n manier hun doelgroep willen uitbreiden en/of hun inkomen te vergroten.
  Vaak zijn het ook bloggers, professionals en aankomende talenten die door bedrijven worden ‘overgehaald’ om een FB community te beginnen en zodat men op een indirecte manier een gesponsord product kunnen promoten.

  Maar op de kern van het topic terug te komen; ik denk dat het een eis des tijd is.
  Organisaties zoals verenigingen, bonden zijn nog een overblijfsel van vroeger. Toen had men simpelweg niets en hechte mensen veel meer waarde aan om hobbyisten te ontmoeten op een vereniging om zo ervaring, kennis en
  gezelligheid uit te wisselen. Logisch want er bestond nog geen medium zoals het www.
  De ervaring en kennis zijn momenteel veel efficiënter terug te vinden op internet. De gezelligheid helaas vaak niet.
  Zoals hierboven al aangegeven; jonge mensen hebben het te druk en gaan niet hun kostbare vrije avond opofferen om een bezoek te brengen zoals, in ons geval, aan een aqauriumverniging. De vragen die ze beantwoord
  willen hebben vinden ze wel online. En mochten ze wel ergens naar toe gaan dan moet het wel een héél grote toegevoegde waarde hebben.

  Persoonlijk lijkt mij een aquariumvereniging een uitstervend soort. Net zoals de organisaties/ bonden die erbij horen.
  Een aquariumvereniging/ bond word helaas nog steeds geassocieerd met stoffige oude 60 plussers die 1x per maand een dia presentatie hebben. Natuurlijk weet ik wel dat dit niet zo is (?), maar het vooroordeel bestaat wel. Zeker bij
  de jongere generatie En dat vacuum, wat nu al aan het ontstaan is, word opgevuld door gespecialiseere forum, FB groepen (al dan besloten) en persoonlijk gespecialiseerde websites

  Daarnaast is het niet zo dat er geen belangstelling is voor aquaria onder de jeugd. Integendeel zelfs. Ik zie een enorme opmars en denk dat de jeugd momenteel volledig het voortouw neemt dmv het aquascapen.
  En hierbij heeft de nbat volkomen de boot gemist!
  Voortgekomen door vastgeroeste ideeën en het niet meegaan met de moderne ontwikkelingen. Nu is natuurlijk niet elke vernieuwing een verbetering. maar als je als organisatie blijft stilstaan ga je wel achteruit.

  Dus, inderdaad, ik verwacht binnen een generatie een RIP
   
  eVolution vindt dit leuk.
 22. RobertDJ

  RobertDJ

  Lid geworden:
  2 apr 2018
  Berichten:
  30
  Ik was vorig jaar blij verrast toen ik de VIVARIUM beurs bezocht in Rosmalen.
  Enorm veel liefhebbers trokken er op uit om deze beurs te bezoeken.
  Ik stond zelfs in de file, ruim voor de afslag naar het Autotron!!
  Volgens mij is onze hobby spring levend, maar zijn er tegenwoordig meerdere mogelijkheden om kennis te delen of te vergaren.
  Dit forum is een goed voorbeeld van het delen van kennis en ervaringen met mede hobbyisten.
   
  jessicapilon vindt dit leuk.
 23. Jos Hut

  Jos Hut

  Lid geworden:
  8 apr 2008
  Berichten:
  3.812
  Locatie:
  Emmen
  Binnen de NBAT staat het voortbestaan ter discussie. Al jarenlang daalt het ledenaantal en verdwijnen er verenigingen. Ook kost het steeds meer moeite om liefhebbers te vinden die in commissies zitting willen nemen of in het bestuur. We hebben een bestuursvacature voor penningmeester en volgend jaar voor secretaris. Vandaag ontvangen veel leden via de mail een enquête en anders via de secretaris van hun vereniging. Met de uitkomsten van deze enquête gaan we aan de slag op 15 juni 2019. Er is dan een kaderbijeenkomst in Veenendaal.
  Het bestuur heeft inmiddels een extra Verenigingsraad ( hoogste orgaan binnen de NBAT) uitgeschreven in september waar besloten wordt of de NBAT blijft voortbestaan of per 1 januari 2020 wordt opgeheven.

  Hobbygroet Jos Hut
   
  RichD1011 vindt dit leuk.
 24. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  89.039
  Locatie:
  Groningen
  Nou ik hoop van harte dat het blijft voortbestaan Jos want het zou jammer zijn als de NBAT ook al zou verdwijnen.
   
 25. TS
  TS
  eVolution

  eVolution

  Lid geworden:
  23 mrt 2018
  Berichten:
  374
  Locatie:
  Heerlen
  Als de fundering wegvalt stort de rest ook in.
  NBAT moet vooral blijven innoveren, de veranderingen in de maatschappij in de laatste twee decennia dwingen organisaties hiertoe.
  Digitalisering, werkdruk en individualisering.
  Ik heb nog steeds het vermoeden dat er wel degelijk een behoefte is aan lidmaatschap bij een vereniging/NBAT onder leden, enkel niet in de huidige vorm.
   
 26. Jos Hut

  Jos Hut

  Lid geworden:
  8 apr 2008
  Berichten:
  3.812
  Locatie:
  Emmen
  De fundering voor de NBAT zijn de verenigingen met hun leden, daar moeten de grootste innovaties plaatsvinden. Als die er niet zijn en de muren ( kader/ bestuursleden) worden broos gaat de overkoepelende dakconstructie ( NBAT) het niet meer redden. Het NBAT bestuur moet de verenigingen faciliteren.

  Hobbygroet Jos Hut
   
 27. TS
  TS
  eVolution

  eVolution

  Lid geworden:
  23 mrt 2018
  Berichten:
  374
  Locatie:
  Heerlen
  Als dat de volgorde is dan applaus dat jullie het nog zo lang hebben volgehouden.
   
 28. BigSmoke

  BigSmoke Erelid

  Lid geworden:
  4 nov 2003
  Berichten:
  11.728
  Locatie:
  Reuver Limburg
  Samenvattend is gewoon dat de structuur en cultuur in onze woonomgeving door diverse oorzaken dusdanig is veranderd, dat bepaalde instellingen. organisatievormen en media gewoon langzamerhand hun bestaansrecht verliezen aan de "nieuwe golf " en structuur die ontstaat door andere vormen van contacten en infromatieverzameling.

  Meegaan is het enige wat blijft, de rest wordt vroeger of later historie...
   
 29. Jos Hut

  Jos Hut

  Lid geworden:
  8 apr 2008
  Berichten:
  3.812
  Locatie:
  Emmen
  De NBAT bestaat dit jaar 90 jaar.

  Hobbygroet Jos Hut
   
  jessicapilon vindt dit leuk.
 30. benvo

  benvo

  Lid geworden:
  28 mei 2014
  Berichten:
  4.545
  Locatie:
  Hellendoorn
  Het gaat met de NBAT als met de konijnenvereniging van Ome Kees en de Duivenclub van Klaas. Het ledenbestand wat er nog is vergrijsd. Jongeren vinden het niet meer nodig om lid te zijn van dergelijke verenigingen. De vervanging is onder meer dit geworden, de site waar we nu opzitten. En dat ook alleen nog wanneer men met vragen zit. We hoeven alleen maar te nemen en niets te geven. Zelf zou ik nu kunnen roepen, "Jammer dat de NBAT misschien ophoudt te bestaan." Zou wellicht sympathiek klinken. Maar ook ik ben geen lid en doe dus ook niets...
   
  jessicapilon, Apisto en RichD1011 vinden dit leuk.
 31. biljoenblik

  biljoenblik

  Lid geworden:
  3 sep 2015
  Berichten:
  6.763
  Locatie:
  Hoogerheide
  Volgens mij is de wereld op zijn kop.

  En juist het probleem, waardoor alles failliet gaat.

  Leuk hoor! Een leeg centrum zonder winkels. Met internetzuilen en afhaal kluisjes. Erg gezellig.
   
 32. TS
  TS
  eVolution

  eVolution

  Lid geworden:
  23 mrt 2018
  Berichten:
  374
  Locatie:
  Heerlen
  Zowel aquariumverenigingen als het NBAT is hier zelf schuld aan. Het is wat mij betreft iets te gemakkelijk om te zeggen dat de jeugd er geen behoefte meer aan heeft. De jeugd is wel kritischer als het aankomt op de manier waarop ze hun vrije tijd besteden. De concurrentie hierom is enorm toegenomen, zo ga je tegenwoordig ook de strijd aan met social media, games etc.
  Maar de jeugd is nog steeds te vinden bij verenigingen en clubs als het moet, denk aan de voetbalclub, de scouting etc. Het gaat er vooral om hoe deze verenigingen en clubs de jeugd weten te bereiken en enthousiasmeren. @Cornelius haalde al eerder terecht aan dat veel jongeren laaiend enthousiast zijn over aquascapen en er verscheidene succesvolle Youtubers zijn die een grote groep (jeugdige) fans achter zich hebben vergaart. @RobertDJ gaf ook al aan dat de Vivarium beurs nog steeds druk wordt bezocht.

  Ik ben zelf echter ook zo'n hobbyist die graag tijd zou willen steken in een vereniging of iets dergelijks om de hobby te 'promoten'. Maar helaas als vader van 3 kinderen en een full-time baan ben ik al blij wanneer ik rustig het aquarium kan onderhouden en dit forum kan doornemen. Kortom ik zou wel willen, maar de tijd vrij maken om ook daadwerkelijk te doen blijkt moeilijk.

  In een van de klaslokalen waar ik lesgeef (biologie lokaal) staat een 2 meter aquarium met goudvissen er in. Ze gebruiken dit volgens mij vooral om de stikstofkringloop uit te leggen. De jeugd (13 tot 16 jaar), of ze biologie nou leuk vinden of niet, vinden dat aquarium altijd reuze interessant en elk van heeft wel ideeën over de inrichting etc.
  Ik wil hier alleen maar mee aangeven dat het de jeugd niet ontbreekt aan interesse. Ik weet zeker dat wanneer ik ze zou vragen om mij te helpen dat aquarium onder handen te nemen meer dan de helft hun smart phone maar wat graag aan de kant zou leggen.

  Het volgende, met de beste bedoelingen en alle respect, is enkel om aan te geven hoe achterhaald we bezig zijn.
  Het NBAT heeft op zijn website staan:
  Marketing en communicatie met behulp van het internet is een speerpunt waarbij we als doel hebben gesteld om ook de jongere generaties bij onze hobby te betrekken. Een actieve rol in verschillende facebook groepen en op internetfora zijn voorbeelden daarvan.
  Het aanwezig zijn in facebook (de jeugd gebruikt dit al lang niet meer, Insta is hip) en internetfora (meneer wat is dat?) is helaas niet voldoende om jeugd te enthousiasmeren.

  Om veel kennis niet verloren te laten gaan en verder uit te breiden gaan we ons ook gericht bezig houden met het scholen van doelgroepen.
  Ik weet niet waar dit nog gebeurd of in wat voor een vorm, maar buiten het boekje dat onder leden wordt verstrekt heb ik hier nog nooit iets van gemerkt.

  Nogmaals, ik wil niet het NBAT in een slecht daglicht plaatsen of de schuld geven van de achteruitgang van aquariumverenigingen of de ledentallen. Maar met de huidige aanpak dragen zij ook zeker niet bij aan een verbetering daarvan.
   
 33. Ancistruz

  Ancistruz

  Lid geworden:
  16 jan 2019
  Berichten:
  594
  Eens maar toch gebeurd het. We kunnen het negeren en dan alles en iedereen de schuld gaan geven. Maar ieder is er schuldig aan. Dat is de tijd van tegenwoordig. Kan het niet mooier maken.
   
 34. Jos Hut

  Jos Hut

  Lid geworden:
  8 apr 2008
  Berichten:
  3.812
  Locatie:
  Emmen

  De ontwikkeling van internet en social media heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. We zien dat nu terug in het verdwijnen van fysieke winkels en het vergrijzen van verenigingen en/ of het verdwijnen daarvan.

  Hobbygroet Jos Hut
   
 35. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  89.039
  Locatie:
  Groningen