1. Bezoekt u onderstaande sponsor om onze server in stand te houden?

Beginnen met garnalen

Discussie in 'Garnalen, kreeften en krabben' gestart door Alexander, 28 dec 2017.

View Users: View Users
 1. Seabait

  Seabait

  Lid geworden:
  11 dec 2011
  Berichten:
  40.077
  Locatie:
  Middelburg
  Lekker bezig Alexander! :thumbs:
   
 2. quistero

  quistero

  Lid geworden:
  28 sep 2016
  Berichten:
  611
  Gaat het tweede filter er nog weer uit? Dan liet ik de cabomba denk ik staan of verhuizen naar de plek die dan vrijkomt.
   
 3. TS
  TS
  Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  24 okt 2017
  Berichten:
  182
  Locatie:
  Slenaken
  Het tweede (oude) filter gaat er over een tijdje inderdaad weer uit. Deze zit nu op een kleine plek waar geen cabomba kan komen te staan. Daar ligt de voet van het kienhout op het grind en aan de linkerkant een kleiner plantje die wat beter te zien is op eerdere foto's.
  De cabomba plant heb ik me van het begin af aan al aan geërgerd. Hij komt steeds los van de bodem en heeft inmiddels al flink wat geweld meegemaakt. Dan zou ik al de hele cabomba overnieuw moeten gaan planten en elk steeltje vast maken aan zo een keramisch filterbuisje. Ik denk dat mijn voorkeur uitgaat naar cabomba weg en iets met het overgebleven mos maken, zodat ook de filtersponzen vrij blijven. Of de cabomba overnieuw planten en kort houden. Hier moet ik nog eens een nachtje over slapen.
   
 4. quistero

  quistero

  Lid geworden:
  28 sep 2016
  Berichten:
  611
  Het is de bedoeling dat je geniet van je bakje, als de cabomba zo irritant is dan eruit met dat ding:deal::D
   
  Alexander vindt dit leuk.
 5. TS
  TS
  Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  24 okt 2017
  Berichten:
  182
  Locatie:
  Slenaken
  Heb de Cabomba eruit gehaald, flink getrimd, bij elkaar gebonden en weer even in de bak gehangen (rechts naast kienhout). Vind hem zonde om weg te gooien dus even kijken wat ik ermee doe.
  De Ammonia Sp. Bonsai plant die eerst achter de garnalenflat, onder de chollawoodstam zat, heb ik verplaatst naar links. Aan de linkerkant heb ik nu dus wat meer zicht door de bak en met name het grindoppervlak is groter geworden door het weghalen van de Cabomba.
  Ook heb ik nog wat Javamos over, die ik nog altijd in een panty in de bak heb hangen, maar daar weet ik ook nog geen raad mee.

  IMG_8686.JPG

  IMG_8688.JPG

  Ik vind het trouwens wel vreemd dat ik bijna geen garnalen zie. Ik heb er dus 20 ingezet. Als je langs de bak loopt zie je er meestal maar 1 of 3 op het grind kruipen. Gisteravond heb ik even de tijd genomen om zoveel mogelijk garnaaltjes te tellen en toen kwam ik op 9 stuks uit. Ik heb gelezen dat wanneer garnalen vervellen zij zich terug trekken. Ik heb inderdaad al een aantal velletjes zien liggen dus ik ga er vanuit dat de overige garnaaltjes lekker ergens verstopt zitten. Waterwaardes zijn perfect dus ik ga er niet vanuit dat de rest gesneuveld is. Ik merk wel, dat wat later op de avond, een paar uur voordat het licht uit gaat (20:00-22:00), ze het meest actief zijn. Dan zie ik wat meer garnalen (9-10 stuks) dan bijvoorbeeld overdag (max 4 stuks).

  De 2 Neritina slakken heb ik eruit gehaald en aan iemand anders gegeven. Ik werd gek van de witte puntjes overal. Ze bleven maar van die eitjes leggen die niet uitkomen en lastig te verwijderen zijn. Helaas, want ze waren wel goede werkers. Ik heb nu nog (naast 1 grote) mini posthoornslakken erin maar daar ben ik regelmatig ongeveer 10 stuks van uit de bak aan het halen. Zijn er nog andere geschikte slakken voor in mijn bak, die zich niet zo snel voortplanten en die ook geen witte puntjes achterlaten? Of zijn slakken sowieso niet echt nodig in een garnalenbakje.
   
  robru vindt dit leuk.
 6. WPT

  WPT

  Lid geworden:
  7 feb 2017
  Berichten:
  702
  Locatie:
  Zuid Holland
  Leuk bakkie zo hoor!
   
 7. TonHageraats

  TonHageraats Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  30 aug 2011
  Berichten:
  8.460
  Locatie:
  Hoogkarspel
  Er zijn geen betere verstoppers dan garnalen :D, ik kijk soms ook in de bak en zie er maar een stuk of wat, als in net eten heb gegeven komen ze opeens allemaal te voorschijn, of na een waterverversing.
   
 8. robru

  robru

  Lid geworden:
  28 dec 2017
  Berichten:
  986
  Locatie:
  Zwijndrecht, Zuid-Holland
  Hier komen de garnalen tevoorschijn als de CO2 diffusor aan gaat.
   
 9. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  75.406
  Locatie:
  Groningen
  Erg leuk bakje zo Alexander.
   
 10. TS
  TS
  Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  24 okt 2017
  Berichten:
  182
  Locatie:
  Slenaken
  Thnx

  Ok dan hoef ik me inderdaad geen zorgen te maken :rolleyes:
   
 11. TS
  TS
  Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  24 okt 2017
  Berichten:
  182
  Locatie:
  Slenaken
  Zijn dit eitjes/larfjes van de garnalen? Of is dit iets wat ik eruit moet halen? Allemaal witte puntjes op het glas en sommige 'rupsjes(?)' kruipen langzaam over het glas.  IMG_8730.JPG

  Ik heb gisteren 1 dode garnaal gevonden en meteen eruit gehaald, daarnaast ziet op dit moment 1 van de garnalen er erg wit uit en zwemt heel onrustig door de bak. Maar ik zie dat de rest van de garnalen zich gewoon normaal gedraagt, lopen rustig en zijn gewoon mooi op kleur. Sommige hebben wel zo een witte streep op de rug, maar ik las dat dat normaal zou zijn na vervelling. Heb namelijk veel velletjes gezien de afgelopen weken. Maar dus deze ene heeft best wel veel wit:

  (lastig om een goede foto van te maken want deze blijft onrustig bewegen)
  IMG_8736.JPG

  Heb de Aquael Pat Mini filter op het maximale staan. Weet niet of die stroming te heftig is voor de garnalen, maar op deze manier beweegt wel het wateroppervlak redelijk goed en wordt de bak goed gefilterd. Merk nog niet echt een verschil in gedrag als ik de filter wat minder hard zet of zelfs uit zet.
   
 12. quistero

  quistero

  Lid geworden:
  28 sep 2016
  Berichten:
  611
  Dat is planaria https://sites.google.com/site/crustahobby/problemen-en-ziekten/planaria.
  Soms worden garnalen lichter van kleur vlak voordat ze gaan vervellen. Er is ook een ziekte waarbij de garnaal wittig wordt, even in de gaten houden.https://sites.google.com/site/crustahobby/problemen-en-ziekten/porseleinziekte
  Loopt de witte streep over de lengte van de rug over over de breedte net achter de kop. In het laatste geval is dit de breuklijn in het schild waardoor de garnaal naar buiten kruipt tijdens het vervellen.
  Circulatie van je pomp mag op zich wel lager als deze mogelijkheid er is maar je moet je filter niet uit zetten.
   
  Laatst bewerkt: 18 jan 2018
 13. TS
  TS
  Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  24 okt 2017
  Berichten:
  182
  Locatie:
  Slenaken
  Ik kan nergens vinden hoe de eitjes van vuurgarnalen uit moeten zien. Bij planaria moet ik toch actie gaan ondernemen.
  Die witte streep wat sommige hebben klopt inderdaad dat dat van het vervellen is. Maar die garnaal op de foto is de enige die echt vooral het hele middenlijf wittig is. Zou ik die dan eruit halen hoe zielig het ook is? Niet dat straks mijn hele bak besmet is..
  Filterpomp staat uiteraard niet uit, was alleen even 10min om te kijken of ze dan opeens tevoorschijn zouden komen ofso. Zal hem wel wat minder krachtig zetten dan.
   
 14. Seabait

  Seabait

  Lid geworden:
  11 dec 2011
  Berichten:
  40.077
  Locatie:
  Middelburg
  Bedoel je een witte streep op de rug van die garnaal op de foto? zie enkel goud/gelige kleur van een eivlek.
  De wormpjes zien er niet uit als planaria maar zijn gewoon andere wormpjes die je heel vaak ziet de eerste tijd en zijn onschadelijk,verdwijnen meestal vanzelf weer of heel af en toe steekt er weer eens 1 de kop op ;)
   
 15. TS
  TS
  Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  24 okt 2017
  Berichten:
  182
  Locatie:
  Slenaken
  Een aantal garnalen hebben het meer zoals dit voorbeeld van internet, wel iets minder heftig als deze:
  juni09r-jpg.jpg

  Maar die ene garnaal heeft dus een witte vlek op het middenlijf. Heb even gegoogled, zou inderdaad een eivlek kunnen zijn wat je zegt. Lijkt misschien extra wittig omdat deze garnaal sowieso wat transparanter is dan de rest. Ik zie hem nu trouwens ook niet meer zo heftig door de bak zwemmen, kan een moment geweest zijn.

  Die wormpjes (of wat het zijn) hebben geen driehoekige kop dus ik ben ook aan het twijfelen of het wel planaria is.

  Heb een Tagliatelle-sliert in de bak gezet, zijn er nu een paar van aan het eten :chef:
   
 16. Seabait

  Seabait

  Lid geworden:
  11 dec 2011
  Berichten:
  40.077
  Locatie:
  Middelburg
  Echt heel goed heb je je ook niet ingelezen over de garnalen volgens mij Alexander... :juggle: :D

  Via het lijf komen de eitjes onder het achterlijf tussen de pootjes,tijdens die reis worden de eitjes ook nog bevrucht door zaad van de mannetjes die dat aan het onderlijf geplakt hebben trouwens.
  Tijdens de dracht zie je de garnaal met haar pootjes de eitjes wat schudden,dit is om vers zuurstofrijk water rondom de eitjes te krijgen.
  Afhankelijk van de watertemperatuur,hoe warmer hoe sneller zullen de eitjes uitkomen na een week of 3-4.
  Ze kruipen uit het eitje terwijl deze nog onder het achterlijf hangen en mama helpt ze dan nog een pootje mee,ze zijn nu al helemaal ontwikkeld tot een garnaal alleen enorm klein en in het begin nog zo goed als kleurloos.
   
  Alexander vindt dit leuk.
 17. TS
  TS
  Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  24 okt 2017
  Berichten:
  182
  Locatie:
  Slenaken
  Klopt, ik heb me nog niet zo goed verdiept in de voortplanting inderdaad :rolleyes: Dit ga ik nog uitgebreid doen maar alvast bedankt voor deze info. Ik zag deze witte ̶e̶i̶t̶j̶e̶s̶/̶l̶a̶r̶f̶j̶e̶s̶ ook in overmaat bij de kweker waar ik de garnalen vandaan heb, vandaar dat ik daar aan dacht.
  Voor de rest ben ik iemand die soms misschien wat té vaak iets vraagt of aangeeft, om zeker te weten dat het goed is wat ik allemaal doe, beetje aquarium-onzekerheid wellicht haha.
  Ik volg nu sinds begin januari een uitgebreide cursus 'aquarium houden' bij de plaatselijke aquariumvereniging en leer echt heel veel bij. Komt helemaal goed dus :p

  Heb nog nooit zoveel garnalen bij elkaar gezien in mijn bakje :foto:
  IMG_8758.jpg
   
  robru vindt dit leuk.
 18. Seabait

  Seabait

  Lid geworden:
  11 dec 2011
  Berichten:
  40.077
  Locatie:
  Middelburg
  Maakt niet uit hoor,heb het zelf ook allemaal tijdens het hobbyen ondervonden hoor! ;)

  Ziet er goed uit,zo'n sliert moet je niet vaak geven hoor want is ook weer niet heel gezond voor de garnalen.
  Als je ze graag wilt zien klimmen kan je beter van die algen lollies kopen bv.
   
  Alexander vindt dit leuk.
 19. Sanneke80

  Sanneke80

  Lid geworden:
  6 jan 2016
  Berichten:
  4.362
  Locatie:
  Den Bosch
  Die witte lichte streep over de gehele rug is helemaal normaal.
  Die witte vlek achter de kop is helemaal normaal, is de eivlek en kan ook geel of groen zijn.

  Wanneer de kleine larfjes uitkomen zijn het gewoon ini mini garnaaltjes.
  Ze zien er dus exact hetzelfde uit als de papa's en de mama's alleen heeeeeel klein en vaak nog wat doorzichtig van kleur.

  Heel leuk dat je een cursus aan het doen bent Alexander!
  Ik snap de opmerking wel van John, dat je je misschien wel wat beter in had kunnen lezen.

  Maar ja, je hebt ze nu en dus zou ik zeggen, vraag "alles" wat je wilt weten.
  Hoe meer hoe beter.
   
  Alexander vindt dit leuk.
 20. TS
  TS
  Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  24 okt 2017
  Berichten:
  182
  Locatie:
  Slenaken
  Helaas vandaag een van de grootste garnalen in mijn bakje overleden. Hij was best groot dus ik denk zelf dat hij al oud was, had geen gekke dingen gezien bij hem:
  116A6624-1137-4250-A7F8-E1D2C33D1DC8.jpeg

  Wat een contrast, want tegelijkertijd zie ik een garnaal haar eitjes loslaten onder de drijfplant. Mooi om te zien.
  BE16EF6E-69DD-4BA1-B879-E13851712B62.jpeg
   
 21. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  75.406
  Locatie:
  Groningen
  Volgens mij een gewone opstartworm inderdaad. Leuk dat je al kleintjes hebt.
   
  Alexander vindt dit leuk.
 22. TS
  TS
  Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  24 okt 2017
  Berichten:
  182
  Locatie:
  Slenaken
  Zeker weten dat het leuk is. Zie nu nóg een garnaal met wat wittere, beginnende eitjes. Ben benieuwd!
   
 23. TS
  TS
  Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  24 okt 2017
  Berichten:
  182
  Locatie:
  Slenaken
  Ik vind het erg vreemd dat ik er de laatste paar weken steeds om de 3-4 dagen 1 dode garnaal eruit moet halen. Ik heb de waterwaardes al een paar keer gecheckt en hier is niks mis mee. Ik snap het niet.. Het betreft een paar grotere garnalen maar ook wat kleinere. Volgens mij hebben de garnalen die eitjes droegen het ook niet overleeft..
  Ik zou echt niet weten waar het nu aan zou kunnen liggen. Ik doe wekelijks 20% verversen, oude filter hangt er nog steeds in om de nieuwe in te draaien...
  Enige wat nog zou kunnen is de EasyLife Profito plantenvoeding, maar dit doseer ik gewoon volgens de voorgeschreven hoeveelheid. 0,5ml per dag voor dit 30L bakje.
  Vreemd.. :(
   
 24. Sanneke80

  Sanneke80

  Lid geworden:
  6 jan 2016
  Berichten:
  4.362
  Locatie:
  Den Bosch
  Wat ontzettend vervelend dat er steeds garnalen dood gaan.
  Dit is inderdaad niet normaal.

  Hier zou ik mee stoppen, het zou goed moeten gaan, maar toch hoor je vaker dat garnalen er soms niet goed tegen kunnen.

  Wat zijn je waterwaarden momenteel?
   
 25. TS
  TS
  Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  24 okt 2017
  Berichten:
  182
  Locatie:
  Slenaken
  Ik zal eens stoppen met dat spul, kijken of het blijft aanhouden inderdaad. Hoop dat het daar niet mee te maken heeft want de planten groeien echt goed met dit spul.
  Even afwachten.

  NO3 - 10
  NO2 - 0
  pH - 6,5
  GH - 7
  KH - 6
  Cl - 0
   
 26. TonHageraats

  TonHageraats Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  30 aug 2011
  Berichten:
  8.460
  Locatie:
  Hoogkarspel
  Je kan ook eerst beginnen om de helft toe te dienen, dan houden de planten hun dagelijkse voeding en hebben de garnalen er mogelijk minder last van.
   
 27. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  75.406
  Locatie:
  Groningen

  Is het niet zo dat garnalen meer last hebben van zware metalen?
   
 28. Sanneke80

  Sanneke80

  Lid geworden:
  6 jan 2016
  Berichten:
  4.362
  Locatie:
  Den Bosch
  In profito zit ook ijzer.

  Maar weet je wat is, als je niet weet waarom er sterfte in de bak is, zul je toch iets moeten proberen.
  en je leest toch regelmatig dat plantenvoeding en garnalen niet altijd een happy combinatie is.

  Wat tom zegt, je kan ook idd minderen en kijken of het dan beter gaat.
  Zo niet, dan kun je altijd nog proberen om een paar weken niks te geven.
   
  Alexander vindt dit leuk.
 29. Seabait

  Seabait

  Lid geworden:
  11 dec 2011
  Berichten:
  40.077
  Locatie:
  Middelburg
  Dat is balen,ben zelf helemaal geen voorstander van plantenvoeding in garnalenbakjes maar moet in het geval van vuurgarnalen normaal toch geen probleem zijn.
  Zie je geen rare of opvallende dingen aan de levende garnalen Alex?
   
 30. TS
  TS
  Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  24 okt 2017
  Berichten:
  182
  Locatie:
  Slenaken
  Nee, ze gedragen zich normaal. Het enige wat ik nu kan zien is dat ze een dikke witte streep op de rug hebben, die hadden ze bij de plaatsing in het aquarium nog niet. Maar ik heb gelezen dat dit door de vervelling komt en normaal is als een garnaal zich pas vervelt heeft.
  Voor de rest heb ik wel één garnaal gezien waarbij het leek alsof de schaal op een paar plekken aan het openbreken was, dus dat de rode schaal wat los zit en daaronder een witte binnenkant te zien is. Volgens mij is deze garnaal een van de slachtoffers geweest, maar dan ook de enige waarbij ik dit had waargenomen. De rest van de garnalen heeft dit niet.
   
 31. Seabait

  Seabait

  Lid geworden:
  11 dec 2011
  Berichten:
  40.077
  Locatie:
  Middelburg
  Kijk net nog ff naar je waterwaarden en de redelijk lage ph valt me op.
  Heb hier vuurgarnalen met een nog wat lagere ph maar daar kunnen de grotere niet tegen en gaan ook dood.
  Met wat zijn de waarden getest en wat is de ph vanuit de kraan?
   
 32. TS
  TS
  Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  24 okt 2017
  Berichten:
  182
  Locatie:
  Slenaken
  Heb nu nog de 6in1 strips om mee te meten. Druppeltesten gaan nog komen. Dus de waardes met de stips zijn geen exacte waardes, maar het is een indicatie. pH fluctueert eigenlijk tussen de 6,5 en 7 met die strips. Op dit moment lijkt het toch meer 6,7 te zijn, kraanwater is ook zoiets, 6,8. Anyway het betreft dus strips.

  Wat betreft die druppeltesten ben ik nog het kijken hoe of wat, want met zo een koffer betaal je ook voor testen die je niet gebruikt. Had gehoord dat Sera pas Nitriet kan meten als het al gevaarlijk is, terwijl andere merken lagere waardes kunnen meten om überhaupt niet in die gevarenzone te komen. Na het openen van een test gaat het ook maar 6 maanden mee blijkbaar. Naja dus daar ben ik nog even onderzoek naar het doen. Wil het liefste een paar noodzakelijke los kopen van een goed merk.
   
 33. TS
  TS
  Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  24 okt 2017
  Berichten:
  182
  Locatie:
  Slenaken
  Heb vandaag maar even deze plantenvoeding gekocht. Voelde toch niet echt goed om steeds 1ml toe te voegen (laatste paar dagen 0,5ml dan) van die Profito, die ruikt ook echt sterk naar metaal.
  Hopelijk is deze beter geschikt voor de garnaaltjes. Voor 3 druppels per dag doe je er redelijk lang mee, is ook wat makkelijker met zo een druppelflesje.
  Die profito kan ik nog wel gebruiken als ik voor een grotere bak ga met vissen.

  IMG_8989.jpg
   
 34. Seabait

  Seabait

  Lid geworden:
  11 dec 2011
  Berichten:
  40.077
  Locatie:
  Middelburg
  Nog dode garnalen gehad afgelopen week?
   
 35. TS
  TS
  Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  24 okt 2017
  Berichten:
  182
  Locatie:
  Slenaken
  eentje, zondag