Volgens mij wordt hier veel te moeilijk gedacht. Het principe van biologische filtratie is dat afvalstoffen onschadelijk worden gemaakt, logisch dat het filtermedia niet brandschoon blijft.
Ik zou de biologische media zoveel mogelijk met rust laten ook al oogt het vuil, zolang de waterwaarden stabiel blijven met een normaal ververs schema en het filter stroomt lekker door dan is er letterlijk geen vuiltje aan de lucht. Vervuild het zo erg dat het dichtslibt dan is er iets mis met de mechanische filtratie, dan moet je dus eerst zorgen dat dit in orde is en vervolgens in etappes het biologische media schoonspoelen.
Wat ik al eerder schreef, in Artis zat er gewoon grind in de filterbassins en daar is vanaf de start tot de renovatie, dus zo'n 140 jaar😱, nooit iets aan gedaan. En met grind bedoel ik grof grind van 2-4 cm. Wel waren het erg grote hoeveelheden water, uiteindelijk was slechts 30% van de hoeveelheid water zichtbaar voor het publiek. De overige 70% zat in bufferbassins boven de bakken en de biologische filterbassins onder de bakken in de kelder.
En net wat
@tuinkabouter al schreef; ieder oppervlak in het aquarium bevat nuttige bacteriën, dus ook de bodem, de stenen, het hout, de achterwand, etc. Mijn mening is dat hoe meer je daarin gaat schoonmaken en rommelen hoe meer je juist het evenwicht aan het verstoren bent. Regelmatig het losse vuil van de bodem zuigen en zorgen dat de mechanische filtratie niet dichtslibt, planten snoeien, ruiten schoonhouden en regelmatig water verversen waarbij het interval schema bepaald kan worden door te kijken in hoe lange tijd de waterwaarden naar de door jou gestelde grenswaarden oplopen. Veel meer onderhoud is er bij een goed draaiende bak echt niet nodig.
Mijn eigen bak draait nog niet maar ik weet wel dat ik die eerst (middels de salmiak methode) op gang ga brengen zonder CO2 en zonder allerlei bemesting maar wel met een bioloog waar zo'n 200 liter filtermedia in zit met daarvoor een goeie mechanische filtratie. Pas wanneer blijkt dat er ergens tekorten zijn ga ik kijken wat ik toe ga voegen. Het automatische continu ververs systeem ga ik van hoog naar laag inregelen, daarbij de waterwaarden metend.
Mijn vorige aquarium tijdperk dateert van 40 jaar geleden, toen was veel nog niet beschikbaar/betaalbaar voor mij en toch heb ik echt mooie plantenbakken gehad die altijd probleemloos hebben gedraaid. Ik zou dus niet weten waarom dat nu niet meer mogelijk zou zijn.