Circulatie (1 Viewer)


Wend2009

Well-known member
Lid geworden
5 dec 2019
Berichten
56
Leeftijd
28
Goedenmiddag
Ik kom niet uit aan de circulatie in mijn bak.
De planten bewegen te weinig tot niet en de boven laag is ook niet alles.

Bak formaat 200 60 60
2 maal oase 600
De spraybar naar elkaar toe is te weinig.
De spraybar origineel bedekt niet de gehele achterwand zou dan 2 stukken missen.

Er komen nog meer planten en hout is nu is het nog te leeg.

Nu zat ik er aan te denken kijken voor 2 spray bars voor de pompen op de achter naar elkaar toe aan te sluiten.

Ik hoor wisselende dingen advies aqua zaak zegt nee wegens de druk

Mijn man zegt maar met die dopjes erop bouwt hij ook druk op dus dat maakt niet uit.

Uiteindelijk nog een wave maker om onder water nog wat extra stroming te creëren.

Uit eindelijk is de bedoeling dat er co2 op komt dus vandaar de voorkeur van een gehele water stroom.

Wat kan ik eventueel nog meer doen?

Let niet op de waas had net opnieuw geplant enzo.
20200425_142654.jpg
 

TonHageraats

Beheerder
Forumleiding
Lid geworden
30 aug 2011
Berichten
14.472
Leeftijd
65
Locatie
Andijk
Website
andijkernieuws.net
Ik zou inderdaad 1 lange spraybar nemen over de gehele achterkant met de uitstroom licht naar beneden op de voorruit gericht.
Hier nog een topic daar over,
 

TonHageraats

Beheerder
Forumleiding
Lid geworden
30 aug 2011
Berichten
14.472
Leeftijd
65
Locatie
Andijk
Website
andijkernieuws.net
En dan draai je de motoren in de pomp niet stuk.
Sorry voor de vragen
Nee hoor, de pompen staan beiden vol aan en de stroming komt mooi uit de gaatjes van de spraybar, geen probleem.
Maar de 1e keer niet te veel of te grote gaatjes, groter en meer kan altijd nog.

Om het idee te laten zien,
 

flipper34

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
9 mei 2013
Berichten
4.530
Leeftijd
57
Locatie
Andijk
Ben bang dat Ts het dan nog niet gaat redden pomp zijn van dien van opbouw aart te zwak
Maar goed niet geschoten is altijd mis
 
TS
W

Wend2009

Well-known member
Lid geworden
5 dec 2019
Berichten
56
Leeftijd
28
Ja in theorie als alle 4 de delen spraybar op het water oppervlak zit is daar genoeg beweging.
Maarja de plantjes onder water willen ook wat.
Een andere optie zou zijn 2 van die waterstreamers toevoegen maar vraag me af of het dan voldoende is.
En als het even kan zou ik die het liefst niet nog in de bak hebben.

Een andere optie is de spray bar eraf.
De stroom dus in een rondje doorvoeren.
Maar vraag me dan ook weer af of dat het dan voldoende gaat zijn.

Ik heb trouwens niet de mogelijkheid om de spraybar boven het water te plaatsen.
Dan moet mijn water spiegel omlaag waardoor je lelijk reflecteren van de led erop krijgt.
 

TonHageraats

Beheerder
Forumleiding
Lid geworden
30 aug 2011
Berichten
14.472
Leeftijd
65
Locatie
Andijk
Website
andijkernieuws.net
Dan moet mijn water spiegel omlaag waardoor je lelijk reflecteren van de led erop krijgt.
Afhankelijk hoe het bij jou zit kan dat meevallen, hij zit helemaal achterin de bak en bovenin, daarnaast heb je mogelijk ook nog drijfplanten welke veel van het zicht weghalen, ik zal echt van onderaf moeten kijken om hem te zien.
 

Fozzy

Well-known member
Lid geworden
3 jan 2009
Berichten
17.441
Leeftijd
59
Locatie
Banthum
Ik heb trouwens niet de mogelijkheid om de spraybar boven het water te plaatsen.
Dan moet mijn water spiegel omlaag waardoor je lelijk reflecteren van de led erop krijgt.
de spraybar hoeft ook niet boven de waterspiegel, dat is bij niemand zo denk ik. Als je goed kijkt kijkst staat er bij dat filmpje van Ton : spraybar tijdens water wissel.
 
Laatst bewerkt:
TS
W

Wend2009

Well-known member
Lid geworden
5 dec 2019
Berichten
56
Leeftijd
28
Screenshot_20200426-161915_Samsung Internet.jpg


Zou zoiets genoeg zijn dan denken jullie om onderlinge van linksvoor naar rechts achter.
De inlaat van de pompen zitten in de buitenste hoeken.

Of beter investeren in een duurdere zoja welke raden jullie aan?

De spraybar gaan we aan knutselen de pomp kan ik aan knutselen als die even draait.
De 2de pomp is het nieuw namelijk.
 

benvo

Well-known member
Lid geworden
28 mei 2014
Berichten
8.675
Leeftijd
68
Locatie
Hellendoorn
Website
aquaforum.nl
Goedenmiddag
Ik kom niet uit aan de circulatie in mijn bak.
De planten bewegen te weinig tot niet en de boven laag is ook niet alles.

Bak formaat 200 60 60
2 maal oase 600
De spraybar naar elkaar toe is te weinig.
De spraybar origineel bedekt niet de gehele achterwand zou dan 2 stukken missen.

Er komen nog meer planten en hout is nu is het nog te leeg.

Nu zat ik er aan te denken kijken voor 2 spray bars voor de pompen op de achter naar elkaar toe aan te sluiten.

Ik hoor wisselende dingen advies aqua zaak zegt nee wegens de druk

Mijn man zegt maar met die dopjes erop bouwt hij ook druk op dus dat maakt niet uit.

Uiteindelijk nog een wave maker om onder water nog wat extra stroming te creëren.

Uit eindelijk is de bedoeling dat er co2 op komt dus vandaar de voorkeur van een gehele water stroom.

Wat kan ik eventueel nog meer doen?

Let niet op de waas had net opnieuw geplant enzo. Bekijk bijlage 296938
Een spraybar over de volle lengte van de bak! Op die spraybar kan je beide filters aansluiten. Om de 3 cm. gaatjes, om te beginnen, van 2 mm. maken. Is de stroming te sterk kan je met een halve mm. vergroten. Die gaatjes richt je, naar je voorruit toe, zo'n 30 graden naar beneden. De buis zet je zo dicht mogelijk tegen het wateroppervlak aan, de bovenkant mag er zelfs iets bovenuit steken maar de gaatjes horen onder het wateroppervlak. Zo creëer je stroming én voldoende rimpeling op je water. Overigens ben ik geen voorstander van stromingspompen. Botsende stromingen zijn vaak het gevolg.
In "Het Handige Tips Topic" vind je een volledige beschrijving. Zie mijn handtekening.
 

AQUAR3LL3

Well-known member
Lid geworden
31 jan 2020
Berichten
275
Locatie
Hoogvliet
Heb ook 2 oases 600. De standaard spraybar heeft helaas veel te grote gaten om over de achterwand te doen dus je zal wel custom moeten maken. Misschien is het anders als je niet 3 van die delen over de achterwand kan doen.
Welke maat diameter spraybar ga je halen ? Weet nog niet wat 16/22 is in de verkoop maten.
 

Akwarium

Well-known member
Lid geworden
21 jul 2019
Berichten
645
Leeftijd
30
een nieuwe/andere/langere spraybar geeft je pompen niet meer vermogen. Je krijgt dus ook niet meer stroming, je verdeelt de stroming alleen beter zodat de circulatie beter is over het hele aquarium gemeten.

kleinere of minder gaatjes zorgt ervoor dat het water er met een hogere snelheid uitkomt, maar gaat tenkoste van de hoeveelheid water die eruit komt. Per saldo levert dat dus ook niet meer stroming op.

je kunt dus wel de circulatie verbeteren, maar om de stroming te vergroten heb je meer pompcapiciteit nodig, een stromingspomp bied dan utkomst. omdat een stromingspomp een laminaire stroming geeft hebben vissen daar doorgaans geen last van.

Wil je de stroming beter verdelen dan zou ik de sparybar aanpassen, wil je meer stroming dan zou ik de spraybars laten zoals ze nu zijn een een stromingspomp bijzetten.
beide gevallen zal je circulatie verbeteren.
 

ropje

Well-known member
Lid geworden
17 mrt 2019
Berichten
383
Leeftijd
59
Locatie
nijmegen
ik snap zowiezo die obsessie voor een spraybar niet want die werkt niet bij elk planten bestand,ik heb hem verwijderd omdat mijn java varens zo hoog werden dat de planten de stroming blokkeerden,nu heb ik de enkele uitstroom van links achter schuin op de voorruit staan en mijn waterdistributie is aanmerkelijk verbeterd
 

Walter08

Well-known member
Lid geworden
13 aug 2019
Berichten
47
Leeftijd
47
Elke situatie is anders. Je moet er alleen achter komen wat voor jou het beste is.

Ik heb bv een bak van 2m bij 25 hoog. Een spraybar is dus geen optie.
 
TS
W

Wend2009

Well-known member
Lid geworden
5 dec 2019
Berichten
56
Leeftijd
28
Voor nu hangt er een klein pompje in deze word vervangen voor een streamax dacht ik dat het heet van oase.
Ik heb de spraybar er dus afgehaald en dus alleen het knikje.
Dit resulteerde in een mooie water bewegelijkheid boven.
Tja onder blijft een puntje tot die wave maker.
Iemand nog tips welke beter stiller en met name krachtig genoeg is.
 

RobertDJ

Well-known member
Lid geworden
2 apr 2018
Berichten
148
Leeftijd
50
Als je CO2 bemesting gebruikt, dan is een sterke waterbeweging aan de oppervlakte niet wenselijk.
De waterbeweging zorgt er voor dat de CO2 belletjes versneld het water verlaten, en dus niet de tijd krijgen om goed op te lossen.
 

ropje

Well-known member
Lid geworden
17 mrt 2019
Berichten
383
Leeftijd
59
Locatie
nijmegen
dat ligt er natuurlijk ook aan hoe je de co2 oplost ik gebruik een cerges reactor en dan is het verschil met veel oppervlaktebeweging en bijna geen beweging maar 10 bellen p/m.dus dat valt dan wel mee.ik moet hem dan alleen s morgens een half uurtje eerder opstarten .omdat je s nachts iets meer co2 uitdrijft
 

Akwarium

Well-known member
Lid geworden
21 jul 2019
Berichten
645
Leeftijd
30
ik snap zowiezo die obsessie voor een spraybar niet want die werkt niet bij elk planten bestand,ik heb hem verwijderd omdat mijn java varens zo hoog werden dat de planten de stroming blokkeerden,nu heb ik de enkele uitstroom van links achter schuin op de voorruit staan en mijn waterdistributie is aanmerkelijk verbeterd
ik vind persoonlijk een spraybar een lelijk onding, maar de meeste mensen hebben een lichtkap (vind ik ook een lelijk onding) en dan heb je niet heel veel andere opties omdat er meestal maar 1 of 2 doorvoeren voor slangen zijn op onhandige plekken achterin. Een lillypipe fatsoenlijk plaatsen is er dus niet bij. een spraybar is dan min of meer de enige optie, mits je er er geen al te zware pomp aanhangt functioneerd het ook wel. Zelf zou ik er nooit meer 1 nemen.
 

ropje

Well-known member
Lid geworden
17 mrt 2019
Berichten
383
Leeftijd
59
Locatie
nijmegen
ik heb ook een juwel met kap maar heb de lily pipe s gewoon aan de zijkant hangen en de plastic kleppen vervangen door glasplaatjes die ik iets korter gehouden heb zodat de pipe s wat ruimte hebben en zo krijgen de drijfplanten ook nog wat extra licht.ik heb daaar onlangs een foto van geplaatst
 
TS
W

Wend2009

Well-known member
Lid geworden
5 dec 2019
Berichten
56
Leeftijd
28
Als je CO2 bemesting gebruikt, dan is een sterke waterbeweging aan de oppervlakte niet wenselijk.
De waterbeweging zorgt er voor dat de CO2 belletjes versneld het water verlaten, en dus niet de tijd krijgen om goed op te lossen.
Maar zonder deze beweging op het oppervlak komt er een giga laag op het water.
Hoe los je dat dan weer op.
De pijpjes zitten wel onder het water niveau.
 

ropje

Well-known member
Lid geworden
17 mrt 2019
Berichten
383
Leeftijd
59
Locatie
nijmegen
als jou dropchecker de goede kleur geeft maakt de oppervlakte beweging niets uit , desnoods voor de zekerheid de checker wat lager in de bak hangen zodat je ziet dat daar ook voldoende co2 is
 
TS
W

Wend2009

Well-known member
Lid geworden
5 dec 2019
Berichten
56
Leeftijd
28
als jou dropchecker de goede kleur geeft maakt de oppervlakte beweging niets uit , desnoods voor de zekerheid de checker wat lager in de bak hangen zodat je ziet dat daar ook voldoende co2 is
Ja de co2 moet nog komen eerst de circulatie maar oké krijgen.
Maar wilde daar wel alvast poging rekening mee houden..
 

benvo

Well-known member
Lid geworden
28 mei 2014
Berichten
8.675
Leeftijd
68
Locatie
Hellendoorn
Website
aquaforum.nl
een nieuwe/andere/langere spraybar geeft je pompen niet meer vermogen. Je krijgt dus ook niet meer stroming, je verdeelt de stroming alleen beter zodat de circulatie beter is over het hele aquarium gemeten.

kleinere of minder gaatjes zorgt ervoor dat het water er met een hogere snelheid uitkomt, maar gaat tenkoste van de hoeveelheid water die eruit komt. Per saldo levert dat dus ook niet meer stroming op.

je kunt dus wel de circulatie verbeteren, maar om de stroming te vergroten heb je meer pompcapiciteit nodig, een stromingspomp bied dan utkomst. omdat een stromingspomp een laminaire stroming geeft hebben vissen daar doorgaans geen last van.

Wil je de stroming beter verdelen dan zou ik de sparybar aanpassen, wil je meer stroming dan zou ik de spraybars laten zoals ze nu zijn een een stromingspomp bijzetten.
beide gevallen zal je circulatie verbeteren.
Dit onderwerp is een interessant maar tegelijkertijd ook een ingewikkeld onderwerp. Stromingsleer!
Stroming kan ontstaan door pompvermogen maar ook door vermogen én waterkracht. Zo werkt bijvoorbeeld een hoge drukreiniger; het met een hoog vermogen water door een klein gaatje te persen. De waterhoeveelheid is veel geringer maar tegelijkertijd krachtig. Of wanneer je je tuin besproeid en we knijpen de slang een beetje dicht dan is de straal wat sterker en komt verder. Wanneer je een filter hebt met voldoende (over-)vermogen kan je een sterkere stroming creëren door het water door kleinere uitlaat te persen. De hoeveelheid water is dan weer niet gelijk aan de hoeveelheid die door een grotere uitlaat komt maar is wel sterker en is in staat stroming te vormen. Maar pas op; wanneer je filter dat vermogen niet heeft wordt het water eigenlijk alleen deels geblokkeerd en gaat het voorgaande verhaal niet meer op.
 

HJ Boerman

Well-known member
Lid geworden
25 aug 2008
Berichten
535
Leeftijd
39
Locatie
Dalfsen
Ik heb gewoon de standaard ronde uitloop aan dezelfde kant hangen als de inlaat pijp. Die van de JBL cristalprofi e1502.... Het kniestuk heb ik op 1/3e naar de voorruit gericht. En dit voldoet prima. Je krijgt 2 mooie draaiende bewegingen. 1 over de 1/3e kant en 1 over de 2/3e kant. Getest met easylife vfm en binnen een minuutje de hele bak een witte waas....

Dus ja, ik zou eens proberen wat het beste werkt met deze methode.....

Hobbygroet,

Henk-Jan
 
TS
W

Wend2009

Well-known member
Lid geworden
5 dec 2019
Berichten
56
Leeftijd
28
Ik vind het een heerlijk topic zo dankjewel voor de uitleg en dergelijke ook zo uitgebreid.
 

Users Who Are Viewing This Onderwerp (Users: 0, Guests: 1)


Bovenaan