CO2 opstartproblemen (1 Viewer)


Esther83

Well-known member
Lid geworden
26 jul 2008
Berichten
1.075
Leeftijd
37
Locatie
Assen
Beste forumleden,

Voor mijn aquascape ga ik voor het eerst met co2 aan de slag.
Nu heb ik tweedehands flessen en een co2 set aangeschaft.

Het drukventiel (dennerle) heb ik op de fles vastgezet, maar als ik de zwarte knop van de fles opendraai hoor ik een hard gesis van ontsnappend gas. Het lijkt haast van onder de dop te komen. De wijzer geeft zo'n 5 bar aan maar draaien aan de knop haalt niets uit. De andere wijzer veranderd niets.
Ik zal een paar foto's plaatsen om te laten zien hoe de set er nu bij staat. Misschien ziet een ervaren oog al iets wat niet klopt of kan mij verder helpen.

20200309_115855.jpg

20200309_115750.jpg
20200309_115802.jpg
20200309_115814.jpg
 

Vonkie

Well-known member
Lid geworden
10 feb 2020
Berichten
93
Leeftijd
21
Ik heb hetzelfde probleem gehad
Ik kon dit oplossen door het drukventiel met een sleutel wat vaster te draaien op de fles
 
TS
Esther83

Esther83

Well-known member
Lid geworden
26 jul 2008
Berichten
1.075
Leeftijd
37
Locatie
Assen
Dan ga ik dat proberen, al kom ik er door die beugel op de fles slecht bij. Met de hand was het al lastig, dus goed mogelijk dat ie niet strak genoeg zit.
 
TS
Esther83

Esther83

Well-known member
Lid geworden
26 jul 2008
Berichten
1.075
Leeftijd
37
Locatie
Assen
Heel strak kunnen aandraaien maar nog steeds veel gesis. Het lijkt uit het gedeelte te komen waar op de eerste foto dat witte labeltje aanhangt met 4,35. Zou die koppeling die in de fles gaat dan lek zijn?
 

ropje

Well-known member
Lid geworden
17 mrt 2019
Berichten
412
Leeftijd
59
Locatie
nijmegen
even insmeren met zeepsop,dan zie je beter waar hij lekt
 
TS
Esther83

Esther83

Well-known member
Lid geworden
26 jul 2008
Berichten
1.075
Leeftijd
37
Locatie
Assen
Hmm ondanks dat het anders leek, zie ik dmv het sopje dat de lek toch zit op de de plek waar het drukventiel vastgedraaid zit. Dan vraag ik me af wat ik fout doe terwijl ik 'm net met een sleutel heel strak heb gedraaid.
 

Dirk1955

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
4 dec 2019
Berichten
163
Leeftijd
64
Locatie
Stevoort
dichtingsring vernieuwen kan helpen
 

jessicapilon

Beheerder
Forumleiding
Lid geworden
12 feb 2011
Berichten
103.750
Leeftijd
54
Locatie
Groningen
Ik lees net in de chat dat je denkt dat er geen ringetje inzit. Heb je een foto van de binnenkant van dat drukventiel en het aansluitpunt van de fles?
Doorgaans zitten er nylonringen in of aan.
 

trinakria

Well-known member
Lid geworden
4 okt 2009
Berichten
407
Leeftijd
33
Locatie
Gennep
Sowieso vraag ik me af waarom de werkdruk op 3.5 bar ingesteld staat. Dat lijkt me niet veilig.
Je zet de gasknop (hoofdknop) toch pas open als je de werkdrukknop en naaldventiel dicht hebt gedraaid. Vervolgens stap voor stap alles open draaien: hoofdknop, dan werkdruk, dan naaldventiel.

Geen ring aanwezig zou idd goede verklaring kunnen zijn voor wat je beschrijft.
 

ropje

Well-known member
Lid geworden
17 mrt 2019
Berichten
412
Leeftijd
59
Locatie
nijmegen
daar hoort een nylon ring in te zitten bij de regelaar
 

benvo

Well-known member
Lid geworden
28 mei 2014
Berichten
8.912
Leeftijd
68
Locatie
Hellendoorn
Website
aquaforum.nl
Inderdaad een, veelal witte, nylon ring. Je gasleverancier heeft die dingen. Neem er een paar extra mee. Na een aantal keren fles verwisselen willen ze wel eens wat afgeknepen zijn waardoor er weer lekkage kan ontstaan. Afhankelijk wat je aan je uitgang zet; trapjes of een diffuser, je werkdruk moet wel wat lager. Zelfs bij een diffuser zou ik de werkdruk op zo'n 1,5 á 2 bar zetten. Die 3,5 bar die ik op de foto zie is wel erg hoog. Wanneer je zo'n trappetje hebt kan het nog een behoorlijk stuk lager.
 

jessicapilon

Beheerder
Forumleiding
Lid geworden
12 feb 2011
Berichten
103.750
Leeftijd
54
Locatie
Groningen
De verkoper heeft waarschijnlijk de set verkocht zonder ring Esther maar tot welke datum is de fles gekeurd? Wellicht is de ring eraf gevallen maar ja dat weten we niet natuurlijk.
 
TS
Esther83

Esther83

Well-known member
Lid geworden
26 jul 2008
Berichten
1.075
Leeftijd
37
Locatie
Assen
De flessen zijn eind 2018 en begin 2019 gekeurd. Ik heb ze via dit forum tweedehands gekocht en via MP het co2 setje bestaande uit de drukregelaar, terugslagklep en diffusor. Ik heb erop gelet dat ik hiermee alles heb (alleen bellenteller moet ik nog) maar zo'n ringetje wist ik niet dus daar heb ik zelf ook niet op gelet. Maar ik heb al gezien dat ze verkrijgbaar zijn bij een webwinkel waar ik sowieso al wat moet bestellen.

Ik zou denken dat de druk normaal wordt en goed regelbaar is, op het moment dat de aansluiting goed is.
 
TS
Esther83

Esther83

Well-known member
Lid geworden
26 jul 2008
Berichten
1.075
Leeftijd
37
Locatie
Assen
Afdichtring heb ik binnen en alles is aangesloten zoals het hoort, er lekt niets meer.

Maar nu komt het geheel niet op gang. Magneetventiel wordt erg warm en druk loopt op van 2 naar 3 bar maar er gebeurd niets. Niets in de bellenteller, niets uit de diffusor. Wat zie ik nu over het hoofd?
 

benvo

Well-known member
Lid geworden
28 mei 2014
Berichten
8.912
Leeftijd
68
Locatie
Hellendoorn
Website
aquaforum.nl
Afdichtring heb ik binnen en alles is aangesloten zoals het hoort, er lekt niets meer.

Maar nu komt het geheel niet op gang. Magneetventiel wordt erg warm en druk loopt op van 2 naar 3 bar maar er gebeurd niets. Niets in de bellenteller, niets uit de diffusor. Wat zie ik nu over het hoofd?
Je hebt een diffusor begrijp ik. Daarbij is een druk van 2 á 3 bar wel erg hoog. 2 bar zou denk ik het maximale mogen zijn. Magneetventielen kunnen inderdaad erg heet worden. Tegenwoordig worden ze ook wel aangeboden waar dit wat minder het geval is. Er moeten drie kranen, indien aanwezig open staan. De kraan op de tank. De grote zwarte knop en het naaldventiel. Soms kan je een magneetventiel verkeerd omzetten! Kijk eens of er een pijl opstaat. Zo ja, dat is dan de stroomrichting van de CO2. Heb je ook gedacht aan een terugslagventiel? Je wilt geen water in je magneetventiel.
 
TS
Esther83

Esther83

Well-known member
Lid geworden
26 jul 2008
Berichten
1.075
Leeftijd
37
Locatie
Assen
Het pijltje op het magneetventiel wijst naar boven.
ik heb vanaf de fles gezien eerst een terugslagklep en dan de bellenteller. Daarvan hieronder foto's zoals ik ze geplaatst heb.

20200312_140338.jpg
20200312_140316.jpg
 

Fozzy

Well-known member
Lid geworden
3 jan 2009
Berichten
17.504
Leeftijd
59
Locatie
Banthum
De pijl op de terugslagklep moet de stroomrichting vd CO2 aangeven, anders heeft het geen nut.
 

benvo

Well-known member
Lid geworden
28 mei 2014
Berichten
8.912
Leeftijd
68
Locatie
Hellendoorn
Website
aquaforum.nl
De terugslagklep zou ik vlakbij de rand van het aquarium zetten. Zeg maar zo,n 20 cm er vanaf. Ale het overige komt, vanaf je bak gezien daarna want je wilt daar nergens extra water in.
 

ropje

Well-known member
Lid geworden
17 mrt 2019
Berichten
412
Leeftijd
59
Locatie
nijmegen
hoor je het ventiel wel klikken als de stroom erop en eraf gaat,mischien zit hij wel vast
 
TS
Esther83

Esther83

Well-known member
Lid geworden
26 jul 2008
Berichten
1.075
Leeftijd
37
Locatie
Assen
Zit de bellenteller niet verkeerd om? Test anders eens zonder in een bakje met water om te kijken of er co2 loopt. Sommige magneetventielen kunnen vrij warm worden hoor.
Zonder bellenteller werkt het ook niet. Ik wil nu zonder terugslagklep testen (eerste stukje slang) maar krijg de slang er daar nog voor geen meter af..
 

ropje

Well-known member
Lid geworden
17 mrt 2019
Berichten
412
Leeftijd
59
Locatie
nijmegen
als je geen co2 krijgt na het ventiel,dan heb je of het naaldventiel dichtstaan of er zit toch een fout in het ventiel of regelaar
 

ropje

Well-known member
Lid geworden
17 mrt 2019
Berichten
412
Leeftijd
59
Locatie
nijmegen
ik ken die regelaar niet maar dat lijkt mij het naaldventiel waar jeje bellen mee afstelt
 

GCJ

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
23 apr 2019
Berichten
1.292
Toen wij problemen hadden met onze co2-installatie, hebben we alle apparatuur na het naaldventiel er af gehaald, en de slang in een emmer met water gelegd.
Als dat werkt, kan je 1 voor 1 de tussendingen als terugslagklep, bellenteller en diffuser terugplaatsen. Op die manier vind je snel waar het probleem zit.
 

ropje

Well-known member
Lid geworden
17 mrt 2019
Berichten
412
Leeftijd
59
Locatie
nijmegen
met 2 stel je de werkdruk in,met 1 het aantal bellen
 

Users Who Are Viewing This Onderwerp (Users: 0, Guests: 1)


Bovenaan