Extern filter schoonmaken

Discussie in 'Filters, bioloog en pompen' gestart door ron35, 4 feb 2019.

  1. ron35

    ron35

    Lid geworden:
    10 sep 2017
    Berichten:
    37
    Locatie:
    Barendrecht
    Beste forumleden,

    Wat is jullie ervaring met filter schoonmaken? ik wil het nu doen op de volgende manier:
    Biologische filtermanden: blijf ik af vanwege bacteriƫn.
    Filtermatten maak ik schoon in oud aquariumwater, zitten hier nu ook belangrijke bestandsdelen in of is dit voornamelijk in de bioloog?

    De reden van de vraag is omdat ik nu bijna 6 maanden niet aan het filter heb gezeten behalve pre filter.
    Heb een klein beetje bruine alg in me aquarium zie ontstaan.

    Ga van de week tevens helft water verversen.
    Waterwaardes zijn top.

    Dank je wel
     
  2. Seabait

    Seabait

    Lid geworden:
    11 dec 2011
    Berichten:
    42.464
    Locatie:
    Middelburg
    Wat bedoel je met filtermatten en welk filter heb je?
    De helft van het water verversen is over het algemeen best veel,hoeveel en vaak doe je normaal verversen dan?
     
    jessicapilon vindt dit leuk.
  3. TS
    TS
    ron35

    ron35

    Lid geworden:
    10 sep 2017
    Berichten:
    37
    Locatie:
    Barendrecht
    Aquarium 250 liter, wekelijks 25 liter.
    Filter oase biomaster thermo 600
     
  4. Seabait

    Seabait

    Lid geworden:
    11 dec 2011
    Berichten:
    42.464
    Locatie:
    Middelburg
    Denk dat je dan de sponzen bedoeld ipv matten? de sponzen kan je ook wat uitknijpen onder de kraan of in aquawater zodat je niet alle bacteriƫn kwijtraakt maar beste kan je naar de uitstroom van het filter kijken.
    Als er weinig belasting in je bak is dan kan het voldoende zijn door enkel het voorfilter schoon te maken zoals je al gedaan hebt.

    Je kan de wekelijkse verversing ook verdubbelen naar 20% dus 50 liter bv.
     
  5. jessicapilon

    jessicapilon Beheerder Beheer

    Lid geworden:
    12 feb 2011
    Berichten:
    86.921
    Locatie:
    Groningen
    Na een half jaar kun je de sponzen weleens wat uitspoelen maar ik zou ze niet allemaal tegelijk doen als er meerdere inzitten. Ook in de sponzen zitten namelijk bacterien.
     
  6. TS
    TS
    ron35

    ron35

    Lid geworden:
    10 sep 2017
    Berichten:
    37
    Locatie:
    Barendrecht
    Oke, bedankt, ik heb in fases me bestaande filtermateriaal omgewisseld voor biohome
     
  7. R1cardo

    R1cardo

    Lid geworden:
    7 dec 2016
    Berichten:
    169
    Locatie:
    Rotterdam
    Voorheen op me 220ltr aqua had ik een E1501 van JBL. Deze deed ik zo'n twee keer per jaar schoonmaken. Blubber eruit. Sponzen (niet alles) omspoelen in oud ververst aquariumwater en het keramische filtermateriaal liet ik intact als dit niet te vuil was.