Het meest ideale zou een filtermedium zijn die op zn beurt een deel biologisch materiaal vasthoud, maar niet dicht slipt. Hier heb je een deel sterke stroming voor nodig, maar als je je filter niet goed op bouwd slipt hij bij het fijne materiaal dicht. Een dichtgeslipt filter draait niet meer op volle vermogen en zal daarom geen optimale uitstroom en bacterie cultuur kunnen onderhouden. Zo gauw siporax zn gangetjes verstopt raakt verliest het zn waarde. Daarnaast kunnen filterwatten de uitstroom heel erg verpesten. Ik zou daarom filterwatten niet gebruiken om alles volledig af te sluiten maar altijd een opening zonder watten open laten zodat er tijdens een verstopping of veel vervuiling voldoende water kan blijven stromen. Dat er smurrie uit het filter het water in komt is niet erg. Wat erger is dat je filter verstopt raakt, zijn optimale vermogens verliest en jij je water niet goed gefilterd krijgt en continu moet schoonmaken wat de bacteriën verstoren aan de binnenkant.
Bij een schoon aquarium en weinig voeren kan een filter die groot genoeg is en een goedde uitstroom zichzelf ook wel weer schoonspoelen. Maar als je filter verstopt raakt of dicht slipt dan verlies je dus vermogen en is het dus of te klein voor al het biologisch materiaal, stroomt niet snel genoeg, of je aquarium is te bevuilt. Dit is de rede waarom een dikke bodem een goedde optie kan geven om het mechanische filter te helpen alle biologische materialen te verwerken, of je moet minder vuil produceren door meer dode en rotte planten optijd te snoeien, minder te voeren, minder vissen te hebben. Op die manier kan je een filter in balans komen met je aquarium, ingebouwd extern intern maakt niet uit je hoeft het dan niet schoon te maken. De bacteriën moeten zich hechten aan het filtermateriaal en als er geen zuurstof meer bij kan omdat het dicht is geslipt krijg je niet de juiste bacteriën die je in je filter wilt. Deze bacteriën gebruiken namelijk minder zuurstof en verwerken minder snel de slechte chemische verbindingen om in voedingstoffen.
Ik denk niet dat het makkelijk is siporax optimaal te gebruiken omdat de meeste filters uiteindelijk vuil ophopen en dan kan je beter een grover filter gebruiken en gewoon vaker je bodem schoonmaken met een slangetje. Dan kan je mechanische filter optimaal je water zuiveren en je bodem kan zich vooral focussen op het biologisch materiaal. Dat is mijn visie althans over een filter. Maar verschillende wegen leiden naar rome in iedergeval 😄