Henton's Zelfbouw aquarium 1.20x50x50

Lid geworden
2 sep 2014
Berichten
619
Leeftijd
54
Locatie
X-Land
Hallo mede aquarianen.
De meese zullen mij al well een tijdje actief gezien hebben op dit forum, maar goed voorgesteld heb ik me nog niet :sorry:, en ik heb ook nog geen topic over mijn aquarium zelf, dus bij deze ga ik jullie mijn aquarium voorstellen.

Mijn aquarium is zelfbouw, gemaakt door aquarium van Wolferen, de onderkast is gemaakt van een houten frame, en als afwerking is er steigerhout gebruikt.
Maar omdat foto's meer zeggen dan woorden, en de meeste foto's leuker vinden dan lezen gaan we eerst eens wat foto's hier zetten.

10720948_837198229654168_81754886_n.jpg


Hier is de hobby na 15 jaar niks gehad te hebben weer mee opgestart.
Ik ga hier niet teveel over zeggen, alleen dat ik hier redelijk wat problemen mee gehad heb met de planten groei. Omdat toen besloten is om de bodem te veranderen was al snel het idee geboren om een ander aquarium neer te zetten, en ja iets groter gelijk, ik ging van 1.00x50x50 naar 1.20x50x50(water kolom maten). het eigenlijke aquarium met kap is 1.20x60x60.

hier het nieuwe aquarium nog stinkend naar de nieuwe kit.
20150314_115400755_iOS - kopie.jpg

En hier de onderkast.
20150317_180203171_iOS - kopie.jpg

En het aquarium op zijn plek gezet.
de bodemverwarming had ik er al ingedaan.
20150320_184931255_iOS - kopie.jpg

De volgende dag de voedingsbodem erin (1x maar nooit meer), en daaroverheen zwart grind.
20150321_080729056_iOS.jpg 20150321_082247018_iOS - kopie.jpg 20150321_090418550_iOS.jpg
 
Laatst bewerkt:
TS
Henton
Lid geworden
2 sep 2014
Berichten
619
Leeftijd
54
Locatie
X-Land
Nu wat informatie over de techniek,
Ik ben begonnen met 2 lichtbalken van elk 2x54watt T5 welke uit een Eheim aquarium kwamen, op zich geen probleem alleen als je de lampen moet vervangen ben je aangewezen op de dure lampen van 1047mm van de bekende aquarium bouwers (slim gedaan).

20150314_115626743_iOS.jpg

Als filtering maak ik gebruik van 2x JBL greenline 1501 externe filters, welke aangepast zijn met de nieuwere 1502 bovenste filterkorven.

20150905_132032024_iOS.jpg
jbl-combi-filter-basket-ii-cp-e1501-e1901.jpg

Ik maak gebruik van een 2kg co2 fles, en deze zelfgemaakte co2 reactor,
20150905_144836739_iOS.jpg
Welke inmiddels is vervangen door deze.
IMG_0410.JPG
 
Lid geworden
26 mei 2011
Berichten
5.540
Leeftijd
53
Locatie
Liedekerke Belgie
Henton wat is eigenlijk het voordeel van een bodemverwarming ?
En als je dan toch NOOIT geen voedingsbodem erin wil waarom leg je het er dan toch in ?
 
TS
Henton
Lid geworden
2 sep 2014
Berichten
619
Leeftijd
54
Locatie
X-Land
De bodem verwarming werd mij destijds aangeraden, en wie laat zich niks aanpraten als je nog leek bent, zelfde voor de voedings bodem, erin gedaan omdat het beter zou zijn, maar inmiddels weet ik wel beter. Dus daarom
Een bodemverwarming zou goed zijn voir de bodem beluchting, warmte stijgt op en zo zou er een circulatie in de bodem ontstaan, of dit waar is ?
 
Lid geworden
16 mei 2018
Berichten
1.155
Leeftijd
34
De bodem verwarming werd mij destijds aangeraden, en wie laat zich niks aanpraten als je nog leek bent, zelfde voor de voedings bodem, erin gedaan omdat het beter zou zijn, maar inmiddels weet ik wel beter. Dus daarom
Een bodemverwarming zou goed zijn voir de bodem beluchting, warmte stijgt op en zo zou er een circulatie in de bodem ontstaan, of dit waar is ?
Ja dit heet convectie.

Doordat de warme watermoleculen meer bewegen nemen ze ook meer ruimte in. Per vierkante centimeter is het water dus lichter. Hierdoor gaat het drijven bovenop het koude water. (of het koude water zinkt...wat je wil)

Je kunt je verwarming inrichten op convectie of op circulatie. Een van die 2 moet je minstens hebben .Traditionele buizen presteren beter op circulatie en bodem verwarming op convectie.
 
TS
Henton
Lid geworden
2 sep 2014
Berichten
619
Leeftijd
54
Locatie
X-Land
Ja dit heet convectie.

Doordat de warme watermoleculen meer bewegen nemen ze ook meer ruimte in. Per vierkante centimeter is het water dus lichter. Hierdoor gaat het drijven bovenop het koude water. (of het koude water zinkt...wat je wil)

Je kunt je verwarming inrichten op convectie of op circulatie. Een van die 2 moet je minstens hebben .Traditionele buizen presteren beter op circulatie en bodem verwarming op convectie.
Dus als ik mijn bodem wil gaan vervangen (zie andere topic van mij), dan kan ik die bodem verwarming gerust gaan gebruiken?
 
Lid geworden
16 mei 2018
Berichten
1.155
Leeftijd
34
Dus als ik mijn bodem wil gaan vervangen (zie andere topic van mij), dan kan ik die bodem verwarming gerust gaan gebruiken?
Dat is een andere vraag. Ik zou nooit bodem verwarming willen Het gevaar van onbereikbare defecten (in de bodem) weegt niet af tegen hoe mooi het is.
Ik pak altijd buizen omdat je die makkelijk vervangt.
 

biljoenblik

AquaForum Donateur
Lid geworden
3 sep 2015
Berichten
6.996
Leeftijd
39
Locatie
Hoogerheide
Dus als ik mijn bodem wil gaan vervangen (zie andere topic van mij), dan kan ik die bodem verwarming gerust gaan gebruiken?
Ik zou de bodemverwarming gewoon gebruiken. Eventueel met een extra waterverwarmer. Aangesloten op een controller.

Zelf heb ik geen bodemverwarming, maar mocht ik ooit weer gaan verbouwen komt het er ook in.

Wat ik ervan lees, is het toch wel positief.
 
TS
Henton
Lid geworden
2 sep 2014
Berichten
619
Leeftijd
54
Locatie
X-Land
Dat is een andere vraag. Ik zou nooit bodem verwarming willen Het gevaar van onbereikbare defecten (in de bodem) weegt niet af tegen hoe mooi het is.
Ik pak altijd buizen omdat je die makkelijk vervangt.
Als het dan toch weinig of geen meerwaarde heeft dan sloop ik het er wel uit als ik de bodem ga vervangen.
In de zomer moet het toch al uit omdat anders mijn bak veel te warm wordt. en ik gebruik een staaf verwarming als hoofdverwarming.
 
Lid geworden
16 mei 2018
Berichten
1.155
Leeftijd
34
Ik zou de bodemverwarming gewoon gebruiken. Eventueel met een extra waterverwarmer. Aangesloten op een controller.

Zelf heb ik geen bodemverwarming, maar mocht ik ooit weer gaan verbouwen komt het er ook in.

Wat ik ervan lees, is het toch wel positief.
Buiten dat je er niet bij kunt als het defect is... heeft het ook inderdaad geen nadelen.
 
TS
Henton
Lid geworden
2 sep 2014
Berichten
619
Leeftijd
54
Locatie
X-Land
Ik zou de bodemverwarming gewoon gebruiken. Eventueel met een extra waterverwarmer. Aangesloten op een controller.

Zelf heb ik geen bodemverwarming, maar mocht ik ooit weer gaan verbouwen komt het er ook in.

Wat ik ervan lees, is het toch wel positief.
Zit ik net te typen dat ik het eruit ga halen, kom jij weer met zoiets hahahaha.

Controller heb ik al, alleen wordt deze niet meer ge-update omdat Peter die deze destijds in elkaar gezet heeft voor ons met de noorderzon verdwenen is. ik kan hem nu alleen gebruiken zoals hij toen is geconfigureerd, maar dat is al best wel wat.

388246 (1).jpg

Ik kan de temperatuur aflezen.
De PH waarde kan ik aflezen, er hangt een PH elektrode in mijn bak.
Ik kan de 5 apparaten aan en uit laten schakelen middels een relais.
mbpnqx.jpg

Hier zie je de stekkerbalk met daarin verwerkt het relais.
20151213_133517288_iOS.jpg

IMG_0774.JPG

Ook kan ik er op 3 kanalen leds mee aansturen.
t6rmfm.jpg

Dit alles heb ik zelf in elkaar gezet met hulp van Peter, alleen nu hij niet meer van zich laat horen kan ik niet verder, want hij deed bijna alles voorbereiden en ik zette het dan in elkaar.
 

biljoenblik

AquaForum Donateur
Lid geworden
3 sep 2015
Berichten
6.996
Leeftijd
39
Locatie
Hoogerheide
Bedoel met een controller. Een sturing voor de verwarmers.

Deze zal de bodemverwarmer zo lang mogelijk aan houden. En pas uitschakelen in de zomer.
Als het water niet genoeg opwarmt schakeld deze de waterverwarmer ook nog in.
Deze waterverwarmer gaat ook eerder uit, zodat de bodemverwarmer zo lang mogelijk aan blijft.

Voorbeeld.

https://dennerle.com/nl/producten/aquaristiek/verwarming/duomat-evolution-deluxe
 
TS
Henton
Lid geworden
2 sep 2014
Berichten
619
Leeftijd
54
Locatie
X-Land
Bedoel met een controller. Een sturing voor de verwarmers.

Deze zal de bodemverwarmer zo lang mogelijk aan houden. En pas uitschakelen in de zomer.
Als het water niet genoeg opwarmt schakeld deze de waterverwarmer ook nog in.
Deze waterverwarmer gaat ook eerder uit, zodat de bodemverwarmer zo lang mogelijk aan blijft.

Voorbeeld.

https://dennerle.com/nl/producten/aquaristiek/verwarming/duomat-evolution-deluxe
Ziet er leuk uit, maar als ik nu al kijk hoe weinig de staafverwarming aanstaat op 24 graden, dan zal hij al helemaal nooit meer aangaan als ik de bodemverwarming aanzet (die nu uitstaat).
In de zomer heb ik meer problemen om de boel koel te houden dan op temperatuur. Maar daar heb ik dan mijn ventilatoren weer voor.

20150815_124122112_iOS.jpg
20150815_124131361_iOS.jpg
 
TS
Henton
Lid geworden
2 sep 2014
Berichten
619
Leeftijd
54
Locatie
X-Land
als jullie nou veel vragen gaan stellen, dan antwoord ik wel met foto's hahahah, zo komt mijn topic ook wel vol.

:foto:
 
TS
Henton
Lid geworden
2 sep 2014
Berichten
619
Leeftijd
54
Locatie
X-Land
Dit is hoe het aquarium er bijstond na de eerste inrichting.

20150407_090048098_iOS.jpg
20150323_120928006_iOS.jpg
 
TS
Henton
Lid geworden
2 sep 2014
Berichten
619
Leeftijd
54
Locatie
X-Land
na een tijdje besloten dat ik ook de stap naar led wilde maken, dus daarom gekozen voor 2x 60cm wit/rode leds van JMB.
Waarom 2x 60cm zullen sommige zich afvragen, nou de 1.20 versie is eigenlijk geen 1.20 maar 1.22, dit omdat de voetjes niet meegerekend zijn, dus die paste net niet erin bij mij. En om de nieuwe ledbalk nou gelijk aan te gaan passen zag ik niet zitten, dus vandaar de 2x60cm, wat ook best gemakkelijk is met het onderhoud soms.

JMB leds wit rood.jpg

De voetjes aangepast zodat de leds er mooi in liggen.
JMB leds wit rood1.jpg

Zo ook in het midden.
JMB leds wit rood2.jpg

En omdat ik geen zin meer had om de dure T5 lampen te kopen ieder keer, besloten om zelf een dimbare T5 balk te maken.
Alles aangeschaft en het maken kon beginnen.

Het dimbare voorschakel apparaat.
Bekijk bijlage 260117 Bekijk bijlage 260118

De alluminium koker van 40x40.
IMG_0149.JPG

Gaten maken voor de lamp voetjes.
IMG_0150.JPG IMG_0148.JPG IMG_0147.JPG


Getest en het werkte nog ook.
20161006_080442598_iOS.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
TS
Henton
Lid geworden
2 sep 2014
Berichten
619
Leeftijd
54
Locatie
X-Land
Daarna de stroom aansluitingen en kabels aangesloten, 1 kabel is voor de 220volt aansturing en de andere voor de 5volt dimmer.
20161007_085414609_iOS.jpg 20161007_085428963_iOS.jpg

Daarna de balk strak in de lak gezet. Foto's zijn niet al te scherp.

20161017_072602758_iOS.jpg 20161017_075430547_iOS.jpg

En zo ligt de balk in het aquarium.
20161018_063648312_iOS.jpg JMB leds wit rood.jpg
 

Bertus

AquaForum Donateur
Lid geworden
2 sep 2008
Berichten
50.577
Leeftijd
74
Locatie
Schiedam.
Heb je rubber onder de voetjes gedaan?? Voor condens aanzuiging? Anders toch nog doen.
 
TS
Henton
Lid geworden
2 sep 2014
Berichten
619
Leeftijd
54
Locatie
X-Land
Dan hier mijn co2 opstelling.

IMG_0370.JPG IMG_0371.JPG IMG_0372.JPG
Ik maak gebruik van 2 flessen van 2kg welke ik omwissel als er 1 leeg is, zo zit ik nooit zonder.
Ik kan weinig vertellen over de regelaar en het magneetventiel omdat ik deze aan het testen ben voor iemand, maar ik kan wel zeggen dat het goed en degelijk spul is.
En ja dat kleine blokje met dat rode lampje is het magneetventiel, zo klein kan die dus zijn. Werkt op 12volt, dus is nog veilig ook.

Dan maak ik gebruik van een bellenteller en een reactor welke achter 1 van de JBL 1501 greenline externe filters hangt.


IMG_0410.JPG
Ik vind deze reactor beter dan de reactor die ik eerst had, maar die was ook niet slecht.


Dit was de oude "Cerges"reactor.
IMG_0400.JPG

Zoals ik het nu heb draaien geef ik ongeveer 120 bellen per minuut, en doe ik bijna 2 maanden met een 2kg fles.
 
TS
Henton
Lid geworden
2 sep 2014
Berichten
619
Leeftijd
54
Locatie
X-Land
Inmiddels ligt er een 2de JMB all white van 90cm in (overgenomen van iemand).
Omdat ik momenteel nogal wat problemen heb met het groeien van de planten heb ik tijdelijk de T5 balk uitstaan en branden alleen de leds.

2 controllers in de kast.
IMG_0377.JPG

En de 90 cm JMB all white lit achterin, beugel van plexiglas gemaakt zodat hij er mooi in ligt.

IMG_0379.JPGIMG_0380.JPG IMG_0381.JPG IMG_0382.JPG

Ik denk dat ik de blauwe kleur nog mis, maar ik kijk eerst wat de planten doen met deze leds.
 
Lid geworden
28 mei 2014
Berichten
5.100
Leeftijd
67
Locatie
Hellendoorn
Website
www.aquaforum.nl
TS
Henton
Lid geworden
2 sep 2014
Berichten
619
Leeftijd
54
Locatie
X-Land
Zit daar een 5 Volt dimmer in? De dimbare EVSA werken toch met 1-10 Volt?
:oops: foutje, ik twijfelde al toen ik typte, maar nu weet ik dat het 1-10volt moet zijn.
En ik heb er ook een flora mate dimmer bij, alleen vind ik het niet fijn werken, vandaar dat de boel nu niet gedimd wordt, geeft niet want de T5 lampen branden nu toch niet.
 
Lid geworden
28 mei 2014
Berichten
5.100
Leeftijd
67
Locatie
Hellendoorn
Website
www.aquaforum.nl
Zit ik net te typen dat ik het eruit ga halen, kom jij weer met zoiets hahahaha.

Controller heb ik al, alleen wordt deze niet meer ge-update omdat Peter die deze destijds in elkaar gezet heeft voor ons met de noorderzon verdwenen is. ik kan hem nu alleen gebruiken zoals hij toen is geconfigureerd, maar dat is al best wel wat.

Bekijk bijlage 259973

Ik kan de temperatuur aflezen.
De PH waarde kan ik aflezen, er hangt een PH elektrode in mijn bak.
Ik kan de 5 apparaten aan en uit laten schakelen middels een relais.
Bekijk bijlage 259976

Hier zie je de stekkerbalk met daarin verwerkt het relais.
Bekijk bijlage 259978

Bekijk bijlage 259974

Ook kan ik er op 3 kanalen leds mee aansturen.
Bekijk bijlage 259981

Dit alles heb ik zelf in elkaar gezet met hulp van Peter, alleen nu hij niet meer van zich laat horen kan ik niet verder, want hij deed bijna alles voorbereiden en ik zette het dan in elkaar.
Toch een vraag: Waarom zou je de controller willen updaten? Je schrijft dat jij de controller in elkaar hebt gezet. Dan ga ik er van uit dat Peter de software heeft gemaakt en naar je toe heeft gezonden. Heb je de software nog op je computer staan? Zo ja, dan is modificatie altijd mogelijk. Ik heb de topics van Peter eens bekeken en denk dat hij e.e.a. in C heeft geschreven, hij begon n.l. met een Arduino en heeft die microcontroller later gewoon nagebouwd om het prijsmatig aantrekkelijk te houden. Daar is heel wat kennis van beschikbaar maar daarvoor moet je wel de software hebben.
 
Lid geworden
28 mei 2014
Berichten
5.100
Leeftijd
67
Locatie
Hellendoorn
Website
www.aquaforum.nl
:oops: foutje, ik twijfelde al toen ik typte, maar nu weet ik dat het 1-10volt moet zijn.
En ik heb er ook een flora mate dimmer bij, alleen vind ik het niet fijn werken, vandaar dat de boel nu niet gedimd wordt, geeft niet want de T5 lampen branden nu toch niet.
Mogelijk komt dit ook doordat dimbare ESVA nooit helemaal tot 0% dimmen. Dit wordt veelal ondervangen door met een timer te werken.
 
TS
Henton
Lid geworden
2 sep 2014
Berichten
619
Leeftijd
54
Locatie
X-Land
Toch een vraag: Waarom zou je de controller willen updaten? Je schrijft dat jij de controller in elkaar hebt gezet. Dan ga ik er van uit dat Peter de software heeft gemaakt en naar je toe heeft gezonden. Heb je de software nog op je computer staan? Zo ja, dan is modificatie altijd mogelijk. Ik heb de topics van Peter eens bekeken en denk dat hij e.e.a. in C heeft geschreven, hij begon n.l. met een Arduino en heeft die microcontroller later gewoon nagebouwd om het prijsmatig aantrekkelijk te houden. Daar is heel wat kennis van beschikbaar maar daarvoor moet je wel de software hebben.
Om eerlijk te zijn, ik heb geen idee, Ik heb idd zelf de hardware in elkaar gezet, en de software en update konden we downloaden en op de sd kaart zetten met een programma.
upload_2018-10-21_12-58-5.png


De firmware werd met een .bin programma geleverd. veel meer weet ik er niet van.
Verder kon je via een web pagina op afstand bekijken wat de waardes ed. waren van de comp. maar die werkt ook niet meer omdat je die volgens mij via een server moet laten draaien, en je raad het al, die beheerde Peter. En ik weet niet hoe dat werkt dus daar doen we niks meer mee.
Maar mocht er iemand een poging willen wagen, neem gerust contact met mij op, ik weet dat er meer mensen op dit forum dezelfde comp. hebben.

en hier https://www.aquaforum.nl/threads/doe-het-zelf-aquarium-computer.25067/ vind je een groot deel van het topic.
Er was destijds een speciaal forum waar we op zaten, alleen weet ik die niet meer, en werkt ook niet meer.
 
TS
Henton
Lid geworden
2 sep 2014
Berichten
619
Leeftijd
54
Locatie
X-Land
die webpagine zag er als volgt uit.
Erg jammer dat er niet verder aan gewerkt kan worden, want dit was volgens mij een heel goed opgezet project. waar veel potentie inzat.


 
Aqua(s)chat-room
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
  • Ice78:
    dat mis ik wel
  • Ice78:
    maar wie weet ga ik nog wel weer eens terug naar zoetwater
  • Hawk:
    mmh mijn Internetverbinding haperde blijkbaar even
  • Hawk:
    Je moet kraanwater toch altijd eerst behandelen voordat je het kunt toevoegen i.v.m. chloor etc?
  • Ice78:
    nooit gedaan.
  • Ice78:
    Denk de meeste niet
  • Hawk:
    hahahaha
  • Hawk:
    okee dan
  • Hawk:
    moet je morgen werken trouwens?
  • Ice78:
    je hebt er wel middeltjes voor. Das leuk voor de fabrikant
  • Ice78:
    ja
  • Hawk:
    anders was ik op de terugweg even langsgekomen
  • Ice78:
    durf niet te zeggen hoe laat ik klaar ben
  • Hawk:
    vast niet rond een uur of twaalf
  • Hawk:
    hahaha
  • Ice78:
    nee die tijden heb je niet als chauffeur
  • Hawk:
    maakt niet uit, ik heb nog niet eens een aquarium om hem voor te gebruiken
  • Hawk:
    En zo ver is Apeldoorn ook al weer niet. Ik kan makkelijk een keer langskomen wanneer het uitkomt.
  • Hawk:
    Ik ben horeca tijden gewend, dus mijn schema loopt compleet anders dan dat van 'reguliere' mensen
  • Ice78:
    komt goed zal morgen eens de schuur in gaan
  • Ice78:
    plaat je wel weten
  • Hawk:
    Goed, ik moet morgen vroeg op. Dus ik ga nog even de hond uitlaten en dan naar bed. Spreek je snel weer
  • Ice78:
    laat
  • Ice78:
    Komt
    goed
  • Chat Bot:
    Ice78 has left the room.
    Chat Bot: Ice78 has left the room.
    Bovenaan