Juwel Rio 125 van Weemism

Discussie in 'Foto-album' gestart door Weemism, 23 aug 2015.

View Users: View Users
 1. TS
  TS
  Weemism

  Weemism

  Lid geworden:
  26 feb 2015
  Berichten:
  242
  Locatie:
  Eindhoven
  Was ik me van bewust idd, kennelijk zijn ze niet te kweken in gevangenschap, en had elders op het forum begrepen dat het vangen, transport, verkoop en uiteindelijk inbrengen in je eigen bak veel van de dieren fataal wordt. Alleen om die reden zouden we die diertjes eigenlijk moeten mijden misschien. Valt me wel op dat LFS's ze toch wel altijd in grote getale op voorraad hebben, en dan is de verleiding iig voor mij altijd groot om het toch weer eens te proberen, maar daar ben ik nu wel klaar mee dus ook.
   
 2. TS
  TS
  Weemism

  Weemism

  Lid geworden:
  26 feb 2015
  Berichten:
  242
  Locatie:
  Eindhoven
  Ik heb zojuist zowaar nog 4 van de 5 Oto's kunnen vinden gelukkig, vooralsnog lijkt er dus maar één uitgevallen.

  Net ook even wat foto's gemaakt voor de gein.

  Onderstaand en bovenop het hout één van de twee Cory's Agassisii met onderaan in het midden de tweede die nog over is. Links daarvan één van de nieuwelingen die ik helaas niet kan matchen aan een bepaald type. Ze lijken wat ongezond in het hoekje te zitten, maar zoals ook al de ophoping van torenslakken verraadt is daar een voedingstablet terechtgekomen waarvoor strijd wordt geleverd.

  Corys.JPG


  Als je goed kijkt onder het hout heeft hier een Anentome helena zich op een goede positie gemanoeuvreerd, namelijk tussen z'n volgende maal in. Bovenop het hout een van de weinige overgebleven vuurgarnalen. Hier ga ik op termijn denk ik nog een schooltje van bijkopen (was al een heel oude school van een jaar of 4) om het bestand op te frissen.

  Helena en Cory.JPG


  Omdat ik het zulke fascinerende diertjes vind nog een foto van een Helena. 5 van ingebracht en ze lijken het goed te doen, er is ook genoeg keuze aan potentiële slachtoffers voor de komende tijd onder de grote hoeveelheid torenslakken.

  Helena.JPG


  Een aantal van de Platys, hier is wel te zien waarom ze var. Mickey Mouse worden genoemd. Het duurde even voordat ik het zelf snapte, maar het heeft dus te maken met de tekening op de overgang naar de staart die met enige fantasie lijkt op een Mickey Mouse kopje :-).

  Mickeys.JPG


  Een overzichtje met daarop o.a. de rouwtetra's (alle vier nog in uitstekende conditie, echt leuke visjes die ik tot dusver altijd over het hoofd heb gezien, en in dit geval zijn ingebracht om de populatie baby Platys wat onder controle te houden), de Platys zelf, een aantal van de 6 Corys en een aantal van de 5 Chinese Danio's. De vallisneria groeit zoals te zien en hierboven al opgemerkt enigszins de pan uit en kan nog wel verder worden gesnoeid (of gratis worden opgehaald voor de liefhebbers). Was dus nog van plan wat variatie aan te brengen v.w.b. de beplanting, maar heb nog geen keuze kunnen maken op basis van wat ik bij de LFS heb gezien, er leuk uitziet en het potentieel goed gaat doen zonder al te veel noodzakelijke extra verzorging. Tips zijn uiteraard welkom!

  Overzicht.JPG


  Nog een close up van de big mommas die grotendeels verantwoordelijk zijn voor het grote aantal jonkies.

  Platys.JPG


  En tot slot nog een close up van een van nieuwe rouwtetra's, hier wil ik er misschien nog 2 van bijkopen zodat het een schooltje van de minimaal wenselijke 6 stuks zijn.

  Rouwtetra.JPG
   
  DaveHee vindt dit leuk.
 3. stefanC

  stefanC

  Lid geworden:
  28 mrt 2017
  Berichten:
  1.927
  Locatie:
  Hulste
  Zeer leuk topic om te lezen en mooie foto's .
   
  Weemism vindt dit leuk.
 4. TS
  TS
  Weemism

  Weemism

  Lid geworden:
  26 feb 2015
  Berichten:
  242
  Locatie:
  Eindhoven
  Toeval of niet, maar toen ik zojuist weer eens een ander soort tabletvoer in de bak gooide zag ik ineens m'n doodgewaande Hypancistrus debilittera (L129) weer verschijnen! Ik had het diertje al mááánden niet meer gezien en was dus erg verbaasd dat ie kennelijk nog leeft! Begrijp het ook niet, in de maanden dat ik inmiddels weer thuis ben heb ik 'm dus ook nog nooit zien eten, of dus überhaupt onder die stenen vandaan zien komen, dus hoe hij nog in leven kan zijn is me een volledig raadsel. Niettemin blij dat ie er nog is, ook al heb ik er niet veel kijkplezier aan gezien z'n buitengewoon schuchtere karakter.

  DSC05301.JPG


  Een andere zeldzaamheid is dat de waaierhandgarnaal zich had verplaatst van z'n vaste plek bij de stromingspomp naar de plek waar het voer terecht was gekomen, normaliter vangt ie het stof dat van het voer vrijkomt op in de stroming, maar nu besloot ie kennelijk zelf op verkenning te gaan. Normaal geen goed teken aangezien het kan betekenen dat ie zich daartoe gedwongen voelt omdat ie niet genoeg kan opvangen met z'n waaiers, maar inmiddels zit ie gelukkig weer op z'n vaste plek. Zal een incident zijn geweest hopelijk.

  DSC05304.JPG
   
  Laatst bewerkt: 10 nov 2017
  DaveHee vindt dit leuk.
 5. TonHageraats

  TonHageraats Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  30 aug 2011
  Berichten:
  9.536
  Locatie:
  Hoogkarspel
  Ik zie bij mij alleen de staartjes uit de legholen van de L129 steken verder nagenoeg nooit.
   
 6. TS
  TS
  Weemism

  Weemism

  Lid geworden:
  26 feb 2015
  Berichten:
  242
  Locatie:
  Eindhoven
  Ja, daar had ik me een beetje op verkeken bij de aankoop. Bij de LFS zaten ze zo goed als onbeschut in een bak waardoor ze in volle glorie te bekijken waren, maar het niet duidelijk was dat deze soort normaal kennelijk bijna altijd beschutting zoekt, iig bij een (te) verlichte omgeving wat bij mij wel enigszins het geval is. Was overigens geen impulsaankoop, wilde altijd wel al een Ancistrus waarna de L129 hier op het forum ook werd aangeraden i.c.m de grootte van m'n bak. Ik denk voor de vis en mij uiteindelijk niet de beste keuze toch.
   
 7. biljoenblik

  biljoenblik

  Lid geworden:
  3 sep 2015
  Berichten:
  5.675
  Locatie:
  Hoogerheide
  De oto’s die hier verkocht worden, zijn inderdaad wildvang. Ook zijn het zeer jonge exemplaren.
  Deze vissen voeden zich voornamelijk met algen en de biofilm op oppervlakten.

  Dat de sterfte erg hoog ligt, komt deels ook doordat de jonge oto’s uitgezet worden in een net opgestarte bak. Daar is eigenlijk nog geen voedsel voor die vissen.
  De kans op overleven wordt al een stuk groter als ze in een goed lopende bak minimaal 6 maanden worden uitgezet.
  Ze hebben dan voldoende voedsel. En de kans op overleven is een heel stuk groter.
   
 8. TS
  TS
  Weemism

  Weemism

  Lid geworden:
  26 feb 2015
  Berichten:
  242
  Locatie:
  Eindhoven
  Gelukkig bij mij wel het geval inmiddels, ik ontdoe ook bewust alleen de voorste ruit van algen. De zij- en achterkant, naast wat er aan algen en biofilm op de planten zit, vormt dan hopelijk voldoende voedsel voor ze. Ik dacht in eerste instantie overigens dat ik nog maar 3 van de 5 van de Oto's over had sinds ik ze 10 dagen geleden heb bijgezet, maar telde er zojuist toch iig nog 4, en wellicht dat er nog één verstopt zat ergens. Van wat ik ervan zie lijken ze ontspannen en zien er niet afwijkend uit, fingers crossed dat ze het lang mogen uithouden deze keer.

  De overige recent bijgekochte vissen, 4 Cory's, 4 Rouwtetra's en 4 Chinese Danio's, leven ook nog allemaal en lijken in goede gezondheid. Van de vijf Helenaslakken zie ik er zo nu en dan een langskruipen of zich te goed doen aan een torenslak, maar zijn lastig te tellen gezien ze zich ook schijnen in te graven. Fijn dus wel echt, want weinig dingen zo deprimerend als te zien dat je nieuw aangeschafte vissen een voor een het loodje leggen zonder duidelijk aanleiding.
   
 9. TS
  TS
  Weemism

  Weemism

  Lid geworden:
  26 feb 2015
  Berichten:
  242
  Locatie:
  Eindhoven
  Weer wat plaatjes voor de gein. Bestand doet het goed, sinds de bijzetting van de nieuwe vissen die ik hierboven al ergens noemde is er geen uitval meer geweest, alles lijkt dus pais en vree gelukkig, altijd spannend en uiteindelijk fijn als er geen nieuwe ziekteverwekkers lijken te zijn meegelift met de nieuwe vissen, zeker na alle horrorverhalen die ik soms wel eens lees op het forum :-(.

  Onderstaand een viertal van de Platys, één van de Danio's, en twee Rouwtetra's.

  DSC05306.JPG


  En nog meer Platys...

  DSC05307.JPG


  En nog meer Platys...

  DSC05310.JPG


  En nog meer Platys... Ik zeg het nog maar eens, een stuk of 8 van deze vissen zijn gratis af te halen, en dan krijg je er ook een paar bosjes Vallisneria bij als je wil :-)

  DSC05311.JPG
   
 10. Seabait

  Seabait

  Lid geworden:
  11 dec 2011
  Berichten:
  41.318
  Locatie:
  Middelburg
  Ziet er allemaal mooi uit!
   
  Weemism vindt dit leuk.
 11. Guv

  Guv

  Lid geworden:
  10 nov 2017
  Berichten:
  72
  Locatie:
  Borculo
  Wat voor soort vallisneria is dat?
   
 12. Dirk Bazuin

  Dirk Bazuin

  Lid geworden:
  16 mei 2009
  Berichten:
  6.544
  Locatie:
  Delft
  Ja soms heb je dat. Ik heb ooit eens veel geld betaald voor een l nummer en die heb ik mischien zes keer gezien.

  Dacht er gisteren nog over om de pangio groep uit te breiden van zes naar twaalf maar ja kost 18 euro en ga ik ze dan vaker zien?
  De bak heeft weinig open zand vlakken zeker aan de voorkant.

  Kortom gebeurd ons alle maal wel eens.
   
 13. TS
  TS
  Weemism

  Weemism

  Lid geworden:
  26 feb 2015
  Berichten:
  242
  Locatie:
  Eindhoven
  Dat is Vallisneria spiralis, die in tegenstelling tot de naam, dus niet de spiraalvormige bladeren heeft (dat is de Vallisneria asiatica v.z.i.w.), en ca 30-50 lange bladeren ontwikkelt.

  Ja, deze was volgens mij iets van 3 tientjes destijds, wat wel zonde is als je 'm verder nooit ziet, maar vooral ook sneu voor het beestje zelf hoewel ik niet weet of het verstopgedrag komt doordat ie zich niet op z'n plek voelt, of dat het natuurlijk gedrag is en ie het zo wel prima vindt onder z'n stenen.
   
 14. TS
  TS
  Weemism

  Weemism

  Lid geworden:
  26 feb 2015
  Berichten:
  242
  Locatie:
  Eindhoven
  Een tijdje geleden sinds de laatste update dus weer eens wat plaatjes (niet dat er heel veel is veranderd verder).

  Overzichtsshotje. Het lijkt een beetje rommelig maar toch wel opgeschoond van de buitengewoon hard groeiende Valisneria (ondanks dat ik al maanden geen plantvoeding meer toevoeg), en ben ik blij dat ik ook al tijden geen problemen meer heb met draad- of borstelalgen. Waterwissels zoals in dit topic besproken hou ik nog steeds bijzonder beperkt met één keer in de twee/drie maanden een 30-40% wissel, en dat lijkt eigenlijk alleen maar positief uit te pakken. Waterwaarden (althans degenen die ik kan meten) zijn goed en stabiel.

  [​IMG]

  40743645032_d13f8582f6_k.jpg


  Op aanraden van @RichD1011 n.a.v. dit topic heb ik enige tijd geleden 4 rouwtetra's erbij genomen om de uitdijende populatie Platy's onder controle te krijgen. Dank voor die tip nog want heeft in de afgelopen maanden goed gewerkt. Echt hele leuke vissen vind ik dit type tetra, brutaal en fel zonder vervelend of onrustig te zijn naar de rest van het bestand, en effectief om jonge aanwas te beperken. Ik vind het ook mooie vissen om te zien, wat mij betreft qua vorm ook een goed alternatief voor maanvissen die voor deze bak te groot zijn maar ik wel altijd graag had willen hebben.

  Ze zijn behoorlijk gegroeid ook in de afgelopen maanden en alle vier nog in leven en gezond. In dit plaatje ook nog twee Chinese Danio's waarvan ik van de oude garde nog maar één overhad, vier heb bijgeplaatst en ook deze vijf in totaal nog in goede gezondheid zijn. Wonderlijk blijf ik vinden dat de vorige groep Danio's vrij snel na elkaar kwamen te overlijden, er dus één overbleef, die nu nog steeds overleeft tussen de vier nieuwe exemplaren, en daarmee inmiddels een behoorlijk oudje is geworden.

  25914366867_bcddd7343a_k.jpg


  Ook zo'n bijzonder geval in die context is de enig overgebleven Oto. Hier had ik er in eerste instantie vijf van, maar na korte tijd verdween de een na de ander. Uiteindelijk is er dus één overgebleven die het heel goed blijft doen, ook al is het niet ideaal dat ie alleen is. Zoals ik al eerder schreef ben ik wel klaar met Oto's nu, ze zijn me te onvoorspelbaar om te houden, ik heb werkelijk geen idee wat nu van invloed is op hun overlevingskans. Deze zit dus inmiddels al maanden in m'n bak, geen enkel probleem, terwijl alle anderen om onduidelijke redenen zijn overleden.

  38975613470_0392db73d2_k.jpg


  Een beetje hetzelfde verhaal geldt voor m'n Cory's. Dit is het enig overgebleven exemplaar nadat eerder 4 van z'n groep vrij snel na elkaar kwamen te overlijden, ik er vier van een iets andere variant bij heb geplaatst zodat er weer een groep was, deze na enige tijd ook vrij snel uit de bak verdwenen en deze dus als enige overbleef. Hij doet het al maanden goed ook, ziet er goed uit, eet goed, ook al is het ook hier natuurlijk niet ideaal dat ie nog maar alleen is. Maar net als met Oto's stop ik met nieuwe Cory's om dezelfde reden dat ze me te onvoorspelbaar zijn in wat het maakt dat ze het goed lijken te doen tot het moment dat ze binnen een maand zonder aanwijzingen ineens allemaal komen te overlijden.

  38975617580_cd296920d6_k.jpg


  Ook bij de Platy's was er een moment dat de een na de ander uitviel, maar dit werd gecompenseerd door hun eigen nieuwe aanwas. De drie oorspronkelijke exemplaren overleven nu ook al maanden zonder enig probleem, en ook de aanwas groeit en doet het verder goed. Gelukkig blijft de omvang van de groep nu dus ook beperkt door de inzet van de rouwtetra's, dus nu wel in balans.

  40743643662_6a26a3810d_k.jpg


  Tot slot de echte senior van de bak, de Aziatische waaierhandgarnaal. Het tweede exemplaar wat ik erbij had gezet heeft het niet lang volgehouden, maar deze op de foto is nu inmiddels denk ik een jaar of twee en blijft het goed doen op z'n vaste plek bij de stromingspomp.

  38975615440_e93e23eb47_k.jpg


  Verder kruipen er ook nog (in ieder geval 4) Helena slakken rond in de bak die jacht maken op de overpopulatie torenslakken. Die lijken het dus ook verder goed te doen. De populatie cherry garnalen is inmiddels wel gedecimeerd maar was ook een behoorlijk oude groep die denk ik uiteindelijk ten onder is gegaan aan inteelt, of misschien niet de juiste waterwaarden uiteindelijk. Zo nu en dan zie ik er nog wel een of twee, en zodra deze uiteindelijk niet meer te vinden zijn ga ik denk ik weer een nieuw groepje garnalen kopen van een iets hogere orde, maar wil dus eerst zorgen dat de oude populatie verdwenen is om kruising te voorkomen.

  Het L-nummer die een paar maanden geleden tot m'n verbazing ineens weer de kop op stak (terwijl ik 'm nooit zie eten) heb ik nu al een paar weken niet meer gezien. In dit geval wil dat op basis van eerdere ervaringen niet zeggen dat ie er niet meer is, maar daar dus iig nog steeds niet veel plezier van :-).

  Het is iig fijn dat de bak nu helemaal in balans is, ik buiten het regelmatig moeten snoeien van de Valisneria er eigenlijk geen omkijken naar heb, en de diertjes en de bak fijn en zorgeloos hun gang kan laten gaan.
   
  guppy5 en kw_nl vinden dit leuk.
 15. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  81.339
  Locatie:
  Groningen
  Mooie foto s Francois:thumbs:
   
 16. TS
  TS
  Weemism

  Weemism

  Lid geworden:
  26 feb 2015
  Berichten:
  242
  Locatie:
  Eindhoven
  Thanks ;). Zoals gezegd even wat problemen met de opmaak van de plaatjes vanmiddag, maar inmiddels gefixt door Ton :thumbs:.
   
 17. TS
  TS
  Weemism

  Weemism

  Lid geworden:
  26 feb 2015
  Berichten:
  242
  Locatie:
  Eindhoven
  Kleine update...

  Plaatje van één van de vier rouwtetra's. Deze is veruit het grootst van de vier, inmiddels een centimeter of 6, en dus behoorlijk uit de kluiten gewassen gezien het van wat ik ervan begrijp maximale formaat van deze soort van ca 5,5cm.

  26498499687_50d28e799c_c.jpg

  Los van dat ze zoals hierboven al een keer aangegeven behoorlijk effectief jagen op de anders redelijk ongebreidelde aanwas van platy's realiseerde ik me dat ze wellicht ook debet zijn aan de uitstervende populatie vuurgarnalen waarvan de jongdieren waarschijnlijk ook prooi zijn. Nieuwe garnalen inbrengen zoals ik eerder van plan was lijkt dus even niet aan de orde.

  En nog een plaatje van een van de tetra's in gezelschap van enkele platy's en Chinese danio's.

  26498501127_41eca04872_c.jpg

  Sinds de laatste post overigens geen uitval meer gehad, zelfs de L129 weer kunnen ontwaren. Ook de laatste cory en oto zijn nog steeds fit, hoewel wellicht wat eenzaam in hun uppie kan ik me voorstellen.
   
  Laatst bewerkt: 10 apr 2018
  guppy5 vindt dit leuk.
 18. trotsemammie

  trotsemammie

  Lid geworden:
  15 okt 2011
  Berichten:
  4.827
  Locatie:
  Grootebroek
  Wat een leuke bak zeg!
   
  Weemism vindt dit leuk.
 19. biljoenblik

  biljoenblik

  Lid geworden:
  3 sep 2015
  Berichten:
  5.675
  Locatie:
  Hoogerheide
  Ziet er goed uit!
   
  Weemism vindt dit leuk.