Lekker rustig opbouwen.


Stef Meijer

Well-known member
Lid geworden
21 november 2021
Berichten
231
Leeftijd
41
Beste leden,

Maandag of dinsdag ga ik beginnen aan mijn éérste kleine kweekbakje voor planten, ik hou het basic in het begin omdat ik verwacht dat er steeds meer bakken bij gaan komen en het dan geen zin heeft om nu al dure investeringen te doen. De doelstelling is om er echt van te leren en het dus in de toekomst steeds verder uit te breiden naar meer specialisme; het heeft dan ook geen zin om nu al extreem de diepte in te duiken op ingewikkelde materie.

Mijn keuze valt op planten die weinig onderhoudt vergen en toch al een leuk begin zijn, maar ik hou het slechts bij een twee tot max drie soorten in het begin die qua eigenschappen voor verzorging dicht bij elkaar liggen (inmiddels al wel een paar optie's gevonden die mij aanspreken). Wellicht komen er een paar slakken of ander spul in die later weer gebruik kunnen worden, maar die wil ik dan ook soort per soort houden omdat het geen aquarium is voor het uiterlijk, uiteraard is het dus om te leren en zal het er niet mooi uit komen te zien; Het zal dus flink ingepakt worden met isolatie materiaal en domweg zo functioneel en efficiënt mogelijk.

Nu begrijp ik dat er wellicht tig vragen komen over het hoe of wat, maar kan die nog niet beantwoorden zolang ik geen definitief plan heb samengesteld. Ik probeer dit onderwerp dan ook "relatief" schoon te houden met de vorderingen (dus geen ellenlange post met vragen en etc, die kan ik wel op het forum stellen in de desbetreffende categorieën indien nodig).


Voor het idee even een foto van de basis (Kosten tot nu toe 25 euro) zonder verlichting of iets, dat moet ik even beter uitzoeken i.v.m. de planten.

Schermafbeelding 2021-11-21 om 11.04.21.png

Ergens in de aankomende dagen plaats ik wel een post met meer informatie en het hoe of wat.
 
100% op noob mode voor fun factor:

 • 50x30x30 = +/- 40 liter.
 • Radiator folie rondom
 • Polystyreen 6cm rondom
 • 25 watt verwarming op 20 graden
 • 3 ledstrips action (wit/bauw en rood)
 • Filterzand 1mm (woekert wel af en toe los door stekken)
 • Filter voor 50 liter
 • Co2 Basis set met extra bus
 • Plant totaal voeding met extra ijzer
 • Ludwigia sp. mini super red
 • 50% waterverversing elke week

Geen metingen of wat dan ook, geen vissen en geen andere dingen van testen. Ongeveer 75 euro bij elkaar met extreem laag vermogen aan wattage. Verlies bij totale mislukking ongeveer 25 euro op 60 dagen tijd (plantje's, voeding, Co2 en een beetje stroom). Geen opstart bacterie of wat dan ook, maar wel een dopje ammonia. Niet kijken naar algen maar eventueel wat minder/meer licht, voeding of Co2 iets en anders wat meer water verversing. Wel een beetje rekening houden natuurlijk met de driehoek; vervolgens elke week 1 foto.

PS: Gelieve niet reageren omdat ikzelf ook begrijp dat dit echt alles is wat je maar fout kunt doen en het slechts een grappig experiment is. Ik heb totaal geen verwachting van succes en neem het verlies dan ook voor lief gezien de geringe kosten. Ergens in de aankomende dagen wat foto's van de opzet.
 
Vandaag was het tijd om mijn Marktplaats 5 euro aquarium op te halen en in de keuken te plaatsen met een beetje water wat ik elke dag ga aanvullen; ik weet namelijk niet 100% of deze wel daadwerkelijk lekvrij is (hoewel het kit er mooi soepel uitziet). Mocht het lekken dan heb ik gewoon een leuke planten terrarium zoals ik het zie. Uiteraard koop ik zo nu en dan een bakje erbij van 50x30x30 voor wat plantje's en experimenten.

Verder lag er nog een rol radiator folie (koste ooit 10 euro of iets) en heb ik voor 11 euro een pak EPS opgehaald van 3cm platen dik uiteindelijk. Ik kan eventueel stapelen naar 6cm, maar mocht ik iets in een kast plaatsen dan past die 6cm aan beide zijde net niet. Nu kan ik mij geheel gaan verdiepen in de theorie van licht verspreiding maar daar zie ik voor nu het nut niet van in; immers gaat het om een "Noob" aquarium. Wat we wel weten is dat wit of aluminium/spiegel materiaal weerkaatst en efficiënt kan zijn, althans ik neem aan dat vrijwel iedereen dat weet.


IMG_2898.JPGOndertussen loopt er nog een project mee op de achtergrond die later van toepassing is en geïmplementeerd gaat worden bij mijn opzet voor aqua landscaping in het groot:
IMG_2900.jpgWaar gaat in de toekomstige jaren alles gebeuren?:
IMG_2899.JPGVoor vanavond ga ik weer wat dingen uitzoeken en als ik dan weer een stukje verder ben met bestellingen of een knutselprojectie gaat dit onderwerp weer verder. Dus geen paniek over wat ik doe of wat ik moet, ik heb totaal geen haast en doe het gewoon beetje bij beetje.
 
Laatst bewerkt:
Het was even een lange avond zoeken om diverse redenen, maar ik heb alvast een bestelling gedaan die ik per definitie nodig ben voor mijn experiment. Verder heb ik een behoorlijk verlanglijstje inmiddels uitgezocht maar probeer de kosten laag te houden waar het kan. De reden is dat ik wil laten zien dat een hele mooie bak uiteindelijk niet extreem duur en ingewikkeld hoeft te zijn (hoewel er een beetje geknutseld moet worden). Ik blijf de kosten bijhouden die ik maak zodat het een redelijk eerlijk beeld geeft voor de eerste test bak.

Tot nu toe:
Schermafbeelding 2021-11-23 om 01.55.24.png


PS: Met het CO2, filter en verwarming gaan we knutselen 🛠️
 
Laatst bewerkt:
Ik zou niet voor dat filter gaan want die heeft een heel klein sponsje en zelfs in de nano s gebruik ik de 100 al en dat gaat net. Zonder veel belasting zou de 50 misschien kunnen maar ik zou liever gelijk de 100 nemen.
 
Prachtige verzameling mos heb je daar :love:
Dank je, ik heb er nog een aantal die nu nog buiten staan. Verder moet ik nog meer grond/turf mengsels klaarmaken en etc. Ook staan er nog 200 P9 potje's in de wacht voor kweken van planten.

Ik vind het een zeer interessant gebeuren dus ga je zeker volgen
Leuk om te horen dat je het project gaat volgen, in de loop der tijd komen er nog wel leuke experimenten bij zoals ik dat voor mij zie nu.

Ik zou niet voor dat filter gaan want die heeft een heel klein sponsje en zelfs in de nano s gebruik ik de 100 al en dat gaat net. Zonder veel belasting zou de 50 misschien kunnen maar ik zou liever gelijk de 100 nemen.
Het filter is al besteld en zou in theorie voor het kweekbakje van planten prima moeten kunnen werken en ga bewust voor de lagere stroming. Maar... zoals gezegd gaat er het 1 en ander geknutseld worden met de CO2, filter en verwarming. Persoonlijk vind ik de inhoudt van het filter dan ook totaal niet interessant voor mij en wil daar iets anders mee gaan doen (ben er nog niet geheel over uit hoe dat te doen gezien de vele optie's). Slechts weet ik dat deze drie bij elkaar in gaan komen in 1 geheel met ander filter materiaal. Dit is bijvoorbeeld ook 1 van de redenen dat ik mij nu nog geen verlichting, bodem, voeding en planten heb besteld. Maar je opmerking is geheel terecht en ben ik het mee eens.

---

PS: Het aquarium is gelukkig niet lek. En nu zoeken naar materialen om het aangeschafte om te bouwen tot een CO2, filter en verwarming in 1. Het nadeel is de aanschaf van bepaalde producten die alleen in grote zakken worden verkocht wat echt veel en veel te veel is voor mijn projectje nu. 🤔
 
Laatst bewerkt:
Ondertussen even de eerste inpak sessie gedaan; nog niet perfect aansluitend en afgewerkt maar dat komt later. Ik neem aan dat ik niemand hoef te laten zien hoe je dit doet en wat voor een óngelofelijke bende je in huis krijgt zonder een speciaal snijmes 🤣 Ook even in de buurt een zakje grind en sokje's opgehaald gezien de prijs en kleur, maar dat komt later wel aan bod.

IMG_2902.JPGVerder heb ik uit mijn auto voor de test twee ledstrips gehaald, ik moet een beetje indruk gaan krijgen van hoeveel licht ik nu echt nodig ben in mijn setting. Laat mij dus duidelijk zijn dat het puur voor testen is om een indruk te krijgen. Eventueel heb ik nog een derde strip liggen die nieuw is.

Edit: Even snel geplakt en moet zeggen dat het leuke maanverlichting is 🤣
IMG_2903.JPG
 
Laatst bewerkt:
ben benieuwt die mossen gewoon uit bos etc halen de mossen op de foto zie ik alemaal in het bos groeien
 
Soms moet je even niets uitleggen, maar dit is het volle spectrum.... Ik vertel niet wat het heeft gekost omdat de lol er dan vanaf is, dus dit blijft nu voor een x aantal maanden een geheim (ik zeg niet dat het perfect is omdat het best nog te weinig kan zijn; het meer ingewikkelde verhaal buiten lumen en Kelvin). De kast waar het in staat is gewoon voor de fun omdat deze later omgebouwd gaat worden.

Intensiteit, spectrum en tijdsduur is allemaal afzonderlijk instelbaar.

IMG_2912.JPG


IMG_2911.JPG


IMG_2913.JPG


Morgen verder met het filter gebeuren ombouwen.
 
Laatst bewerkt:
Afgelopen nacht niet kunnen slapen door malende gedachte over een filter en vandaag kwam ik tot de conclusie dat een 2e handse eerst een betere oplossing zou zijn gezien de kosten, maar wat ik nu heb gekocht :oops: Ik schaam mij diep dat ik minder heb geboden en wist niet wat er allemaal bij kwam... Helaas kan ik geen foto's maken nu omdat ik mijn en de andere bak in het donker heb staan ivm. stressen van de vissen en garnalen.

Dit was echt zo absurt boven mijn verwachting! Ik heb 100 euro uitgegeven en nu wou ik een filter kopen maar heb een compleet aquarium voor 20 euro met tig keer meer dan mijn 100 euro die ik al heb uitgegeven. Dit slaat helemaal nergens op en de verkoper was ook nog eens een hele nette super vriendelijke (en schone) man. En dan ook nog eens een hele toffe Man Cave en overeenkomende hobby's met die van mij. Wat is mijn 100 euro dan kansloos geweest tot nu toe....


Alleen dit al (zelfs super goede filter medium) nog los van het aquarium, vissen, garnalen, planten, hout en etc.
IMG_2920.JPG
 
Laatst bewerkt:
Oppoetsen, actieve koolstof er uit, spoelen in oud water, nieuwe filterwatten en deels weer opnieuw opstarten. Later een keer doorzichtige slangen en een aftap van zuurstof door de aanvoer heen afhankelijk van waarden i.v.m. CO2 Upgraden is nu totaal niet nodig gezien het zeer geringe bestand aan vissen/garnalen en het feit dat ik liever voor planten ga.

IMG_2922.JPG

IMG_2924.JPG
 
Laatst bewerkt:
Gekochte bak met rest vissen en garnalen, geen filter voor 24 uur en slechts zuurstof voor stroming.
IMG_2926.JPGEigen bakje waar nu een deel van de vissen in zitten en vrijwel alle planten, krijgt zuurstof en loopt over een koolfilter nu.
IMG_2925.JPG
 
Laatst bewerkt:
Moet ik even uitzoeken, wil mij niet overhaasten en laat alles gewoon in het schemer staan op dit moment. Eerst maar de gekochte bak helemaal schoonmaken (hoewel deze echt al heel schoon is en goed onderhouden zodat er geen alg of kalk op de ramen zit), verder het verwarmingselement wel goed schoonmaken en binnenzijde kap even een schoonmaak beurtje (maar ook die is best wel heel erg schoon van binnen).

Het is nu snel verdiepen op de behoefte van de garnalen, omdat ik daar echt niets maar dan ook niets vanaf weet behalve dat ze gek zijn op het hout en naar mijn weten graag over quarts/beach zand lopen i.p.v. het grind wat in de bak zat. Dus ik denk dat ik wat ga opsplitsen en het grind zou ik alleen hergebruiken voor waterplanten zoals ik eerder zelf al van plan was.

Persoonlijk zou ik het liefste de vissen en garnalen kwijt willen op dit moment: Iemand omgeving Veendam?
 
Bak schoongemaakt en zand er in om te spoelen (zou niet nodig moeten zijn volgens verpakking, maar toch maar gedaan), filter staat uit tijdens het woelen en spoelen (filter blijft voorlopig zo staan).
IMG_2929.JPG


2 keer gespoeld en nu waterverbeteraar, bacterie en dopje ammoniak er in en het filter weer aangezet op deze foto. Nu is het wachten totdat het helder is en ik de waarden kan gaan meten morgen. Morgen met het hout aan de slag (ondertussen wel goed schoongemaakt, gekookt i.v.m. slakken en eventuele algen), ik moet dan de planten extreem goed schoonspoelen en trimmen waar nodig en dan vastmaken op het hout, 1 stuk heb ik niets mee gedaan omdat er mos op zit en dat zonde zou zijn.
IMG_2930.JPGEigen bakje zijn de waarden goed van (volgens strippen) maar er is helaas 1 visje overleden door de stress denk ik, voor nu kan dit nog even draaien voor 1 of 2 dagen maar heb ze vandaag geen eten gegeven. Verder uren aan het vangen geweest van de garnalen doordat die krengen zo snel zijn en de bak grind had waardoor ik extreem voorzichtig moest zijn, maar ze zitten nu in de tijdelijke opvang gelukkig en zijn best wel leuk om te zien. Ik heb het licht op 50% staan voor ongeveer 6 uur vandaag. Thermostaat wijkt ene heel klein beetje af, want had hem ingesteld op 22 maar ik meet 20,2
IMG_2931.JPG
 
Laatst bewerkt:
Ondertussen doet het bruissteentje het ook weer super, heb hem een lekker natuurazijn badje gegeven en het kraantje ook voor het afstellen. Deze werkt op USB net zoals de Led verlichting, dus voor in de toekomst alles aan te sturen via de Rpi. Nu zou ik deze voor de planten nihil moeten gebruiken mits alles goed naar behoren werkt, maar dat is een kwestie van goed kijken naar het biotoop/ecotoop systeem zelf. Op dit moment kan ik daar dus niets zinnigs over zeggen of deze toegepast gaat worden per direct, maar hij ligt in elk geval klaar nu.

IMG_2934.jpg
 
Vandaag toch maar de keuze gemaakt om de vissen en garnalen weer in originele bakje te maken, het viel mij wel op dat ik direct door alle planten heen ben die ik mooi vind en er dan vrijwel niets meer over bleef daarna. 1 hoekje is dan ook naar het zin en specifiek bedoelt voor de garnalen om lekker te kunnen schuilen en nestelen (doen ze dat?).

De stenen zelf zou ik niet willen gebruiken maar moest toch maar wat overgebleven planten vastzetten op dit moment, dus dan maar hergebruiken. In het ander hoekje heb ik ook een leuk stukje Javi hout liggen wat er mooi uitziet, maar had deze ook eerst aan de rechterkant zitten. Als ik zelf begin dan neem ik een goede voedingsbodem van grind (deels voor bacterie), daarop de echte voedingsbodem en dan afdekken met een x iets. Vervolgens veel Javi hout door de hele bak heen en een flink jungle effect maken.

Maargoed, het zit er eerst in zodat de vissen en garnalen een beetje een redelijk onderkomen hebben en ik niet tegen de puinzooi aankijk. Vanaf nu kan ik mij dan ook weer verder verdiepen op planten en etc voor mijn eigen kweek en test. Uiteraard leuk dat ik ondertussen een oefenbak heb met de vissen.

IMG_2940.JPG
IMG_2945.JPGIMG_2942.JPG


PS: De planten die erbij zitten vind ikzelf totaal niet in verhouding staan met het aquarium, dus voor mij is dat wel een puntje waar ik rekening mee ga houden i.v.m. afmeting en het zicht wat diepte moet creëren; Dit is veel te groot en grof allemaal.
 
Laatst bewerkt:
Zo, ondertussen eindelijk de kap eens schoongemaakt en even snel de elektronica verandert (led bleek dus ook niet lekker te zitten in de buis). Deze led werkt via Arduino maar ga toch voor RPi dus even losgehaald om gewoon rechtstreeks aan te sluiten met een aan/uit. Ondertussen de CO2 gebropbeert en deze was binnen een drie uur leeg en de vissen zaten totaal in paniek boven in een hoek gedreven wat niet goed was. De aankomende dagen experimenteren i.v.m. stroming, lucht en etc. want het zou zo maar kunnen dat door de hoeveelheidt stroming het ding direct is leeg is gegaan. Dus ik moet even een melkstofje hebben om de stroming te controleren zodat ik beter kan zien wat een geschikte plek kan zijn.

Ondertussen eindeloos plantje's uitzoeken voor dit bakje wat er goed aan kan voldoen en kom steeds meer tegen wat geschikt is en ook te bestellen (dat is ook wel handig omdat je anders echt overal en nergens heen moet). Ik ga voor low-tech voor zover mogelijk maar een experiment plantje kan geen kwaad een keer. Verder de slangen wegwerken en het filter zelf.

IMG_2949.jpgIMG_2953.JPGIMG_2951.JPGIMG_2950.JPGIMG_2952.JPG


PS: Rare zuurstof komt omdat ik net de kap er op heb en de uitvoerslang van water nog niet achter heb zitten, ik begrijp dat dit ook i.v.m. CO2 van invloed is.
 
Ondertussen heb ik mijn plekje gevonden in het aquarium voor de CO2, als ik het zo qua tijd bekijk en bereken kan ik maximaal 10 uur afgifte doen met een beetje knijpen door een onder dekplaatje als ik het heel goed in de gaten blijf houden qua stroming en geen hele gekke dingen ga doen met planten of weet ik het. Nu kan ik de keuze nog maken om in de toekomst een beetje rekening te houden met de planten in de buurt (maar dat is wel een beetje mierenneuken en ergens kansloos) en moet de houder zelf nog verder naar beneden brengen (ontluchten doe ik met een slangetje en kraantje er op aan de achterkant van de bak) om optimaal te laten benutten/mengen met het water zelf. Verder kan ik nu niets meer doen met CO2 en heb voor de zo laagst mogelijke kosten de zo grootst mogelijke voordeel geprobeerd te creëren. Ik denk dat die 10 uur op 8 uur licht echt een hele mooie balans is voor een beginners bakje en dat teveel niet kan bestaan maar eerder te weinig als je de meer/hoger eisende planten hebt.

Wat doe ik verder voor de planten... Ik voeg dagelijks 1 pompje Flora Grow van Colombo toe. Je kunt het wekelijks doen, maar moet toch al de CO2 vullen dagelijks dus dan is het veel beter om de voeding ook dagelijks te doen. Ik zou iets meer dan 1 keer moeten pompen voor +/- 54 liter, maar je hebt natuurlijk grind en etc, dus dat ik op een gemiddelde over 10 dagen op voeding voor 50 liter kom vind ik echt meer dan prima. Nu moet ik erbij zeggen dat dit natuurlijk wel afhankelijk is van waterwisseling en je soms beter kunt stapelen in het begin.

Rechter hoekje ligt redelijk veel zand en kan ik makkelijk een capsule in kwijt, ik ga dan ook hier weer voor Colombo omdat ik bij 1 merk wil blijven om ervaring op te doen. Ik kan niet om de x periode een ander merk gaan proberen omdat de ervaring pas met meer dan een jaar en twee bakken gaat komen om te vergelijken. dus ik ga met alles wat er is Colombo gebruiken op den duur (heb nu immers diverse door de 2e hands aankoop). Dit rechter hoekje is "dood" en gaat dus een eigen bacterie cultuur aanmaken naarmate er meer vervuiling gaat komen, in hoeverre van invloed i.v.m. de plaatsing bij inlaat van het filter weet ik niet. Wat ik wel weet is dat vrijwel al mijn garnaaltje's daar nu verstopt tussen de planten en het hout zitten, dus dat is goed en was de bedoeling.

Nu hoop ik een paar plantje's van een lid te kunnen kopen voor de linkerhoek omdat ik daar niet te diep met zand wil gaan en een meer open structuur wil houden voor doorstroming, maar wellicht denk ik te ingewikkeld voor nu... Het is gewoon omdat ik het ook heel erg mooie planten vind en in mijn gedachte het een perfecte aanvulling is. Ik krijg dan mijn linker hoekje ook af op een varen achtig iets na en denk dan een mooie balans in de hoeken te hebben i.c.m. het Javi hout.

IMG_2955.JPGEn hoe nu verder... meten is weten, dus morgen alles meten wat ik kan en een schema maken met wanneer hoe of wat.


EDIT: Jaaaaaaaa!!!!! Plantjes mogen kopen van @Nicolientje-W Super blij :daisy:
 
Laatst bewerkt:
Wat is dit voor een verschijnsel? Er zweefde ene poosje een klein stukje blad en wou die er later wel even uit vissen maar het dwarrelde nog teveel rond en wil niet telkens alles verstoren. Maar nu.... In de CO2 tube gekomen en in ongeveer een uurtje tijd...🤔 Dit is iets bijzonders en moet ik gaan ontdekken/uitzoeken omdat dit een geheel nieuw fenomeen voor mij is. Duidelijk is dat dit een desastreus effect is voor een stukje blad wat door de bak zweefde.... Maar ik raak niet in paniek omdat ik elke 12 uur wel verschil zie dat alles steeds beter op kleur komt en de garnalen zelfs mooie gekleurde strepen krijgen (ik vond ze echt helemaal niet leuk in het begin omdat ze maar grauw doorzichtig waren).

Afijn, dit is spannend en moet hier maar eens naar zoeken en kom dan vast wel extra info tegen wat weer nuttig is. Mijn eerste gok is een vernieling van cel structuur en een soort eiwitsynthese afbraak of iets. Het is dus echt in no time mors en mors dood; ik laat het zitten om te zien wat er gebeurt en hoe het er morgen uitziet.

IMG_2956.JPG
 
Datum01-12
Tijd15.45
Temp.23.3
NH4 Drup0.05
NH3 Berekening0.02
pH Speciale strip voor pH7.0 / 7.5
KH DrupBij 7 naar oranje
Alkalinity Strip80 mg/L
Nitraat StripZo goed als 0
Hardness Strip100 mg/L +/-
Free Chlorine Strip0
Total Chlorine Strip0

Ik heb gewoon alle testen gebruikt die ik had van strippen en druppels, volgens mij is er niets geks aan de hand toch? Ik heb nog geen waterwissels of iets gedaan en alle vissen/garnalen zijn de afgelopen dagen veel mooier van kleur geworden. Geen rare bewegingen, slijm, plekje's of iets geks. Garnalen zitten precies waar ik ze wou hebben en doen hun ding wel. Planten doen het vrolijk en zijn zelfs wat vrij van donkere alg gekomen op de bladeren en zien er fris groen uit. Co2 loopt idd over een uur of 8 tot 10 leeg. Temperatuur is vrij constant.

Nu al F&ck zooi met die strippen, bevalt voor geen meter dit.
 
Laatst bewerkt:
Stef, in dak kokertje dat half gevuld is met water, en de helft voor CO2, is net op de grens van die 2 het water ontzettend zuur (Carbonzuur). Dat verdund natuurlijk heel snel in je aquarium en heb je verder géén last van.
 
Ik begrijp dat het voor het aquarium geen kwaad kan, maar vroeg mij domweg af wat er dan gebeurt in het stukje blad materiaal zelf. Vandaar dat ik in de synthese van eiwitten zat te denken hoe deze worden afgebroken door zuren. Zie het maar als ananas in yoghurt die ook de eiwitten afbreekt, ik herkende dit proces niet en het was nieuw voor mij.

@jessicapilon Gaat mijn voorkeur ook naar uit, maar gebruikte nu wat ik heb en ergens geeft het wel een indicatie maar is het ook een beetje gokken en schatten op dit moment. Zo meet ik 0.05 op NH4 maar zou een ander zeggen dat het 0 is (ik hanteer dan de bovengrens in dit geval). Mijn berekening op 0.02 NO3 is ook maar wat gemiddeld genomen, is mijn PH nu 6.5 of ergens tegen de 7.5. Het blijft dus een beetje natte vingerwerk..... Voorkeur gaat uit naar de testkoffer van Colombo maar heb nu wel wat marge vanwege de makkelijke planten en guppen. Alleen voor de garnalen zou ik eerder richting de 6.5 voor pH moeten, maar dat is dus weer een beetje emmeren en schipperen van waar de grens ligt in wat je gaat doen of toevoegen. Mijn voorkeur gaat uit naar niets doen met waterwissels indien het niet nodig is en zo min mogelijk toevoegingen van middelen. Maar druppeltesten zijn idd vele malen beter.
 
Laatst bewerkt:
Controle video zoals het nu staat. Ik zie dat ik 1 plant er uit moet halen aan de rechterzijde (niet die met het bruine blad, die knip ik gewoon weg wanneer ik de nieuwe planten binnen heb). Vlak voor het stukje hout aan de rechterzijde zie ik dat het plantje in de top een bruin/geel blad krijgt en verwacht dus dat deze niet goed bij het aquarium past en te kwetsbaar is. Linkerhoekje gaat het nieuwe speerpunt worden zodra mijn plantje's binnen zijn die ik heb gekocht en haal dan het ander plantje weg.Ondertussen een verrassing gespot....
IMG_2958.JPG
 
Laatst bewerkt:
 • Leuk
Waarderingen: Thdo
Gillende paniek omdat ik niet wist wat dit was, een garnaaltje helemaal leeggezogen alsof er een bad vampier in de bak met visje's zit. Als ik mij niet vergis is dit een uitgegroeid schaaltje van een garnaal.... Als het goed is, is er niets aan de hand en is het beestje gewoon uit zijn voegen gegroeid en zou het een goed teken moeten zijn. Wel spannend als je niet weet wat er allemaal gaat komen.

IMG_2962.JPGWat spannend allemaal!
 
Laatst bewerkt:
Het volgende wat ik ga doen is de Artemia; Ik moet stroming hebben, zout en x temperatuur om de eieren uit te laten komen (staan op 2 graden in de koelkast). De kous is bedoelt om de kweek niet in het filter te laten komen en het bakje moet een "goede" doorstroming hebben. Ik doe dit omdat ik een mm visje heb en mogelijk meer, maar het zoeken is lastig door de schuilplekken. De rest van de visje's zal het ook wel eten denk ik, maar geen idee wat Artemia is... Ik lees gewoon dat veel mensen levend voer geven en ik heb het erbij gekregen dus ga dat ook doen/oefenen. Ik moet het wel wat beter uitzoeken omdat ik nog niet exact weet hoe of wat, maar als het goed is duurt dit maar een paar dagen om te laten slagen of mislukken.
IMG_2969.JPG


De schil van het garnaaltje had ik moeten laten zitten in het aquarium ben ik achter gekomen inmiddels, had iets te maken met voedingsstoffen en daarom waren de guppen het aan het opeten Komt later wel.
 
Laatst bewerkt:
Dat heeft vrijwel iedere nieuwbakken aquariumhouder die garnalen of kreeften houdt (dat ze zich lam schrikken als ze een vervelling zien liggen bang dat het diertje is overleden), dus niks om je voor te schamen
 

Bovenaan