Luchtleiding aquarium kamer


RichD1011

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
3 dec 2015
Berichten
8.740
Leeftijd
26
Locatie
Driebergen
Beste leden,

zoals sommige van jullie ongetwijfeld al weten ben ik de extra kamer in mijn woning aan het ombouwen naar een Aquarium kamer... niks high fancy (want is geen showroom) maar wel praktisch uiteraard!
bakken ect worden in etappes besteld, naar gelang ik weer gespaard heb :)

Alle bakken gaan gefilterd worden met interne biologen en luchthevels, die uiteraard aangestuurd moeten worden dmv een luchtpomp.
nu kan je voor elke bak/stelling een aparte luchtpomp installeren, maar is niet efficiënt natuurlijk.
dan ga je dus kijken naar een centraal luchtsysteem die je in veel aquarium kamers tegenkomt (luchtpomp + pvc leiding langs het plafond die met luchtkraantjes wordt afgetakt naar de bakken)

maarja... hoewel toch redelijk wat (vooral kwekers en uitbundige hobbyisten) zo'n systeem hebben is de info niet heel uitgebreid.

eigenlijk ben ik dus opzoek naar een antwoord op de volgende vragen:

- Hoe weet ik nu hoe sterk de luchtpomp moet zijn voor een bepaalde hoeveelheid luchthevels?
- Hoe dik moet de PVC leiding zijn? is er een maximum lengte waar ik me aan moet houden?

Zoals het er nu naar uitziet komt er:

2x 500L
6x 200L
8x 50L

waarbij elke bak minimaal 1 luchthevel krijgt, de grotere wellicht ook nog een extra sponsfilter oid.

Mochten jullie info hebben, of op de 1 of andere manier mee willen denken: graag!
 

DanielHoogland

Well-known member
Lid geworden
12 jun 2019
Berichten
2.673
Toevallig nog niet zo lang geleden is op het werk een lucht druk-pvc leiding aangelegd. Daar is gebruik gemaakt van die blauwe lucht pvc leiding. Ik denk dat het deze zijn: https://www.wildkamp.nl/assortiment...gsystemen/girair-luchtleidingsystemen/2010310

Natuurlijk is dit op industriële schaal en zit een wat grotere compressor achter, of dat voor jouw doel ook perse nodig is durf ik niet te zeggen.
Wat betreft de compressor, ik denk dat je voor al die bakjes naar de wat grotere piston compressors moet gaan kijken. Hoeveel l/u die moet pompen weet ik niet. Ik reken zelf altijd met 100 l/u per sponsfilter, maar dit is meer uit gewoonte dan wetenschap.
 
TS
RichD1011

RichD1011

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
3 dec 2015
Berichten
8.740
Leeftijd
26
Locatie
Driebergen
Toevallig nog niet zo lang geleden is op het werk een lucht druk-pvc leiding aangelegd. Daar is gebruik gemaakt van die blauwe lucht pvc leiding. Ik denk dat het deze zijn: https://www.wildkamp.nl/assortiment...gsystemen/girair-luchtleidingsystemen/2010310

Natuurlijk is dit op industriële schaal en zit een wat grotere compressor achter, of dat voor jouw doel ook perse nodig is durf ik niet te zeggen.
Wat betreft de compressor, ik denk dat je voor al die bakjes naar de wat grotere piston compressors moet gaan kijken. Hoeveel l/u die moet pompen weet ik niet. Ik reken zelf altijd met 100 l/u per sponsfilter, maar dit is meer uit gewoonte dan wetenschap.
Ja dat is dus het lastige, als je een beetje rondkijkt gebruik men vaakd gewone pvc (niet eens druk pvc) dat is schijnbaar voldoende... komt natuurlijk ook niet echt perslucht doorheen natuurlijk (druk is laag). en als dat voldoende is scheelt het een boel geld :)

Piston pomp had wel de voorkeur, ook kwa geluid. maar hoe sterk ect is nog de vraag!

Ik heb hiermee geen ervaring en kan je dan ook geen advies geven.
Ik werk zelf op Schiphol en elke keer als ik lees "luchtleiding" dan heb ik daar een ander beeld bij, iets met grote vogels.
Haha ja daar had ik nog niet zo bij nagedacht.. maarja als je het zo zegt :juggle:
maar ik heb geen luchtleiding nodig hoor om de vissen te coördineren :D alleen een luchtleiding om lucht te verplaatsen :)

vanuit mijn werk is er ook altijd 1 iemand aanwezig op Schiphol! mag jij raden wie/wat dat is :)
 

Tommie1

Well-known member
Lid geworden
20 aug 2019
Berichten
934
Leeftijd
52
Locatie
Midden België
Dat berekenen is niet zo simpel als je niet weet hoe veel lucht je per bak wil hebben.
Kijk eens naar de opbrengst van een standaard pompje dat je gebruikt op een bak, en dan kan je beginnen te vermenigvuldigen.

Als je met een zuigercompressor werkt, dan moet je absoluut wel een olievrije nemen, want anders krijg je olie mee in de lucht ...

Je kan altijd beginnen met een grote pomp, en naarmate er bakken bij komen voeg je gewoon een pomp toe als je niet toekomt.
Dat heeft ook als voordeel dat met een defect je nog altijd lucht hebt.
 
TS
RichD1011

RichD1011

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
3 dec 2015
Berichten
8.740
Leeftijd
26
Locatie
Driebergen
Dat berekenen is niet zo simpel als je niet weet hoe veel lucht je per bak wil hebben.
Kijk eens naar de opbrengst van een standaard pompje dat je gebruikt op een bak, en dan kan je beginnen te vermenigvuldigen.

Als je met een zuigercompressor werkt, dan moet je absoluut wel een olievrije nemen, want anders krijg je olie mee in de lucht ...

Je kan altijd beginnen met een grote pomp, en naarmate er bakken bij komen voeg je gewoon een pomp toe als je niet toekomt.
Dat heeft ook als voordeel dat met een defect je nog altijd lucht hebt.
Dat is een goede opmerking.. ik ga is even rekenen.
 
TS
RichD1011

RichD1011

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
3 dec 2015
Berichten
8.740
Leeftijd
26
Locatie
Driebergen
Vanuit de PVC leiding moet je ook aftappen middels kraantjes ect.

nu kan je plastic kraantjes nemen en deze klemmen in een gat dat je net iets kleiner hebt geboord, maar kwam ook dit tegen:


dat lijkt me prachtig... zou alleen fijn zijn als er ook vermeld wat wat voor boortje ik daarvoor aan moet schaffen... of het het ook werkt om een schroefdraad ergens in te maken.
iemand enig idee? of nog andere ideeën om de vertakkingen in de hoofdbuis te maken?
 
Laatst bewerkt:

sschot

Well-known member
Lid geworden
8 okt 2015
Berichten
3.394
Locatie
Krimpen aan den IJssel
De mast weet ik niet, maar het mooiste is boren, tappen en met gastape of locktite vast zetten. Deze zijn ook voor een prikkie in China te koop, volgens mij
 
TS
RichD1011

RichD1011

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
3 dec 2015
Berichten
8.740
Leeftijd
26
Locatie
Driebergen
De mast weet ik niet, maar het mooiste is boren, tappen en met gastape of locktite vast zetten. Deze zijn ook voor een prikkie in China te koop, volgens mij
Mijn idee!

nu kwam ik ook deze tegen: https://www.nikoi.nl/luchtverdeler-messing-4-mm-1-uitgang-met-kraan-en-schroefdraad

Moet ik M7 schroefdraad voor maken... iemand die mij even in de goede richting kan helpen hoe ik dat doe? 1e keer dat ik dit aan de hand heb :)
 

tuinkabouter

Well-known member
Lid geworden
18 jan 2010
Berichten
7.632
Leeftijd
31
Locatie
alkmaar
M7 is knudde dat is net geen echte maat..
Maar dacht dat boren met 6 of 6,5 wel moet werken voor M7.
Je zou nog kunnen kijken voor een M7 tap als het niet lukt om de luchtkraan de draad te laten snijden.
 

Nicolientje-W

Well-known member
Lid geworden
30 jan 2018
Berichten
6.560
Locatie
Hellevoetsluis
Vanuit de PVC leiding moet je ook aftappen middels kraantjes ect.

nu kan je plastic kraantjes nemen en deze klemmen in een gat dat je net iets kleiner hebt geboord, maar kwam ook dit tegen:


dat lijkt me prachtig... zou alleen fijn zijn als er ook vermeld wat wat voor boortje ik daarvoor aan moet schaffen... of het het ook werkt om een schroefdraad ergens in te maken.
iemand enig idee? of nog andere ideeën om de vertakkingen in de hoofdbuis te maken?
Wij hebben die ook gebruikt, boortje die je nodig hebt is 4mm
 
TS
RichD1011

RichD1011

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
3 dec 2015
Berichten
8.740
Leeftijd
26
Locatie
Driebergen
M7 is knudde dat is net geen echte maat..
Maar dacht dat boren met 6 of 6,5 wel moet werken voor M7.
Je zou nog kunnen kijken voor een M7 tap als het niet lukt om de luchtkraan de draad te laten snijden.
Wij hebben die ook gebruikt, boortje die je nodig hebt is 4mm
Dus als ik het goed begrijp zouden jullie gewoon een gat boren met wat voor boortje dan ook (in een bepaalde diameter), en daarna gewoon het kraantje opzich erin proberen te draaien zonder eerst die "metrische draad" aan te leggen?
 

Nicolientje-W

Well-known member
Lid geworden
30 jan 2018
Berichten
6.560
Locatie
Hellevoetsluis
Dus als ik het goed begrijp zouden jullie gewoon een gat boren met wat voor boortje dan ook (in een bepaalde diameter), en daarna gewoon het kraantje opzich erin proberen te draaien zonder eerst die "metrische draad" aan te leggen?
Als je van tevoren schroefdraad tapt word het gat te groot, gewoon gaatje boren en dan draai je het kraantje er zo in
 

Nicolientje-W

Well-known member
Lid geworden
30 jan 2018
Berichten
6.560
Locatie
Hellevoetsluis
Heb jij ook nog teflon tape oid gebruikt?
Nee ik heb eromheen nog siliconenkit gedaan, teflontape werkt niet volgens manlief (heel verhaal maar kan het niet uitleggen)
 

sschot

Well-known member
Lid geworden
8 okt 2015
Berichten
3.394
Locatie
Krimpen aan den IJssel
Met een klein stukje PVC buis, kan je ook al heel veel testjes doen, om te kijken welke maat, welk type boor en of welke combi je het beste resultaat geeft. Scheelt voor daarna een hoop gepruts, als je al weet hoe je het gaat doen!

Ik zou trowuens niet met een hout boortje boren, maar met een metaal boortje. En ik zou goed aftekenen en heel klein voorboren, zodat alles netjse in lijn zit, maar ja, ik ben een z.......
 
TS
RichD1011

RichD1011

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
3 dec 2015
Berichten
8.740
Leeftijd
26
Locatie
Driebergen
Met een klein stukje PVC buis, kan je ook al heel veel testjes doen, om te kijken welke maat, welk type boor en of welke combi je het beste resultaat geeft. Scheelt voor daarna een hoop gepruts, als je al weet hoe je het gaat doen!

Ik zou trowuens niet met een hout boortje boren, maar met een metaal boortje. En ik zou goed aftekenen en heel klein voorboren, zodat alles netjse in lijn zit, maar ja, ik ben een z.......
Haha ja dat was ik wel van plan, kraantjes moeten op 1 en dezelfde lijn zitten!

HOUD HET NETJES OP T FORUM!!!
 

Hans Maks

Well-known member
Lid geworden
13 dec 2018
Berichten
222
Leeftijd
67
Locatie
Westerbork
Er is een gaswet is zegt, als de temperatuur gelijk is en het volume van de ruimte (slang/buis) ook het zelfde is, in de druk contant. Dus, als de er 1 of 2 of R bar in pomp, dan is in alle uitgangen de gelijk. Of druk op 1 of 2 of R bar.
 

sschot

Well-known member
Lid geworden
8 okt 2015
Berichten
3.394
Locatie
Krimpen aan den IJssel
Die kraantjes hoeven niet in 1 lijn. Alle kraantjes zullen de zelfde druk opleveren.
Optisch moet dat, technisch niet
 

tuinkabouter

Well-known member
Lid geworden
18 jan 2010
Berichten
7.632
Leeftijd
31
Locatie
alkmaar
Nee ik heb eromheen nog siliconenkit gedaan, teflontape werkt niet volgens manlief (heel verhaal maar kan het niet uitleggen)
Teflon tape is knudde dat gaat altijd weer lekken, verlijmen is altijd het beste inderdaad.
Dus als ik het goed begrijp zouden jullie gewoon een gat boren met wat voor boortje dan ook (in een bepaalde diameter), en daarna gewoon het kraantje opzich erin proberen te draaien zonder eerst die "metrische draad" aan te leggen?
Schroefdraad tap je dat leg je niet aan xD
Maar met een beetje mazzel kan je met de fitting die je erin draait de schroefdraad snijden en dan hoef je niet per se meer te verlijmen.
 
TS
RichD1011

RichD1011

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
3 dec 2015
Berichten
8.740
Leeftijd
26
Locatie
Driebergen
Kraantjes met schroefdraad (van Superfish) binnen en is even gaan testen.

6mm metaalboor en dan draai je de kraantjes er goed strak in.

20200103_002028.jpg 20200103_002006.jpg

zo strak dat er zo te zien, horen en voelen geen lucht langsgaat... hoewel ik wel een potje bison universal had meegenomen lijkt me het dus niet nodig om ze nog te verlijmen.
 

Boris69

Well-known member
Lid geworden
9 jan 2011
Berichten
1.171
Leeftijd
50
Locatie
dordrecht
Hier een paar voorbelden. Ook gewoon leuk om te kijken en wellicht haal je er wat info uit



 
TS
RichD1011

RichD1011

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
3 dec 2015
Berichten
8.740
Leeftijd
26
Locatie
Driebergen
Er zit schot in de zaak!

De leiding hangt inmiddels, en heb hier nu even de Superfish koi flow 20 op aangesloten die de 3x 250L huidige bakken van lucht voorziet.
Dat gaat als een tierelier zo te zien.

Maar... met de 2x 180x50x50 bakken komen daar nog is 4 aansluitingen bij en dat gaat de pomp in kwestie zeker niet redden.

idee om een Nitto Piston LA-45 Luchtpomp aan te schaffen: https://www.a2koi.nl/nitto-piston-la-45-luchtpomp.html

nu zoek ik me rot op diverse sites, maar kan iemand toevallig ergens vinden welke afmetingen deze luchtpomp heeft?
 

Vis&versa

Well-known member
Lid geworden
24 jul 2019
Berichten
1.376
Leeftijd
41
Locatie
Ruddervoorde West-vlaanderen Belgie
De regel om schroefdraad voor te boren is simpel. buitendiameter-spoed=voorboordiameter
Als je dus Metrisch 7 hebt, die zoals ik terugvind enkel in fijne uitvoering zou mogen bestaan, met een spoed van 0,75mm (de spoed is de verplaatsing die 1 omwenteling veroorzaakt, maw de maat tussen 2 tanden op eenzelfde plaats op de diameter) dan moet je theoretisch voorboren met 6,25mm
In praktijk kan dit licht varieren volgens het materiaal waarin de schroefdraad moet komen, de manier van tappen en de reden waarom je draad nodig hebt(afdichten, bevestigen,...)

In dit geval zou ik voorboren met een boor van +-3mm en dan met 6,5mm
Dit omdat een boor van 6,5 vaker te groot durft boren indien ineens geboord en ze ook vaker zal weglopen op een rond oppervlak dan een kleiner boortje
 

Nicolientje-W

Well-known member
Lid geworden
30 jan 2018
Berichten
6.560
Locatie
Hellevoetsluis
Kun je oplossen door ze er even uit te draaien en een druppel kit op en om het gat te doen en dan het kraantje er weer in draaien
 

Private conversations
Help Users
    Bovenaan