Maar dat zou toch ook door de bacterien die in de ruimtes zitten moeten worden afgebroken waardoor het niet zo moeten kunnen verstoppen?
Siporax is niet ontworpen voor bacteriën die organisch afval afbreken tot oa ammoniak.
Het is ontworpen voor de huisvesting van bacteriën die ammoniak omzetten naar nitriet, en nitriet omzetten naar nitraat.
De nitrificerende bacteriën doen dat erg efficient en die wil je graag hebben.
Wanneer er veel organisch vuil is, verdringen door diverse mechanismes de bacteriën die organisch afval afbreken de nitrificerende bacteriën. Deze bacteriën kunnen ook de nitrificering verzorgen maar op veel minder efficiente wijze waardoor je kwetsbaarder bent bij wijzigingen in de bak.
Er zullen altijd, tussen de nitrificerende bacteriën ook wat bacteriën zijn die organisch afval afbreken, maar ze moeten niet de overhand nemen wat wel gebeurt wanneer je de siporax overspoelt met drek (organisch afval). Het zal zoals met alles een vorm van balans zijn.
Bij een dunnere biofilm kunnen de nitrificerende bacteriën hun werk (beter) doen. Hoe meer organisch vuil, hoe dikker de biofilm, wat een probleem wordt voor de nitrificerende bacteriën.
Om die reden is het ook goed om, wanneer je je aquariumwater gebruikt voor het spoelen van filtermateriaal, als eerste de siporax daar doorheen te spoelen, het organische afval en zichtbare vuil weg spoelen.
Beter niet onder de kraan. De nitrificerende bacteriën zijn gevoelig voor omstandigheden (temperatuur en waterwaarden) en vooral de plotselinge verandering daarin. Kraanwater kan per ongeluk in de buurt zitten van aquariumwater, maar het kan ook teveel afwijken. Het blijft een gok. Met aquariumwater heb je meer zekerheid.
Maar je gebruikt het water dus altijd als eerste voor de siporax. Daarna voor de overige filtermaterialen.
De bacteriën die organisch afval afbreken zijn minder gevoelig voor deze dingen en kunnen zich veel sneller herstellen. Maar dat zijn dus niet de bacteriën die je wil bewaren in je siporax, en dus niet de focus.