Murene..maar welke soort?

Discussie in 'Identificatie van bewoners' gestart door Patty 28, 10 okt 2018.

View Users: View Users
 1. Honeybadger

  Honeybadger

  Lid geworden:
  11 mei 2016
  Berichten:
  1.364
  Hopelijk reageren er nog mensen mbt de juiste identificatie.
  Desnoods eens proberen op een ander forum met meer specialisten inzake dergelijke vissen.

  You give them hell, gurl!!! :6
  En als hij vasthoudt aan het verhaaltje van een "nieuwe soort" dan moet hij maar aantonen dat hij niet uit zijn nek l*lt vind ik.
  Dat hij dan op papier neerschrijft dat hij je garandeert dat deze vis niet groter wordt dan 30cm, dat het een volwaardige zoetwatervis is en dat deze vis je andere vissen niet zal opeten....
  Dat hij erbij schrijft dat deze vis gegarandeerd, zwart op wit en ontegensprekelijk géén gymnothorax (polyuranodon/tile) is!

  Met een garantie die volledige terugbetaling (van deze vis én vergoeding van zijn eventuele slachtoffers) als inzet heeft!
  Ik ben benieuwd hoeveel vertrouwen hij dan nog zal hebben in zijn eigen verhaaltjes! :deal:

  Ik zou het zelf echt ook niet graag moeten doen maar ik zou wel begrijpen mocht je de vis terugbrengen (en je geld terugkrijgen natuurlijk).
  Het is natuurlijk zeer rot dat je dan niet weet wat er verder met dit dier gebeurt maar je mag het zoeken naar een nieuwe thuis ook niet onderschatten denk ik. Als je al een adres vindt (wat me dus niet zo makkelijk lijkt) zal je je geld hoogstwaarschijnlijk kwijt zijn.
  Het is en blijft schandalig dat ze je op deze manier deze vis voor deze prijs hebben verkocht dus de fout ligt vooral bij hen...

  Succes alleszins, ik ben benieuwd naar de afloop!

  Enne...
  welke shop was het nu weer precies? :juggle:
  Zodat ik een naampje kan toevoegen aan mijn steeds uitdijende sh*tlist :D
   
  Laatst bewerkt: 11 okt 2018
  NicoleE vindt dit leuk.
 2. Killerfish

  Killerfish

  Lid geworden:
  13 mrt 2011
  Berichten:
  4.968
  Locatie:
  Hellendoorn
  Pff.. Lekker verhaal aan het worden. Wens je sterkte! Benieuwd wat de winkel zegt
   
 3. Nekko

  Nekko

  Lid geworden:
  26 okt 2015
  Berichten:
  2.158
  Locatie:
  Rotterdam
  Yo het is een zoetwater murene, de enigste die bestaat. Gymnathorox soort. Ze worden wel belachelijk groot, zelf heb ik ze gezien van 1meter, ik dacht dat ze de 2meter ook wel konden halen.
  Hij zal andere vissen aanvallen. En meestal zijn ze rond de 200 euro als je hem goedkoop hebt gekocht bij een aquarium winkeltje, dan heb je een goede deal gehad.

  DIt is je bestand toch:

  2 koppels maanvissen
  1 koppel honinggoerami's
  Een schooltje van 6 stervlekzalmpjes
  Een schooltje van 6 bijlzalmpjes
  2 synodontis petricola en een waaierhandgarnaal.

  Hier gaat niks van over blijven. Hooguit je sydontis maar de rest wordt mogelijk opgegeten.

  Ik zou hem proberen te verkopen of een 2 meter bak kopen. (sinds murene weinig bewegen zou dit genoeg moeten zijn, er valt over te discussieren maar voor een aantal jaar zal het tenminste groot genoeg zijn)
   
 4. Apisto

  Apisto

  Lid geworden:
  30 dec 2015
  Berichten:
  1.082
  Locatie:
  Belgie, Temse
  Volgens mij bestaan er geen zoetwater murene, op bepaalde leeftijd migreren ze allemaal naar brak of zeewater.
  Vaak wordt verteld dat ze geschikt zijn voor zoetwater, dat is ook zo maar 'geschikt' betekend niet 'zoals in de natuur'.
  Maargoed 'zoetwater' of niet, het is een rover en hij wordt te groot.
   
  Honeybadger vindt dit leuk.
 5. flipper34

  flipper34

  Lid geworden:
  9 mei 2013
  Berichten:
  3.250
  Locatie:
  Andijk
  Tja als je zon vis ziet zitten bij de handel op deze grote en deze weet niet de juiste naam te noemen en dan toch mee nemen naar een bak van 150 :juggle::sorry:
  Mensen zouden beter moeten weten en weer zien hier ook weer een post voorbij komen dat de overheid de boel maar weer moet regelen :Szoals alles maar door de overheid schijnbaar geregeld moet worden
  Ach ja waarom zouden we ook zelf eens de verantwoording nemen voor ons doen en laten:br:
   
  RichD1011 vindt dit leuk.
 6. Honeybadger

  Honeybadger

  Lid geworden:
  11 mei 2016
  Berichten:
  1.364
  Tja, ik ben nochtans de laatste die staat te springen voor meer overheidsinmenging hoor, Flipper!
  Maar de realiteit leert nu eenmaal dat dieren beschermd moeten worden, tegen dierenliefhebbers én tegen dierenhandelaars.

  Kijk, als de overheid mee bepaalt hoe groot een snoek minstens moet zijn om hem te mogen meenemen, als de overheid mee bepaalt dat honden gechipt moeten worden, dat de kweek van pelsdieren al dan niet mag,.... Dan vind ik dat ook jammer, jammer dat dat nodig blijkt te zijn!
  En helaas is dat nodig aangezien de mensen blijkbaar zelf te stom en te zelfgenoegzaam zijn.
  Zowel de handelaars, de kwekers als de liefhebbers moeten helaas ingetoomd worden anders krijgen we hier ook tafereeltjes van mensen die een leeuwtje kopen, een tijger kruisen met een leeuw, nog meer roofvogelnesten die geroofd worden, nog meer pelsen die verkocht worden, opnieuw wilde dieren in circussen en meer van dat fraais!
  Dus ja: aangezien het merendeel van de mensen geen verantwoordelijkheidsgevoel heeft moet de verkoop van en de handel in dieren serieus aan banden gelegd worden.
  De verkopers hebben namelijk geen scrupules en helaas zijn ook veel mensen, die zichzelf oprecht een dierenvriend vinden, eigenlijk niets meer dan dierenbeulen, dierenverzamelaars in kadoverpakking.
  Mensen dus die foute dieren houden om verkeerde redenen en nog van zichzelf vinden dat ze goed bezig zijn! Met onnoembaar veel dierenleed tot gevolg.
  En slechts een fractie van al dat dierenleed is zichtbaar want het meeste gebeurt achter gesloten deuren.
  Mensen kopen een beestje (al dan niet geschikt) en nemen het mee naar huis. Wat er dan gebeurt is nog maar de vraag. Als je dus dieren verkoopt geef je de verantwoordelijkheid door aan de koper. En sommige dieren worden beter niet gehouden of verkocht dus moet dat verboden worden ter bescherming van de dieren in de eerste plaats.
  Simpelweg gedaan ermee!
  Dat je deze overheidsinmenging als persoon niet leuk vindt begrijp ik wel maar dat is dan jammer. Het is gewoon nodig aangezien mensen anders foute beslissingen nemen.

  Denk maar aan een vissenkom. Het is maar door de verkoop te verbieden dat je dergelijke praktijken kan doen uitdoven.
  Denk maar aan je naamgenoot: Flipper, de vrolijke dolfijn! Heb je ooit al het verhaal achter de originele flipper gezien? Mooi hoor om te zien hoe die dieren (want jaja, het waren er meerdere) behandeld werden! Echt het toppunt van menselijkheid krijg je daar te zien! :mad::'(
  En hoeveel dolfinariums zijn er nog op de wereld? Denk je dat de mensen (uitbaters, trainers én bezoekers) op eigen houtje zouden kunnen beslissen over het al dan niet ethisch verantwoord zijn van het houden van wildvang orca's in een zwembad?
  Hoeveel eendjes zouden er nog in bakken op de kermis rondzwemmen? Hoeveel kuikentjes zouden er nog uitgedeeld worden met Pasen? Hoeveel vissen zouden nog weggegeven worden op de kermis?
  Hoeveel liefhebbers zouden een lynx kopen mocht er een jong welpje in de dierenwinkel zitten?
  Hoeveel simpelaars zouden er met een aapje op hun schouder rondlopen denk je mocht dat gewoon kunnen kopen?
  Hoeveel debielen zouden een alligator in hun badkuip houden mocht er geen verbod zijn?
  ....
  Tssss, ik kan blijven doorgaan hoor.
  Pff, de mens heeft intussen ruimschoots bewezen dat enige handhaving nodig is op vlak van dieren. Anders krijg je gegarandeerd dierenmishandeling all over!
  Maar laat het uit alsjeblieft!
  Het is nu allemaal al erg genoeg, te erg zelfs! En dan vooral in de aquariumvissenhandel.

  Dus ik blijf erbij: reglementering is noodzakelijk zodat de cowboys met hun onmogelijke vissen en hun gebrek aan moraal er tussenuit gaan! Zowel de verkopers als de zogenaamde liefhebbers moeten blijkbaar een geweten geschopt worden, met grof geweld en dan nog komt er weinig reactie.
  Dus ja, verbieden dan maar, hé!
   
 7. flipper34

  flipper34

  Lid geworden:
  9 mei 2013
  Berichten:
  3.250
  Locatie:
  Andijk
  Begrijp je punt hoor maar met alle regels en verboden die er inmiddels zijn die onmogelijk gehandhaafd kunnen worden en vaak te ver doorschieten (helaas staat nederland bekend om of niets doen of zo ingewikkeld maken dat het niet te doen is qua handhaving of uitvoering)
  Helaas zie je door de vele maatregelen op welk gebied dan ook dat zelfs de overheid het spoor voledig bijster is
  Laten we het niet te gek maken met verboden en zowel verkoper en de koper zijn eigen verantwoordelijkheid laten nemen
  Wat de vis betreft Van de Ts moet deze dan verboden worden om te verkopen denk het niet als de koper er voldoende ruimte en kennis voor heeft waarom niet
   
 8. Honeybadger

  Honeybadger

  Lid geworden:
  11 mei 2016
  Berichten:
  1.364
  Laten we (om het niet te gek te laten worden) vooreerst beginnen met de verkoop van bepaalde dieren te verbieden en/of minstens aan banden te leggen. Dus laat eerst de overheid haar verantwoordelijkheid opnemen zodat er richtlijnen zijn die controle en bestraffing mogelijk maken.
  Want als we het aan de kopers en de verkopers overlaten zijn er blijkbaar geen grenzen!!

  En inzake al dan niet een verkoopsverbod van de vis in kwestie:
  We zouden kunnen beginnen met te zorgen dat dergelijke vissen niet standaard of "ready for takeaway" rondzwemmen in het assortiment van iedere LFS (zonder kennis ter zake).
  Je kan namelijk makkelijk uitmaken dat deze vis enkel geschikt is voor een zeer selectief publiek. Dus lijkt het me logisch en veel diervriendelijker dat enkel diegenen die dergelijke vis kunnen huisvesten eventueel in aanmerking kunnen komen om deze vis te bestellen via gespecialiseerde dealers.
  Dus enkel op aanvraag (en niet omdat ze er zo leuk uitzien in de winkel!) en enkel voor mensen die kunnen aantonen dat ze de geschikte kennis en huisvesting kunnen bieden.

  Nu kom je allerlei monstervissen zomaar tegen, soms bakken vol, meestal jonge exemplaren....
  Elke LFS kan zomaar vrijelijk beslissen welke dieren hij aanbiedt.
  Die dieren worden dus verkocht door eender wie aan eender wie??
  Die verkoper is dan ook nog eens vrij om een bullsh*t verhaaltje te verzinnen om de verkoop op te drijven??
  We zien toch constant tot welke mistoestanden zoiets leidt? Dus duidelijk werkt je verhaaltje van "verantwoordelijkheid opnemen" toch niet zo goed in de praktijk...
  Jammer maar niet te ontkennen helaas....

  Oké, allemaal goed en wel maar dan zeg ik luid en duidelijk:
  Ofwel zorg je voor controle en naleving ofwel verbieden die handel!
  NU!!
  Is toch logisch? Wat is dat nu!
   
  Laatst bewerkt: 11 okt 2018
 9. Albert.K

  Albert.K

  Lid geworden:
  4 feb 2013
  Berichten:
  769
  Ben wel benieuwd hoe het afgelopen is bij de dierenwinkel.
  Apart hoor om een murene in de verkoop te doen
   
 10. World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.143
  Een murene kan prima, maar je moet het wel doen zoals het op zijn minst gaat... Kleinere zijn makkelijker, maar dit soort grotere...

  Ik las ergens dat je wormen voert. Maar ik zou gaan overwegen om stukjes vis van je visboer te geven. Leg hem uit dat je verse onbewerkte vis nodig hebt. 7 stukjes per week.

  Gericht voeren met een pincet, na dat de lampen uit zijn.
   
 11. TS
  TS
  Patty 28

  Patty 28

  Lid geworden:
  10 okt 2018
  Berichten:
  23
  Ik begrijp jullie standpunt. En ook ik ben te snel over stag gegaan met het kopen van deze vis. Echter neem ik nu wel mijn verantwoording en dump ik hem niet ergens anders. Ik ben bij de winkel geweest en heb dezelfde vragen nog een keer gesteld op een andere toon. Het is de tijger murene..wel een zoetwatervis maar hij kan groot worden. Nu heb ik de halve nacht wakker gelegen wat ik moet doen. Ik mocht hem terugbrengen naar de winkel en kreeg dan mijn geld terug. MAAR daar word de vis niet beter van.. Ik heb besloten hem hier te houden tot ik een goed huisje voor hem vind. Als dat betekend dat er met de tijd een grotere bak moet komen dan is dat zo. Ik heb er eigenlijk echt geen ruimte voor maar dan zal ik er een bank voor weghalen. Ik heb de fout gemaakt deze vis te kopen op valse verhalen maar het is nu mijn dier en dus mijn verantwoordelijkheid. Als ik hem terug breng zal hij snel weer opgekocht worden en ik weet niet waar hij dan terecht komt.

  Ik vind ook dat er duidelijke regels moeten komen voor het houden van dieren. De handelaren sjoemelen het meest. Kijk maar naar broodfokkers vooral onder de honden. Ze doen er alles aan om te zorgen dat iemand dat pupje koopt. Hier ben ik me heel goed van bewust. Waarom ik dan tot deze vis zonder me in te lezen heb meegenomen..Geen idee. Ik heb meer dan 2 uur in de winkel gestaan en gekeken en gevraagd. Die werd te groot, die te agressief, die te klein. Dus het was niet alleen maar alles voor de verkoop. Dit gaf mij denk ik net dat beetje vertrouwen dat ik deze vis alles kon geven wat hij nodig had. Niet alleen omdat ik hem mooi vind. Bij het kopen van dieren kijk je vooral naar de behoefte van je dier, en daarna pas naar jou behoefte.
   
  NicoleE vindt dit leuk.
 12. World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.143
  Je moet op gaan letten met je ander vissen. Dit gaat echt niet heel erg lang goed als je hem niet anders gaat voeren. Een murene vangt elke dag een prooi in het wild, dus je moet hem minstens elke dag een stuk voer aanbieden ten grote van een visje. Laten we zeggen 3x3x1 cm op zijn minst.

  Wat je ook doet... je andere vissen moeten geen voer worden.
   
  RichD1011 vindt dit leuk.
 13. TS
  TS
  Patty 28

  Patty 28

  Lid geworden:
  10 okt 2018
  Berichten:
  23
  Hij krijgt nu rode larven en die eet hij wel. Inderdaad als het licht uit is. Ik heb vannacht nog een hele tijd voor de bak gezeten om te kijken wat hij uitspookt. Voor nu was het rustig, hij ging niet achter andere vissen aan. Ik heb extra planten gehaald en extra hout en holletjes zodat ze zich allemaal goed kunnen verstoppen. Ik ga eens bij de visboer langs voor stukjes onbewerkte vis. Misschien is hij dan goed gevoed en te 'vol' om iets te pakken. Hij word wel lang maar niet dik. Het blijft een slanke aal, die eigelijk alleen in een holletje zit en jaagt om te eten. Misschien doe ik het weer niet goed, maar ik breng hem niet terug.. Ja me geld ben ik dan kwijt. Maar dan kan ik zelf kijken naar een goede oplossing.
   
 14. World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.143
  Dat overal in de vis database staat dat hij vreedzaam is klopt wel, maar dat rust wel op de basis dat hij goed gevoerd is. Hongerige Murene wil je niet in de bak. Murene over algemeen wennen prima aan voerpatronen. Elke dag op het zelfde moment voeren houd ze rustig.

  Probeer verschillend voer uit. Ze eten ook garnalen... wellicht vind je het niet fijn te doen.. maar bied die aan met een pincet... en hij smult.
   
 15. World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.143
  .. je wilt dit niet he
   
 16. TS
  TS
  Patty 28

  Patty 28

  Lid geworden:
  10 okt 2018
  Berichten:
  23
  Bedankt voor de tips!

  Zolang hij hier is zal ik hem voeren wat hij nodig hebt. Stukjes vis, garnalen of wormen. Ik ben nu Engelse teksten aan het lezen, in de hoop dat ik meer informatie vind
   
 17. World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.143
  Zoek op Gymnothorax Polyuranodon

  Ik wilde je enkel zeggen dat voer belangrijk is. Als dat in orde is.. dan vallen ze ten minste je andere vissen niet aan en heb je tijd om na te denken.

  Succes!
   
 18. World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.143
  Kijk bijvoorbeeld dit filmpje.

  Als je goed kijkt zie je dat de murene af en toe perrongelijk naar de vis hapt. Maar hij wil het voer. Dit exemplaar is heel klein, en je ziet wat hij eet. Het zijn echt enorme brokken.

   
 19. Nicolientje-W

  Nicolientje-W

  Lid geworden:
  30 jan 2018
  Berichten:
  1.069
  En toch vind ik het een heel moedig besluit om de vis te houden, je neemt in ieder geval verantwoording voor je acties en gaat ermee aan de slag ipv de vis te dumpen, of het een goed besluit is? time will tell
   
  Fuubs, NicoleE en World Citizen vinden dit leuk.
 20. World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.143
  Ja ben ik het helemaal mee eens!

  Maar in dit geval is het lastig. Het is ontzettend duur... Je moet goed en groot voer kopen en elke dag voeren. Dit kost gewoon veel meer geld dan perrongelijk met een paar maan of discus vissen zitten die je toch wilt houden. Alles wat hij eet komt er weer uit en moet je filteren. Al je kosten gaan omhoog, dus 3x nadenken of je hem houd is niet een heel gek idee.

  Maar ja! Als je ergens voor gaat moet je het ook doen. Dat je ze wilt houden is Top, en zeker als je er de bak voor gaat maken... maar met Murene... poeh, kost wat...
   
  Nicolientje-W vindt dit leuk.
 21. World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.143
  Awww,

  Hier ben ik dan verdrietig van. Je ziet echt duidelijk dat deze brood en brood mager zijn. Ik hoop echt niet dat deze enkel dit voer krijgen.

   
 22. Albert.K

  Albert.K

  Lid geworden:
  4 feb 2013
  Berichten:
  769
  Knap hoor dat je er voor gaat. Een moedig besluit, ik hoop dat je in de toekomst er nog wat van laat zien.
   
 23. TS
  TS
  Patty 28

  Patty 28

  Lid geworden:
  10 okt 2018
  Berichten:
  23
  Die van mij is absoluut niet zo mager. Hij is heel energiek. Heb net nog even gespiekt. De murene was uit zijn boot en de zalmpjes lagen op de bodem of er niks was om bang voor te zijn. Ze lagen ook helemaal niet bij elkaar, gewon hier 1 en daar 2 enz. Ik ga morgen ander voer halen en kijken of hij dag ook aanpakt. Dat ik harder zal moeten pompen en vaker moet schoonmaken is niet erg. In de tussentijd vraag ik goed rond of er ergens een murene paradijsje is:thumbs:
   
 24. Nekko

  Nekko

  Lid geworden:
  26 okt 2015
  Berichten:
  2.158
  Locatie:
  Rotterdam
  er is een zoetwater murene, en dit is hem. Ze zijn alleen niet vaak in de hobby want ze zijn al snel boven de 200euro waard

  Op marktplaats vind je al snel 2meter aquaria voor onder de 300 euro. Misschien niet de mooiste bakken maar zeker niet lelijk als je goed zoekt.

  Als je voeding problemen hebt, touwtje eromheen en bewegen met de dode vis
   
 25. Honeybadger

  Honeybadger

  Lid geworden:
  11 mei 2016
  Berichten:
  1.364
  Hoeveel keer moet herhaald worden dat de Gymnothorax tile GEEN zoetwatervis is?

  https://www.seriouslyfish.com/species/gymnothorax-tile/

  Quote:
  "Although typically sold as a freshwater fish this is not strictly the case (see ‘Habitat’), thus the addition of a marine salt mix should be considered mandatory."

  En ik dacht dat het de Gymnothorax polyuranodon was?

  https://en.wikipedia.org/wiki/Gymnothorax_polyuranodon

  Dat is ook GEEN zoetwatervis...

  Quote:

  "Although this species is often marketed as a "freshwater" moray eel, this is actually inaccurate. Gymnothorax polyuranodon is a marine species which, unlike most other morays, is able to tolerate water with lower salinity levels. It is often found in brackish water environments where freshwater mixes with saltwater (areas that also might have murky visibility, hence its brown camouflage color), and it can also tolerate living in pure fresh water, but only for short periods of time; prolonged dwelling in fresh water will eventually make it sick and it might die"

  Tsssss
   
  World Citizen vindt dit leuk.
 26. World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.143
  +1
   
 27. Nekko

  Nekko

  Lid geworden:
  26 okt 2015
  Berichten:
  2.158
  Locatie:
  Rotterdam
  his is the only real freshwater species of moray: Gymnothorax polyuranodon. Usually this species is not found over 30-40 km away from the coast, but most often in pure freshwater. The other salt tolerant species of moray, for example Gymnothorax tile, usually do not leave the tidal zone.
  https://www.aquariumglaser.de/en/fish-archives/gymnothorax-polyuranodon-2/
  Analysis of 36 records of the rarely encountered moray Gymnothorax polyuranodon indicate that juveniles and adults inhabit fresh and mildly brackish habitats (salinity < 5) in streams of the Australian Wet Tropics Eighty-one per cent of these records were from freshwater streams and collectively demonstrate that this species inhabits fresh water throughout all seasons. A survey of fish researchers, each with at least 100 h of field experience in Australia's Wet Tropics, revealed that 33% of researchers working in fresh waters (nine of 27 researchers) had encountered the species and 15% of researchers with substantial experience working in estuaries (two of 13 researchers) had encountered the species. The species was not sampled or observed in the nearshore marine environment. The only record of an elver of this species was, however, found in an estuary at a salinity of 33·4. This preliminary evidence suggests adult G. polyuranodon occupy freshwater habitats, but further research is required to understand the complete life cycle, including movements, habitat use and reproductive ecology of the species.
  https://www.researchgate.net/public...thorax_polyuranodon_really_a_freshwater_moray
   
 28. NicoleE

  NicoleE

  Lid geworden:
  27 jul 2013
  Berichten:
  4.097
  Locatie:
  Sittard
  https://www.seriouslyfish.com/species/gymnothorax-tile/ zegt wat anders toch?

  Although typically sold as a freshwater fish this is not strictly the case (see ‘Habitat’), thus the addition of a marine salt mix should be considered mandatory. Aim for around 15 g/l although it is not essential to be exact.
   
 29. Nekko

  Nekko

  Lid geworden:
  26 okt 2015
  Berichten:
  2.158
  Locatie:
  Rotterdam
  Dit gaat niet over de tile .... :deal:
   
 30. NicoleE

  NicoleE

  Lid geworden:
  27 jul 2013
  Berichten:
  4.097
  Locatie:
  Sittard
  komt niet vriendelijk over :sorry:

  Ik pak er ook maar even de popcorn bij.
   
  Nicolientje-W vindt dit leuk.
 31. Honeybadger

  Honeybadger

  Lid geworden:
  11 mei 2016
  Berichten:
  1.364
  Je zou misschien zelf wat duidelijker kunnen zijn in plaats van de wijsneus uit te hangen?
  Ik zal je uitleggen waarom ik dit zeg:

  Je zegt in je eerste post:
  (Dus je noemt geen specifieke soort)

  Vervolgens post je dit:

  En je deelt in die post een filmpje met Gymnothorax tile...
  Je volgende post bevat dan ineens wat links inzake de G. polyuranodon.

  Snap je de nuance, de onduidelijkheid wanneer je het blijkbaar over beide soorten door elkaar hebt?
  Tja dan is het toch logisch dat mensen denken dat je het over de G. tile hebt me dunkt.
  Of dat anderen zoiets hebben van:
  "Allemaal leuk en mooi en tof en leerrijk maar wat is het nu?"
  Dat is één van de logische gevolgen wanneer je zelf de boel wat dooreen haalt in plaats van een coherente aanpak te hanteren...

  Daarna deel je zoals gezegd dus effectief wat linkjes over de G. polyuranodon die moeten aantonen dat het een zoetwatervis is.
  Dat maakt echter vrij weinig indruk op mij (één van de links postte ik zelf al eerder in het topic, dat die gasten de vis als zoetwater willen marketen lijkt me amper bewijs, handelaren en eerlijkheid is geen super combinatie, weet je wel).
  Wat me vooral bijblijft uit jouw andere link is dat die gasten het duidelijk ook nog niet zo zeker weten...
  Gelukkig ben jij sneller overtuigd en kan jij uitsluitsel brengen!

  Enne, trouwens:
  Ik kan ook met linkjes en quotes strooien hoor!

  (Lees zeker de eerste zin twee keer, Nekko! En de vet gedrukte stukjes zijn ook aanraders!)

  "Among advanced hobbyists it is known that all species referred to as freshwater moray eel in fact need brackish or marine water to thrive. The story is quite the same as with the brackish puffers T. nigroviridis and T. fluviatilis. They can last in freshwater even for months or years, but that is far away from the optimal care and thus should be avoided. The same is true for the freshwater moray eel. It's a shame that the word has not spread to many fish stores, which sell them as freshwater fish to beginners. Morays in fact can be successfully kept by beginners, but only if appropriate guidance is offered to them and the fish stores are still the major source for information of most customers.


  All moray eels kept in fresh water share a similar sad fate. Although very hardy in brackish and marine water, they are prone to a number of diseases in fresh water. It is common for them to reject food and to starve within a few weeks, although other specimens manage to decimate their community tank mates before being weakened from various infections and parasites.


  Why are they sold as fresh water then? The reason is quite simple, they were caught in fresh water. The importers noted that and forwarded it to the fish stores. That is how the legend of the freshwater moray eel started. The sticking point is that in nature they do not stay in freshwater. As to some extent euryhaline species they can and do make trips into the rivers for food, maybe to get rid of salt water parasites, possibly even for spawning, but they return to higher salinities within weeks. Stories like 'they were bred to live in fresh water', 'they are used to fresh water' and so on are just plain wrong."

  ...

  "Gymnothorax polyurandon and Echidna rhodochilus may last up to two years in very hard fresh water. The more often sold Gymnothorax tile will last significantly shorter. In high end brackish or marine water, they have a life expectancy of more than ten years making that the only environment that can be recommended.

  Successful long term care in freshwater is not possible. Only buy one, if you can maintain a brackish or marine tank. "

  Bron: http://www.wetwebmedia.com/fwsubwebindex/fwmorayart.htm


  Nog een laatste keer: beide vissen zijn geen zoetwatervissen. Ook al wil je graag horen dat er een zoetwatermurene bestaat, dat verandert niets aan de stelling dat ze niet bestaan!
   
  Laatst bewerkt: 12 okt 2018
  Apisto, World Citizen en NicoleE vinden dit leuk.
 32. MaestroCygni

  MaestroCygni

  Lid geworden:
  6 mei 2015
  Berichten:
  3.603
  Locatie:
  Appingedam, (Groningen)
  "This preliminary evidence suggests adult G. polyuranodon occupy freshwater habitats, but further research is required to understand the complete life cycle, including movements, habitat use and reproductive ecology of the species."

  Oftewel, het is nog onduidelijk is of die daadwerkelijk altijd in zoetwater blijft.


  Oh ja, en deze vis is duidelijk géén G. polyuranodon. Good try though.
   
  NicoleE vindt dit leuk.
 33. MaestroCygni

  MaestroCygni

  Lid geworden:
  6 mei 2015
  Berichten:
  3.603
  Locatie:
  Appingedam, (Groningen)
  Moet eerlijk bekennen dat het best polyuranodon zou kunnen zijn, ik vergeleek de foto van dit topic met één enkele foto van interne waarop de tekening op het hoofd heel anders is. De bron is het Australian Museum dus dat leek me wel betrouwbaar genoeg.

  Zelfs al zou het wél een polyuranodon zijn, is het geen zoetwater soort.
  https://www.researchgate.net/public...thorax_polyuranodon_really_a_freshwater_moray
   
 34. TS
  TS
  Patty 28

  Patty 28

  Lid geworden:
  10 okt 2018
  Berichten:
  23
  De winkel heeft aangegeven dat het een gymnothorax polyuranodon is. Hij is levendig en eet steeds beter :) ik krijg niet De indruk dat hij per direct in een andere bak moet. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, en kijk ik vast rustig rond, kan ik hem zelf een andere bak geven, of kan ik iemand vinden die hem een goede bak kan bieden. Het maakt mij niet uit, als de vis zich maar gezond voelt. Hij laat de andere visjes met rust. Ligt in een holletje of gaat van het ene naar het andere holletje en weer terug. Ik zie hem maar heel weinig zwemmen. Er is naar mijn idee nog geen haast bij. Ik heb de bak wel verse uitgebreid met meer sterke planten, stukken hout, rotsen. Ook heb ik ander voer gehaald.. Hij eet tot nu alleen nog de rode muggenlarven. Ik heb springers in dr koelkast, mysis, noordzeekreeftjes, spierringvisjes, tubifex, cyclops. Levend en dood voer. Ik blijf proberen dat hij ook groter gaat eten zodat ik me daar geen zorgen over hoef te maken. Ik heb dus goed voer, schuilplaatsen, voor nu genoeg ruimte! Alleen geen brak water. Het komt vast wel goed en tot die tijd kan ik nog even van mijn mooie vis genieten.. tot Hij naar een ander plakje gaat ;)
   
  NicoleE vindt dit leuk.
 35. Botia

  Botia

  Lid geworden:
  9 mrt 2005
  Berichten:
  24.072
  Misschien heeft een dierentuin interesse. In zeldzame gevallen willen ze zulke dieren, weleens aannemen.