opstarten roofvis aquarium.

Discussie in 'Roofvissen' gestart door jasper16, 18 apr 2017 om 21:38.

Aangepast zoeken
View Users: View Users
 1. jasper16

  jasper16

  Lid geworden:
  dinsdag
  Berichten:
  2
  hallo allemaal,
  ik ben nieuw op dit forum en hoop dat jullie me eventjes zouden kunnen helpen :D

  ik heb op het moment een juwel 240, een sterk JBL filter ( 600 L/per uur), 5 goudvissen en 2 dwergmeervallentjes. dat is allemaal leuk een aardig maar roofvis is en blijft me passie.

  dus ik naar een chicliden specialist. met in me achterhoofd met te laten informeren over een pauwoog. en hij zei dat dat prima kon. na wat verder onderzoek ben ik er achter dat mijn aquarium misschien een beetje aan de kleine kant is. En dat is dan meteen me eerste vraag: is mijn aquarium groot genoeg voor een pauwoog chicliden of is dat echt te klein?

  want we doen het uiteindelijk toch voor het welzijn van de vis :D en ik zou er niet van kunnen genieten als ik zie dat dat beestje ongelukkig is in een te klein bankje.

  en mijn 2e vraag is: stel, de pauwoog is geen optie. wat zouden jullie dan aanraden? k stel niet veel eisen aan me vissen. maar;
  - het moet toch wel echt een rover zijn... hij/zij hoeft geen 2/3 van ze eigen lengte op te eten maar ik wou het visje wel willen zien wat ik voer.
  - het beestje/ de beestjes moeten zich gelukkig voelen op de plek waar ze leven.
  - en ik wil ze als het even kan niet zelf uit Aziƫ hoeven te halen. dus als ze een beetje algemeen verkrijgbaar zouden zijn zou fijn zijn.
  er zijn gewoon zo veel prachtige chicliden dat ik door de bomen het bos niet meer zie.

  ik hoop dat jullie me een beetje op weg kunnen helpen
  alvast bedankt,
  jasper

  P.S. de andere vissen die ik nu heb komen prima terecht in onze 6000 liter vijver :D
   
 2. RichD1011

  RichD1011

  Lid geworden:
  3 dec 2015
  Berichten:
  2.666
  Locatie:
  Driebergen
  met pauwoog cichlide bedoel je de Astronotus ocellatus?

  dat is een vis die 30-35cm word.. in 120cm? denk dat je het antwoord zelf wel weet.

  tevens is 600L/U op 240Liter (zeker in een "rovers" bak) geen sterk filter.
   
 3. bart12345

  bart12345

  Lid geworden:
  23 sep 2016
  Berichten:
  119
  Sluit me aan bij RichD, in een 120cm bak ga je geen rover kunnen houden die kleine visjes opkaant, alhoewel een solitaire channa bleheri misschien wel zou kunnen. Voor een pauwoog is een 2 meterbak wel het minimum. Kleinere cichliden zijn natuurlijk wel een optie, maar die eten niet direct visjes die je erbij gooit.

  600l/u is overigens wel erg aan de lage kant, zeker met giga vervuilers als goudvissen en l-nummertjes. Netto houd je daar met geluk 200-250 l/u aan over. Ik zou overwegen een tweede 600l filter bij te plaatsen of een nieuwe 900-1200 l/u filter te plaatsen.
   
 4. bart12345

  bart12345

  Lid geworden:
  23 sep 2016
  Berichten:
  119
  Channa's zouden in principe moeten gaan in een 120cm speciaalbak, google en lees je eens in over deze soort. Geloof dat je ook een groep jonge exemplaren kunt nemen maar zodra ze geslachtsrijp worden moet je ze weer scheiden en een eventueel koppel houden, maar ben geen expert.
   
 5. TS
  jasper16

  jasper16

  Lid geworden:
  dinsdag
  Berichten:
  2
  oke. bedankt voor jullie opmerkingen. geen rovers dus.
  ik denk dat het beter is dus om verder te gaan kijken naar kleinere soorten? rond de 10-15 cm.
  is er hier iemand die meer ervaring heeft met de kleinere soorten?
   
 6. RichD1011

  RichD1011

  Lid geworden:
  3 dec 2015
  Berichten:
  2.666
  Locatie:
  Driebergen
  Open anders even een topic in het "samenstelling" gedeelte.

  Daar kijken wat meer mensen dan in het rovers gedeelte
   
 7. Mikyboy40

  Mikyboy40

  Lid geworden:
  29 mrt 2015
  Berichten:
  500
  Er zijn zat leuke cichliden van tussen de 10 en 15 centimeter te vinden, of in ieder geval die in 1.20 meter passen.

  Ook leuke rovertjes zijn Badis Badis, Dario Dario, en betta's, maar ik denk dat jij graag het grotere werk wilt zien;)

  Er zijn ook zat leuke channa soorten die in 1.20 meter passen, dat zijn dan wel de wat kleienere soorten, maar die kunnen niettemin 15 centimeter lang worden. Ook leuk is bijvoorbeeld de Crenicichla compressiceps, een klein blijvende snoekcichlide (zelfs de naam klinkt als een echte roofvis:p) die goed in 1.20 meter past, en ook goed te combineren valt met andere Zuid-Amerikaanse vissen.
   
 8. bart12345

  bart12345

  Lid geworden:
  23 sep 2016
  Berichten:
  119
  Tja, "roofvissen", met 1.20 heb je enorm veel keus in rovertjes. Alleen maak ik uit de post van jasper op dat hij de "feeder fish" wil kunnen zien. Bijna alle rovers die in een 1.20 passen zullen hier en daar misschien wel een klein visje pakken, maar weinig zullen gericht op het kleine goudvisje of iets dergelijks gaan jagen zodra je hem erbij doet. Ik krijg in elk geval de indruk dat je graag af en toe een klein levend visje in de bak wil als levend voer voor je rover. Volgens mij kom je dan echt bij een kleinblijvende channa terecht, als dit je speerpunt is.

  Houd er overigens rekening mee dat het niet zonder risico is om jagers levende vissen te geven. Een kleine vis die als levend voer wordt gebruikt kunnen parasieten bij zich dragen, met alle gevolgen van dien voor je roofvis. Kijk eens bij http://www.seriouslyfish.com/species/channa-bleheri/

  Misschien zit ik ernaast hoor, en wil je gewoon graag een carnivoor die tubifex, wormen en schaaldieren eet. Maar kreeg de indruk uit je post dat je graag een klein visje in de bak wil doen die je rover opjaagt en eet.
   
Aangepast zoeken