Ik ben het artikel aan het doorlezen, dus zal ik hier een korte weergave neerzetten. Het gaat hier om een interview. De vraagstelling is van Matt Clarke van Practical Fish Keeping Magazine, de antwoorden zijn van Donovan P. German van de Universiteit van California, Irvine,
( website
https://german.bio.uci.edu/ )
Hij vertelt in dit artikel dat de enige geslachten binnen de orde Meervalachtigen ( Siluriformes) waarvan het eten van hout waargenomen is, twee geslachten ( genera) binnen de familie Loricariidae zijn, nl. de Panaque en de Hypostomus.
Het geslacht Hypostomus is redelijk groot met tenminste 30 soorten, en van deze soorten is alleen van soorten binnen de Hypostomus cochliodon-groep ( bestaande uit 7 soorten) bekend dat ze hout eten. De Panaque - familie bestaat uit 10 beschreven soorten, waarvan het grootste deel bestaat uit de Panaque nigrolineatus, en het kleine uit de Panaque maccus. Buiten deze soorten is er geen enkele vis die regelmatig hout eet.
Donovan P. German heeft zelf de Panaque nigrolineatus en de Perigoplychthys disjunctivis bestudeerd, en gekeken wat er gebeurde als ze alleen hout te eten kregen. Beide vissen verloren gewicht, maar gingen ook op hun reserves teren, waardoor hun gezondheid achteruit ging. De Panaque nigrolineatus, die in het wild ook hout eet, bleek dit wel te kunnen verteren, maar kan niet van hout alleen leven. Ze kunnen namelijk niet effectief cellulose verteren. Veel soorten waarvan je denkt dat ze hout eten, blijken in werkelijkheid algen te grazen, maar ook diatomeeen en kleine organismen die op en in het hout leven. Hij heeft waargenomen dat een Panaque nigrolineatus jarenlang van vergaan eikenhout at zonder daar last van te krijgen. Zowel de genoemde Hypostomus-soorten als de Panaque-soorten hebben speciaal gevormde tanden, waarmee ze in het hout kunnen graven, en kunnen voedingsstoffen ( onder meer koolstof) onttrekken aan de afbraakproducten van rottend hout.
Er zijn fabrikanten van visvoer begonnen met het toevoegen van Lignine aan voer voor Harnasmeervallen, maar volgens Donovan P. German is dit overbodig en zelfs niet gewenst. Lignine is namelijk een soort 'cement' in planten en bomen, dat ervoor zorgt dat cellulose en andere vezels met elkaar verbonden zijn. Het is zo slecht verteerbaar, dat zelfs koeien en stekelvarkens het niet kunnen verteren. Het maakt de voeding dus alleen maar slechter verteerbaar. Het is absoluut niet oplosbaar en wordt dus gebruikt als 'filler'. Als Lignine al afgebroken wordt, heeft dat proces zuurstof nodig. En de houtetende Harnasmeervallen zijn niet de soorten met darmademhaling, en dus hebben ze geen zuurstof in hun darmen die dat proces zou bespoedigen.
In het artikel staan nog een paar links naar wetenschappelijke artikelen. Ze zijn " open acces", dus gewoon voor iedereen toegankelijk.
DOI 10.1007/s00360-009-0381-1
DOI 10.1007/s00360-009-0383-z