Wat is er nieuw

Zweefalg

  • Onderwerp starter Onderwerp starter DAR42
  • Startdatum Startdatum
co2 is nooit nodig, hoort helemaal niet in een gezond aquarium, het is niet voor niks dat bodemvissen en gevoelige vissen het loodje leggen bij normale dosering van co2
Al mijn corydorassen leven nog en gedragen zich normaal 🙂
(de andere vissen leven ook gewoon trouwens)
 
Pure onzin en verwendnestgedrag, stem dan de planten af op de hoeveelheid licht en dieren die je hebt, en ga niet iets "moois" kunstmatig in leven houden omdat jij net dat ene bijzondere plantje wil hebben die niemand anders heeft en waar je lekker mee kan pronken "kijk mijn aquarium eens mooi zijn"...... en dat allemaal voor de meeste likes, heb al diverse topics zien doodbloeden in het foto-album omdat ze niet genoeg likes/reacties kregen? dan spoor je toch niet helemaal hoor denk ik zo
Nou mensen als Cornelius posten niet de foto s voor de meeste likes maar meer omdat ze graag een mooie bak laten zien waar ze hun hart en ziel in hebben gestopt.
Dat zijn dan in de regel scapes waar ook co2 bij wordt gebruikt. Natuurlijk kun je ook wel makkelijke planten nemen maar boven veel bakken zit tegenwoordig al zoveel led dat je moet dimmen of anders co2 moet gebruiken. En ja ook als je makkelijke planten hebt want anders duikt de alg wel op bij de ruiten en het hout en stenen. Dus ja ik durf gerust te stellen dat je nog los van de planten met veel nieuwe en moderne bakken co2 moet gebruiken.
 
Domste. Opmerking. Ever.
Het hele aquarium is kunstmatig.

Maar heb je ook aan die mensen gevraagd waarom ze niet meer gingen updaten?
Bewijs, anders is het niks meer dan een loze kreet gebaseerd op aannames
Ze hebben letterlijk op dit forum in hun eigen topic gezegd dat ze gingen stoppen wegens te weinig likes/reacties
 
De kogel door de kerk wa uvc killt waterbloei.
En dat kan het tussendoor ff fixen,, en toen verkrege we ons een bakje dat wel eens een zonnestraaltje hebben kan,qua bio dan extra benifiselijkt/benificieerend ik der in taal niet uit.
Benut de zonnestralen tot in aan een climaxvegetatie.
Alle respect hoor maar ik kan hier echt geen touw aan vast knopen. Snap echt even niet wat je zegt
 
Ze hebben letterlijk op dit forum in hun eigen topic gezegd dat ze gingen stoppen wegens te weinig likes/reacties
Ik heb letterlijk niemand zien schrijven. Ik stop want ik krijg geen likes of reacties.
 
UV folie voor het kamerraam???😳 Glas is een prima UV filter, tussen het water en de buitenlucht zit zo'n 20 mm glas, daar komt echt geen UV meer door.
Valt me op dat er vaak oplossingen worden aangedragen zonder dat de oorzaak van het probleem duidelijk is. Ik ben als techneut gewend om de oorzaak van een probleem op te zoeken door steeds dingen uit te sluiten, liefst een ding tegelijk.
Verduister het aquarium eens een week of twee op de uren dat de zon erop schijnt, als dat verbetering oplevert heb je de oorzaak te pakken, daarna kun je op zoek naar een definitieve oplossing. Waterwaardes kun je meten, net als CO2.
Overigens heb ik 40 jaar geleden al veel aquaria gehad, CO2 toevoegen was toen helemaal geen sprake van, toch groeiden planten toen ook.
 
Laat maar zien dan.
Naam en rugnummer graag
Jij bent koekoek, ik ga geen 100derden topics doorlezen om te bewijzen wat ik niet hoef te bewijzen (voel ik me niet toe geroepen), als je me niet gelooft: het is binnen nu en een jaar geleden gebeurd, ga zelf lekker je tijd verknoeien hiermee, ik heb wel betere dingen te doen
 
Goh.. dus je moet honderden topics door om een post te vinden over iemand die klaagt over te weinig likes...........

Dus omdat er één keer (tussen al die honderden keren) iemand is geweest die daarover klaagt is het gebruik van CO2 alleen maar onzin cq. om likes te krijgen. Het moet niet gekker worden zeg.

Fresh Off The Boat Shock GIF by ABC Network
 
Ze hebben letterlijk op dit forum in hun eigen topic gezegd dat ze gingen stoppen wegens te weinig likes/reacties
Wat ik wel weet is dat er is gezegd dat iemand minder of niet meer foto s post in zijn of haar FA omdat daar te weinig naar werd gekeken of op werd gereageert maar ja dat staat toch los van het wel of niet gebruiken van co2.
 
Er is een mooie discussie ontstaan. Het gaat over het ontstaan van algen en de invloed die CO2 en licht hier mogelijk in spelen. Ik zal bronnen vermelden waar ik die hebt gebruikt zodat het niet lijkt alsof ik zo maar wat roep 😉

Wanneer er algen in het aquarium ontstaan heb je een overvloed aan voedingsstoffen. Punt uit. (Anders kunnen de algen niet groeien). Ik ben ook wel nieuwsgierig welk soort planten en vissenbestand TS heeft. Snelgroeiende planten zijn normaal gesproken goed uitgerust om overvloedige voedingsstoffen op te nemen en op te slaan. Langzame groeiers (veelal moerasplanten zoals bijv. Crypto's, Anubias etc. hebben hier meer moeite mee).

Licht speelt een belangrijke rol, niet alleen vanwege fotosynthese, maar ook omdat algen afhankelijk zijn van vrije ijzers in het water. Deze worden opgenomen door fotoreductie. UV en blauw licht veroorzaken het meest fotoreductie, omdat alleen golflengten van minder dan 500 nm genoeg energie bevatten om de chemische verbinding te verbreken. Onderzoeken tonen aan dat algen niet groeien wanneer lichtgolven onder 520 nm eruit gefilterd worden, voor algen ontstaat dan een ijzer tekort waardoor ze niet kunnen groeien. Waterplanten halen hun ijzers hoofdzakelijk uit de bodem via hun wortels.
Principles of Aquatic Chemistry pagina 371
Light-induced reduction of natural iron (III) oxide and its relevance to phytoplankton pagina's 783-784


In de meeste natuurlijke wateren met voldoende zuurstof komen er weinig vrije ijzers voor in het water (minder dan 0.2 mg/l). Dit komt omdat in natuurlijke wateren de ijzers zich binden aan DOC (dissolved organic matter, oftewel opgelost organisch materiaal).
Iron, Sulfur and Silica Cycles pagina's 298-341
The role of minor nutrients in limiting the productivity of aquatic systems


Daarnaast moet ook opgemerkt worden dat het beperken van verlichting, je planten vaak meer beschadigd dan de algen. Simpelweg omdat de eisen die waterplanten aan verlichting stellen groter zijn t.o.v. de meeste algen. Met name groene algen. Daarnaast is het zo dat de efficientie waarmee algen licht opnemen tot wel 7x beter is dan waterplanten.
Comparative studies of the photosyntheses of the submerged macrophyte Eledea canadensis and filamentous algae Cladophora glomerata and Spirogyra sp. pagina's 1-12
Dan de CO2. CO2 is voor veel waterplanten de limiterende factor tot snellere groei. De oorzaak hiervan is tweeledig. CO2 verplaatst zich erg langzaam door water (de diffusiesnelheid is er honderdduizend maal kleiner dan in lucht) en is daardoor niet snel verkrijgbaar. Anderzijds zijn de bladeren van waterplanten intern 'gehandicapt' ten opzichte van bladeren van planten boven het wateroppervlak. De gemiddelde fotosynthese van emerse bladeren is 10 maal sneller ten opzichte van submerse bladeren.
Comparative kinetics of photosynthesis in floating and submerged Potamogeton leaves pagina's 121-134


De discussie tussen natuurlijk en kunstmatig is ook een interessante. Er wordt hiereen doorgaans wel een onderscheid gemaakt tussen 'low-tech' en 'high-tech', waarbij CO2 installaties wel in de laatste categorie vallen. De 'low-tech' aquaria zijn echter niet automatisch 'natuurlijk'. Wanneer we naar de natuur kijken komt de meeste CO2 vrij uit de ontbinding van organisch materiaal. Het element koolstof (C), is geweldig voor het creëren van structuren. C atomen kunnen verbonden worden om oneindig veel verschillende vormen te maken. Omdat er onder de 100+ andere elementen op de planeet geen enkele andere is die dit kan, is koolstof een populair element.

Onvolledige ontbinding van plantresten produceren humusachtige substanties (HS), die ophopen in het water en het substraat. Precies hoe bacteriën HS maken van de ‘chemische soep’ bestaande uit eiwitten, polyfenolen en ander plantaardig materiaal is nog steeds een mysterie. HS, die soms het water een gelige of bruine tint geven, zijn verantwoordelijk voor zo’n 50% van de DOC in natuurlijke wateren. De voordelen die HS biedt voor aquaria zijn tweeledig. Ten eerste helpen ze planten met de beschikbaarheid van micro-voedingsstoffen. Ten tweede zorgt de binding van (chelerende) metalen.
Ecology of the planted aquarium pagina 100

Je zou daarom een aquarium dat op bovenstaande manier zijn planten van CO2 voorziet wel kunnen betitelen als natuurlijk. In dergelijke aquaria is het dan ook af te raden om de bodem af te zuigen of waterwissels uit te voeren, omdat hiermee veel voedingsstoffen (waaronder opgeslagen CO2) worden afgevoerd.
 
Wanneer er algen in het aquarium ontstaan heb je een overvloed aan voedingsstoffen.
Nou juist bij tekorten aan voeding ontstaan algen. Natuurlijk gebruiken de algen ook de voeding die wij toevoegen maar als we dat niet doen dan zie je juist algen ontstaan bij bv een tekort aan fosfaat of co2. Door plantenvoeding en co2 krijg je geen algen in een goed draaiende bak. Als voeding algen zou veroorzaken dat zaten alle EI gebruikers met een bak vol algen.
Algen zullen zoals ik al zei best profiteren van de toegevoegde stoffen maar ook zonder ontstaan ze juist en groeien ze omdat ze maar heel weinig nodig hebben.
Teveel aan voeding geeft dus geen algen en zolang het niet toxisch wordt voor de planten kan overdoseren geen kwaad. Vandaar dat de EI in uitgevonden.
 
Nou juist bij tekorten aan voeding ontstaan algen. Natuurlijk gebruiken de algen ook de voeding die wij toevoegen maar als we dat niet doen dan zie je juist algen ontstaan bij bv een tekort aan fosfaat of co2. Door plantenvoeding en co2 krijg je geen algen in een goed draaiende bak. Als voeding algen zou veroorzaken dat zaten alle EI gebruikers met een bak vol algen.
Algen zullen zoals ik al zei best profiteren van de toegevoegde stoffen maar ook zonder ontstaan ze juist en groeien ze omdat ze maar heel weinig nodig hebben.
Teveel aan voeding geeft dus geen algen en zolang het niet toxisch wordt voor de planten kan overdoseren geen kwaad. Vandaar dat de EI in uitgevonden.
Leg me dan eens uit hoe iets kan groeien uit een tekort aan voedingsstoffen? 😉
 
Glas houdt inderdaad uv tegen en daarom bruin je ook amper achter glas maar ik denk dat hier ook gewoon de hoeveelheid licht een rol speelt en met invallend zonlicht heb je tijdelijk veel meer licht.
Gedeeltelijk houdt glas UV tegen. Namelijk UV-b en UV-c. UV-a wil echt nog door glas.
 
co2 is nooit nodig, hoort helemaal niet in een gezond aquarium, het is niet voor niks dat bodemvissen en gevoelige vissen het loodje leggen bij normale dosering van co2
Planten zijn CO2 nodig. Dus je kan niet zeggen dat het nooit nodig is. Het is niet altijd nodig om extra CO2 toe te voegen in een aquarium. Dat is sterk namelijk afhankelijk van je planten die je hebt in je bak. En dat begint bij de licht intensiteit vraag van die planten om een optimale groei mogelijk te maken. En juist daarvan hangt weer af of je al of niet CO2 zou moeten toevoegen.
 
Zelf heb ik ook een aantal keer zweefalg gehad. Ik heb er toen een losse UVC filter in gehangen, gewacht tot het weg was, nog twee dagen extra laten draaien en toen een hele grote waterwissel. Zelf denk ik dat dit beide keren kwam door zowel "het nog niet goed ingedraaid zijn" én ik had in de grond gewoeld met plantjes... En hop daar was de zweefalg. Omdat het ochtend zonnetje in beide bakken komt, wat ook de zweefalg helpt met groeien, dek ik sindsdien beide bakken s'avonds als het licht uitgaat af met een laken. En dit laken gaat er pas af als het licht weer aangaat in de bak of als de zon niet meer in de bakken kan komen. Beide bakken zijn nu goed ingedraaid, hebben wel co2, maar woelen in de bodem, geeft nu geen problemen meer.
Dus ik denk dat je het moet zoeken in de nog "onbalans" van je bak, gebruik een losse uvc filter als tijdelijke oplossing, daarna een grote waterwissel en dek je bakken af voor de de inkomende zon (zie onder mijn reactie de uitleg van Benvo over invloed licht op alg)
 
Leg me dan eens uit hoe iets kan groeien uit een tekort aan voedingsstoffen? 😉
Algen maken hun eigen voedsel door fotosynthese. Ze halen hun energie uit licht. Algen zijn eenvoudig, ze hebben geen gespecialiseerde organen en of cellen. Ze nemen geen voedsel uit substraat of uit hun omgeving op. Iets wat planten dus wel doen. Ze zijn dus autotroof, zoals dat zo mooi heet. Ze kunnen daarom ook zeer snel reageren op veranderingen in hun omgeving iets waar planten altijd een gewenningsperiode voor kennen. Misschien wordt het zo wat duidelijker wat @jessicapilon ongeveer bedoelt?
 
Dank je voor de uitleg Ben:thumbs:
 
Algen maken hun eigen voedsel door fotosynthese. Ze halen hun energie uit licht. Algen zijn eenvoudig, ze hebben geen gespecialiseerde organen en of cellen. Ze nemen geen voedsel uit substraat of uit hun omgeving op. Iets wat planten dus wel doen. Ze zijn dus autotroof, zoals dat zo mooi heet. Ze kunnen daarom ook zeer snel reageren op veranderingen in hun omgeving iets waar planten altijd een gewenningsperiode voor kennen. Misschien wordt het zo wat duidelijker wat @jessicapilon ongeveer bedoelt?

Dit is onjuist. Ik zal eerst beide begrippen verduidelijken en daarna ingaan op de bewering over algen.
Autotroof betekend zelfvoedend. Hier verwijst het naar de mogelijkheid om zelf suikers aan kunnen maken (fotosynthese) dit geldt niet alleen voor algen, maar vrijwel voor alle planten.
Heterotroof betekend anders voedend. Dat wilt zeggen dat je de voeding uit een ander organisme moet halen om aan de voedingsstoffen te komen. Dit geldt bijvoorbeeld voor vissen of bacteriën.

Algen nemen, net als planten, wel degelijk voedingsstoffen op uit het water. Wanneer licht en temperatuur niet limiterend zijn, maar het water geen stikstof (N) of Fosfor (P) bevat zal er niets groeien. Ook geen algen. De blauwalg (een cyanobacterie) is overigens wel heterotroof, of je bewering wel klopt bij deze alg weet ik niet.

Het is overigens zo dat wanneer de redoxpotentie van een bodem afneemt, er voedingsstoffen vrijkomen in de waterkolom waardoor algen zich sterk kunnen ontwikkelen. Dit komt omdat er dus een overvloed aan voedingsstoffen aanwezig is (waaronder de eerder genoemde ijzers), die groei faciliteren.
Een toename van het bicarbonaatgehalte een verhoging van de troebelheid en het fosfaat- en stikstofgehalte veroorzaakt. Bicarbonaat stimuleert de afbraak van de veenbodem doordat het de natuurlijke afbraakremming door de lage pH opheft; bicarbonaat neutraliseert de lage bodem-pH. Het dode organische materiaal wordt nu versneld afgebroken waardoor de redoxpotentiaal daalt.
Bron: Waterplanten in relatie tot waterkwaliteit en bodemgesteldheid


Wat betreft de vereiste voedingsstoffen:
Hoewel vissen, planten, schimmels en wormen niet erg op elkaar lijken, bevatten ze allemaal tussen de 40 en 50% koolstof. En uit de 17 voedingsstoffen die planten nodig hebben, is enkel boor geen vereiste bij dieren, bacteriën, algen, ongewervelden en schimmels.
Bron: Ecology of the planted aquarium
 
Algen nemen, net als planten, wel degelijk voedingsstoffen op uit het water.
Ik ben geen bioloog en of dit klopt dat durf ik niet te zeggen maar als voedingsstoffen algen zouden veroorzaken dan zouden alle bakken met de EI waar men flink overdoseert onder de alg zitten zou ik zo denken.
Wat ik ooit heb gehoord is dat algen juist ontstaan bij tekorten en dat zien we vaak ook in onze bakken en dat deze ook zonder dat we verversen of voeding toevoegen kunnen vermeerderen.
Wat algen eventueel aan voeding uit water halen dat weet ik dus niet maar als we algen krijgen door tekorten dan zullen ze of geen voeding opnemen uit het water zoals Ben aangeeft of ze hebben zo weinig nodig dat dit ook zonder toevoegingen voldoende is te vinden in het water.
Wel is het zo dat bv stikstof een trigger is voor veel algen en vooral als er veel licht aanwezig is. Daarom zie je vaak vlak na de opstart algen omdat er dan veel nh3/4 aanwezig is.
 
Ik ben geen bioloog en of dit klopt dat durf ik niet te zeggen maar als voedingsstoffen algen zouden veroorzaken dan zouden alle bakken met de EI waar men flink overdoseert onder de alg zitten zou ik zo denken.
Wat ik ooit heb gehoord is dat algen juist ontstaan bij tekorten en dat zien we vaak ook in onze bakken en dat deze ook zonder dat we verversen of voeding toevoegen kunnen vermeerderen.

Ik ook niet hoor 😉
Net als velen hier een gedreven en enthousiaste hobbyist, die ook elke dag nog leert. Ik wil ook benadrukken dat ik echt niet alle kennis in pacht heb hoor, juist daarom probeer ik uitspraken zoveel mogelijk te staven met wetenschappelijke bronnen ofwel eigen observaties.
Een discussie als deze vind ik dan ook reuze interessant, vooral om samen van te leren en bestaande opvattingen te bevragen en uitdagen.

De EI ververst aan het eind van de week 50% van het water, wellicht dat daar de oplossing zit. Ik kan me namelijk wel voorstellen dat wanneer we aannemen dat algen minder voedingsstof behoeften hebben dan planten, en de voedingsstoffen hoofdzakelijk worden toegedient via de waterkolom, de algen in het voordeel zijn wanneer er tekorten zijn aan bepaalde voedingsstoffen. Immers, de algen hebben dan voldoende voeding omdat ze maar weinig nodig hebben, en de planten zullen een te kort hebben en daardoor belemmerd worden in hun groei.

Ook wordt er bij de EI methode op gehamerd dat de 50% waterverversing aan het einde van de week cruciaal is bij het voorkomen van algengroei. Je zou hieruit kunnen concluderen dat zowel bij een te kort als bij een opstappeling van voedingsstoffen algengroei wordt gestimuleerd omdat de planten of te weinig, of te veel voeding krijgen en deze hierdoor niet kunnen opnemen.

Een balans is daarom cruciaal. Deze wordt bij een low-tech aanpak in stand gehouden door voedingsstoffen vooral via de wortels beschikbaar te stellen en middels organisch materiaal (bladeren, takken etc.) langzaam aan vrij te geven in de waterkolom.
En bij de high-tech (EI) aanpak middels waterwissels om ophoping van voedingsstoffen te voorkomen.

@benvo en @jessicapilon dank voor jullie input. Volgens mij ben ik weer iets wijzer geworden dankzij jullie 😄
 
Ook wordt er bij de EI methode op gehamerd dat de 50% waterverversing aan het einde van de week cruciaal is bij het voorkomen van algengroei.
Waar lees je dat want zover ik weet is dat alleen maar om opeenstapeling van voedingsstoffen te voorkomen. Ik denk dat algen het in een bak met bv 20/2 mg nitraat en fosfaat het net zo goed doen als met 40/4 mg.
Als voeding zich blijft opstapelen dan kan dat in het ergste geval toxisch worden voor de planten waardoor ze afsterven en dat belast de bak dan wel weer extra.
 
Ik denk dat algen het in een bak met bv 20/2 mg nitraat en fosfaat het net zo goed doen als met 40/4 mg.
Algen kunnen bij beide groeien, maar worden op natuurlijke wijze bestreden door beperkte voedingsstoffen in de waterkolom, deze zitten in de bodem.
Bij EI lost men dit op met waterwissels, zodat men maximale voeding kan toedienen.

Ik citeer een aantal stukken uit Ecology of the planted aquarium:
In natural waters, nutrient increases from pollution often lead to undesirable algal growth and the destruction of aquatic plants. After years of controversy between biologists and the detergent industry, it is now commonly accepted that phosphate limits algal growth in many freshwaters. The phosphate concentration in unpolluted natural waters is indeed very low, between 0.003 and 0.02 mg/l P. However, home aquariums typically have much higher phosphate levels. Because of the continuous addition of phosphate via fishfood, it is highly unlikely that phosphate deficiency would ever limit algal growth in the typical aquarium.

Ook schrijft ze:
Algae is almost always more adept than plants at using light and nutrients. It is suprising then that ponds, aquariums and lakes containing dense plant growth often seem to have little algal growth. Investigators tested this field observation experimentally by monitoring algal growth in fish ponds when they contained no plants or wether they contained Elodea canadensis. (...) In pond A, the number of alga cells was 6,600 cells/ml without plants in the pond. When plants were added to the pond, the number of alga cells was reduced to only 430 cells/ml.
Ze geeft hierna voorbeelden waarin wordt aangetoond dat licht geen rol speelt, het inlassen van 'donkere periodes' beschadigen vooral de planten, i.p.v. de algen, die veel lagere lichtbehoeften hebben.

Ook gaat ze in op de opname van voedingsstoffen tussen algen en planten:
Another advantage is that some algae may be more adept than plants at taking up nutrients from the water. For example, the filamentous alga Draparnaldia plumosa was shown to be more efficient than the aquatic plant Elodea occidentalis in taking up major nutrients N, P, Ca and MG (but not K). Thus, when the algae and the plant were grown together with low phosphates (0.075 mg/l P), algal growth was not affected, but plant growth was cut in half. Furthermore, P uptake was much faster for Draparnaldia than for Elodea.
Ze omschrijft vervolgens ook voordelen die planten hebben ten opzichte van algen. Ze noemt er 3:
1) Voeding uit de bodem opnemen via de wortels.
2) Planten die emerse groei hebben kunnen gebruik maken van zonlicht en CO2.
3) Waterplanten hebben veel grotere voorraden aan voedingsstoffen opgeslagen (die zie je heel goed bij waterlellies).
Vervolgens gaat ze in op de rol van ijzer, die ik in eerdere posts in dit topic al toelichtte.

Waar lees je dat want zover ik weet is dat alleen maar om opeenstapeling van voedingsstoffen te voorkomen.
1652103736029.png

Van de website aquasabi (klik).

De bepalende factor lijkt gezonde plantgroei te zijn, die daardoor kunnen concurreren met algen. Bij de EI zorgen de vele gezonde planten er dus voor dat ze voedingsstoffen sneller kunnen opnemen dan algen.
1652104319161.png

Van de website 2hraquarist (klik).

Walstad demonstreerde hetzelfde door tal van experimenten:
I've asked fellow hobbyists to give me their worst algae to test my theory that good plant growth will control any algae. These test algae usually spread a little and grow for awhile. After a year or so, though, they seem to just disappear. (...) I would focus on increasing total plant growth. (...) Once the tank has the combination of good growing conditions and many fast-growing plants, plants should prevent algal takeovers.
 
Goed betoog,
16521059703612065888573.jpg
ik laat er hier ook eentje flink dichtgroeien, eendekroos dat wordt hier wel een natuurlijke dimmer.
Ik kan niet leven met slechts 8 uur licht in me bakjes
 
Algen voeden zich natuurlijk wel maar anders als planten. Ze gebruiken bijvoorbeeld nitraten en fosfaten zoals eigenlijk elke aquariumliefhebber/hebster wel weet. Anorganische elementen worden door algen gemaakte koolhydraten omgezet in een organisch iets, eiwitten en vetten wat weer belangrijk is voor de overige voedselketen. En dat ook planten licht nodig zijn voor fotosynthese weten wij ook wel, denk ik. Algen gebruiken dit dus ook om met behulp van licht, kooldioxide en water en "maakt" zo koolhydraten en zuurstof. Mijn regels eerder hierboven zijn ook niet geschreven om iets aan te tonen wat planten ook doen maar meer n.a.v. de zinsnede; "Leg me dan eens uit hoe iets kan groeien uit een tekort aan voedingsstoffen?" Dus dat er een verschil is in voedselgebruik van algen en planten maakte dat ik die reactie schreef. En dat leek me ook duidelijk in de bedoeling van @jessicapilon reacties.
 
Bij de EI zorgen de vele gezonde planten er dus voor dat ze voedingsstoffen sneller kunnen opnemen dan algen.
Het is bij de EI wel zo dat je vaak erg veel voeding voor de verversing nog in het water hebt dus juist met een EI zul je de hele week voldoende voeding hebben voor algen en planten. Dan is de hoeveelheid voeding vaak een veelvoud dan bij bakken waar men geen EI gebruikt. De planten zullen wellicht meer voeding opnemen dan algen doen als die er al zijn maar er is nog meer dan genoeg voor de algen dus ook met een EI en veel planten zullen de planten denk ik niet zorgen voor ongunstige omstandigheden voor algen.
Je ziet wel vaker mensen die niks aan voeding toedienen en weinig verversen (vaak starters) en juist daar zie je algen door een tekort aan voedingsstoffen. Het is niet dat daar de algen juist minder voorkomen door geen of weinig voeding in het water.

Als je alle voeding voldoende voor handen hebt in de bak dan voorkom je juist algen en dat is ook het doel van de EI. Algen zullen wellicht ook van de voeding snoepen maar juist door voldoende voeding te hebben voorkom je algen.
Met voldoende co2 tov het licht zul je niet snel baardalg of groene puntalg krijgen terwijl je deze wel snel ziet opduiken bij een tekort. Kortom zijn tekorten volgens mij de oorzaak van algen.
 
De EI theorie werkt door voedingstekorten, voedingsstoffen voor planten dus(!), te voorkomen. Het teveel aan gegeven plantenvoeding wordt door waterversingen weggehaald ook om watervervuiling, nutriënt vorming te voorkomen wat op zich wél tot extra algvorming zou kunnen leiden. Waar de spraakverwarring inzit is m.i. dat de voedingstoffen voor algen niet precies dezelfde zijn als die voor planten.
 
nutriënt vorming te voorkomen wat op zich wél tot extra algvorming zou kunnen leiden
Ik denk dat je doelt op waarden die voor planten toxisch kunnen zijn wat weer voor meer belasting zal zorgen Ben. Met de EI heb je al vrij veel voeding in het water en door de hoge dosering aan voeding doen algen het volgens mij niet meer of beter dan met wat minder voeding wat in een gemiddelde bak zit. Algen nemen zo weinig voeding op (zover ik weet) dat ze door de hogere dosering met een EI het niet beter zullen doen.
Al met al is het best een ingewikkelde materie en is er volgens mij nog niet heel veel bekend over algen en hun ontstaan/functioneren.
 

Zover ik het snap staat hier ook dat teveel voeding geen algen veroorzaken maar wel het beperken van voeding en dan doel ik vooral op dit stukje:

Vaak wordt aangeraden om minder voedingsstoffen toe te voegen aan het aquariumwater. Dit heeft echter een averechts effect en zal het algenprobleem enkel nog vergroten. Algen hebben namelijk minder voedingsstoffen nodig dan aquariumplanten om te gedijen. Door de algen te “verhongeren” ga je dus eerder je planten verhongeren waardoor de natuurlijke concurrentie van de algen volledig wegvalt en je eigenlijk vrij spel geeft aan de algen.
 
Ik denk dat een goede plantenmassa en goede groei met verversingen algen tegengaan maar niet omdat de hoeveelheid voeding in het water dan minder is maar omdat er dan minder nh3/4 aanwezig kan zijn wat een boost is voor algen en tegelijkertijd voeding.
Het is niet voor niets dat men tijdens de opstart met nh3/4 vaak algen ontwikkeld en al helemaal met veel licht.
 
Ik denk dat je doelt op waarden die voor planten toxisch kunnen zijn wat weer voor meer belasting zal zorgen Ben. Met de EI heb je al vrij veel voeding in het water en door de hoge dosering aan voeding doen algen het volgens mij niet meer of beter dan met wat minder voeding wat in een gemiddelde bak zit. Algen nemen zo weinig voeding op (zover ik weet) dat ze door de hogere dosering met een EI het niet beter zullen doen.
Al met al is het best een ingewikkelde materie en is er volgens mij nog niet heel veel bekend over algen en hun ontstaan/functioneren.
Nou ja, het is wel bekend dat vervuiling in wateren tot plantensterfte en vaak daardoor ook weer tot meer algen leiden. En we weten ook wel dat dit ook in bakken kan met een teveel aan voeding die niet door waterverversingen verwijderd wordt. Vroeger heb ik een tijdlang bij een was en reinigings producent gewerkt. Destijds waren watervervuilingen en algengroei een hot item. Dientengevolge werden er wasmiddelen ontwikkeld en gebruikt die fosfaatarm en soms zelfs fosfaatvrij waren. Achteraf hebben we geleerd dat het probleem helemaal niet in die fosfaten zaten, algen gedijen juist goed in water waar heel weinig fosfaat inzit integenstelling tot planten. Het probleem van toen zat wél in de soms gigantische vervuilingen in de wateren in Nederland waardoor planten niet konden groeien en algen juist wel.
 
Wat een mooi topic met veel reactie's zoals ikzelf met mindere kennis van algen niet beter zou kunnen verwoorden.
Ooit gelezen dat een alg een plant is die nooit tot ontwikkeling is gekomen.Welk aquarium is nu perfect, een zonder alg of met / weinig alg.

In de natuur worden alle omstandigheden qua licht beinvloed door de zon, dat is volgens mij met de beste led balk niet te evenaren, en er zijn er al behoorlijk veel, in keuze waarbij de ene nog beter wordt beoordeeld dan de ander, maar het blijft namaak licht.

Wat weten we van water, tja we hebben dit in " hoeveelheden" nodig om ons lichaam niet te laten uitdrogen, maar wat er echt inzit daar is geen duidelijk inzicht in, heel de planeet leeft ervan, maar hoe maak je natuur-gerelateerd aquariumwater, met toevoegingen?.

Heel veel jaren geleden kocht ik in jerry can's ( 5 liter) bij een bekende chichliden handelaar in Zevenhuizen amazone water, dit zou regelrechte import van dit water geweest zijn, of dit toen regelrechte onzin was weet ik niet, maar was wel een beetje populair.

Onze hobby blijft in leven omdat we de simpele of moeilijke problemen nooit simpel kunnen oplossen, en dat houdt alles in beweging, ook dit forum.
 
Nou ja, het is wel bekend dat vervuiling in wateren tot plantensterfte en vaak daardoor ook weer tot meer algen leiden
Ja sommige stoffen kunnen toxisch zijn waardoor planten sterven en die vervuilen dan weer het water wat weer tot meer algen kan leiden. Blauwalg werd vaak toegeschreven aan fosfaat maar de oorzaak is meer organische stikstof die vooral door boeren op het land wordt gebruikt en zo in onze wateren terechtkomen.
Dan gaat het niet om anorganische stikstof want anders zou het toevoegen van nitraat in onze bakken ook tot blauwalg leiden.
 
Hele mooie en informatieve discussie zo.

Ik zie het altijd zo:
Bij een verstoring van de balans in een aquarium kan een algensoort zijn kans schoon zien. Dit kan;
* Te hoge temperatuur zijn waardoor planten niet goed meer groeien en ipv van voedingstoffen opnemen juist afvalstoffen uitscheiden door bv afsterven van blad.
* Lichtduur en/of intensiteit niet afgestemd op je plantenbestand en massa.
* Voedingsstoffen CO2 (indien nodig/gewenst) en andere Macro's en Micro's niet afgestemd op je planten.
* Hoeveelheid vissen tov je plantenbestand, ivm afvalstoffenproductie.
* Niet genoeg afvalstoffen afvoeren dmv waterwissel van 50% bij bv EI gebruikers.
* Net opgestarte bakken. Dat gaat bij mij trouwens wat verder dan de eerste 4 weken. Een bak van 2 a 3 mnd is in mijn ogen ook nog steeds net gestart en blijft doorgaans wat extra aandacht nodig hebben.
* Tekort onderhoud uitvoeren afgestemd op je aquarium. Ik kijk meer naar lage energie vragende aquariums en hoge energie vragende aquariums. Ik doel dan niet op de stroom rekening 😉, maar wat de aquariaan moet doen om zijn systeem draaiende en gezond te houden op basis van apparatuur, plantenbestand en vissen. Bv mijn Malawibak beschouw ik als een low tech (lage energie vragende) aquarium ondanks alle apperatuur die op deze bak aangesloten zit. Mijn Jungle scape en ZA 80x40 beschouw ik als high tech (hoge energie vragende) aquariums.

Dingen als konijnenkeutels, koemestkorrels en kamerplantenvoeding toevoegen aan je aquarium zie ik als problemen opzoeken overigens, niet alleen voor spontane algenbloei maar zeer zeker ook een bedreiging voor je levende have.

Gr. Ed
 
Ze gebruiken bijvoorbeeld nitraten en fosfaten zoals eigenlijk elke aquariumliefhebber/hebster wel weet.
Als ik dit lees Ben dan vraag ik mij wel hetvolgende af. Juist bij bakken waar men 0 po4 meet zie je vaak puntalgen. Maar hoe verkrijgen die puntalgen dan hun fosfaat als dit volgens onze testen niet aanwezig is?
 
AquaCafe
Help Users
      jessicapilon: zo even lekker gewandeld
      Terug
      Bovenaan