Dit schrijft Corne er ook over op zijn site:
Alg is altijd een signaal dat er ergens iets tekort van is in je water. Te weinig voeding, te weinig CO2, te weinig circulatie, te weinig onderhoud en te zelfs te weinig planten geven een verhoogd risico op alg
https://www.tspt.nl/planten/alg.html
Verder benoemt Corne enkele algen met als oorzaak lage waarden dus eigenlijk te weinig voeding.
Ik heb het doorgenomen, de bron is echter niet erg betrouwbaar. Er worden allerlei beweringen gedaan zonder testen of bronvermelding. Dat wilt niet zeggen dat de beweringen niet kloppen, enkel dat ik ze niet kan controleren. Ook wordt er geen uitleg gegeven waarom de beweringen kloppen. Ik heb daarom i.p.v. deze website de 'godfather' van EI als bron geraadpleegd; Tom Barr. Op zijn website staat een uitvoerige beschrijving van testen en bronvermeldingen. Daar kunnen we uitspraken ook op staven. Mocht iemand het willen doornemen, het artikel is terug te lezen op
barrreport.com (klik).
Op basis van zijn onderzoek krijgen we antwoord op de vraag waarom de EI niet zorgt voor algen, en ook of algen nu ontstaan door de aan- of afwezigheid van bepaalde voedingsstoffen.
Als eerste moet de bewering die ik deed, over dat algen worden veroorzaakt door een overvloed aan voedingsstoffen worden genuanceerd. Deze is voor een groot deel onjuist.
Algen ontstaan, wanneer andere voedingsstoffen niet limiterend zijn, door de aanwezigheid van te veel ammonium (NH4) in het water. Zelfs bij lage hoeveelheden kan algengroei ontstaan.
Algen hebben dus wél voedingsstoffen nodig om te groeien. Echter, is er maar een voedingsstof die dit veroorzaakt (NH4), en ontstaan er geen algen bij een overvloed aan andere voedingsstoffen. We kunnen stellen dat ammonium (NH4) limiterend is voor algen.
De vraag die dan relevant wordt, is welke bron van stikstof (N) de voorkeur heeft door planten en algen. Na wat wetenschappelijke artikelen, kwam ik uiteindelijk ook een reactie van Tom Barr tegen op zijn eigen forum, waarin hij ook deze vraag voor ons beantwoord:
Zowel algen als planten hebben de voorkeur voor ammonium (NH4). Planten zijn in staat om andere bronnen van stikstof, zoals nitraat (NO3). Echter, dit kost meer energie. De meeste planten nemen daarom pas nitraat op als stikstof bron, wanneer er geen ammonium beschikbaar is. Ik neem aan, maar kan dit niet met zekerheid zeggen, dat dit ook van toepassing is op algen.
De reactie is
hier terug te lezen (klik).
Eveneens relevant is dan de vraag: Wie kan ammonium sneller opnemen, planten of algen?
Hier kon ik geen wetenschappelijke bron voor vinden, echter zijn er tal van websites die aangeven dat planten en algen concurreren om voedingsstoffen en dat planten veel meer voedingsstoffen nodig hebben (ze hebben meer massa) dan algen. Hierdoor nemen zij grotere hoeveelheden voedingsstoffen op uit het water. Hieruit kunnen we niet definitief concluderen dat ze dit ook sneller doen, echter lijkt dit wel aannemelijk.
Uit bovenstaande bronnen blijkt ook dat aquaria zonder CO2 toevoeging zich hier geen zorgen over hoeven te maken, omdat zijn niet zoveel CO2 en andere voedingsstoffen toedienen, waardoor er een balans blijft en er geen plotselinge piek van ammonium ontstaat (met uitzondering van de opstartperiode, te veel licht, waterwissels en onvoldoende beplanting).
Ook stelt hij, indirect, in overeenkomst met Walstad, dat planten die voedingsstoffen kunnen opnemen uit de bodem een voordeel hebben, niet alleen omdat algen dit niet kunnen, maar ook omdat de hoeveelheid ammonium (NH4) daar groter is ten opzichte van nitraat (NO3).