Bemesting compleet?


glennosh

Well-known member
Lid geworden
30 januari 2013
Berichten
308
Leeftijd
40
Locatie
Zoetermeer
Beste forumleden,

Inmiddels ben ik een tijdje niet geweest maar het aquariumvirus jeukt momenteel weer bij me.
Nu heb ik zelf lang geleden poeders gekocht op aquariumbemesting.nl.
Ik had plant ofwel csm-b, nitraat, fosfaat, kalium en ik dacht zelfs magnesium. Deze poeders heb ik nog steeds omdat ik een tijdlang niets met de EI-methode heb gedaan. Tegenwoordig is er een complete plantenvoeding op eerdergenoemde website beschikbaar. Er staat echter dat dit nitraat, fosfaat en ijzer toevoegt. Begrijp ik nou goed dat sporenelementen er verder niet in zitten? Of is het wel zo compleet als er staat en moet ik ze erbij lezen bij ijzer? Ik ben heel benieuwd. Als mijn poeders op zijn wil ik misschien weer overgaan op vloeibaar, maar niet als er dan bouwstoffen ontbreken. Dus hoe compleet is de complete voeding? Misschien is de vraag al gesteld maar na een halve dag forum lezen geloof ik het nu eigenlijk wel.

Nu ik toch een topic aanmaak kan ik eigenlijk ook wel gelijk vragen wat er gebeurt als je met de Ei-methode je bak niet of weinig "reset".
 
Je ververst de helft om te voorkomen dat de waarden te hoog oplopen dus dat is wel een must bij de EI. Met de AIO kun je wat minder makkelijk de waarden apart sturen.
 
Bedankt beiden. Nu is de All-in-One ook gelijk een stuk duurder. Overigens heb ik wel vertrouwen in dat product, maar dat heb ik ook in de bemesting van aquariumbemesting.nl
Gebruikt niemand momenteel de complete voeding van aquariumbemesting.nl?

John als ik eens in de week wat stoffen toevoeg en mijn planten gebruiken die stoffen, waarom zou ik dan niet gewoon minder toevoegen zodat het niet uit de bocht vliegt?
Voorbeeld: heb nu een verrassend lage fosfaat van 1,5 en nitraat op 12,5. Kennelijk zitten deze stoffen dus matig maar in ieder geval in mijn bak. Dus geen tekort lijkt me. Als ik dan alleen, kalium, magnesium en csm-b toevoeg hetgeen waarschijnlijk wel tekort is, dan kunnen mijn waardes toch niet snel te hoog oplopen? Zeker niet, als ik eens in de week alles toevoeg?

Misschien klinkt het weer buitengewoon eigenwijs zoals jullie van mij gewend zijn/waren
;-). Maar ik weiger te geloven dat het voortdurend verversen van water de oplossing voor je bak is, wanneer je juist een tekort aanvult. De aanvulling wordt verbruikt, dus dan lijkt het mij fysiek onmogelijk dat er "overschotten" ontstaan. Dan zou je dus mogen veronderstellen dat je gewoon minder moet toevoegen, waardoor alles geleidelijker gaat.
 
Met de ei ververs je 50%, waardoor het nitraat en fosfaat ook verder zakt met verversen. Om geen te korten in de voeding balans te krijgen (ei), mag je ruimer doseren. Mits CO2 in orde is, hoef je je geen zorgen te maken. Op deze manier ontstaat er geen tekorten.
 
Ok ik snap nu het crux. Misschien moet ik het dan geen ei methode noemen ondanks dat ik het zie als een variant op de ei methode. Ik vind het prachtig als planten normaal kunnen groeien en vooral als er geen alg bij komt kijken. Maar planten hoeven van mij niet op topsnelheid te groeien want dat betekent ook weer extra snoeien. Dus dan vraag ik mij af of er geen methode is, lijkend op ei waarbij gewoon alles normaal groeit zonder algen en waarbij je niet gedwongen wordt tot waterverversing van 50% elke twee weken. Elke maand water verversen en snoeien bijvoorbeeld en alleen aanvullen waarvan je denkt/meet dat er een tekort is. Iemand dat weleens geprobeerd?
Laten jullie ook veel snelgroeiers in je bak staan? Ik kan me zo voorstellen dat als je als een Die Hard de ei methode aanhoudt dat je na een aantal weken die snelgroeiende stengelplanten helemaal zat bent en vervangt voor iets minder snelle groeiers. Of zou dat algen weer direct in de hand werken? Je hebt een evenwicht en verstoort dat eigenlijk om de twee weken. Het mooie van planten is juist dat ze zo lang mogelijk in mooie vorm in je bak staan zodat ook je vissen genieten van de "bosrijke" beplanting. Als de planten dan iedere keer na twee weken gesnoeid moeten worden dan verpest je je kunstwerk weer. Lijkt me best frustrerend. Ik heb overigens Ei al eens met succes toegepast. Toch kwam er op den duur de klad in. Ergens op een bepaald punt liep het niet meer.
 
Laten jullie ook veel snelgroeiers in je bak staan? Ik kan me zo voorstellen dat als je als een Die Hard de ei methode aanhoudt dat je na een aantal weken die snelgroeiende stengelplanten helemaal zat bent en vervangt voor iets minder snelle groeiers.
Je hoeft niet de hele bak vol snelgroeiende stengel planten te zetten om de EI methode te gebruiken.
Een flinke bos is voeldoende. Die zorgt dat je nh3/nh4 snel verwerkt wordt.
 
Bedankt Dirk,

Heb jij nog een tip voor een lekkere volle voorgrond bodembedekker. 1tje die in de breedte stekt en zich dus uitbreid over de bodem?
 
Ok bedankt John en Dirk.

Ziet er leuk uit die Staurogyne Sp. Repens. Groeien ze onderwater als ze kort gesnoeid zijn niet de lucht in of worden ze daar ook 15 cm op den duur?
 
Ok bedankt John en Dirk.

Ziet er leuk uit die Staurogyne Sp. Repens. Groeien ze onderwater als ze kort gesnoeid zijn niet de lucht in of worden ze daar ook 15 cm op den duur?
Als je wat omhoog gaat topt gaat hij in de breedte verder.
 
Kan iemand mij vertellen wat in hemelsnaam onder stockoplossing moet worden verstaan? Uit google haal ik wel een en ander maar wat wordt bedoeld? Plantenvoeding aanlengen met osmosewater of iets anders? Ik heb mijn plantenvoeding stoffen altijd direct in mijn aquariumwater gegooid. Wat voegt oplossen toe aan het proces?
 
Stockoplossing is zeg maar een basisoplossing die je gebruikt om x ml toe te voegen aan je aquariumwater op waarde y te verkrijgen van de gewenste stof. Dit kan ijzer, nitraat of fosfaat zijn als voorbeeld. Droog toevoegen kan ook, wat blijkbaar veel in USA gedaan wordt. Een oplossing is echter makkelijker te doseren. Zie ook de link in mijn onderschrift.
 
Plantenvoeding aanlengen met osmosewater
gast07 heeft het denk ik al goed uitgelegd, maar om in te gaan op osmosewater, als je dat niet hebt kun je ook gedemineraliseerd water kopen, meeste supermarkten verkopen het.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik moet zeggen dat ik de poeders altijd in kraanwater oplos maar dat is hier wel vrij snel op.
 
Waarom gebruiken we eigenlijk deminiraliseerd water? Om neerslag te voorkomen toch? Niet vanwege de houdbaarheid?
 
Het is zuiverder dan leidingwater, dus minder extra stofjes.
 
Ja en daarbij heeft het met schimmelvorming te maken dacht ik. Het is aan te raden om stockoplossingen koel en donker te bewaren. Ik heb het in de koelkast liggen dus.
 
Bedankt allen. Interessant ook om de verschillen in methoden tussen aquarianen te zien.
Nu we toch op dreef zijn. Ik heb nu een co2 ladder. Niet alleen zijn ze vervelend om schoon te maken, maar ik lees ook overal dat ze de co2 niet goed laten oplossen. Ik neem dat direct aan omdat ik veel moet toevoegen om mijn co2 in het lichtgroen te krijgen. Wat is nu de beste vervanger voor de ladder die gewoon op de slang kan worden aangesloten en waarbij dus co2 het beste wordt opgelost in het water?
 
Ik gebruik ook de ladder en dan zo n 150 bellen op een meterbak. Hier lost schat ik zo rond de 90% op. Het is vaak wat spelen met de werkdruk en het aantal bellen. Gaan de bellen te snel omhoog dan lossen ze inderdaad ook weer minder goed op.
 
De macro oplossing staat gewoon in de aquarium kast.
Als je kraanwater gebruikt voor water verversing kan je dat net zo goed voor je stock oplossing gebruiken.
Kraanwater bevat hier ook 10 ppm nitraat dat lijkt veel maar aangezien ik maar 70 ml van de stock oplossing doseer per week is dat verwaarloosbaar.

De cms+b staat in de koelkast. Of dat echt nodig is weet ik eerlijk gezegd niet zeker.
 
Ik heb de snelheid van de bellen zo'n beetje maximaal staan. Maar er zit nu wel een kleinere fles onder waardoor het niet zo hard lijkt te gaan als met een standaardfles. Toen ik een nieuwe fles nodig had, konden ze die niet leveren. Nu heb ik dus tijdelijk twee kleinere. Pomp uitgang heb ik naar beneden gedraaid. Het loopt nu een aantal dagen en heb mijn LED-verlichting ook opnieuw ingesteld. Ik zit nu nog steeds op donkergroen. Ben venieuwd of het ergens nog omslaat naar lichtgroen. Ik zou nog tijdelijk een keer EasyCarbo kunnen bijvoegen. Overigens is de bak een Juwel Vision 180. Dat scheelt qua afmetingen niet veel met die van jou John.
 
Ik heb ze niet geteld maar ik heb vanmiddag voor de grap eens de co2 helemaal de andere kant op gedraaid. Er kwam wat co2 vrij toen ik dat deed. Kennelijk zat dat vast ergens. Nu lijken mijn bellen sneller te gaan in de maximale stand. Moet ik goed in de gaten houden dus.
 

Terug
Bovenaan