80 cm west Afrika (Peter74)

Mooi aquarium en bewoners! Ik vind vooral je achterwand zeer geslaagd. Hoe heb je deze precies gemaakt? :)
 
Ik heb een kunstof ondergrond gebruikt (2mm "hobbyglas"). Vervolgens plakken afgezaagd van lavastenen van het tuincentrum en erop gekit. De zwarte vlakken zijn gemaakt door er zwarte aquariumkit met een spatel op te plamuren. Op zich wordt dat mooi, maar op dit moment (na een jaar) begint dat wel zo hier en daar af te schilferen. Het handige van de kunststof onderplaat is dat je het geheel buiten de bak in elkaar kan plakken en daarna als een geheel in de bak plakken.
 
Bedankt voor het antwoord, welk soort zaag heb je gebruikt? Een slijpschijf of echt een gewone zaag? En ging dat vlot?
 
Volgens mij heet het een git zaag. Ik heb het gekocht als los zaagje wat je in een beugel van een grotere ijzerzaag kunt klemmen. Aan de"scherpe" kant van het zaagblad zit een soort fijn grind.

Het gaat niet heel snel. Ik wilde graag grote plakken steen overhouden, dus moest ook door grote stenen heen zagen. De suggestie om een deel van de plaat zwart te plakken was me dus zeeeer welkom .
 
Hoogste tijd voor een update:
CRW_1227.JPG


Naar mijn mening draait de bak redelijk. De afgelopen periode ben ik vooral bezig geweest met kleine aanpassinkjes. De kribs waren nogal aan het ploegen, en dan bij voorkeur tussen de planten. Het Vallisneria veld links kwam daardoor langzaam maar zeker in zijn geheel los van de bodem. Om dat te voorkomen heb ik wat basaltgrind (ook redelijk zwart) tussen de Vallisneria en de lotussen gestrooid. Dat lijkt te werken. Verder had ik bij mijn vorige update nog een paar Anubias nana planten los drijven. Die heb ik nu laag langs de achterwand geplakt. Tenslotte zijn de lotussen wat naar rechts verplaatst om wat minder zicht van de ene naar de andere kant van de bak te krijgen en de mannetjes olbrechtsi wat meer rust te geven.

Het evenwicht blijkt breekbaar te blijven. Ik heb een periode last gehad van zweefalg (veel groene splintertjes van ~1 mm lang en een fractie van een mm dik.) In de zomer leek het onder controle, maar na een paar keer achter elkaar diepvriesvoer, of 1x teveel voeren door de vakantie-verzorger, is het weer terug. Kennelijk is het evenwicht breekbaar en misschien moet ik toch op zoek naar een groter filtervolume of meer stroming.

Tenslotte nog een update mbt de jongen dit ik eerder zag: Het waren inderdaad geen olbrechtsi, maar jongen van de Chromaphyosemion splendopleure! Ik houdt alle exemplaren daarvan nu in een 60cm op zolder. Ik heb nu de ouders + 2 heren. De heren komen mooi op kleur. De oudste (komt uit deze 80cm):
CRW_1219.JPG


En nog een wat jonger exemplaar die ik in een ander bakje vond:
CRW_1217.JPG

CRW_1220.JPG
 
Mooi gekamd zegt die vallisneria, bij mij is het altijd een grote wirwar.
Zou wel weer eens een mooie foto van de olbrechtsi willen bekijken!

Groetjes John.
 
Net even je topic doorgelezen, wat ontzettend gaaf zeg! Ik hoop dat de vallisneria hier ook zo mooi het oppervlak gaat begroeien
 
Long time no update :)

De bak draait prima! Daar volgen nog wel foto''s van. Gisteren bij een kili-kweker o.a. 2 paar Fundulopanchax fallax opgehaald:
2018-02-04 18.10.12.jpg


De uitstraling is een kruising tussen Fp. deltaensis (kleur / relatief rustig) en Fp. sjoestedti (formaat). Verder is hij vrij zeldzaam in de hobby, wat ik toch ook altijd zijn charme vind hebben.
Gisteravond direkt stevig gevoerd met diepvries artemia en krill. Dat lokte ze aardig uit hun schuilplaatsen :)

Ik ga de komende dagen kijken hoe de samenstelling in de bak is. De olbrechtsi zijn erg groot en met 3 paar. Dat levert behoorlijk wat stress tussen de mannen op. Ik had ze aangeschaft met het idee op groei naar een grotere bak, maar dat lijkt er vooralsnog niet van te komen. Er liggen dus 3 opties op tafel:
1) 1 paar verkopen, 2 paar laten zitten.
2) 1 paar verkopen, 2 paar naar zolder om ze zelf nog wel te blijven kweken. (maar waarom dan...)
3) alle 3 de paren verkopen en focussen op de fallax + pelvicachromis kribensis.

Het dilemma is dat de olbrechtsi in een volgende bak (120 of 150 cm) wel een heel duidelijke plek en toegevoegde waarde zullen hebben.
 
Ziet er goed uit Peter. Tja.. wat is wijsheid hè? Je wilt uiteraard alles aanhouden, maar dat zal ondoenlijk zijn, dan moet je straks over de aquaria heen stappen in huis. Succes met je beslissing.
 
Schitterende killi's :)
 
Ziet er goed uit Peter. Tja.. wat is wijsheid hè? Je wilt uiteraard alles aanhouden, maar dat zal ondoenlijk zijn, dan moet je straks over de aquaria heen stappen in huis. Succes met je beslissing.
Hehe de 3e stellingkast is zaterdag aangeschaft. Daar kunnen weer 12 bakken in ;-)

Maar wordt toch vooral aangetrokken door soorten uit Kameroen en de aangrenzende Niger delta. Ik denk dat de olbrechtsi eruit gaan. Ik vind het er vanavond te onrustig uitzien. De fallax willen het liefst bij de bodem. In de rechterhelft van de bak komen ze dan de kribs tegen en als ze uitwijken naar boven, pikken de olbrechtsi dat niet. Ik zie het nog 24 uur aan (wie weet vinden ze toch allemaal hun eigen hoekje), en dan verhuis ik de olbrechtsi naar zolder.
 
Gaaf dat je weer een stelling extra hebt, altijd handig ;) Je ziet het Peter, eigenlijk behoeft iedere killi soort zijn eigen bak. Zeker het grotere 'materiaal' dat jij nu hebt zitten.
Ik heb destijds ook een aantal soorten uit de Nothobranchius familie gehad, maar eigenlijk ook niet geschikt om bij elkaar te zetten, maar allemaal in hun eigen bakken.

Nothobranchius%20Eggersi%202.jpg
 
Je ziet het Peter, eigenlijk behoeft iedere killi soort zijn eigen bak. Zeker het grotere 'materiaal' dat jij nu hebt zitten.
Bekijk bijlage 242964

Ik ga toch weer even lekker eigenwijs doen :)

Ze zijn opvallend rustiger vandaag. Als er nog een probleem is, dan is dat niet tussen de killi's, maar tussen de kribensis en de fallax. Op zich is dat ook wel logisch: Fundulopanchax soorten richten zich ook op de onderste laag en dat is waar de kribs trerritoriaal zijn. Toch lijken de fallax zich er van bewust te zijn en ze maken zich uit de voeten voor de kribs ze raken kunnen (en die bijna botsingen doen zich veel minder voor dan gisteren.) Ik heb hier op zeker moment ook chromaphyosemions in gehad en die werden na verloop van tijd gewoon getolereerd in het territorium van de kribs.

Ik denk dat het grootste risico de belasting van het water is. Er gaat steeds een heel blokje krill in, en daarvan bereikt geen korreltje de bodem! Wat een vreetzakken met zijn allen!
 
Laatst bewerkt:
Tijd voor een wat uitgebreidere fotoupdate. Eerst een totaaltje:
CRW_1744.JPG

In essentie is er niet veel veranderd. Belangrijkste verschil is dat er rechts een stukje open water is ontstaan. Ik denk dat ik eruit ben hoe je de lengte van Valisneria spiralis beinvloeden kan. Hoewel de meeste omschrijvingen uitgaan van 30-50cm lengte, groeide ze bij mij de volle hoogte EN lengte van de bak, dus zeker 1 meter. Echter, toen ik de breedte van het veldje links halveerde, begonnen de bladeren af te brokkelen en blijven nu dus netjes beperkt tot de helft van de bak. De sleutel is hier volgens mij dat ze groeien totdat ze licht hebben, In mijn eerste opzet was het veldje zo breed dat er teveel bladeren waren die, hoe lang ze ook werden, geen licht kregen omdat ze door de competitie overschaduwd werden.

Dan nog wat plaatjes van de nieuwe bewoners:
CRW_1738.JPG

CRW_1740.JPG


En tenslotte blijven de Pelvicachromis kribensis en ongelooflijk mooie soort. Allereerst het 'minst aantrekkelijke' geslacht, de man:
CRW_1737.JPG

Beetje jammer van de melkachtige kleur van de ogen door de flits, maar verder wel een van de beste foto's die ik van hem gemaakt heb :)

Dan vind ik tenslotte de dame wel de mooiste vis die ik in huis heb:
CRW_1739.JPG
 
Killi's en kribensis agressief?

Ik noem dit gezond wederzijds respect:
CRW_1826.JPG
 
Nieuws! Zie:
IMG_1327.JPG

Ik heb ze al sinds maart 2017 en sinds die tijd leggen ze vrijwel maandelijks eitjes, maar nog nooit is het iets geworden. Telkens werden de eitjes na ~48-72 uur door het vrouwtje het nest uitgegooid en vervolgens door het mannetje opgepeuzeld. Deze keer viel me al op dat de dame al langer een broedkleur had (wat fletser met een duidelijke zwarte streep in de lengterichting. Gisteravond was ze in de weer met eitjes en ik dacht dat ze ze weer naar buiten bracht. Echter: Ze zwom ook een aantal keren door naar de kokosnoot!
Vanavond zag ik haar vrijwel niet en besloot ik eens met een felle lamp in de noot te kijken. Tot mijn verbazing lagen er "trillende eitjes" op de bodem! Toen ik er een foto van maakte zag ik pas dat het al jongen zijn:
IMG_1327_zoom.JPG


Na een jaar en 8 maanden oefenen is het dus eindelijk gelukt :-D
 
Inmiddels bijna een week verder. Fotograferen is lastig. De ouders verhuizen de jeugd dagelijks heen-en-weer tussen de kokosnoot en een ruimte tussen twee stenen, overdekt met Anubias blad. Alleen in de kokosnoot maak ik kans op een plaatje, maar zodra ik met de camera in de buurt van het glas verschijn, vliegt het mannetje naar de opening in de noot zodat ik er niet meer langs kan flitsen. Vandaag lukte het voor het eerst in bijna een week :)

IMG_1360.JPG


Goed zichtbaar is dat de eierzak nagenoeg leeg is, wat betekent dat ze binnen afzienbare tijd zullen kunnen en moeten gaan zwemmen om met de ouders voedsel te gaan zoeken in de bak.

Op dit moment kunnen ze dat nog niet. Regelmatig valt er een jong van de wand:
IMG_1359.JPG
Onder moeder ligt een jong op de kop op de bodem van de bak. Het wordt weer snel opgepakt en tegen het behang geplakt, zoals de broertjes en zusjes rechtsboven op de foto.

De komende tijd wordt het spannend. Zoals eerder beschreven zwemmen er twee koppels Fundulopanchax fallax rond in de bak. Dit zijn snelle jagers die de jongen vermoedelijk wel lusten. Ik heb op dit moment echter geen echt geschikte plek om ze elders onder te brengen. Ook kan ik nog niet inschatten hoeveel jongen er zijn. Een compleet legsel kan ik ook niet huisvesten.

De ouders zijn gelukkig heel fel en ook toen er nog geen jongen waren,.lukte het de fallax mannen niet in de onderste helft van de bak te zijn zonder een optater te krijgen. (Dat hebben ze dus ook opgegeven.) Ik heb wel hoop dat de kribs nu met jongen helemaal fel genoeg zijn om tenminste een deel van het nageslacht te behouden. Als ik zicht heb op de aantallen, kan ik eventueel de fallaxen tijdelijk in een (te klein) bakje op zolder plaatsen tot de jeugd voldoende zelfstandig is om ze op zolder te huisvesten tot ze verkocht kunnen worden.
 
Vanavond was het zover: De jeugd was niet meer te houden en heeft een ommetje gemaakt van een half uur. De ouders waren enorm waaks en dulden geen rovers binnen 20 cm van hun kroost.
Erg gaaf! Hopelijk blijft er wat leven
Ik heb dus goede hoop dat er veel overblijft :) Op dit moment schat ik dat het er nog 40-60 zijn.

Een plaatje van de trotse vader met zijn kroost:
IMG_1381.JPG


En een filmpje:
Bekijk media item 1415
 
Tja…. Van de kribensis kan ik toch niet gauw genoeg krijgen :)

Hier nog een paar plaatjes:

Eerst de dame in paarstemming:
IMG_1687.JPG


Dan nog eentje van het mannetje. Wat me opviel is dat de tekening in de staart heel anders geworden is. Er zijn minder stippen zichtbaar en de rode accenten in het achterlijf lijken sterker dan voorheen. De oplettende kijker zal verder opvallen dat zijn buikvinnen wel erg kort zijn. Vorige week was er sprake van een verschil van inzicht tussen beide en hing mevrouw constant aan deze vinnen. Uiteindelijk heb ik het opgelost door het licht uit te doen. Dat hielp de rust weerkeren :).
IMG_1688.JPG
 
Heel gaaf en prachtige foto's Peter.

Groetjes John.
 
De bak draait weer goed na een uitgebreid algenprobleem (zie elders) en de kribs hebben hun kans schoon gezien:

Bijzonder te zien hoe de dame de eitjes inspecteerd, verzorgt en vervolgens de aanstaande babykamer "ventileert" met haar staart :)
 
Prima broedzorg zo te zien Peter :thumbs:
 
Hoe zijn de ouders naar de andere vissen toe als de jongen met ze de bak door zwemmen Peter?
 
Hoe zijn de ouders naar de andere vissen toe als de jongen met ze de bak door zwemmen Peter?
Op dit moment zijn ze de enige bewoners.

Bij het vorige nestje waren ze ….. duidelijk …. naar de fallaxen :-D
In mijn opzet met een redelijk open centrum claimen ze het hele open water. Ze knalden net zo lang tegen de fallaxen aan tot die zich in de luifelende Vallisneria terug trokken. Nu waren de fallaxen zelf ook behoorlijk robuust, dus die konden het wel hebben, maar in die periode moet je geen er geen bodem-gebonden vissen bij hebben.
 
Terug
Bovenaan