Zeewateravontuur van erwin2


Haha, waar zal dat op slaan? Maar ja in zo n bak kun je wel wat vissen kwijt en die draait eigenlijk al vrij lang.
Nou, niet op jouw bak dit keer ;)
In de meeste zeebakken zie je 'een paar vissen', ik vind ze vaak erg leeg aan doen. Ik weet het, andere filosofie, en toch ook heel erg mooi, maar zulke grote groepen vissen in zeebakken kom je maar weinig tegen. Ik vind het schitterend :)
 
Haha, dat valt me dan weer mee. Dat je dat ziet komt denk ik omdat vrij veel bakjes niet zo heel groot zijn en dan de keus beperkter is en je doet in een zeewaterbak qua aantallen ook minder vissen dan in een zoetwaterbak. Maar ja, naast de vissen zie je wel andere dieren zoals koralen Ben;)
 
in een zeewaterbak qua aantallen ook minder vissen dan in een zoetwaterbak. Maar ja, naast de vissen zie je wel andere dieren zoals koralen Ben;)

Ik zou niet goed weten waarom je in een zeebak minder vis zou kunnen houden dan in een zoetwaterbak .
Hier op het forum zijn de bakken idd heel zwak bezet , zowel met lagere dieren als vis .
Ik weet niet goed waarom eigenlijk , ik zie geen bezwaar voor een flinke bezetting , koralen moeten ook genoeg te eten hebben ...

Binnen een paar weken ga ik mijn extra bakje aansluiten , tis wijt af :)
Maar ga er denk ik mijn rode wieren in steken , nu ik zonder afschuimer draai .
 
Als ik kijk naar onze oude bak van bruto 85 liter dan adviseerde men ons om er niet meer dan 3 of 4 vissen in te houden terwijl je vak in een zoetwaterbak van 85 liter meer vissen kan houden als je puur kijkt naar de aantallen.
Of deze info klopt weet ik niet maar het klopt dat de bakjes hier vaak niet zwaar zijn bezet.
 
in zo'n beetje iedere zeebak die ik heb gezien zie ik een lage bezetting. Het is vooral steen en koraal, met een paar visjes erbij. Daarom vind ik dit filmpje zo leuk omdat er lekker veel beweging te zien is.
 
Misschien dat veel mensen bang zijn om teveel aan bezettiing te hebben.
 
Misschien dat veel mensen bang zijn om teveel aan bezettiing te hebben.

Of bang dat ze de controle over de waterwaardes verliezen .

Maar lijkt veel visjes , maar als je de norm van John van 4 vissen op 85 liter omrekend , dan zit ik nog een heel stuk lager . Kan ik bijna gaan verdubbelen .
Nou tellen de dokters wel voor wat meer dan wat er in 85 liter geplaatst wordt .
De dokters vreten veel tov de rest van de bezetting .

Bij de CFS in Breda hebben ze een bak staan met veel vis in (op gelijkvloers)
Daar zitten ontzettend veel juffertjes in .
 
Of bang dat ze de controle over de waterwaardes verliezen .


Dat bedoel ik eigenlijk ook hoor. Ik denk ook dat men zich verkijkt op het formaat van de grote bakken en dat je omgerekend dan niet veel meer vissen hebt per liter dan mensen met een kleinere bak. Je naamgenoot heeft een bak van zo n 2200 liter dacht ik en dat is 15x de inhoud van mijn Reefer. Tja, als je op 85 liter al 4 vissen kan plaatsen dan kunnen erin zo n bak wel wat meer natuurlijk;). Het is meer een kwestie van de juiste balans vinden met je bezetting denk ik.
 
Heeft de prijs van die visjes er ook misschien iets mee vandoen?
 
Misschien ook wel want de visjes zijn vele malen duurder dan een zoetwatervis maar ja als je eraan begint dan weet je dat natuurlijk al wel. Koralen zijn ook soms erg prijzig;)
 
Het is meer een kwestie van de juiste balans vinden met je bezetting denk ik.

Zeer zeker , ik heb ook best lang gewacht om weer wat aan te vullen , eerst de 2 extra dokters eind vorig jaar nu meer dan 5 maand na de doorstart met de juffertjes .
 
Dat kun je beter ook doen dan achteraf met problemen te komen zitten. Veel hangt ook af van je steen en wat voor afschuimer je hebt dus het is lastig om te zeggen dat zoveel vissen op zoveel liter wel of niet kan. Ik merk met deze Deltec 1351 dat die veel beter afschuimt dan de oude Tunze 9001 (in de oude bak) en dat maakt al een wereld van verschil.
 
Heeft de prijs van die visjes er ook misschien iets mee vandoen?

Dat ook zeker , als je veel uitval hebt (vis - lagere dieren - koraal) is dat regelrechte aanslag op je portomonnee .
Gelukkig nog niet echt meegemaakt .
Waarom denk je dat er veel stoppen na een jaar ?
Een gewone werkman kan niet blijven aanvullen elke keer dat er wat uitvalt ,
 
Het kan inderdaad een duur grapje worden. Voor een doodgewone Poetsgarnaal betaal je al 20 euro bijvoorbeeld. Ik denk dat veel toch het verkeerd inschatten of zich niet goed inlezen voordat ze eraan beginnen. Zeewater is een heel andere discipline dan zoetwater.
 
Veel hangt ook af van je steen en wat voor afschuimer je hebt dus het is lastig om te zeggen dat zoveel vissen op zoveel liter wel of niet kan. Ik merk met deze Deltec 1351 dat die veel beter afschuimt dan de oude Tunze 9001 (in de oude bak) en dat maakt al een wereld van verschil.

Dat die deltec beter werkt is niet gek , een tunze 9001 is speelgoed zegmaar .
Wat betreft je steen , deels waar , je steen maak je eigenlijk toch zelf goed of slecht .
 
De Tunze kreeg de nitraat amper onder de 10 mg en na 8 maanden lukte het pas om deze onder de 5 te krijgen. Het heeft nooit problemen gegeven gelukkig maar ja ik merk nu inderdaad een wereld van verschil. De Tunze werd me destijds aangeraden maar ja viel me toch wel tegen achteraf.
Maar goed met zo n bakje als mijn oude met sump achterin ben je ook weer beperkt in de mogelijkheden. En als starter moet je ook nogeens een boel leren.
 
De Tunze kreeg de nitraat amper onder de 10 mg en na 8 maanden lukte het pas om deze onder de 5 te krijgen. Het heeft nooit problemen gegeven gelukkig maar ja ik merk nu inderdaad een wereld van verschil. De Tunze werd me destijds aangeraden maar ja viel me toch wel tegen achteraf.
Maar goed met zo n bakje als mijn oude met sump achterin ben je ook weer beperkt in de mogelijkheden. En als starter moet je ook nogeens een boel leren.

Ik had je gewaarschuwd voor die tunze , en zelfs nog een goedkoop aanbod gedaan ook , maarnee John wilde perse een nieuwe :p:D en daarna weer met de deltec hetzelfde verhaal :D
 
Ik had je gewaarschuwd voor die tunze , en zelfs nog een goedkoop aanbod gedaan ook , maarnee John wilde perse een nieuwe :p:D


Dat was toch voor de nieuwe bak? Deze Tunze heb ik januari 2017 al gekocht namelijk en zit op de oude Shin Mao bak van 85 liter.
Op de nieuwe heb ik de Deltec 1351 en die kreeg in icm de nieuwe bak voor slechts 200 euro.
 
Je hebt gelijk John wat betreft de tunze , dat was jij niet , maar een ander forumlid , net efkens teruggekeken .
Die wou hem niet voor 20 euro ...
 
Het is al weer een tijdje geleden , hier nog eens een recente foto van rechtse deel .
Linkse deel van de bak wordt dezer weken veranderd .
Alle anthelia eruit en wordt aangevuld met sps stekjes die ik nu in de sump heb staan .
Verder nog meer leders eruit qua keniaboompjes .
Hopelijk wordt het water dan terug iets rijker .
Paddestoel vooraan is flink geneteld door een groene stylo , die is een stuk kwijt ...
Heremiet is verbannen naar de sump , die zat steeds vast in de groene kelp .
Zit nu in het afschuimervak , in het andere deel steeds stekjes omgooien welke dan mekaar weer netelen .
Zit ook nog met een raadsel met mijn occelarissen , daar ben ik er 2 van verloren op een week , heel raar .
1 stopt met eten , gaat dan heel snel achteruit , andere niks aan te zien ook niet qua eetgedrag , dan gaat de ene dood , krijgt een andere hetzelfde , weer dezelfe routine , nu is mijn groot vrouwtje aan de beurt , eet wel wat , maar niet overtuigend , ben bang dat dit ook slecht gaat aflopen .
Ben bang dat er iets met de vossekop is meegekomen , die zat ook tussen clowntjes .
In hoeverre dat mogelijk is weet ik eigenlijk niet goed .

rechts mei2018.JPG
 
Laatst bewerkt:
Mooie foto hoor, wel jammer dat de ocelarissen 1 voor 1 dood gaan en ik kan me voorstellen dat het erg frustrerend is dat je de oorzaak niet kan vinden.

Lijkt het nou zo door de foto/licht of begint de middelste dokter op de foto iets rood/oranje te kleuren bij de vinnen? Hou dit goed in de gaten, dit kan duiden op een gebrek aan de juiste voedingsstoffen, Ik heb dit ook gehad met mijn gele dokter (zo gekocht).
 
Bedankt voor de waarschuwing , ik ga dit eens nader bekijken .
Aanvulling : Even gekeken , ze zijn alle drie hetzelfde qua kleur , ik zie momenteel wel dat de vinnen iets gekleurd zijn , maar zoals ik het nu zie heeft elke vin dat , ook de bovenste , staart .
Misschien door de HQI , lichtinval .

Ze krijgen elke dag 1 blad wieren (variend qua soort) , en spirulina , droogvoer .
Ook zogoed als dagelijks mysis - eitjes - krill .
Ze eten alles wat ik er in gooi dat voldoende groot is (vanaf de copepoden maat) en denk dat ik toch niet echt zuinig voer .
Heb je misschien nog tips ? Eventueel veranderingen .
 
Laatst bewerkt:
Bij die van mij zag het er wel erger uit maar ook vooral bij de vinnen aan de zijkant en de rugvin. Tanne Hoff heeft mij toen verteld dat dit vaak veroorzaakt wordt door een te kort aan groenvoer en mogelijk vitamine tekort.
Ik geef dagelijks spirulina vlokken (HS aqua) en diepvriesvoer (elke dag 2 soorten mysis, krill, artemia) ook geef ik 2x per week pas uitgekomen artemia.
Ook geef ik dagelijks een stukje nori.

Bij mijn gele dokter ben ik toen gestart met het geven van nori (gaf ik daarvoor niet) en dagelijks heb ik bij het diepvries voer een paar druppels vitamine gedaan van AquaForest, na een week zag ik verbetering en na 2 maanden was hij weer helemaal mooi geel.

Als ik het zo zie dan zou het niet aan je voer moeten liggen dus misschien toch gewoon het licht.
 
Allereerst :) Mooi project!

Zie je eigenlijk buiten de eventuele dokter verkleuring nog andere problemen? Je zou verwachten dat als er echt iets mis is dat er wel meer vis in de problemen raakt.
Als je verder ook niks meet, en de dokter verkleuring door de foto komt, dan zou ik denk ik rust nemen. Het is zeker opvallend maar met jouw vissen en koraal bestand verwacht ik dan veel meer symptomen.

Staat al het koraal netjes open?

(ow en op de discussie over vissenbestand uit Feb, dat ligt aan je filter. Helemaal niks anders. Met een bioloog van 2x bakinhoud kom je een heel eind.)
 
Ziet er mooi uit Erwin maar wel jammer van de Ocelarissen zeg.
 
Bij die van mij zag het er wel erger uit maar ook vooral bij de vinnen aan de zijkant en de rugvin. Tanne Hoff heeft mij toen verteld dat dit vaak veroorzaakt wordt door een te kort aan groenvoer en mogelijk vitamine tekort.
Ik geef dagelijks spirulina vlokken (HS aqua) en diepvriesvoer (elke dag 2 soorten mysis, krill, artemia) ook geef ik 2x per week pas uitgekomen artemia.
Ook geef ik dagelijks een stukje nori.

Bij mijn gele dokter ben ik toen gestart met het geven van nori (gaf ik daarvoor niet) en dagelijks heb ik bij het diepvries voer een paar druppels vitamine gedaan van AquaForest, na een week zag ik verbetering en na 2 maanden was hij weer helemaal mooi geel.

Als ik het zo zie dan zou het niet aan je voer moeten liggen dus misschien toch gewoon het licht.

Ik kan wel eens wat extra vitamines geven , heb ik gewoon staan maar is zeg verwaterd met de tijd .
 
Allereerst :) Mooi project!

Zie je eigenlijk buiten de eventuele dokter verkleuring nog andere problemen? Je zou verwachten dat als er echt iets mis is dat er wel meer vis in de problemen raakt.
Als je verder ook niks meet, en de dokter verkleuring door de foto komt, dan zou ik denk ik rust nemen. Het is zeker opvallend maar met jouw vissen en koraal bestand verwacht ik dan veel meer symptomen.

Staat al het koraal netjes open?

(ow en op de discussie over vissenbestand uit Feb, dat ligt aan je filter. Helemaal niks anders. Met een bioloog van 2x bakinhoud kom je een heel eind.)

Niet alle koralen staan heel de dag open , degene die soms dicht staan zijn enkel leders (paddestoelen) .
Maar is meer te wijten aan waterwaarden denk ik en stroming .
Sps wel , dat is staat altijd mooi open .

(ow en op de discussie over vissenbestand uit Feb, dat ligt aan je filter. Helemaal niks anders. Met een bioloog van 2x bakinhoud kom je een heel eind.)

Deze begrijp ik niet goed .
Een bioloog van 2x bakinhoud ?? Waar is dat goed voor ?
Zijn in mijn geval meer dan 3000 liter zijn . Mijn sump is 180x50 , met 20cm water in ...
Staat enkel een deltec 1455 in , zwaar ondermaats dus volgens de regeltjes , maar toch voldoet ie ruimschoots en heeft zelfs flink wat overcpaciteit .
Ik filter ook over een bakkishower .
Sump is trouwens ook meer een stekkenbak geworden .

Ik heb trouwens nog een volle grote koelbox anthelia en keniaboompjes eruit gehaald , mis het eigenlijk niet , bak lijkt ook niet leger geworden te zijn .
 
Deze begrijp ik niet goed .
Een bioloog van 2x bakinhoud ?? Waar is dat goed voor ?

Het gaat niet over jouw bak he :)
In het algemeen. Als je vissen krap zitten in een bak omdat hij overbezet is, dan zegt dat niet perse iets over de water kwaliteit. Ik heb in Amerika voor bakken gestaan waar de filterinhoud een keer of 2 groter was dan de bak inhoud. Er werden dan ook een belachelijk aantal vissen in gehouden. Commercieel kregen ze het echter voor elkaar met wekelijks waterverversen.

Uiteindelijk is de hoeveelheid water veel belangrijker voor gezondheid dan exact juiste bezetting. Je kunt bezetting best een beetje rekken door meer water te hebben... - ergens -

(disclaimer, ik onderbezet liever)
 
Oke , veel duidelijker nu ;)
 
Binnenkort ga ik de verlichting eens wat aanpassen .
de HQI naast elkaar opstellen en voor en achter deze 2x T5 met iets meer blauw erin . Komt er 4x39W bij en 4x24W (ivm overloopvak) bij , en de HQI zal dan iets minder lang gaan branden .
Kijken of dat verschil gaat opleveren . Denk dat de bak dan beter uitgelicht gaat zijn . En een deel schaduwwerking van HQI teniet doet .
 
Had laatst de triton testen eens gewisseld voor ATI testen .
Net de eerste test terug en valt niet tegen . 92/100 .
Viel me wel op dat er verschil zit in de meting tussen ATI en Triton .
Vooral kalium groot verschil , de laatste triton vertrouwde ik al niet wat betreft deze waarde , net als zwavel .
Die waren mijn inziens veel te hoog gemeten , ik heb het niet toegevoegd in die mate .
Nu met de ATI test wel de waardes gezien die ik zelf hanteer . Dus staar niet blind op een enkele meting !
 
Ik heb eenmaal een Triton laten doen lang geleden maar de ATI is dus beter.
 

Terug
Bovenaan