Nieuwe garnalen in oud aquariumwater?


E

Emmbillie

Guest
Hoi iedereen,
Ik heb een nieuw aquarium staan dat momenteel een paar dagen staat in te draaien.
Ik zal mijn plan even uitleggen en hoop dan (opbouwende) kritiek of tips te kunnen krijgen.

Ik heb momenteel een 20L bakje staan met blue dream garnalen.
Deze zijn gezond en kweken goed. Af en toe een dode maar alleen wanneer de temperatuur te hoog word (bakje staat naast de computer en vriendlief wil tijdens warme dagen de computer nog wel eens aan laten staan..)
Ik heb de garnalen gedeeltelijk van een kweker (supermooie garnalen) en gedeeltelijk van een schijnbaar 'goede' webshop (waar ik bedrogen uitkwam, zwarte en bruine).
Als gevolg kweekt het gedeeltelijk erg mooi blauw maar heb ik ook heel veel grijs wildkleur en bruin wildkleur.
Vermoedelijk heb ik dus twee soorten neocaridina's (toch?) en wil hiermee niet verder kweken in de nieuwe 120L bak. Ondanks dat sommigen écht mooi zijn, uitselecteren is iets moeilijker in een grote bak.
Ik ben van plan dit groepje in mijn CPO kreeft/kardinaaltetra bak te doen, daar zitten al de uitgeselecteerden gelukkig en gezond rond te grazen.

Dit punt is een belangrijk punt voor mij; volgende week haal ik een nieuw groepje van 30 op bij dezelfde kweker waar ik de mooie groep vandaan heb.
Mijn plan is om deze de eerste 2-3 weken in het kleine 20L bakje te houden, zodat ik ze kan observeren op gedrag/ziektes noem maar op, en de 120L bak rustig kan indraaien.
Ik heb de grote bak al met water van de 20L geënt en de oude filterspons uitgeknepen.
Mijn vraag is nu; hangt er een risico vast aan het uitzetten van de nieuwe garnalen in het 20L bakje? In verband met kruisbesmetting en andere horror verhalen die je wel eens hoort, of valt dat wel mee.
Het bakje zal wel leeg zijn, dus de garnalen al in de andere bak.

Moet ik als voorzorgsmaatregel bactopur direct gebruiken? Dit lees ik soms, maar het lijkt mij dat de garnalen dan alsnog een aardige klap krijgen in die kritieke eerste week dat ze in het bakje zitten.

Hebben jullie tips/trucs om dit zo veilig mogelijk te doen? Het lijkt mij namelijk dat het risico niet groter is dan een groepje uit te zetten in een al draaiend aquarium met vissen en dergelijke.
Maar daar kan ik verkeerd zitten, dus ik hoor graag jullie meningen,

Alvast bedankt! Groetjes Emma.
 
Ja helemaal zonder risico is het nooit maar meestal gaat het wel goed. Je kan ze eerst een bad met bv Furanol geven. Garnalen samenvoegen is en blijft altijd een gok al zou ik me er niet teveel zorgen om maken.
 
Fijn om te horen, bedankt voor je reactie John.
Mijn eerste gedachte was om de twee groepen niet samen te voegen, eerst de oude groep naar de kreeftenbak, dan de nieuwe groep in de bak van de oude groep.
Of het water de garnalen niet ziek zouden kunnen maken, was mijn zorg.

Maar als ik toch met deze middelen zou moeten werken zou ik in principe ook de mooie vrouwtjes waarvan ik zeker ben dat ze bij dezelfde kweker vandaan kwamen kunnen houden.
Deze gooien namelijk prachtige exemplaren eruit, het zijn echte dikkerds.
Echter heb ik geen furanol maar wel bactopur direct, op het GEK forum weet ik dat ze dat ook ervoor gebruiken.

Zo'n badje, wat moet ik me daarbij voorstellen?
Dat ik als ik ze over laat wennen ik het oude aquariumwater behandel met bactopur naar verhouding, en dit er langzaam indruppel zoals gewoonlijk?
En als ik besluit de groepen dus niet samen te voegen, zou een badje dan ook nog nodig zijn? Omdat de nieuwe garnalen in principe geen anderen kunnen besmetten, maar misschien het water van de bak wel?
 
Ik weet alleen dat je bij Furanol een bad kan geven door een tablet op te lossen maar of dat ook met Bactopur kan zou je wellicht even moeten nalezen. Als je ze niet samenvoegt zou ik ze niet behandelen.
 
Hou er rekening mee dat het soms fout gaat met garnalen en cpo s in een bak:

http://www.aquariaforum.be/viewtopic.php?f=48&t=13779

Ik hou de afgekeurden en de CPO's al een tijdje samen en zie gelukkig het bestand niet afnemen, heb ook genoeg verstopplekken.
de 2 CPO's die ik heb kwamen uit een nestje die ik een tijd terug heb mogen zien opgroeien.
De ouders en de fellere broers/zussen heb ik verkocht, die wilden alles doodmaken wat ze maar konden zien, inclusief mijn vingers :D
De 2 die ik heb gehouden zijn erg relaxed. Ze zitten zelfs naast elkaar te eten zonder ruzie.
En daarnaast is deze bak niet voor de kweek, dat word de 120L bak wel.

Bedankt voor de tips, dan zal ik de 20L bak gewoon vrij maken van garnalen en niks behandelen, en ze heel goed in het oog houden!
 
Ja het hangt ook van de cpo s af want soms gaat het goed. Zelf heb ik ze gehad die vanaf een stuk hout de vissen aanvielen en daar was ik minder blij mee dus.
 
Mijn grote vrouw slacht zelfs poelstakken van n cm of 3 af...en eet ze lekker op
 
Dat kan ik me voorstellen ja, deze heffen enkel hun scharen omhoog als ze aangetikt worden door een kardinaal tetra.
Ondertussen is de verhuizing van de garnalen naar de kreeftenbak begonnen. Mooi karweitje met 50 jonkies.. het houd je wel van de straat
 
Een x aantal uur later.. het garnalenbakje is leeg. Pfff wat een werk zeg, bleken er eerder 100 dan 50 te zijn :D en flink wat mooierds.


Zo staat het bakje er nu bij, nog draaiende, waar ik 1,5 week helemaal niks aan ga doen behalve 1 waterwissel en bodemafhevelen voordat de nieuwe groep er in komt. De biofilm en aanslag op de ruit laat ik lekker voor ze zitten.

02EA22F3-9B4B-4A50-B9DB-9C35E305DAE2.jpeg


In dit 60l bakje zitten de garnalen nu, al lekker te snoepen en te grazen. Het waterpeil moet ik nog aanvullen.

5EF6FE12-1A91-491D-AC7A-652E10409F9B.jpeg


En hier komt over 3 weken in etappes (5 per x aantal dagen) de nieuwe groep in mits de waarden acceptabel voor ze zijn.
Dus 1x per 3 dagen meten, water enten, oude spons uitknijpen, beetje voer er in.
Maar elke bak ontwikkeld zich anders dus even kijken hoe snel het water bewoners toelaat.
Deze bak is 120 liter.

20F1F805-74CD-46B4-97C4-2A4EE51F2C89.jpeg


Nogmaals.. opmerkingen over mijn strategie zijn zeer welkom.
Vinden jullie de 20l bak momenteel voldoende voor de nieuwen? Moet ik daarmee nog wat doen?
 
Er zit wel hel weinig bodem in die bak waardoor je minder ruimte hebt voor de bacteriecultuur.
 
Ik zal het zand wat aanvullen.
Woensdag ga ik het nieuwe groepje ophalen.
De oude vermaken zich tot zover uitstekend bij de kreeften:)
 
Daar ben ik weer. Heb een mooi groepje opgehaald die nu in de quarantaine bak zit.
Echter heb ik weinig vrouwtjes in deze groep dis wil graag van mijn oude groep enkele mooie vrouwtjes toevoegen.
Deze zijn gezond en zaten een maand of 4 terug in dezelfde bak bij de kweker.
Hoe moet ik dit aanpakken?
Moet ik zowel de quarantainebak behandelen met bactopur, of deze vrouwtjes een bactopur badje geven voordat ze er in gaan?

Ze komen uit dezelfde quarantainebak, met hetzelfde water, maar zitten ondertussen in de kreeftenbak. Daar lijkt geen garnaal ziek te zijn maar je weet maar nooit wat daar in het water zit.

Ook doe ik dit liever nu dan als ze in hun nieuwe bak komen, omdat deze quarantainebak mooi overzichtelijk is en ik eventuele zieken er makkelijker uit kan halen.
 
Je kan de nieuwe behandelen met een kort bad maar voor hetzelfde geld hebben de oude een bacterie of ziekte bij zich waar alleen de nieuwe vatbaar voor zijn.
Het is en blijft dus een risico en de bak behandelen waar de filter al inzit is een aanslag op je bacteriecultuur en dus niet aan te raden eigenlijk.
 
Ja.. dat is wel eng.
Kwa filter maak ik me geen zorgen aangezien ze na de kuur is afgelopen direct in hun nieuwe thuis mogen (die tegen die tijd al ingedraaid is).
En de vorige keer dat ik bactopur had gebruikt heb ik nooit een nitrietpiek waargenomen maar wellicht was dat puur geluk.

Het risico op ziektes vind ik wel een hoge drempel. Heb wel eens eerder succesvol zonder medicijnen groepen samengevoegd, maar dat waren garnalen van 20 cent per stuk.

De 4 vrouwtjes van de oude groep zijn wel opgegroeid in hetzelfde water als de nieuwen bij de kweker, maar dat zal na 4 maanden vast ook niks meer uitmaken? Vooral niet omdat ze ondertussen in een andere bak met vissen zitten..
Althans, dat denk ik, zou het ook zo zijn?
 
Je kan de nieuwe behandelen met een kort bad maar voor hetzelfde geld hebben de oude een bacterie of ziekte bij zich waar alleen de nieuwe vatbaar voor zijn.
Het is en blijft dus een risico en de bak behandelen waar de filter al inzit is een aanslag op je bacteriecultuur en dus niet aan te raden eigenlijk.

Ideetje.. allebei de groepjes apart laten tot ze in de grote bak mogen, en dan beide apart een badje?
Hoef ik ook geen kostbare filters te laten verpieteren
 
Zou ook kunnen maar ik weet niet of je je zoveel zorgen moet maken want in de regel gaat het wel goed maar dat is natuurlijk geen 100% garantie.
Garnalen uitvangen is ook een klus wat weer voor stress gaat zorgen.
 
Zou ook kunnen maar ik weet niet of je je zoveel zorgen moet maken want in de regel gaat het wel goed maar dat is natuurlijk geen 100% garantie.
Garnalen uitvangen is ook een klus wat weer voor stress gaat zorgen.

Dat klinkt al een stuk beter :)
Alle horror verhalen zijn een beetje onder mijn huid gekropen denk ik.
Op het GEK forum raadden ze mij een badje van 30 minuten aan voor de zekerheid.
Dat is nog best te doen kwa werk voor mij.
Maar draagt dit niet bij aan resistentie?
 
Ben geen expert maar een badje met Baktopur slaat volgens mij nergens op,staat duidelijk op de bijsluiter dat het heel belangrijk is om een kuur af te maken dus een badje van een half uur zal alleen werken als het 1 of ander ontsmettingsmiddel is oid.
Heb zelf tot nu alleen maar van kruisbesmetting gehoord bij Caradina soorten en omdat jouw garnalen ook nog eens van dezelfde kweker komen zou ik me helemaal geen zorgen maken.
 
Ben geen expert maar een badje met Baktopur slaat volgens mij nergens op,staat duidelijk op de bijsluiter dat het heel belangrijk is om een kuur af te maken dus een badje van een half uur zal alleen werken als het 1 of ander ontsmettingsmiddel is oid.
Heb zelf tot nu alleen maar van kruisbesmetting gehoord bij Caradina soorten en omdat jouw garnalen ook nog eens van dezelfde kweker komen zou ik me helemaal geen zorgen maken.

Bij guppen komt het vaak voor, bij appelslakken, bij discusvissen, bij garnalensoorten (ook de neocaredinasoorten) het is niet zo lichtvoetig als jij nu doet vermoeden.
 
Bij guppen komt het vaak voor, bij appelslakken, bij discusvissen, bij garnalensoorten (ook de neocaredinasoorten) het is niet zo lichtvoetig als jij nu doet vermoeden.

Zeker wel hoor,lichtvoetig genoeg dat het niet opweegt tegen al het onnodig medicijngebruik dat voor problemen zorgt voor mens en dier en nog veel meer problemen gaat opleveren.
 
Dat zijn dus de 2 kwaden waar ik tussen zit te dobben.
Als je kijkt naar antibioticagebruik door mensen zie je nu al dat voorheen makkelijk op te lossen ziektes weer erg gevaarlijk worden, en daar wil ik in de aquariumwereld natuurlijk niet aan bijdragen.
Maar als je kijkt hoe vaak dit toch gebeurd schrik je wel.
Dus je zou bijna kunnen zeggen, 1 persoon extra maakt niet uit. Ik ben geen kweker en houd ze voor eigen plezier.
Maar toch, zal echt niet goed voelen als ik daardoor verantwoordelijk zou zijn wat betreft een resistente ziekte.

Anderzijds zit de ene groep bij vissen die voor hetzelfde geld wel wat schadelijks meedragen. Dus zonder zou ik ook niet snel aandurven.

En dan nog het volgende, ik wissel regelmatig plantjes uit tussen de bakken, dus enige vorm van overdracht van bacteriën is er toch wel.
Moeilijk hoor! Nog even nadenken
 
Zeker wel hoor,lichtvoetig genoeg dat het niet opweegt tegen al het onnodig medicijngebruik dat voor problemen zorgt voor mens en dier en nog veel meer problemen gaat opleveren.

Ik ben ook tegen het gebruik van antibiotica voor ditsoort dingen, gebruik zelf een uv-filter als ik groepen moet laten wennen, dan filter ik de bak waar ze inkomen en druppel ik ze over en blijft het uvfilter er 2 dagen in hangen, nooit een centje last hiermee
 
Ik heb helaas geen uv filter.
Vind ze ook vrij prijzig voor het eenmalig samenvoegen van groepen.
 
Wij hebben hem op wish.com gekocht, 20 euries incl verzenden, ideaal ding, gebruik hem regelmatig als we bijvoorbeeld in een bak aan het werk geweest zijn waar corydorasjes in zwemmen, of als we nieuwe dieren hebben aangeschaft. Van de week een grote groep scr's (super crystalreds) gekocht en de bak waar ze in kwamen draaide al 2 maanden maar met plantjes uit andere garnalenbakken, dus voor de zekerheid 24 uur die bak gefilterd over uv en de nieuwe groep ook, gaat tot nu toe goed.
 
Wij hebben hem op wish.com gekocht, 20 euries incl verzenden, ideaal ding, gebruik hem regelmatig als we bijvoorbeeld in een bak aan het werk geweest zijn waar corydorasjes in zwemmen, of als we nieuwe dieren hebben aangeschaft. Van de week een grote groep scr's (super crystalreds) gekocht en de bak waar ze in kwamen draaide al 2 maanden maar met plantjes uit andere garnalenbakken, dus voor de zekerheid 24 uur die bak gefilterd over uv en de nieuwe groep ook, gaat tot nu toe goed.

Oh echt! Zo goedkoop!
Zou je me het type kunnen vertellen? Dan ga ik even op onderzoek uit :D
 
Ik heb besloten tot zover de groepen niet samen te voegen.
Misschien in de toekomst wanneer ik het UV filtertje heb, maar ga niet lopen rommelen met medicijnen.

De ene groep is vandaag in hun nieuwe bak gezet. De filter aan de rechterkant mag ter ondersteuning een paar weken meedraaien tot het aquarium deze niet meer nodig heeft ( filter van vorig aquarium in nieuwe ingedraaide bak)

Tot nu toe scharrelen ze allemaal lekker rond en eten ze het ‘bewaade’ vuil van afgelopen weken op. Dat komt vast helemaal goed :D

C35A21B0-C19F-47C4-9C3A-8FE16B51E5EA.jpeg
DECF6589-954A-4C14-BDD2-FE00FFA7414F.jpeg
88CC1FDD-67D5-4875-AF51-3922F88F149F.jpeg
B2B9A352-0F08-4402-9DD1-330E6C567850.jpeg
B68DFBFB-E77F-4139-8520-C7F79341564B.jpeg
AC75BE83-40D5-436E-96C9-7DF89B56AF47.jpeg
A9C4DB49-34DF-4D8F-B939-022B63F16D8F.jpeg
1D9DDC11-C866-4881-BB92-7797EAFA0AE3.jpeg
 
Als jouw filter uit je oude bak heeft gedraaid in je nieuwe bak, dan dus ook de bacterie kolonie. Je nieuwe garnalen zijn dan in ieder geval bestand tegen het leven uit de oude bak, zover ik het begrijp.

Nu nog een keer anders om "enten" en als dat ook goed gaat kan je ze samenvoegen, gok ik zo voorzichtig, maar ben geen garnalen kenner
 
Als jouw filter uit je oude bak heeft gedraaid in je nieuwe bak, dan dus ook de bacterie kolonie. Je nieuwe garnalen zijn dan in ieder geval bestand tegen het leven uit de oude bak, zover ik het begrijp.

Nu nog een keer anders om "enten" en als dat ook goed gaat kan je ze samenvoegen, gok ik zo voorzichtig, maar ben geen garnalen kenner

De filter komt met deze garnalen mee, uit hun bak. Dus dit is hun ‘eigen’ bacteriecultuur.
De andere groep zit in een bak met vissen, uit die bak heb ik slechts twee plantjes verplaatst naar de nieuwe enkele weken terug.
Helaas zijn garnalen toch een stuk gevoeliger dan vissen dus als het fout gaat, gaat het heel erg fout en mag ik alsnog medicijnen toedienen of erger nog de hele groep euthanaseren en een nieuwe kopen.
Het ging maar om 5 vrouwtjes garnalen toevoegen, dus dat vind ik dan de gok niet waard.
Dan schaf ik zo’n UV filtertje aan, altijd handig on te hebben
Maar ik ben zelf gewoon erg voorzichtig hoor. Da’s mijn aard ;)
 
Verstandige keuze om te wachten met samen voegen, je kweekt onnodige resistentie met al die medicatie
 

Terug
Bovenaan