Garnalen aquarium beginnen


IMG-20181011-WA0008.jpg


IMG-20181011-WA0008.jpg
 
Hallo allemaal,
Bijna alles gaat perfect met het aquarium.
Het dwerg gras, javavaren en het java mos groeien super. Alleen het sterrenkruid gaat minder :( er zijn al veel worteltjes gegroeid maar de plant word bij de steel doorzichtig en de blaadjes worden geel. Ik heb gehoord dat het komt door een tekort aan licht. Best wel jammer, maar ja.
Weet iemand een achtergrond plant die weinig licht nodig heeft en ook mooi is?
Ik hoor het graag!
 
Sterrekruid doet het hier in een 30 liter bak goed met led van 3,5 W. Heb je een foto van deze plant? Normaliter is deze vrij eenvoudig te houden.
 
Ja heb ik, die zet ik er zo op als ik betere wifi heb. Mijn bak heeft geen verlichting dus misschien dat het daaraan ligt?
 
Ja maar 3,5 W aan led op 30 liter is ook weinig hoor. Als ik je foto van 11 okt bekijk dan valt dat wel mee al is het geen zee aan licht natuurlijk.
 
Op die foto had ik er een licht van mijn telefoon boven gehouden zodat je het beter kon zien :)
Ik had de klantenservice van de plantjes gecontacteerd, en foto's gestuurd, en die zeiden dat het licht tekort was. Ik vond dat eigenlijk ook wel raar, want op veel sites staat dat sterrenkruid niet persé extra licht nodig heeft.
 
Nee, het aquarium staat in een door de zon verlichte kamer, daar is per dag ongeveer 7 uur licht denk ik.
 
Ja zonder licht erboven is het een ander verhaal inderdaad. Daar zullen weinig planten het goed op doen en helemaal bij de winterdag. Ik zou toch verlichting erboven nemen hoor.
 
Ja dat is misschien wel het beste. Tis alleen jammer want op de site waar ik de plantjes heb gekocht stond dat de plantjes geen extra licht nodig hadden. Tot nu toe is dat zo, alleen dan bij het sterrenkruid niet.
Ik heb nog wel een lamp, ik denk een spaarlamp. Zou ik die er een paar uur per dag boven kunnen hangen?
 
Ik kijk wel op aliexpress ja, dat is een goeie. Maar al mn andere plantjes groeien super dus opzich gaat het wel goed
 
Ik heb een aquariumlampje besteld op aliexpress, maar t duurt nog wel even voor dat ie binnenkomt.
Hebben garnaaltjes persé een filter nodig?
En ik ga denk ik voor crystal red garnalen die vind ik het mooiste denk ik.
Mijn aquarium heeft nu 4 weken ingedraaid, is dat lang genoeg?
 
Heb je er nu filter in zitten? Zo niet, dan draait je bak ook niet in. Garnalen hebben ook een filter nodig, maar een kleine sponsfilter is vaak al voldoende.
 
Heb je wel iets van stroming in de bak? Is wel belangrijk, een filter zou ik zeker nemen voor het voorkomen van bv zweefvuil en het huisvesten van bacterie koloniën
 
Ik heb er nu een kleine sponsfilter bij gedaan. Misschien echt dom van me dat ik niet wist dat een aquarium niet indraaid zonder filter, maar ja ik maak ook wel eens foutjes :) ik kan weer opnieuw 4 weken gaan wachten.
 
Ik ben gister in de aquariumwinkel geweest en ben echt helemaal verliefd op alle garnaaltjes die ze daar hadden. Ze zijn echt superleuk om naar te kijken!
Mijn plan is om 10 crystal reds en 4 pinokkiogarnalen te nemen. Kunnen die bij elkaar? Komen er dan geen kruisingen?
Ook heb ik een artikel gelezen over kroos in je aquarium. Kroos zou het nitriet weg halen? Heeft iemand enig idee of dat klopt en of dat kroos in je aquarium kan?

Alvast bedankt!
 
Crystal red heeft een lagere ph nodig dan de pinokkio garnaal. Het liefst dus een ph verlagende bodem bij de cr. Ik zou ze zelf niet bij elkaar zetten en het bij een soort houden. De jongen van de pinokkio garnalen kunnen alleen opgroeien in zoutwater. Waarom kies je niet een neocardina? Zijn ook veel mooie soorten van en die planten erg snel voort + hechten minder waarde aan de waterwaarden.

En over het kroos heb ik nog nooit van gehoord. Dit omzetten van nitriet naar nitraat doen alleen bepaalde bacteriën. Kroos gebruikt zoals alle andere planten wel nitraat om te groeien.
 
Laatst bewerkt:
Mijn plan is om 10 crystal reds

Check eens op welke waterwaardes ze zitten in de shop (of eigenlijk op welke waardes ze gekweekt zijn want misschien zitten ze maar kort bij de LFS)
Zoals Tomg al zei:
Cristal Reds hebben een lage PH nodig dus als je die wil houden en kweken is een ph-verlagende bodem meestal aangewezen.
En bij CR's wordt er gewoonlijk ook ververst met osmosewater plus de juiste mineralen.

Dus om het goed te doen moet je de keuze voor 'high grade' garnalen al maken voor je de bak opstart zodat je de juiste bodem kan gebruiken en je de juiste waterwaardes kan voorzien.
Als ze effectief op lage ph zijn gekweekt zal je bakje zelfs na indraaien niet geschikt zijn omdat onder andere je ph te hoog zal zijn.
En wanneer het vanaf dag 1 al niet echt goed loopt riskeer je snel teleurgesteld te worden vrees ik.

Ik zeg dus hetzelfde dan Tomg:
Je kan voor deze bak beter een neocaridina soortje kopen. Er zijn ook mooie soortjes en ze zijn minder veeleisend. Veel meer kans op succes denk ik.

Kroos zou het nitriet weg halen?
Kroos gebruikt zoals alle andere planten wel nitraat om te groeien.

Kroos gaat inderdaad geen nitriet omzetten. Het is gewoon een echte "nitraatvreter".
Kroos is lelijk (vind ik), het is vreselijk onkruid, kruipt overal tussen en je krijgt het zeer moeilijk uit je bak. Het woekert soms zo hard en neemt dan zoveel voeding op dat je andere planten zelfs kunnen verhongeren...
Dus al snel sta je dagelijks met je visnetje kroos uit je bak te scheppen in je woonkamer... :p
Ik zou dus nooit kroos aanraden, integendeel!

Vade retro satana cruz (zeer vrije vertaling van "Duivels kroos":D)!

er zijn tal van andere opties qua drijvers die mooier zijn en je bak niet overnemen.

ik kan weer opnieuw 4 weken gaan wachten.

Jammer inderdaad maar zeker met garnalen (ook neocaridina) is een ingedraaide bak toch belangrijk gezien de gevoeligheid.
Better safe than sorry!!
 
Het schijnt dat je kroos wel kan eten. Dus je kan er eventueel een salade van maken. ;)

Eendenkroos is inderdaad een echte nitraatvreter en moeilijk uit je bak te krijgen. Als je je hand in de bak steekt zit je tot je oksels onder de kroost. Maar dat is een kwestie van smaak. Ik vind het persoonlijk niet lelijk staan.
 
Het schijnt dat je kroos wel kan eten. Dus je kan er eventueel een salade van maken.

Of een cocktail...
Dan kan je tijdens het klinken "Kroost" zeggen ipv het gebruikelijke "Proost"! :D

Of je zet er thee van:
"een bakkie kroost" ter vervanging van "een bakkie troost".
 
Kroos is een ramp in mijn ogen en met dagelijks het eruit vissen is het weg te krijgen maar lastig is het wel.
 
Cristal Reds hebben een lage PH nodig dus als je die wil houden en kweken is een ph-verlagende bodem meestal aangewezen.
En bij CR's wordt er gewoonlijk ook ververst met osmosewater plus de juiste mineralen.


Het hangt inderdaad ook van de gradatie af want de lage gradatie kan vaak prima op kraanwater.
 
Tegenwoordig zie je steeds vaker dat ook hogere gradaties gewoon op enkel kraanwater gehouden worden met goede resultaten.

Ik ben gister in de aquariumwinkel geweest en ben echt helemaal verliefd op alle garnaaltjes die ze daar hadden. Ze zijn echt superleuk om naar te kijken!
Mijn plan is om 10 crystal reds en 4 pinokkiogarnalen te nemen.

Zou zelf kiezen voor 1 soort en dan een wat grotere startgroep bv.
Is ook niet altijd te achterhalen waar de garnalen vandaan komen als je ze in de winkel koopt en is dan gokken of ze het doen in je bakje.
Daarom kan je ze beter rechtstreeks halen bij iemand die ze zelf kweekt op kraanwater en zandbodem zoals jij hebt.
Ben je goedkoper uit en is de kans op een succesvolle kweek groter.
 
Merk zelf ook wel dat sinds ik co2 heb en de ph van 7,0 naar 6,4 is gegaan de garnalen wat actiever overkomen en zie nu overal jongen in de bak. Maar het is inderdaad niet onmogelijk. Snap dan niet waarom hogere gradaties slechter tegen een hogere ph kunnen dan lagere gradaties
 

Terug
Bovenaan