Stelling van 7-9-2019 Op welke manier zijn nieuwe onervaren leden het best te informeren?


T

TonHageraats †

Guest
Deze stelling is met dank aan @benvo tot stand gekomen.

Op welke manier zijn nieuwe onervaren leden het best te informeren bij divers optredende problemen?
Moeten vragen niet op een meer eenvoudige, begrijpelijke manier beantwoord worden?

Waarom schrijf ik dit?
Omdat het mij opvalt dat er veel adviezen gegeven worden die soms tegengesteld zijn. Ook volgen er dikwijls discussies waar, ook door mij, soms geen touw meer aan vast te knopen is, laat staan door newbies.
Aan de reacties is dan teleurstelling af te lezen hopelijk niet het afhaken tot gevolg hebbende.

Geef jullie mening, argumenten en ga in discussie.
Heb respect voor anderen hun mening en heb er plezier in.
 
Toffe vraag.

Ik beschouw me als een halve nieuweling.
Wat me inderdaad opvalt is dat er nogal wat dingen geponeerd worden zonder dat er bewijs voor te vinden is.

Typisch voorbeeld: hoeveel vissen in een aquarium van x liter?
Het klassieke antwoord dat je nogal eens vindt is 1cm vis per liter water, maar waar is het op gebaseerd?

Over indraaien zijn er wel een pak metingen te vinden, en daar vind je wel wat onderbouwing dat 3 weken zowat het minimum is, en 4 beter. Je kan ook mensen vinden die hun metingen publiceren over nitriet, nitraat, ammoniak over een periode van een paar weken.

Misschien een linkpagina maken naar goede sites.
 
leuk onderwerp, ik ben van mening dat de eerste vraag die we moeten stellen aan het onervaren lid.
Bak afmetingen en bestand en welke filtratie ?

En vanaf daar doorgaan.
Iemand met zeewater ervaring moet geen goede raad geven over cichliden
net zoals iemand met guppen (no offense) raad moet geven over grote monster meervallen

Om een voorbeeld te geven. Ik vergeet soms hoe gemakkelijk stabiel ik mijn bak kan houden en ben totaal vergeten hoe moeilijk het was voor een 80cm bakje.
Indraaien is simpel, als je dagelijks voeding in de aquarium gooit, moet je meten.
Van zodra NO2 niet te meten is en NO3 gaat goed de lucht in, dan is de bak ingedraaid. Is dit na 2 dagen of 2 weken? maakt niet uit :)


Wat denk je ?
 
We moeten vooral voorkomen om met elkaar in discussie te gaan.
 
Ons eerste advies zou eigenlijk altijd moeten zijn: Lees je in, vooreerst nog zonder aankoop! Maar helaas is dit zelden een tijdig advies. Men heeft al gekocht...
Misschien zouden we kunnen komen tot een omschrijving waaraan een gemiddelde bak met een gemiddelde levende have aan zou moeten voldoen. Beginners beginnen, zo dacht ik, veelal zo. Specialisaties volgen pas wanneer er ervaring is opgedaan. Wellicht moeten we ons ook realiseren dat een onervaren iemand, vaak, de eerste adviezen krijgt van een verkoper die zekere belangen heeft. Correcties daarop kunnen met goede redenen omkleedt wel belangrijk zijn? Verder heeft men meestal een basis samenstelling gekocht waarin zaken als CO2 toevoeg mogelijkheden, druppeltesten UV-C lampen, om maar iets te noemen, ontbreken. We zouden dit soort zaken misschien ook niet moeten aanhalen in onze goed bedoelde antwoorden?
 
Uit gestelde vragen en verstrekte info kan je al gauw uitmaken of iemand een bepaalde ervaring heeft of in zijn geheel niet, mijn adviezen zijn dan ook meest op de basis behoeften van de vissen en planten gebaseerd, veelal is het ook een bak waar meerdere soorten in zitten en kan je dit niet helemaal optimaal maken, een beetje adviseren over de basis is dan belangrijker dan de ultime waterwaarde of techniek, een discussie mag, maar ga daar niet te diep op in, denk eerst na of de TS daar wat aan heeft en ook daar wat mee kan, de hobby is niet moeilijk maar eerst moet je de basis leren begrijpen.
 
Uit gestelde vragen en verstrekte info kan je al gauw uitmaken of iemand een bepaalde ervaring heeft of in zijn geheel niet, mijn adviezen zijn dan ook meest op de basis behoeften van de vissen gebaseerd, veelal is het ook een bak waar meerdere soorten in zitten en kan je dit niet helemaal optimaal maken, een beetje adviseren over de basis is dan belangrijker dan de ultime waterwaarde of techniek, een discussie mag, maar ga daar niet te diep op in, denk eerst na of de TS daar wat aan heeft en ook daar wat mee kan, de hobby is niet moeilijk maar eerst moet je de basis leren begrijpen.
Je omschrijft eigenlijk heel goed waar ik op doel. De gemiddelde, eerste, basisbak is vaak een gezelschap bak met wat lukraak gekozen of aangeboden, door de verkoper, plantjes. De hardware is dan veelal een kant klare, bij elkaar horende combinatie. Een bak dus met verlichting, filter en verwarmingselement. Met als bodem wat zoal door een verkoper geadviseerd wordt.
 
Ik ervaar het als een vaak terugkerend gegeven dat er bij het geven van commentaar (te) vaak wordt uitgegaan van een reeds vooraf bekende kennis van de TS, aangaande de visjes ,techniek en waterchemie.
Daarom wordt er te vaak een voor de leek technisch (te) moeilijk antwoord gegeven, tevens komt het (helaas) vaker voor dat leden over elkaar heen rollen, als er al een reactie komt die vrij simplistisch uitlegt hoe e.e.a. zou kunnen werken. Eenvoudige en werkende, simpel uit te voeren antwoorden, om aan de vraag van de TS tegemoet te komen, worde nvaker niet dan wel gegeven.
 
Veel beginners hebben helaas al bepaalde keuze gemaakt en daar door komen de problemen. Op dat moment is het zaak om dit probleem voor TS op te lossen en zo simpel mogelijk uit te leggen waarom bepaalde dingen TS moet doen of juist niet moet doen.

Vragen stellen kun je een beetje inschatten wat ze al weten maar erg betrouwbaar vind ik dit vaak niet. Als je vraag, is aquarium ingedraaid en zijn waardens goed dan is het meestal, natuurlijk. Grote kans dat vis er al met een week in gedaan is en zijn uberhaupt niet bij LFS geweest om water te laten testen. De tip, koop druppels, zie je vaak, ga ik doen, maar op dat moment lost dit niet het probleem op. Ik ga van het slechtste scenario uit dan kan het alleen maar meevallen.

De basis kennen en toelichten in een wat simpelere bewoording is denk ik het belangrijkste. Zo snapt een beginner zelf het proces. Hou rekening mee dat niet iedereen even intelligent is, onbeperkt budget heeft en een bepaalde leeftijd heeft. Je kunt kinderen treffen maar ook oude mensen die ook weer anders communiceren. Hou rekening met gevoelens van andere. De ervaren aquarianen hebben al het een en ander aan de hand gehad en slaan een ernstig ziek gupje dood. Een beginner kan erg aan het gupje zijn gehecht en is dit geen optie. je kunt het wel eerlijk benoemen dat het wellicht beter is voor het visje maar laat aan een beginnend TS zijn eigen keuze/beslissing maken.

Er staan hier op het forum heel wat stickys maar om bepaalde stukken van dit te lezen word je al moe als je er naar kijk. Ik heb even het biologisch evenwicht sticky in me hoofd. Dit is ellenlang en veel te uitgebreid. Zelfs ik die het proces wel snap, raakt de hoofd weg kwijt in dat epistel.

In deze tijd moet communicatie, kort, bondig en te begrijpen zijn.

Ikzelf vind de discussies van leden niet heel storend. er zijn meerdere wegen naar Rome. TS kan zelf keuze maken welke weg te gaan behandelen. Als er echt glas harde verkeerde informatie word gegeven wat schadelijk zou kunnen zijn reageren daar ook weer leden op zodat dit euvel zich zelf wel oplost.

Ikzelf vind het ook fijn als ik gewoon persoonlijk antwoord krijg op mijn vraag ipv. gebruik de zoekfunctie. Daar is nu eenmaal een forum voor anders kun je net zo goed overal op het net je info vergaren. Dan zou een forum geen meerwaarde meer hebben.
 
In ieder geval niet zoals dat nu gebeurt.
Lees de commentaren elke keer vol verontwaardiging.
Denk dat het belangrijkste is nieuwelingen enthousiast te begroeten en begeleiden.

M.v.g. John.
 
Ik denk dat het belangrijk is dat nieuwe, onervaren leden niet worden afgeschrikt door de toon waarop soms advies wordt gegeven. Daarom is het cruciaal dat een vraagsteller in zijn of haar waarde wordt gelaten. Dat de zaken die TS goed heeft gedaan ook benoemd worden.

Soms komt er een vraag op een moment dat er weinig mensen op het forum aanwezig zijn. Ik denk dat het belangrijk is, dat als er een ongenuanceerde vraag wordt gesteld, dat er ook leden kunnen helpen door meer informatie te vragen over het probleem. Zoals afmeting van de bak, aantal vissen, situatieschets. En dan ook meteen te vermelden dat er mensen op dit forum zitten die kunnen helpen, zelfs al is dat niet degene die toevallig als eerste die vraag ziet. Op die manier voelt de TS zich gehoord en kan rustig afwachten totdat de desbetreffende expert op het forum komt, en deze expert heeft dan meteen alle gegevens om hulp te kunnen bieden.

Wat ik ook al ben tegengekomen: ervaren leden die hun eigen mening met hand en tand gaan verdedigen binnen een topic van een nieuwkomer. Dit is voor de nieuwkomer erg verwarrend. Probeer met elkaar de nieuwkomer te helpen, dat is veel prettiger en verruimt misschien ook nog eens de eigen inzichten.
 
Ik stel voor om enkele mensen een rank te geven (moet lukken in een forum)
Malawi specialist
Garnalen specialist
Marine specialist
Nano specialist ?
 
Ik stel voor om enkele mensen een rank te geven (moet lukken in een forum)
Malawi specialist
Garnalen specialist
Marine specialist
Nano specialist ?
De bedoeling is goed, maar op basis waarvan ga je dit geven?

Kan snel vriendjespolitiek worden, of gewoon gebaseerd zijn op aantal posts.
Een examen zou ideaal zijn, maar niet direct haalbaar.

Ik zie mensen (ook met ervaring) soms nogal sterk hun stellingen verdedigen die niet wetenschapellijk onderbouwd zijn door chemie of biologie.
 
Ik zie mensen (ook met ervaring) soms nogal sterk hun stellingen verdedigen die niet wetenschapellijk onderbouwd zijn door chemie of biologie.
Klopt maar het is dan ook de ervaring die spreekt en niet een opleiding.
Als iemand persoonlijk ervaren heeft dat iets wel of niet werkt is dat soms meer waard dan welke leuke theorie ook.
 
Klopt maar het is dan ook de ervaring die spreekt en niet een opleiding.
Als iemand persoonlijk ervaren heeft dat iets wel of niet werkt is dat soms meer waard dan welke leuke theorie ook.

Tja, daar stoot ik dan tegen toeval en N=1.
Ervaring wordt zo veel meer waard als je de basics er achter kent.
Er zijn in een aquarium zo veel variabelen die je niet kent, dat het altijd wel toeval kan zijn.

Denk maar aan de mensen die zeggen: ik deed mijn vissen er al op dag 3 in, en ze leven nog. Dat is ervaring zonder kennis.
 
Ik heb het over mensen met 30,40 of zelfs 50 jaar evaring.
Niet over toevalstreffers :D
 
De bedoeling is goed, maar op basis waarvan ga je dit geven?

Kan snel vriendjespolitiek worden, of gewoon gebaseerd zijn op aantal posts.
Een examen zou ideaal zijn, maar niet direct haalbaar.

Ik zie mensen (ook met ervaring) soms nogal sterk hun stellingen verdedigen die niet wetenschapellijk onderbouwd zijn door chemie of biologie.

Vroeger hadden we bepaalde gidsen zoals bij de EI en Goudvissen. Ik had zelf de indruk dat deze titel niet veel indruk maakte en juist soms tot conflicten leidde. Het is natuurlijk ook wel zo dat sommige leden ook erg veel wijsheid in pacht hebben over een bepaald onderwerp en ja wie heeft er dan gelijk, de gids of het lid met veel kennis. Dus al met al ben ik persoonlijk geen echte voorstander van titels moet ik zeggen.
 
Ik denk dat het altijd een lastige kwestie blijft.

Op fora over bijvoorbeeld honden, zie je eindeloze discussies, vaak op hoog niveau, over welke soorten hondenbrokken nu het aller aller allerbeste zijn. En de mensen die dat gesprek voeren worden afgefakkeld door mensen die vinden dat diepvriesvlees de enige weg is. Of nou ja, mensen die vinden dat honden alleen gezond kunnen zijn met het eten van botten en rauw vlees. En dan heb ik het nog niet over de mensen die vinden dat iedereen die zijn hond vlees voert per definitie slecht is.
En aan de andere kant ben ik er van overtuigd dat het grootste gedeelte van Nederland gewoon een tree met blikken chappie van de appie haalt, of wat dan ook. Maar vooral makkelijk en goedkoop.

En wanneer de chappie-mensen met de beste bedoelingen op zo'n forum komen en die krijgen zo'n discussie over zich heen, die vluchten waarschijnlijk gelijk weer terug naar de chappie (bestaat dat nog?).

Ook ik zie veel discussies voorbijkomen, ik doe wel eens mee aan zulke discussies ook. En een vraag als deze is misschien wel de beste manier om het wat te verbeteren. Omdat het ook zelfregulerend kan werken.

Een vraag/stelling als deze maakt dat ik ook kritisch kijk naar mijn eigen aandeel hierin, en wat ik hier zelf in kan veranderen.

Maar ik denk dat veel dingen die je zou veranderen ten goede, ook dingen veranderen ten nadele.

Juist diversiteit in reacties geeft een waardevolle poel van informatie waar mensen uit kunnen plukken wat ze willen of nodig hebben. Standaardisatie zal dat bijna altijd beperken.

Ik persoonlijk zou het fijn vinden als de toon af en toe wat minder veroordelend (soms zelfs vrij agressief) zou zijn naar mensen die iets op een andere manier doen die misschien ook werkt. Of naar mensen die iets verkeerd zeggen.
Wat mij betreft wordt hier in discussies een behoorlijke mate van verbale agressie getolereerd.
Om te kunnen en durven leren op een openbaar forum zal je soms gedwongen zijn open te zijn over zaken die niet goed gaan, en daarvoor is een (betrekkelijk) veilige omgeving nodig denk ik.
Smoeiharde correcties en botte veroordelingen kunnen dat lastig maken.

Ik zie op dit forum vooral mensen met veel kennis en ervaring schijnbaar onvermoeibaar ingaan op telkens weer dezelfde vragen. En heel veel mensen worden daar zo te zien enorm mee geholpen. Ik vind dat knap en heb daar veel respect voor.
 
Ik zie op dit forum vooral mensen met veel kennis en ervaring schijnbaar onvermoeibaar ingaan op telkens weer dezelfde vragen. En heel veel mensen worden daar zo te zien enorm mee geholpen. Ik vind dat knap en heb daar veel respect voor.

Daar moeten we bepaalde leden inderdaad dankbaar voor zijn want kennis is eigenlijk onontbeerlijk op een forum.
 
Mijn gedachtegang;

De bedoeling is goed, maar op basis waarvan ga je dit geven?
Dat zou je kunnen doen aan de hand van behaalde en getoonde resultaten in het fotoalbum van degene.
gewoon gebaseerd zijn op aantal posts
Idd. Veel mensen hebben hun punten reputatie opgebouwd in de topics "Goedemorgen, Kletshoek, Moppentappen en Voorstelronde". Kwantiteit zegt dus niets over kwaliteit.
Ik zie mensen (ook met ervaring) soms nogal sterk hun stellingen verdedigen die niet wetenschapellijk onderbouwd zijn door chemie of biologie
Ook een goed punt. Er zijn er helaas een aantal die last hebben van het Dunning-Kruger effect.
Dat is ervaring zonder kennis.
En ervaring zegt niets. Je kunt het ook decennia lang verkeerd hebben gedaan. En het zijn juist vooral die mensen met decennia ervaring die nogal vastgeroest zitten, en bv oude inzichten
gaan adviseren icm nieuwe ontwikkelingen. (en dat zeg ik met alle respect).

Mensen hebben vaak (na veel trail and error succes in de hobby) uiteindelijk een mooie bak kunnen realiseren, en willen graag hun opgedane kennnis gaan delen met nieuwelingen. Dat is natuurlijk erg positief,
Maar ze realiseren zich te weinig dat al dat getweak en de daarmee opgedane ervaring voornamelijk toepasbaar is in HUN bak.

Het grote struikelblok is namelijk dat er bij een beetje complexere vragen er geen uniform antwoord mogelijk is. Want niemand weet de biologische eigenschappen van de bak van TS.
Het grote probleem is dat mensen die een mooie bak hebben (objectief/subjectief) TS gaan adviseren met werkwijzen die in HUN bak van toepassing zijn.

En vervolgens gaan andere leden zich wel even in de discussie mengen omdat ze vinden dat hun manier van werken beter is.
En dat resulteert altijd weer in oeverloos gezwam, onnodige oftopic discussies en zelfs in irritatie onderling. Zo word het een onoverzichtelijke warboel voor de beginner.

Dus een bepaalde ranking zoals een stuk hierboven is aangehaald is best wel een optie.
 
Dus een bepaalde ranking zoals een stuk hierboven is aangehaald is best wel een optie.

Ok maar moeten de leden dan uitgaan van de kennis van de "gids" of persoon met een hoge ranking? Ook deze kunnen het soms fout hebben en men is bij zo n "titel" snel geneigd om zo n persoon te geloven. Ik vindt het lastig om een bepaalde status aan iemand toe te kennen en al helemaal omdat beginners zich daar soms onterecht aan kunnen optrekken. We hebben als voorbeeld gezien dat vroeger in het EI gedeelte HVA gids was (samen met Dirk Bazuin). Je wil niet weten wat dat voor consequenties had want er waren bepaalde leden die de kennis van deze gidsen van tafel veegden en dit leidde weer tot lange en hevige conflicten af en toe waar een lid niks mee opschoot. HVA is er van ellende destijds ook mee gestopt. Daarom vraag ik me af of rankings nu zoveel meerwaarde bieden en net als op internet moet je zelf ook proberen om de reacties te filteren en er zo het goede uit proberen te halen. Maar goed dit is mijn kijk op rankings en een ieder kan en mag daar anders over denken.
 
In ieder geval niet zoals dat nu gebeurt.
Lees de commentaren elke keer vol verontwaardiging.
Denk dat het belangrijkste is nieuwelingen enthousiast te begroeten en begeleiden.

M.v.g. John.
Misschien kan je even verklaren wat je precies bedoelt. Verontwaardiging? Waarom? Misschien is hier dan wel verbetering mogelijk?
 
Mijn gedachtegang;


Dat zou je kunnen doen aan de hand van behaalde en getoonde resultaten in het fotoalbum van degene.

Idd. Veel mensen hebben hun punten reputatie opgebouwd in de topics "Goedemorgen, Kletshoek, Moppentappen en Voorstelronde". Kwantiteit zegt dus niets over kwaliteit.

Ook een goed punt. Er zijn er helaas een aantal die last hebben van het Dunning-Kruger effect.

En ervaring zegt niets. Je kunt het ook decennia lang verkeerd hebben gedaan. En het zijn juist vooral die mensen met decennia ervaring die nogal vastgeroest zitten, en bv oude inzichten
gaan adviseren icm nieuwe ontwikkelingen. (en dat zeg ik met alle respect).

Mensen hebben vaak (na veel trail and error succes in de hobby) uiteindelijk een mooie bak kunnen realiseren, en willen graag hun opgedane kennnis gaan delen met nieuwelingen. Dat is natuurlijk erg positief,
Maar ze realiseren zich te weinig dat al dat getweak en de daarmee opgedane ervaring voornamelijk toepasbaar is in HUN bak.

Het grote struikelblok is namelijk dat er bij een beetje complexere vragen er geen uniform antwoord mogelijk is. Want niemand weet de biologische eigenschappen van de bak van TS.
Het grote probleem is dat mensen die een mooie bak hebben (objectief/subjectief) TS gaan adviseren met werkwijzen die in HUN bak van toepassing zijn.

En vervolgens gaan andere leden zich wel even in de discussie mengen omdat ze vinden dat hun manier van werken beter is.
En dat resulteert altijd weer in oeverloos gezwam, onnodige oftopic discussies en zelfs in irritatie onderling. Zo word het een onoverzichtelijke warboel voor de beginner.

Dus een bepaalde ranking zoals een stuk hierboven is aangehaald is best wel een optie.
Hier zie je eigenlijk ook iets, ik zeg het met respect(!), als reactie aangegeven wat niet voor iedereen meteen duidelijk is. Eigenlijk is dit een voorbeeld, zou het een aquarium betreffen, wat een afschrikkende werking zou kunnen hebben.
 
Hoe het beste niewkomers en beginners informeren.

De beste manier voordat hij/zij een aqaurium gaat aanschaffen natuurlijk omdat dit geld en problemen kan voorkomen.
Helaas hebben de meeste al een aquarium aangeschaft en gaan dan pas op zoek naar informatie of omdat ze problemen krijgen en die belanden op dit forum of een ander forum om hun probleem daar neer te leggen.

Spijtig genoeg blijft mijn 'stelling Bezint eer uw begint' en doe eerst kennis op voor dat je een aqauarium aanschaft en verdiep je eerst in de basis waterchemie + filtratie + belichting om eerst de basis voorwaarden om onderwater leven te gaan begrijpen.
Ga kijken bij iemand die een gezond aqaurium heeft of ga eerst op forums lezen en vragen stellen en zoek informatie op internet.

Zo en nu belanden de nieuwkomers hier op dit forum omdat ze met ontwetendheid een aquarium hebben aangeschaft, water erin filter erop licht er boven substraat+planten erin en hier begint het problemen of planten gaan dood algen etc etc
hoe kunnen wij als ervaren aqariaan het best deze mensen iets wijs maken zonder te beledigen of opdringferig over te komen ?
Dat ligt deels aan het persoon zelf of hij het wil aannemen maar ook aan de overige forum leden die reageren en vaak uitmond op verschillende antwoorden waar de beginner het bos door de bomen vaak helemaal niet meer ziet en een discussie onder de forum leden barst los over welles en nietus tot soms beledigingen en respectloze posts. (helaas het gebeurt)

Het lijkt mij raadzaam of een speciale beginner guide of handleiding op dit forum te plaatsen als men zich registreerd met de vragen , ben je van plan een aquarium aan te schaffen of je hebt er al een en je wil informatie of je hebt problemen.
Deze kan je dan verdelen in vraagstukken met diverse verwijzingen naar het onderwerp als beginner guide start aqaurium of een appart topic openen waar al heel veel juiste en goede antwoorden staan voordat er een discussie losbarst zoals ik al noemde met onze forum leden..

Dus een vragenlijstje bij registeren voor de nieuwkomer zou beslist een goed idee zijn in mijn opinie.

Verder als men toch dit forum gaat afstruinen op informatie of nieuweschierigheid dan ontkom je er eigenlijk niet meer aan dat als een nieuwkomer of beginner een vraag steld er mensen gaan reageren en er mogelijk een discussie uit voort komt en dat is ook bijna niet te voorkomen omdat we mensen zijn met ieder andere ervaring of mening cq elder iets anders heeft gelezen dan hier wordt beweerd.
Dus het blijft lastig om goed en duidelijk informatie te geven bij problemen, al wordt dit door veel forum leden netjes en goed gedaan in mijn opinie met duidelijke uitleg met feitjes en weetjes + verwijzingen met links naar een bron van informatie.
 
Mijn 2 cents
Het grote struikelblok is namelijk dat er bij een beetje complexere vragen er geen uniform antwoord mogelijk is. Want niemand weet de biologische eigenschappen van de bak van TS.
Het grote probleem is dat mensen die een mooie bak hebben (objectief/subjectief) TS gaan adviseren met werkwijzen die in HUN bak van toepassing zijn.
Daar sla je de spijker op zijn kop sterker nog wat voor de 1 perfect werkt gaat bij een ander faliekant fout door bv andere water waarden of inrichting of verlichting
Wat ik wel regelmatig zie is het doordraven op een onderwerp wat vaak allang niets meer met de vraag van Ts van doen heeft.
Misschien is het zaak om de vraag van de beginner met een tegen vraag te beantwoorden waar sta je in de hobby.
 
Hier zie je eigenlijk ook iets, ik zeg het met respect(!), als reactie aangegeven wat niet voor iedereen meteen duidelijk is. Eigenlijk is dit een voorbeeld, zou het een aquarium betreffen, wat een afschrikkende werking zou kunnen hebben.
Da's bewust. :thumbs:
Hiermee probeer ik mensen te motiveren om zelf opzoek te gaan, om zodanig hun kennis te vergroten.
Mensen moeten geprikkeld worden om zelf aktief op onderzoek uit te gaan. Of dit nu op het gebied van aquarium is of andere zaken is niet relevant
Als TS zijnde een beetje een passief afwachtende houding aannemen en wachten tot andere mensen hun problemen gaan oplossen is mijn inziens altijd een slecht idee om te groeien in een hobby.
 
Da's bewust. :thumbs:
Hiermee probeer ik mensen te motiveren om zelf opzoek te gaan, om zodanig hun kennis te vergroten.
Mensen moeten geprikkeld worden om zelf aktief op onderzoek uit te gaan. Of dit nu op het gebied van aquarium is of andere zaken is niet relevant
Als TS zijnde een beetje een passief afwachtende houding aannemen en wachten tot andere mensen hun problemen gaan oplossen is mijn inziens altijd een slecht idee om te groeien in een hobby.
Dat had ik wel zo ongeveer begrepen maar zou een wat meer ingewikkelde term naar voren komen in een beginners aquarium waar men al de nodige tegenslag heeft gekend zou iets dergelijks de druppel kunnen zijn. (Of is nu misschien het Dunner-Kruger effect op mij van toepassing? ;))
 
Ik denk eigenlijk dat het allerbelangrijkste is dat als er eenmaal 1-2 ervaren leden zich ertegenaan bemoeien, de rest dat niet moet doen dan hou je overzicht en krijg je geen oeverloze zinloze discussies maar meer inhoudelijke reacties. Maar eerlijk gezegd lijkt mij dit een utopie gezien alle haantjes hier op het forum
 
Ik denk eigenlijk dat het allerbelangrijkste is dat als er eenmaal 1-2 ervaren leden zich ertegenaan bemoeien, de rest dat niet moet doen dan hou je overzicht en krijg je geen oeverloze zinloze discussies maar meer inhoudelijke reacties. Maar eerlijk gezegd lijkt mij dit een utopie gezien alle haantjes hier op het forum

Het doel van een forum is dat we leden helpen maar dat ook iedereen zn bijdrage in het zakje mag doen. Zoals jij het schetst zou dat betekenen dat als er 1 of 2 ervaren leden actief zijn in een topic de rest beter niets meer kan zeggen en dat lijkt me ook niet de bedoeling van een forum ;)
 
Het doel van een forum is dat we leden helpen maar dat ook iedereen zn bijdrage in het zakje mag doen. Zoals jij het schetst zou dat betekenen dat als er 1 of 2 ervaren leden actief zijn in een topic de rest beter niets meer kan zeggen en dat lijkt me ook niet de bedoeling van een forum ;)
Wat is er aan meerwaarde als men gaat mieren over internep ipv internet in een topic over heel wat anders? laat elkaar in hun waarde en stop met trappen en reageer enkel inhoudelijk, en vooral dat niet inhoudelijk reageren en lekker trappen hebben veel leden tot hun sport gemaakt. En dan mogen ze misschien wel de kennis hebben maar hou het dan ook bij die kennis en reageer inhoudelijk
 
Ik denk dat ook "samen" werken voor beginnend TS en lid die op het onderwerp in gaat wel fijn is.

Meestal bij problemen is het aan een schakeling van problemen. In een startend topic zou het wel fijn wezen als verschillende leden met ieder zijn eigen ervaring/kennis op een gebied een bijdrage kunnen leveren. Soms word het zoveel om alles uit te leggen dat je een beetje kort af ga worden. Dat moet ook niet gezien worden als bemoeienis of aanval maar als bijdrage. Vind dat het ervaren lid ook gewoon moet aangeven waar ze wel of geen verstand van hebben. Als anderen dan inspringen op deze zaken heeft een beginner een totaal oplossing en het ervaren lid word tevens weer wijzer dankzij de ander.
 
Misschien kan je even verklaren wat je precies bedoelt. Verontwaardiging? Waarom? Misschien is hier dan wel verbetering mogelijk?
Als een nieuw lid zijn 'prachtige aquarium' showt krijgt ie gelijk een hele berg goedbedoelde adviezen over zich heen.
De meesten haken gelijk af.
Onthaal de nieuwelingen met enthousiasme en wacht totdat er om gevraagd wordt met de goedbedoelde adviezen. Dan staan ze er open voor en gaan we wat bereiken.
Ik vind ook dat nieuwelingen een soort aspirant lidmaatschap moeten krijgen totdat bepaalde basisvaardigheden behaald zijn.
 
Uit eigen ervaring, door werken in de .
Ben veel mensen tegengekomen die het geheel op de verkeerde manier doen.
Ik denk dag je moet beginnen met wat ze GOED doen, zodat ze niet direct worden overrompeld en weglopen ofzo.
Dan heb je meerdere soorten mensen, mensen die het echt op de goede manier willen doen en luisteren naar ieder advies en mensen die het allemaal niks uitmaakt en willen dat de visjes gewoon zwemmen.
Met de eerste groep kun je goed praten en deze zullen je adviezen ook opvolgen als je het goed uitlegd en niet onbeschoft ofzo wordt. Wel met opbouwende kritiek en niet in 1 keer teveel info geven(wat wel op een forum kan omdat ze het dan meerdere keren kunnen lezen).
De tweede groep valt gewoon niet mee te praten, hun antwoord is meestal: ' dan koop ik wel een nieuw vissie'. Daar valt niet echt mee te praten en die moet je gewoon proberen advies te geven dag ervoor zorgt dat ze niet teveel geld hoeven uit te geven en dat ze niet teveel hoeven te doen(want dan willen ze het nog wel uitvoeren). Ook als je bij deze groep teveel kritiek geeft, dan laten ze dat wel weten en kopen ze nog altijd het visje wat jij hebt afgeraden..
En dan de middelgroep, je moet gewoon een beetje aanvoelen wat voor mensen het zijn en wat en hoeveel advies je ze dan zult geven en hoe je het brengt(want als ze het niet opvolgen heb je er ook niks aan en vinden ze je alleen maar irritant).

Belangrijkste op het forum is dat we allemaal ongeveer dezelfde antwoorden geven, we de basis goed uitleggen en netje blijven.
Als er een discussie komt heb je een grotere kans dat de TS afhaakt, lijkt me.
 
Als een nieuw lid zijn 'prachtige aquarium' showt krijgt ie gelijk een hele berg goedbedoelde adviezen over zich heen.
De meesten haken gelijk af.
Onthaal de nieuwelingen met enthousiasme en wacht totdat er om gevraagd wordt met de goedbedoelde adviezen. Dan staan ze er open voor en gaan we wat bereiken.
Ik vind ook dat nieuwelingen een soort aspirant lidmaatschap moeten krijgen totdat bepaalde basisvaardigheden behaald zijn.

Dit is een heel lastig punt. Als een beginnend TS zijn prachtige 40 liter aquarium laat zien met 4 sluiers erin of je zie vissen die elkaar gaan af maken. Wachten totdat TS vraagt hoe het komt dat de vissen dood gaan?

Ik vind het ook altijd erg sneu om op zulke topics te reageren voor een beginner maar de gevolgen als je niet reageer zullen nog vele malen sneuer zijn. Vind wel dat als je reageer je erg moet opletten hoe je ga reageren. Alleen een post met de opmerking die vissen zitten veel te klein is heeft een beginnend TS niets aan. Uitleggen waarom en tevens zeer belangrijk mee denken hoe het op te lossen zal een beginnend TS meer helpen.
 

Terug
Bovenaan