30L cube junglethema van LalaLaraSophie


LalaLaraSophie

Well-known member
Lid geworden
22 oktober 2019
Berichten
2,646
Locatie
Amersfoort
Vooruit; ook maar eens een projectje van mij plaatsen. Eind afgelopen jaar gestart met de voorbereidingen voor een nieuwe aquascape, die vordert nu aardig dus ik plaats hier de foto's van begin tot nu. Het idee is een soort dal tussen de bergen, met een boog erover aan de voorkant, in het 'dal' komt een boom te staan. In tegenstelling tot veel traditionele bakken, is deze scape juist zwaarder aangezet aan de voorkant dan aan de achterkant. Enerzijds geeft dat mooi de gelegenheid om er wat techniek achter de plaatsen uit het zicht en voor een eventueel wat schuwer visje, heeft die meteen wat schuilplekken voor wanneer er nieuwsgierige neusjes voor 't glas staan.
De historie tot nu zal ik proberen in chronologische volgorde te plaatsen met uitleg waar handig/nodig. Op het moment van schrijven heb ik nog geen vaste keuze gemaakt voor planten/livestock, maar neig sterk naar veelal epifyte planten met wat cryptocoryne hier en daar.
 
Bij Intratuin een kilootje of 12 aan lavasteen gehaald in grote brokken met het idee om dat zelf klein te slaan. Helaas had ik de pech met hele eigenwijze stenen, dus een zwaardere hamer gehaald en uiteindelijk nog de beitel van mijn schoonvader gebietst voordat ik succes had. De brokken verzameld, samen met het gruis (om de kit mee weg te werken).
rock.jpg
crushed rock.jpg

Volgende stap was om het beoogde aquarium na te maken van hout, van dat proces heb ik geen foto's. Was geen overbodige luxe, sowieso met een open voorkant is het makkelijker werken en gezien hout wel tegen een stootje kan, hoef je niet enorm voorzichtig te zijn.
 
Houten bak is gereed, dus rustig aan begonnen met het plaatsen van de eerste stenen. Deze manier van scapen heb ik nog nooit eerder gedaan, dus even inkomen was het wel. Zodra ik tevreden was met de stenen, heb ik ze aan elkaar gekit met Bison voor glas, welke geen schadelijke toevoegingen heeft en ook bedoeld is voor onder andere aquaria, visveilig dus.
dojo.jpg
start.jpg
 
Af en aan hieraan gewerkt, heeft best lang geduurd eer ik op dit punt was. Met het idee om de techniek te verstoppen achter stenen, maar op z'n minst niets op die plek te scapen, heb ik lege wc-rolletjes tegen de achterwand geplakt. Uiteindelijk besloten dat ik het daar veel te veel in het zicht vond zitten, dus later verplaatst.
mid1.jpg
mid2.jpg

Aandachtspunt van deze manier van scapen, in zo'n houten bak, is dat je voornamelijk vanuit 1 oogpunt aan het scapen bent, waar je als je eenmaal naar de ingedraaide bak wil kijken, je ook vanuit andere oogpunten zult kijken. Gelukkig had ik al eerder van een bekende aquascaper afgekeken dat hij soms bakjes op een draaiplateau heeft staan voor dit specifieke doeleinde, dus die had ik van de zomer al gekocht bij IKEA. Daar heb ik dit hele gevaarte op gezet zodat ik het makkelijk kan ronddraaien zonder zelf steeds rondjes te lopen. Op die manier kon ik ook makkelijker de achterkant bijwerken en later het hout plaatsen.
 
Ik had veel stukjes hout nodig en helaas niet meer veel liggen. Ik heb bij de bekende LFS in Nieuwegein een zakje scaping twigs gehaald en tussen de gewone stukjes spiderwood gekeken. Ze hebben dat daar in bakken, op de bodem daarvan bleken heel veel lossen twijgjes te liggen - ik heb gecheckt bij een verkoper of ik dat niet ook kon krijgen en uiteindelijk voor een hele schappelijke prijs die verzameling aan de linkerkant meegekregen. Met veel pijn en moeite heb ik de drang weerstaan om ook gelijk plantjes te kopen, zo ver was ik nog niet.
wood.jpg


In de tussentijd het moeilijke gedeelte weten te realiseren; de boog. Ondersteund door wcrolletjes / langere stukken spiderwood tijdens het drogen, is het uiteindelijk gelukt. Ook hier een aandachtspunt - als de boog eenmaal af is; betekent dit dat je het geheel uit die bak moet tillen en het glaswerk in moet plaatsen. Daar had ik toch echt een extra setje handjes voor nodig, maar gelukkig bleek mijn vrouw de beroerdste niet.
end1.jpg
end2.jpg
end3.jpg

Wie goed oplet; kan het draaiplateau hier overigens ook zien. Op de laatste foto zie je het boompje die ik in mijn beginpost benoemde.
 
Met behulp van vrouwlief het hele gevaarte uiteindelijk in het glas gekregen. Was nog een uitdaging - bleek dat de houten bak aan de linkerkant wat speling bovenin had, waardoor ik net een millimeter of 2 te breed uitkwam voor het glas. Beetje bijgeschaafd en gedraaid en het past nét.
glas1.jpg

Wie goed kijkt, ziet rubber matjes tussen steen en glas zitten. Die heb ik daar geplaatst omdat de stenen natuurlijk niet 100% vlak zijn en dus hier en daar wellicht drukpunten creëeren, zo houd ik hopelijk mijn glas heel. Andere optie was om eerst een laag soil of zand te plaatsen, maar om daar iets spaarzamer mee om te gaan heb ik restjes van de onderlegger van mijn andere aquarium gebruikt.
Het aquarium is aan de achterkant én zijkanten afgewerkt met melkwit folie. Ik heb het folie later aan de zijkanten bijgesneden zodat het de lijnen van de rotspartij zoveel mogelijk volgt. De wc-rolletjes uiteindelijk voor niets geplaatst, het filtertje hangt links achter de rotsen, heater komt of ook daar, of rechts.
 
Geen hele scherpe foto, maar hier kun je de bijgesneden folie goed zien.
side.jpg


tapjpxyqbpb61.jpg
30hfbzyqbpb61.jpg
wf1j8zyqbpb61.jpg

En tot hier ben ik nu gekomen. Er ligt een heel dun laagje substrate onder het zand, met name achterin. Er ligt een laag soil achter de rotsen rechts en de rest is afgedekt met zand. Er zit een kleine helling in van voor naar achter. Het boompje is aan de onderkant verstevigd met stukjes lavasteen en die heb ik ingegraven. Om het geheel nog een extra 'laag' te geven, heb ik wat grof grind rondom de rotsen gestrooid.
Er is bijzonder weinig ruimte aan de voorkant, dus plantjes plaatsen en onderhoud gaat écht een uitdaging worden in deze bak - maar da's juist de uitdaging. Het strooien van het grind/zand/soil was al knap lastig, dat kleine houten schepje die naast de bak ligt was hierbij wel een érg handig hulpmiddel, alswel de gebogen pincet.
 
Dank Cornelius! Ben zelf ook benieuwd haha; als je nog suggesties hebt qua planten hoor ik natuurlijk graag :)
Als ik zo'n fraaie hardscape zou hebben word het een low-light:
vooral veel mossen, kleinblijvende bucces zoals de Mini Coin en de Mini Needle Leaf, varens zoals Bolbitis soortjes. Kleine anubias zoals de nana, nana Gold, barteri round Leaf of de Coffeefolia
Bovenop MC wat je mooi kan laten overhangen. Op de voorgrond Eleocharis mini, Lilaeopsis brasiliensis.
De keuze is eigenlijk enorm
 
Als ik zo'n fraaie hardscape zou hebben word het een low-light:
vooral veel mossen, kleinblijvende bucces zoals de Mini Coin en de Mini Needle Leaf, varens zoals Bolbitis soortjes. Kleine anubias zoals de nana, nana Gold, barteri round Leaf of de Coffeefolia
Bovenop MC wat je mooi kan laten overhangen. Op de voorgrond Eleocharis mini, Lilaeopsis brasiliensis.
De keuze is eigenlijk enorm
Anubias en buce zal idd de hoofdmoot worden qua planten; coffeefolia had ik nog niet overwogen, maar schrijf ik bij op 't lijstje. :)
MC heb ik al eens eerder gedaan op die manier, ben nog niet zeker of ik dat weer ga doen of dat het toch anders wordt, maar dank voor je suggestie. :) Wordt wel inderdaad een low-light bakje.
 
Het strooien van het grind/zand/soil was al knap lastig, dat kleine houten schepje die naast de bak ligt was hierbij wel een érg handig hulpmiddel, alswel de gebogen pincet.
Ik gebruik een dunne pvc pijp en een trechter, werkt ook fijn als er al water in zit, je kan het deponeren waar je het hebben wil.
 
Ik gebruik een dunne pvc pijp en een trechter, werkt ook fijn als er al water in zit, je kan het deponeren waar je het hebben wil.
Ik ken de techniek inderdaad - maar beschik helaas op dit moment niet over een schone trechter, dus moest ietwat provisorisch te werk gaan.

Mooie hardscape :thumbs: ben benieuwd naar het eindresultaat
Dank u!
 
Erg gaaf! Ben heel benieuwd wat ditgaat worden met planten. Al een idee voor bewoners? Garnalen vermoed ik?
Thanks! Veel ideeën, de een ambitieuzer dan de ander maar niks staat nog vast.
Een betta met garnalen zou kunnen en ook leuk zijn, maar er staat een grotere bak naast met alleen maar kleinere vissen, dus dat contrast zal raar ogen denk ik.
Een paartje nothobranchius rachovii zou ik écht heel mooi vinden, maar die hebben stiekum ietsje meer ruimte nodig eigenlijk.
Een klein schooltje green rasbora kubotai zou leuk zijn, al dan niet aangevuld met garnalen
Of misschien een paar dwergcory's met/zonder garnaaltjes

Het is natuurlijk een klein bakje met netto niet heel veel liters, daarbij een klein filtertje dus de bak moet niet overbevolkt worden of met vissen die veel meer ruimte nodig hebben. Dus ideeën zat, plannen nog geen. :)



Goed bezig, ik ben benieuwd hoe deze er over een maandje of 2 bijstaat.
Dank Ton!
 
Wat ben mooi zo!
Heel creatief bezig.
Persoonlijk zou ik er alleen garnalen in doen, door de brug in het midden ben je wat open zwemruimte kwijt en omdat deze bakjes al niet zo heel groot zijn...
Maar dat ik mijn mening. Ieder voor zich natuurlijk. ;-)
 
Het is natuurlijk een klein bakje met netto niet heel veel liters, daarbij een klein filtertje dus de bak moet niet overbevolkt worden of met vissen die veel meer ruimte nodig hebben. Dus ideeën zat, plannen nog geen

Ik wilde eerst nog een baby Orca voorstellen maar ja door je brug is daar nu net te weinig ruimte voor dus :LOL: :LOL:. Persoonlijk zou ik ook garnaaltjes doen want ik vermoed dat je netto onder de 20 liter zit nu en dat is geen vetpot.
 
Ik wilde eerst nog een baby Orca voorstellen maar ja door je brug is daar nu net te weinig ruimte voor dus :LOL: :LOL:. Persoonlijk zou ik ook garnaaltjes doen want ik vermoed dat je netto onder de 20 liter zit nu en dat is geen vetpot.
Hahaha, ja een orca is misschien net een brug te ver ;)
 
Ik weet niet of je ze leuk vindt maar je hebt ook mini kreeftjes die een stuk kleiner blijven dan de bekende CPO. maar goed je hebt nog even Lara voordat er bewoners in kunnen dus je kan er nog rustig even over nadenken.
 
Ik weet niet of je ze leuk vindt maar je hebt ook mini kreeftjes die een stuk kleiner blijven dan de bekende CPO. maar goed je hebt nog even Lara voordat er bewoners in kunnen dus je kan er nog rustig even over nadenken.
Kreeftjes hebben me nooit zo getrokken in de hobby, maar wellicht een wat zeldzamere garnalensoort inderdaad. Ik zag laatst bij Diebo in een showbak een stel Taiwan Bee Blue Bolt, ook erg mooi. Maar je hebt gelijk; ik kan er nog even rustig over nadenken :)
 
Die zijn inderdaad mooi maar gevoelig en vragen een lage ph en kh. Ik heb ze ook gehad en nu slechts wat nakweek maar dan wel op een ph verlagende bodem en verversen met osmose.
 
Geen hele scherpe foto, maar hier kun je de bijgesneden folie goed zien.
Bekijk bijlage 316832

Bekijk bijlage 316834Bekijk bijlage 316833Bekijk bijlage 316835
En tot hier ben ik nu gekomen. Er ligt een heel dun laagje substrate onder het zand, met name achterin. Er ligt een laag soil achter de rotsen rechts en de rest is afgedekt met zand. Er zit een kleine helling in van voor naar achter. Het boompje is aan de onderkant verstevigd met stukjes lavasteen en die heb ik ingegraven. Om het geheel nog een extra 'laag' te geven, heb ik wat grof grind rondom de rotsen gestrooid.
Er is bijzonder weinig ruimte aan de voorkant, dus plantjes plaatsen en onderhoud gaat écht een uitdaging worden in deze bak - maar da's juist de uitdaging. Het strooien van het grind/zand/soil was al knap lastig, dat kleine houten schepje die naast de bak ligt was hierbij wel een érg handig hulpmiddel, alswel de gebogen pincet.
Wat ontzettend mooi😍😍😍😍 bij mij ging lijmen totaal niet.. Rotspul alles was zwart en niets bleef plakken🤣🤣
 
Wat ontzettend mooi😍😍😍😍 bij mij ging lijmen totaal niet.. Rotspul alles was zwart en niets bleef plakken🤣🤣
Dank! Die ervaring heb ik ook met die standaard kit van ik meen JBL, die je ook wel bij de Ranzijn en zulks ziet liggen. Deze van Bison werkt erg fijn - en is doorzichtig :)
 
Dank! Die ervaring heb ik ook met die standaard kit van ik meen JBL, die je ook wel bij de Ranzijn en zulks ziet liggen. Deze van Bison werkt erg fijn - en is doorzichtig :)
Jaaaa die heb ik😭😭😭 troepspul... Volgende keer ook maar de bison🤣🤣 nu mijn kleine scapebak maar gestapeld🤣🤣
 
Even tussendoor; inmiddels zijn de meeste (zo niet alle) plantjes besteld of al in huis, hoofdzakelijk wordt het een combinatie van diverse bucephalandra, anubias en cryptocorynes en twee mossoorten. Hoofdzakelijk een erg groene scape dus qua planten met (als de kweker niet gelogen heeft op de omschrijving) 1 featureplant die paars/lila moet kleuren: Bucephalandra Brownie Ghost. Als alles op tijd binnen is, kan ik morgen/overmorgen aan de slag.
 

Terug
Bovenaan