Bemestingstips gezocht


J

jsiegmund

Guest
Hallo,

Ik wil bekijken of ik in mijn bak moet bijmesten. Op zich doet het groen het goed, maar ik heb het idee dat het beter kan. Ik vind het alleen lastig om te bepalen wat er dan precies beter zou moeten. Op dit moment voeg ik CO2 toe en wissel ik 2x per week ongeveer 30 - 40% water met een mix van kraan en osmose water.

Ik heb een aquasoil bodem die "volgens de reclame" voldoende voedingsbasis zou moeten geven. Maar goed, planten groeien nu eenmaal niet compleet in de bodem dus het water is ook belangrijk.

In de laatste meting van mijn waterwaarden kwam ik uit op:
PH 7.25
KH 7
GH 6.5
NH 0
NO2 0
NO3 0
PO4 0.5

Als ik een beetje lees zouden nitraat en PO4 waarden waarschijnlijk te laag zijn?

Qua algen is het rustig. Ik had draadalg maar die is inmiddels eigenlijk volledig verdwenen. Nu nog wat aanslag in de vorm van groene stippen, ben er nog niet achter wat dat dan weer is.

Wil beginnen met iets makkelijks, een middeltje wat helpt om de basis waarden op peil te brengen. Fe en dat soort dingen kan ik overigens niet meten met mijn koffertje; is het noodzakelijk om daar iets voor aan te schaffen?

Wat tips zou fijn zijn, ik zie door alle middeltjes het bos niet meer :)
 
Zelf gebruik ik naast wat voeding in de bodem helemaal niks en gaat prima dus ga het mezelf niet lastiger maken met extra middeltjes en elke keer moeten meten bv.
Heb je een foto van je bak?

EDIT-zie net je topic,heb je wat close-upjes van de planten? ;)
 
Geen probleem, komen ze. Even een algemene opmerking: ik ben dry-start begonnen en heb daarbij een serieus probleem gehad waardoor er redelijk wat dood is gegaan. Dat heeft de boel dus bemoeilijkt en zie je ook nog steeds terug.

Haargras. Groeit langzaam, maar dat is normaal. De wortels schieten onder de grond door en daar komen dan sprietjes uit. Visjes woelen af en toe wat los, doe je niks aan.
267949jsiegmund_0_82_dsc00062.jpg


Glossostigma.
Groeit nog teveel de hoogte in. Te weinig licht? Links en rechts nu ook scheutjes die over de grond trekken, de hoge toppen ga ik vanavond snoeien.
551884jsiegmund_0_82_dsc00063.jpg


Ranunculus inundatus. Ben ik niet tevreden over. Schiet wel wortel en maakt nieuwe sprieten, maar de bladeren vergelen en zien er niet happy uit. Kan geen oorzaak vinden. Teveel licht misschien?
343284jsiegmund_0_82_dsc00065.jpg


Eleocharis parvula en cyperus helferi. Doen het beiden aardig, groeien niet heel hard. De bruine punten van de helferi zijn overblijfselen van de dry-start. Nieuwe punten zijn wel mooi groen, ik knip de bruine stukken weg zodat er uiteindelijk alleen groen overblijft. De eleocharis oogt nog wat fragiel.
647757jsiegmund_0_82_dsc00064.jpg


Alternanthera Reineckii. Groeit als een malle, al 2x flink bijgesnoeid. Overwoekert de ranunculus, vandaar dat ik eraan denk om die er maar helemaal uit te halen.
439481jsiegmund_0_82_dsc00067.jpg


En dan nog even de algen.

Bruine aanslag op een van de stenen. Niet zeker wat dit is
162139jsiegmund_0_82_dsc00068.jpg


Groene aanslag, zit op de ruit, op een aantal planten en komt (foto) terug op stenen. Is uiteraard alg, weet niet welke?
253735jsiegmund_0_82_dsc00069.jpg


En voor de volledigheid: heb nog wat waterpest erin hangen als snelgroeier. Die doet het prima.
225214jsiegmund_0_82_dsc00070.jpg


Ohja en ik heb een sh*tload aan slakjes uit de periode dat ik nog veel draadalg had. Maar die doen verder weinig kwaad lijkt me.

Qua licht: ik heb 4 LED strips 52cm van totaal 28.8 watt. Die branden tussen 12:00 en 18:00 vol en dimmen in een periode van 2 uur aan/uit. Momenteel heb ik 3,5 uur per dag nog 2 T5 TL's extra aanstaan met aquamedic plantgrow TL's erin. Dat is dus v��l licht, voornamelijk voor de glosso. Ik heb 2 extra LED strips van 92cm bestelt die in plaats van de TL's komen, zodat ik het wat gelijdelijker kan regelen.
 
@Tom zei:
jsiegmund zei:
Wat tips zou fijn zijn, ik zie door alle middeltjes het bos niet meer :)

Algemeen verhaal..

Bedankt, inderdaad nuttig. Nadeel van dit soort verhalen is wel dat het al snel een verkooppraatje lijkt te worden van de DRAK producten. Gezien de zaken die in mijn water sowieso missen, lijkt het me nuttig om wat toe te voegen. Ongetwijfeld goed spul van DRAK, maar de vraag is nu: welk flesje zouden jullie me adviseren?
 
Je zou eens verder kunnen googlen zodat je uitkomt bij de importeur.
Dan kun je nog verder kijken voor een adresje bij jouw in de buurt.
Zelf gebruik ik navulverpakkingen Ferrdrakon die ik meestal per 3 bestel.
Ook online zijn er wel wat mogelijkheden..

Weet niet welke aqua-soil je gebruikt .. maar dat gaat niet goed.
Je kunt ook even kijken voor een app van de tropica plantenspecialist..
 
@Tom zei:
Je zou eens verder kunnen googlen zodat je uitkomt bij de importeur.
Dan kun je nog verder kijken voor een adresje bij jouw in de buurt.
Zelf gebruik ik navulverpakkingen Ferrdrakon die ik meestal per 3 bestel.
Ook online zijn er wel wat mogelijkheden..

Weet niet welke aqua-soil je gebruikt .. maar dat gaat niet goed.
Je kunt ook even kijken voor een app van de tropica plantenspecialist..

Zijn dat grote navulverpakkingen??
En zo ja, mag je verklappen waar je die dan besteld ;)
 
jsiegmund zei:
"dat gaat niet goed"...

De echte soils bestaan grotendeels uit natuurklei en dat heeft een heel grote invloed.

Maar goed, je hebt in werkelijkheid toch wel iets anders.
In de echte wereld, zal je bodem niet zo heel actief zijn.
Ja, hij zal een aardig substraat zijn voor organismen.

Als optie raar ik je aan om toch wat dingen anders te gaan doen.
Probeer je aquarium te vullen met 70% echte waterplanten.
Deze groeien veel beter en vervullen meerdere functies.

Zorg voor een betere samenstelling van je water.

Zorg voor een goede reactor om co2 op te lossen.

Zorg voor een vast schema qua plantenvoeding.

Zorg voor een aardige circulatie van het water.
 
Hi Tom,

Bedankt voor je tips. Ik ben het met je eens dat de bodem waarschijnlijk minder goed is als de advertentie doet geloven, zo werkt dat nu eenmaal.

Ik heb inmiddels een goede CO2 reactor, extern, dus dat lijkt me het probleem niet. CO2 zit volgens m'n indicator ook goed. Stroming vind ik persoonlijk goed genoeg. Er zijn geen dode plekken en ook "aan de overkant" is er echt volop stroming. Maar goed, zal zeker kijken of ik daar nog iets in kan veranderen.

De planten verander ik liever niet, maar als dat nodig is, is het nodig. Maar wat haal je er dan uit en wat zet je er voor in de plaats? Wat is een "echte waterplant" (en waarom zijn deze het niet?).

Schema qua plantenvoeding: prima, dat was nu juist het doel van deze thread. Welke plantenvoeding, hoeveel, etc.?



Laat ik het anders vragen: stel dat ik nu een flesje Ferrdrakon bestel en volgens de handleiding begin met druppelen. Denken jullie dan dat dat al positieve invloed zal hebben, of moet er meer gebeuren dan dat?
 
jsiegmund zei:
Hi Tom,
.. of moet er meer gebeuren dan dat?

Je hardheid zou een stuk beter kunnen ; details..


Echte waterplanten zijn bijvoorbeeld Utricularia sp.
Najas guadulupensis ( guppengras ), Sterrenkruid, Myriophyllum aquaticum.
 
Thanks. Ik ben toch de weg een beetje kwijt met die waarden. Ik heb een testsetje van Wesdijk, daar zit een uitleg bij waar ook wat over de waarden opstaat. Bij de KH staat dat een goede waarde voor zoetwater tussen de 6 en 8 ligt. Voor de GH houden ze 8 en 12 aan. Van die laatste zou je dan dus zeggen dat 'ie omhoog moet. Jij verwijst me nu naar een thread over het verlagen van de KH, iets wat ik al probeer te doen door deels te verversen met osmose water. Nu moet ik wel de verhouding veranderen, aangezien de KH niet meer verder daalt met de huidige verhouding osmose : kraanwater. Maar waar moet die KH dan naartoe? Wat zijn volgens jou goede waarden voor deze bak?

Ik was ook van plan om Purigen toe te voegen aan mijn filter toen ik de resultaten zag in een andere thread hier. Zou alleen vuil moeten filteren en verder weinig invloed hebben op de waterwaarden. Kan het verder nog kwaad? Heb nog geen webshop gevonden die beiden in het assortiment heeft helaas, heb een hekel aan dubbele verzendkosten :)
 
De meeste testjes zijn afgekeken van 1 merk en die gaan meestal uit van vijverwaardes.
Daar is het beter om kalk te hebben om verzuring te voorkomen gedurende het voorjaar.
Inhoudelijk kloppen de teksten overigens in veel gevallen wel goed.

Je zou even moeten kijken naar de waardes die je minimaal in je bak kunt krijgen omdat
ik verwacht dat het type substraat wat je hebt toch ook wat afgeeft.
Bij de vijfde druppel moet hij donker worden. Gebruik in ieder geval altijd 10% leidingwater.


Purigen is net zo iets als de electrische sigaret .. Moet je niet aan beginnen..
 
Er staat redelijk expliciet bij "zowel aquaria als vijvers" dus tja... maar ik vertrouw blind op je oordeel :) Ik ga in ieder geval wat extra jerrycans scoren om meer osmose te kunnen opslaan. En ik ga op zoek naar een goed adresje voor die navulverpakkingen, was niet van plan om 9 euro verzendkosten te gaan betalen voor een flesje van 15 euro :) Dan maar eens zien wat voor uitwerking dat heeft, ben benieuwd.
 
Inmiddels begonnen met Ferrdrakon. Nu 2 maal een dosering van 10 ml gedaan die ik langzaam wil opschroeven naar ongeveer 10 - 15ml per 100l. Stomme vraag misschien, maar rekenen jullie met liters inhoud, of liters water? Mijn bak is 240L, maar als ik mijn bodem en hardscape eraf haal qua liters houd ik er denk ik 200l aan water over.

Heb ook het idee dat de planten blij zijn met m'n visjes, die natuurlijk ook wat voedingsstoffen voor ze produceren. Zie fototopic voor nieuwe plaatjes :)
 
Okee, dan zit ik redelijk op schema. Heb nu inmiddels 3x een dosering gedaan van 10ml. Iets meer eigenlijk, want ik trek mijn spuitje gewoon vol. Ik ververs 2x per week ongeveer 20% van het water en voeg daarna dus meteen 10ml voeding toe, komt dan neer op ongeveer 20ml per week t.o.v. netto 200L water.

Er is nog geen enorm merkbaar verschil. De waterpest die ik heb groeit als een malle, maar eigenlijk vind ik dat helemaal geen mooi plantje. @Tom, ik zag in een andere thread dat jij mooie drijvers verkoopt die ook nog eens handig zijn om de waterkwaliteit te controleren? Interesse! :)

Qua alg heb ik dus last van puntalg, zoals op de volgende foto te zien. Zit op de stenen, op de ruit (verwijder ik wel regelmatig) en op sommige planten. Wellicht door een PO4 tekort? Is nu 0,5. Moet dit door gebruik van de Ferrdrakon omhoog gaan, of moet je dat dan nog los toevoegen?

198757jsiegmund_0_82_dsc00089.jpg
 
Ferrdrakon ken ik niet en ik kan je niet zeggen wat daar allemaal inzit. Staat ook wel op de fles denk ik toch??
Zit er veel alg op de planten dan en heb je een foto??
Op dode zaken zoals steen en hout komt gewoon sneller alg.
 
639712jsiegmund_0_82_dsc00093.jpg

547151jsiegmund_0_82_dsc00094.jpg


Beetje bewogen, moest ver inzoomen en het is al wat donker. Het valt nog wel mee, maar het wordt niet minder dus wil erger graag zien te voorkomen. Heb gisteren wat sprieten weg gehaald waar meer op zat. Het zijn vooral de planten rondom die steen die aangetast worden. En zoals gezegd hecht het zich ook op mijn ruit. Laatst gemeten waterwaarden:

pH 7; KH 7; GH 6; NH3/NH4 0; NO2 0; NO3 0; PO4 0,5

In mijn kraanwater meet ik overigens geen PO4, dus dat spul moet toch ergens vandaan komen. Welke reacties produceren PO4 binnen je bak??
 
In mijn kraanwater meet ik overigens geen PO4, dus dat spul moet toch ergens vandaan komen. Welke reacties produceren PO4 binnen je bak??

De voeding van de vissen bv.
Fosfaat word door volwassen vissen bijna niet gebruikt, dus komt het er langs achter terug uit.
In droogvoer doen ze veel beendermeel, waar dan weeral veel fosfaat in zit.

Zou je CO2 een tandje hoger schakelen.
Tegen de algen op de stenen kan je nu niet zoveel doen, beter daar dan op de planten.
 
backplay zei:
In mijn kraanwater meet ik overigens geen PO4, dus dat spul moet toch ergens vandaan komen. Welke reacties produceren PO4 binnen je bak??

De voeding van de vissen bv.
Fosfaat word door volwassen vissen bijna niet gebruikt, dus komt het er langs achter terug uit.
In droogvoer doen ze veel beendermeel, waar dan weeral veel fosfaat in zit.

Zou je CO2 een tandje hoger schakelen.
Tegen de algen op de stenen kan je nu niet zoveel doen, beter daar dan op de planten.

Voor zover ik kan zien is dit toch de groene puntalg??
Uit de info die ik heb blijkt dat dit kan ontstaan door een laag po4 gehalte en soms door een lage co2.
Gelet op de 0,5 po4 zou ik zelf denken dat dit ook weleens de oorzaak kan zijn.
 
Je co2 ligt rond de 20mg. Je zou dit iets kunnen verhogen zoals Backplay al zegt.
Maar ik gok zelf meer op de po4 ;)

edit:
Ik zie net dat je ook een no3 van 0 hebt. Wellicht hebben de planten het weinige wat je had verbruikt maar een no3 van 0 is niet goed.
Ik zou ook de no3 verhogen naar de 10 a 15mg/L.
 
Waarom ververs je 2x per week 30 a 40%??
Dat is heel veel hoor. Ik zou bijna zeggen dat je dan net zo goed de bemestingsmethode EI kan gaan toepassen.
Dan ververs je wekelijks in 1x 50% namelijk.
 
Bak draait nog niet zo heel lang (2 maanden), dus ik ben nog een beetje aan het zoeken naar de juiste evenwichten. Ik heb wat vaker ververst met osmose water om de KH en GH wat omlaag te krijgen (zie fototopic). Op zich heb ik nu niet heel veel reden om dat nog steeds te doen, dus kan het ook wekelijks gaan doen. De EI methode heb ik al vaker voorbij zien komen, maar moet ik me nog even op inlezen want nu nog geen idee wat dat precies inhoudt.

Ik zal in ieder geval de CO2 iets verhogen en dan eens zien wat er gebeurt.
 
jessicapilon zei:
Voor zover ik kan zien is dit toch de groene puntalg??
Uit de info die ik heb blijkt dat dit kan ontstaan door een laag po4 gehalte en soms door een lage co2.
Gelet op de 0,5 po4 zou ik zelf denken dat dit ook weleens de oorzaak kan zijn.

Met een PO4 van 0,5 heb je geen tekort, want dat is genoeg voor de planten. Zie ook geen fosfaat tekort bij de planten, wel CO2 tekort (of teveel belichting, hangt maar af hoe je het beziet).
Wat mij begint op te vallen is dat bakken die een hoger fosfaat gehalte hebben, sneller problemen krijgen als die daalt dan bakken met een lager gehalte.

Nitraat kan je dagelijks met 1 of 2 verhogen, en kijken wat dat geeft.

Zorg er vooral voor dat je veel stroming op de bodem hebt.

jessicapilon zei:
Waarom ververs je 2x per week 30 a 40%??
Dat is heel veel hoor.

Meer mensen zouden dit moeten doen, zeker de eerste maanden. Heeft alleen maar voordelen.
 
Hier kun je je inlezen hoor:

http://www.aquaforum.nl/ubb/ubbthreads. ... =85&page=1

Ik zou wel zorgen dat de po4 en de no3 niet op 0 blijven steken. Ook de po4 kan de oorzaak zijn van de puntalg namelijk.
Via aquariumbemesting.nl kun je poeders bestellen om de waarden te verhogen of om bij bv de EI te gebruiken.
Ook zijn er natuurlijk de dure kant en klare flesjes.
En ons lid @Tom verkoopt ook poeders en die kun je via de pb bereiken.
 
backplay zei:
jessicapilon zei:
Voor zover ik kan zien is dit toch de groene puntalg??
Uit de info die ik heb blijkt dat dit kan ontstaan door een laag po4 gehalte en soms door een lage co2.
Gelet op de 0,5 po4 zou ik zelf denken dat dit ook weleens de oorzaak kan zijn.

Met een PO4 van 0,5 heb je geen tekort, want dat is genoeg voor de planten. Zie ook geen fosfaat tekort bij de planten, wel CO2 tekort (of teveel belichting, hangt maar af hoe je het beziet).
Wat mij begint op te vallen is dat bakken die een hoger fosfaat gehalte hebben, sneller problemen krijgen als die daalt dan bakken met een lager gehalte.

Nitraat kan je dagelijks met 1 of 2 verhogen, en kijken wat dat geeft.

Zorg er vooral voor dat je veel stroming op de bodem hebt.

jessicapilon zei:
Waarom ververs je 2x per week 30 a 40%??
Dat is heel veel hoor.

Meer mensen zouden dit moeten doen, zeker de eerste maanden. Heeft alleen maar voordelen.

0,5 po4 is natuurlijk niet veel en als de planten een beetje verbruiken en de verlichting redelijk wat uurtjes brand dan is die 0,5 misschien snel naar 0 gezakt. Ik zit persoonlijk liever wat hoger qua waarde.

Wat voor alg zie jij dan Backplay om te kunnen concluderen dat het een co2 tekort is??
Volgens mij is het groene puntalg. Of ben ik aan een sterkere bril toe misschien ;)
 
jessicapilon zei:
Wat voor alg zie jij dan Backplay om te kunnen concluderen dat het een co2 tekort is??
Volgens mij is het groene puntalg. Of ben ik aan een sterkere bril toe misschien ;)

Denk dat er nu beter naar de planten word gekeken ipv de algen. Als de planten het goed gaan doen, gaan 9/10 algen het slechter doen.
Heb die planten ook gehad, en als er niet genoeg CO2 bijkomt krijg je planten zoals op de foto's.
 
backplay zei:
jessicapilon zei:
Wat voor alg zie jij dan Backplay om te kunnen concluderen dat het een co2 tekort is??
Volgens mij is het groene puntalg. Of ben ik aan een sterkere bril toe misschien ;)

Denk dat er nu beter naar de planten word gekeken ipv de algen. Als de planten het goed gaan doen, gaan 9/10 algen het slechter doen.
Heb die planten ook gehad, en als er niet genoeg CO2 bijkomt krijg je planten zoals op de foto's.

Ok, dus je baseert het op ervaring. Dat is heel goed mogelijk hoor.
Ik heb die plantjes niet zelf gehad en kan hier niet over oordelen moet ik dus zeggen.
Als jij uit ervaring dit herkent dan zal het vast de co2 zijn die opgeschroefd moet worden :).
 
jsiegmund zei:
@Tom, ik zag in een andere thread dat jij mooie drijvers verkoopt die ook nog eens handig zijn om de waterkwaliteit te controleren?

Ben m'n aquarium opnieuw aan het opzetten, dus planten hebben last van algen en dan,
kan ik helaas geen planten verkopen.
Je zou eens kunnen kijken naar andere aanbieders. Drijfplanten zijn er meestal voldoende beschikbaar.
 
Okee. Ik heb de CO2 opgeschroefd en de verlichting qua intensiteit een klein beetje lager gezet, was nog even spelen met de nieuwe LEDjes. Eens kijken wat voor effect dat heeft.

Daarnaast ga ik eens kijken naar spulletjes om de uitstroom te verplaatsen en lezen over de EI methode. Bedankt voor alle tips tot zover, later meer :)

Edit: stomme vraag misschien, maar zijn er handige verbindingsstukjes om je outlet te verplaatsen naar de voorkant, zonder dat er een slang naast de bak hoeft te lopen? Ik vind voornamelijk outlets die je tegen de wand plakt en die op diezelfde plek ook de bak verlaten in een U-bocht. Dat gaat niet met mijn kap en zou ik ook redelijk lelijk vinden.
 

Terug
Bovenaan