Wat is er nieuw

Nieuwe ronde: Fp. deltaensis / Fp. gardneri

Het gaat de goede kant op Peter en we blijven duimen voor jou dat het aan je verwachtingen mag blijven voldoen.:thumbs:
 
Hoi Peter,

Zie je al verdere ontwikkelingen bij de deltaense?

Groetjes John.
 
Zie je al verdere ontwikkelingen bij de deltaense?

Nee, gisteren gekeken, maar nog niets. Zou zouden van 22 september zijn. De verkoper gaf eerst aan dat ze de 1e helft van December klaar zouden moeten zijn maar geeft nu in een mail:
The eggs of Deltaense incubate 3 months, even up to 4. Only in the last weeks you can see changes in the eggs. Keep them in the dark. They will definitely be fish.

Ik zal nog even geduld moeten hebben. Maar zoals ik het lees is 1x per 2 weken checken voldoende?
Is wel jammer. Ik had gehoopt het druktste stukje van in de kerstvakantie te kunnen doen.
 
Lijkt mij ook ( een keer in de twee weken kijken).
Zou het eerst proberen met één eitje als je twijfelt! Niet nodig om gelijk alles nat te maken en dan een school buikschuivers overhouden.

Groetjes John.
 
Zou het eerst proberen met één eitje als je twijfelt! Niet nodig om gelijk alles nat te maken en dan een school buikschuivers overhouden.
Haha, nee, als dat het doel geweest was, dan had ik wel hagedissen gekocht :-D
 
Afgelopen woensdag viel me ineens op dat sommige dieren een blauw groenige glans op een van de vinnen leken te hebben. Omdat kleuren op flitsfotos duidelijker zichtbaar zijn, de camera er weer bijgepakt. En inderdaad:
CRW_1569.JPG


Niet alleen beginnen de vinnen de kleuren, maar ook ontstaan er bij verschillende dieren rode vlekken! Ik kan niet veel duidelijke foto's van dames vinden, maar de meeste dames onder de fundulopanchax soorten lijken vrij veel op elkaar en hebben die kleur niet, dus ik vermoed dat de eerste mannen zichtbaar worden! Als dat klopt, dan zijn er nu 6 herkenbare mannen, maar dat kan natuurlijk nog meer worden.

Ik merk ook dat er meer aggresie in het bakje is, wat ook wel logisch is: Ze zitten nog altijd met 19 in dat kleine plastic bakje. Ik wilde ze daar zo lang mogelijk inhouden omdat ik zo makkelijk steeds bijna al het water kan verversen en het voer niet te erg verspreid raakt zodat het effectief opgegeten wordt. (Ze eten op dit moment alle Artemia die ik kweken kan!) Aan de andere kant zwemmen ze prima en lijkt het toch tijd ze in een groter bakje te zetten. Ik heb daarvoor een een goed ingedraaide Aqua40 klaar en drie wat versere Aqua20's. Allemaal hebben ze een zwarte zandbodem en een flinke pluk Riccia.
 
Wat bijzonder om te zien!
Proficiat met de resultaten zo ver 🙂
 
Dikke proficiat Peter you must be a very happy man.:thumbs:
 
Inmiddels wordt het toch spannend. Steeds meer jongen blijken man.... Ik hoop wel dat er nog dames overblijven! Ik heb ze gisteravond en vanmiddag verdeeld over twee aqua20's. Nu valt ook op dat de verst ontwikkelde mannen een gele streep in de start ontwikkelen. Foto's volgen nog.

Vanavond ook een snelle check gedaan op de Fp. deltaensis eitjes. Met het blote oog was er nog geen ontwikkeling zichtbaar. Toch voor de aardigheid eens onder de microscoop gelegd:
Bekijk media item 766
Het patroon van puntjes is het oppervlak van het eitje. Duidelijk zichtbaar verschuift er iets binnen het eitje wat lijkt op het staartje van een jong-in-ontwikkeling. (Beweegt onafhankelijk van het patroon van puntjes.) Nu toch ontwikkeling, dus over 2 weken wellicht ....
 
Een nigerianus man:
CRW_1637.JPG


Zichtbaar zijn de gele randen op de vinnen. Verder begint deze de blauwe glans te krijgen waar ze hun Engelse naam "Steel-blue Killifish" aan danken.
 
Zo, dat gaat snel zeg. Ik hoop voor je dat er genoeg dames tussen zitten.

Groetjes John.
 
Zo, dat gaat snel zeg. Ik hoop voor je dat er genoeg dames tussen zitten.
Het gaat inderdaad hard. Hier een beter plaatje van vermoedelijk dezelfde man (het is de verst ontwikkelde):
CRW_1642.JPG

Sinds het vorige plaatje zijn de gele lijnen op de staart en punt van de rugvin zichtbaar geworden.
 
De FP kleuren zijn al duidelijk te zien nu.

Hier mijn vechtersbazen van een jaar of 3 terug.

 
Mooie vissen maar goeie genade wat een vechters idd!
 
Die horen ook helemaal niet samen te zijn, maar is was daarvoor een jaar goed gegaan.
 
Die horen ook helemaal niet samen te zijn, maar is was daarvoor een jaar goed gegaan.
Ik heb er meer over gelezen en zie het bij mijn jongen ook een beetje.

Op welke temperatuur had je ze?
 
Dat is mooi koel inderdaad. (Ik heb ze nu op zoldertemperatuur = 22-23 graden.)

En met hoeveel had je ze?

Ik zie aan mijn jongen dat ze agressief zijn en nu kan ik 2 kanten op: Helemaal uitsplitsen (dan wordt een uitdaging met ~12 mannen in evenzoveel bakken!) of juist zoveel mogelijk bij elkaar. Ringbandsnoekjes zijn ook (wat milder) agressief en daar is mijn ervaring dat het juist het best gaat als de groep zo groot is dat geen van de mannen uiteindelijk dominant kan worden. Van de gardneri/nigerianus heb ik ook gelezen dat het wel goed gaat als jongen samen opgroeien, maar de clue zou daar dus ook groepsgrootte kunnen zijn.
Alternatief zou dus kunnen zijn om de mannen met zijn allen in een beter beplante aqua40 te zetten. (Nu zitten ze gesplitst over 2 kale Aqua20's).
 
Jonge mannen samen uit hetzelfde legsel gaat doorgaans wel goed. Maar volwassen mannen bij elkaar van verschillende Fundulopanchax soorten is bijna niet mogelijk zoals op het filmpje te zien is. Veel schuilmogelijkheden is altijd goed, maar bij het voeren komen zij elkaar toch een keer tegen. Hou het dus bij 1 soort 😉 en 1 man + meerdere vrouwen.
 
Maar volwassen mannen bij elkaar van verschillende Fundulopanchax soorten is bijna niet mogelijk zoals op het filmpje te zien is.
Ah! Ik had gemist dt het verschillende soorten zijn. Dat doe ik sowieso niet ivm het risico van kruisingen.

Hou het dus bij 1 soort 😉 en 1 man + meerdere vrouwen.
Hehe, maar dat gaat dus voorlopig niet lukken. Als de dieren volwassen zijn hoop ik een 3-tal kweekpaartjes/harempjes over te houden en dan zal ik de overgebleven mannen moeten zien te verkopen. Maar zover is het nog niet.
 
En toen was de kerstvakantie weer voor bij 🙂

Nog even een plaatje van een van de mannen:
CRW_1648.JPG

De staalblauwe gloed breidt zich nu snel uit over het hele lijf. Met name het achterste stukje van het achterlijf en het centrum van de staart moeten nog ingevuld worden, maar in dit tempo zijn ze volgende week "af" 🙂.

Zoals het er nu uitziet lijkt het erop dat de geslachtsverhouding redelijk is. Het lijkt 7 vrouwen en 11 mannen te worden met de kanttekening dat een van de dames wel erg klein blijft. Maar met 3 harempjes (1m/2v) zou ik zeer tevreden zijn!
 
Nog even een vraagje Peter; gaat het hier nu om de Fundulopanchax Gardneri ?
 
gaat het hier nu om de Fundulopanchax Gardneri ?
De eitjes zijn me verkocht als Fp. gardneri "Innidere", maar deze variant heet volgens mij tegenwoordig Fp. nigerianus "Innidere" (bron). Er zijn echter veel varianten en gardneri wordt ook genoemd onder de synonymen.
 
Ze zijn inmiddels 8 weken oud! Wat nu opvalt is dat de agressie enorm toeneemt. Ik moet eens goed nadenken hoe dit te hanteren met het aanstaande opgieten van de deltaensis, waar hopelijk ook een geode opbrengst uit gaat komen. Eerst maar een paar plaatjes....

Een overzichtje van 1 van de 2 bakjes waar ze nu nog in zitten:
CRW_1669.JPG

Door de flits oogt het wat donker allemaal, maar ik heb de verlichting gewoon aan. Een van de strategieen om de agressie wat hanteerbaarder te maken zou het toevoegen van planten kunnen zijn. In het weekend maar eens een paar bosjes waterpest o.i.d. halen. Het bakje links ernaast is de ziekenboeg. Maandag ontdekte ik dat een van de vrouwtjes (die al in de minderheid waren) een witte plek had. Behandeld met ESHA2000 en dat lijkt afdoende. Wel een beetje vreemd is dat ze veel schuwer is dan de visjes die bij elkaar zitten. Ik denk dat ik dus niet te lang moet wachten voor ik haar terugzet bij de soortgenoten. Ondanks alle agressie ontlenen ze kennelijk toch een veiligheidsgevoel aan elkaar.

CRW_1677.JPG

Dreigen naar elkaar. De agressie verloopt volgens een vast patroon. Een mannetje probeert een ander mannetje te intimideren zoals hierboven. Dat duurt 2 seconden en dan volgt er een uitval, waarna de rust kort terugkeert.

CRW_1683.JPG

Heel erg leuk vind ik dat ze je begroeten als je in de buurt van de bak komt. Men zegt dat roofdieren vrij slim zijn in het onthouden waar het eten vandaan komt, en dat is hier zeker het geval!

Dan nog zomaar een paar foto's van mannen:
CRW_1684.JPG


CRW_1691.JPG


CRW_1692.JPG

De oplettende kijker ziet op de laatste twee foto's (dezelfde man) een scheur in de rugvin. Dit is vermoedelijk het resultaat van strijd.

Ik heb een aantal ideen om dit te verminderen:
1) Temperatuur omlaag! Het is op dit moment te warm op de zolder en dat verhoogt de agressie sterk.
2) Meer beplanting om ze wat minder zicht op elkaar te laten hebben.
3) Ik heb nog een aqua20, 2 aqua40's en een 60cm (wellicht te splitsen in 2 bakjes + intern filtersegment) bak over. Ik moet alleen ook bakjes overhouden voor de deltaensis....
 
Jeetje, wat een prachtige dieren!!
 
Mannen bij elkaar he Peter! Je hebt mijn filmpje nog in jouw achterhoofd? Dit geldt voor de meeste killivissen, je hebt ook maar weinig soorten uit dezelfde biotoop die bij elkaar kunnen helaas.
Gooi die mannenbakken maar vol maar snelgroeiende planten zodat zij elkaar zo min mogelijk zien.
En verder zien ze er prachtig uit hoor.
 
Inmiddels zijn de geslachten volledig duidelijk, en eigenlijk kon het niet mooier!! Het zijn 10 dames en 9 mannen geworden.

Ik heb de temperatuur op zolder ongeveer 2 graden verlaagd en verwissel nu iedere avond ~15% water met koud water. Dat lijkt de boel flink gekalmeerd te hebben. Op dit moment zit er waterpest en Riccia in (die groeit als een gek door alle Artemia die ze verstoken 🙂 Ik ga daar meer waterpest aan toevoegen. (De Riccia zit te hoog voor ze om er wat aan te hebben.)

Als ik deltaensis eitjes op ga gieten, zal ik 3 paartjes uitkiezen die ik houdt voor vervolgkweek en de rest zal ik proberen kwijt te raken via marktplaats of bij de LFS (die wel vaker wat ganbaarder killi's heeft zitten.)

Mbt de deltaensis is er een klein beetje nieuws: Geen oogjes, maar de eitjes kleuren langzaam wel wat donkerder. Ik meen me te herinneren dat dat wel ontwikkeling inhoudt. Toch duurt het erg lang....
 
Nou het duurt zeker lang, hopelijk komen ze allemaal uit en heb je een mooie verdeling man/vrouw.


Groetjes John.
 
Na 9 weken heb ik de indruk dat ze allemaal helemaal op kleur zijn. Nu is het een kwestie van (centi)meters maken! Een paar plaatjes:

CRW_1705.JPG

Bij de mannen viel me ineens op dat ze allemaal aan de voorkant van hun buikvin rode puntjes ontwikkelen. Dat was me op de plaatjes op internet nooit zo opgevallen, maar naar de eigen kweek kijk je toch wat nauwkeuriger 🙂 Dat deel van hun tekening wordt waarschijnlijk nog wat breder. Zichtbaar is ook dat de buikvin al wat langer begint te worden.

CRW_1713.JPG

Dit is de verst-ontwikkelde man. Op deze foto viel me voor het eerst de kleurontwikkeling in de vin achter de kieuwen op.

CRW_1707.JPG

En dan uiteraard nog een dame!

De agressie lijkt weer verdwenen te zijn. Uiteraard wordt er wel eens gewaarschuwd door de vinnen mooi uit te zetten, maar tot vechten komt het niet meer. Misschien is dat toch een kwestie van oplopende hormoontjes in de ontwikkeling tot man, tot het punt dat er behoefte was aan een rangorde. Die is nu gevonden en er worden nu veilige afstanden in acht genomen.

Het voeren wordt vanaf vandaag simpeler! Ze hebben voor het eerst goed gegeten van diepvriesvoer (Cyclops). Dat betekent dat de Artemia kweek nu gestaakt kan worden tot de deltaensis eitjes opgegoten mogen worden! Dat scheelt me een half uur per dag :-D
 
Prachtig beschreven weer Peter, ze zijn trouwens ook gek op witte en rode muggenlarven.
 
Inmiddels 10 weken. De enige ontwikkeling is nu nog groeien. En daar eten ze genoeg voor. Gisteravond aten ze met hun 19-en een heel blokje diepvriesartemia op!

CRW_1721.JPG

Een dame druk met het diner. Ze heeft zichtbaar al het nodige op, maar eet vrolijk verder 🙂

CRW_1723.JPG

*burp*
Ik zit een beetje vol :-O

CRW_1726.JPG

Of toch nog maar een beetje :-D

CRW_1719.JPG

Hier nog heel mooi de vinnen vlak bij de kieuwen (kan iemand me zeggen hoe die heten?) in beeld. De witte rand lijkt onder de bakverlichting wel licht te geven.

Over de deltaensis eitjes begin ik me zorgen te maken. Er is wel ontwikkeling. Het eerste eitje wat ik tegenkwam zag er zelfs goed uit! Ik zag het pas toen ik de foto uitvergrootte, maar hier zijn volgens mij de oogjes te zien waar het wachten op was:
CRW_1729.JPG


Maar bij de volgende eitjes weet ik het niet zo. Ze kleuren witter, in plaats van donker. Zijn ze aan het verschimmelen? Of is dit ontwikkeling die goed kan komen?
CRW_1732.JPG


CRW_1733.JPG


CRW_1734.JPG


CRW_1735.JPG


CRW_1719.JPG
 
Help Users

You haven't joined any rooms.

      You haven't joined any rooms.
      Terug
      Bovenaan