Steeds maar weer dode guppen in mijn Rio 125.


sorry ik las het later pas.
maar het is van easylife, dus dat is wel okay.
meer voeren is ook een optie !?
 
1x per dag via de voederautomaat.
en JBL Novo Fect tabletten 2 per dag.
 
Dat lijkt mij ook meer dan genoeg idd.
Je zou ook gewoon iets van lateriet bij die grote plant in de bodem kunnen stoppen.
 
Ik geloof mijn ogen niet als ik dit lees, meer voederen om de nitraat omhoog te brengen?
En wat ga je doen met de algen die onvermijdelijk gaan komen als je meer voedert dan nodig is, bijkomend dat het water kan verzuren omdat het voeder gewoon ligt te rotten?
in dit soort van bakjes ga je toch geen raad geven om meer te voederen zodat de nitraat omhoog gaat?

Je voedert niet meer dan dat je vissen in enkele minuten op krijgen.
 
Meer visvoer om je planten van voeding te voorzien lijkt me ook minder handig. Ik zou dan gaan voor plantenvoeding, in dit geval dus met NO3. Die Seabait voorstelt bijvoorbeeld. Overigens bevat zeker niet elke aquarium plantenvoeding NO3, dus even goed opletten welke je neemt als je voor een ander merk zou willen gaan.

Overigens zijn licht, CO2, PO4 en sporen/micro elementen ook belangrijk voor je planten, dus als je problemen met de groei van je planten ziet zou je daar ook naar kunnen kijken. Let er wel op dat het aanpassen van de balans daartussen ook tot meer algen kan leiden als blijkt dat die balans nog niet helemaal goed is.
 
Ik had net nog niet het hele topic doorgelezen, heb dat nu wel even gedaan en ik zou je het volgende advies willen geven:
- regelmaat en geduld zijn enorm belangrijk voor je aquarium
- zorg dat je niet teveel tegelijk veranderd (liefst maar 1 ding tegelijk), en bekijk wat die verandering over een bepaalde tijd doet. Wordt het er beter van, of slechter? Of zie je andere problemen optreden? Zeker voor bijvoorbeeld algen of je plantengroei, moet je er op rekenen dat je pas verandering gaat zien na bijvoorbeeld een week of twee.

Ik zie verder dat er in de afgelopen maand enorm veel gebeurd is in je aquarium. Vissterfte, medicatie, algenkuur, nieuwe vissen en een verandering in je systeem met waterwissels (nu ineens 2 weken niet, zou ik met de problemen die je eerder had denk ik niet doen).

Wat ik ook niet helemaal terug gelezen heb is of je na de kuur met medicatie veel water gewisseld hebt, over kool hebt gefilterd en of die kool nog in je filter zit of dat er inmiddels uit is. Dat kan, net als het aanpassen van je waterwisselschema een invloed hebben op je nitraat.

Verder had je last van algen, de Algexit is over het algemeen bestrijding van de symptomen, maar niet direct van de oorzaak. Als die oorzaak dus nog in je aquarium aanwezig is (bijvoorbeeld en verkeerde balans tussen licht, CO2 en voedingsstoffen), zullen die algen ook weer terugkomen.

Daarnaast kan de medicatie en algenkuur ook een invloed op de bacteriën in je filter hebben. Wat ook weer invloed heeft op je nitraat.

Wat ik je zou aanraden is eerst je bak 'tot rust' te laten komen. Dit om te zorgen zodat je voor jezelf ook een duidelijke basis hebt, je weet dan pas echt hoe het er voor staat en dan kan je bekijken wat je moet gaan aanpassen.

Bedenk een schema voor o.a. je waterwissels, filterschoonmaak en wat je per dag aan vis- en plantenvoeding en eventueel andere toevoegingen zou moeten geven. Ga nu eens bekijken hoe je bak het doet met dit schema zonder iets anders aan te passen en doe dat minimaal een twee weken, liefst nog wat langer. Bekijk dan wat je over die periode ziet gebeuren en ga daar een aanpassing op maken en bekijk wat dat over een periode doet. Ik zou in die periode alleen ingrijpen (oftewel je schema aanpassen) als blijkt dat het welzijn van je vissen achteruit gaat of in gevaar komt. Probeer dan ook maar 1 aanpassing tegelijk te maken, zodat je duidelijk kan zien welke aanpassing geholpen heeft of juist een negatief effect heeft.

Misschien niet het leukste om te horen, omdat het wat saai lijkt om te wachten, maar ik denk dat het je enorm kan helpen.
 
Nog even een laatste toevoeging hier om al mijn reacties maar even bij elkaar te houden ;) Ik las net in je fotoalbum dat je vorige week ook je licht van TL naar LED hebt vervangen. Ook dat zal een invloed hebben op die eerder genoemde balans waar planten en algen van afhankelijk zijn.
 
Ik geloof mijn ogen niet als ik dit lees, meer voederen om de nitraat omhoog te brengen?
En wat ga je doen met de algen die onvermijdelijk gaan komen als je meer voedert dan nodig is, bijkomend dat het water kan verzuren omdat het voeder gewoon ligt te rotten?
in dit soort van bakjes ga je toch geen raad geven om meer te voederen zodat de nitraat omhoog gaat?

Je voedert niet meer dan dat je vissen in enkele minuten op krijgen.

Dit ben ik helemaal met Luc eens want dat kan nooit goed zijn voor de waterwaarden.
 
Heb jaren levend barenden (guppy, platy, zwaarddrager, mollie) gekweekt, vooral jongen uit gezelschapsbak gevangen en in kleinere aquariums opgekweekt.
Enkel keren meegemaakt dat iemand guppen bij mij haalde, deze in zijn aquarium plaatste bij 'winkelguppen' en een hoge sterfte had. Dit begon ongeveer na één week, terwijl de waterwaarden bijna identiek waren aan die van bij mij.
In mijn aquarium had ik totaal geen sterfte. Mijn vermoeden was en is dat de 'winkelguppen' behandeld waren en ziekten meedroegen zonder zelf ziek te worden.
Ben hierin echt geen specialist, maar ik vergelijk het met het feit dat wij westerlingen tegen alles ingeënt bepaalde stammen die nog niet met ons in contact geweest zijn kunnen ziek maken.
 
Dit ben ik helemaal met Luc eens want dat kan nooit goed zijn voor de waterwaarden.

In plaats van na te apen en zomaar neerschrijven wat men soms leest(of juist niet leest)zou men beter gewoon zwijgen.
Want in tegenstelling dat men soms beter iets doet dan niets doen is in deze hobby dit zeker niet van toepassing.
Als men het niet weet dan laat men het antwoorden best, voor je het weet heb je bv. een algengroei van jewelste en dan is het weer de ST die zijn of haar waterwaarden niet in orde houdt, terwijl deze gewoon foute informatie kreeg.

Sommige van onze jonge leden moeten echt wel eens leren dat men soms de antwoorden aan de meer ervaren rotten overlaat dan zomaar wat te staan wauwelen wat op niets slaat en meer kwaad dan goed doet.
 
al met al snap ik jullie antwoorden wel. 1 dit per keer veranderen, niet te veel voeren. en geduld met rust geven. Duidelijk!
sinds gisteren voer ik nu 1 keer per dag een klein beetje vlokvoer, voor de guppen.
Over een paar dagen het water maar weer eens testen.
Nu verander ik even niets meer. lijkt me beter om jullie advies een kans te geven.

Nu alleen de vraag, hoe krijg ik mijn nitraat op het juiste peil?
 
Ooit telde dit forum verschillende, zeer actieve leden met goede kennis ivm aquaristiek. Ik denk hierbij aan Hva, JurgenD, Tom, Gapak en anderen, die dikwijls hun meningen wisselden met andere, volgens mij, bekwame aquarianen. Uit deze discussie 's heb ik veel uit geleerd.

Met de tijd kreeg ik de indruk dat hun ideeën steeds minder bijval kregen bij andere forumgebruikers en dat ze wat werden weggepest, waardoor ze van het forum verdwenen of veel minder actief werden.
Ik denk dat er nog wel bekwame aquarianen op het forum aanwezig zijn, doch merk ook dat deze steeds minder actief zijn.

Wat er grotendeels overblijft: wauwelen, zoals Luc het schrijft.
 
Gelukkig zijn Tom en Jurgen en Gapak nog wel actief hier. HVA is zover mij bekend is spijtig genoeg overleden enkele jaren terug. We hebben nu ook Backplay op het forum met een schat aan info hoor. Ik ben van mening dat er nog genoeg kennis aanwezig is maar de tijden veranderen en dat is niet zonder gevolgen is mijn mening:)
 
tijden veranderen en dat is niet zonder gevolgen is mijn mening

er komen mensen bij en gaan mensen weg, dat is op facebook ook zo.
aquaria en vissen blijven gelijk. (qua temperatuur en aantal liters) m.u.v. Led licht.
 
Dit vuile water komt uit mijn guppen bak. blijkbaar te veel gevoerd, omdat de bovenste laag van het grind best wel hard was. met de aquariumstofzuiger alles mooi schoon gezogen. Even 30 liter ververst.

vuil water guppen bak.JPG
 
Dat je bij het stofzuigen bruin water meezuigt uit de bodem is normaal hoor. Wel oppassen dat je niet gelijk de hele bodem doet want zo verlies je veel bacterien.
 
Dat je bij het stofzuigen bruin water meezuigt uit de bodem is normaal hoor. Wel oppassen dat je niet gelijk de hele bodem doet want zo verlies je veel bacterien.

Ik denk toch dat je de bodem goed moogt kuisen en dit telkens weer, de bacteriën zitten volgens mij voldoende vast aan de structuur van de zand/grind zodat er meer dan voldoende in de bodem blijft zitten.
Ik denk hierbij dat ik een goeie voor de EU heb gevonden ;)
 
Mijn nitraat is weer op orde... Gelukkig maar zeg ik dan.
Maar mijn Co2 mag wel iets hoger. volgende week maar weer eens Easycarbo toevoegen, ook tegen het klein beetje algen die ik heb.

test 26 jan. 2017.JPG
 

Terug
Bovenaan