Wat is er nieuw

Zweefvuil met diepvries voer

airmax

Well-known member
Lid geworden
17 februari 2023
Berichten
130
Leeftijd
52
Sinds enkele dagen gebruik ik bij mijn huidige visbestand diepvries voer. Echter merk ik dat na het eten geven van de vissen wat zweefvuil heb.
Dit zweefvuil is zwaar en daalt na enige tijd neer op het hout en de planten. Het vuil wordt dus niet door het filter weggezogen. Het betreft een biomaster 850.
Deze is aangesloten op een eheim voorfilter dat in het aquarium staat. Hierna gaat het water door een fijne schuim voorfilter van de pomp zelf.
Het water komt daarna door keramische siporax manden en dan via de spraybar eruit,

Voor het diepvries voer had ik kristal helder water en wil dit graag terug.

Wat kan ik het beste doen?

Ik denk zelf nog om een extra OASE Biomaster 600 erbij te plaatsen met daarin alleen diverse schuimfilters en watten. Hier geen voorfilter in het aquarium plaatsen maar gewoon een normale
inlaat. De uitstroom niet met een spraybar maar een soort eende bek. Dit omdat ik 2 spraybars niet mooi vind staan

Of hebben jullie andere ideeen of tips?

Hoor het graag en alvast bedankt
 
Nee ik moest het gevroren en al in de bak doen. Dit om de voeding stoffen etc geheel bij elkaar houden. Het voer komt ook bij de kweker vandaan.

Met uitspoelen zou dat verloren gaan .

Het zijn platen die ik moet knippen en zitten niet in een blister verpakking.
 
Ja maar volgens mij kun je het gewoon ontdooien en even spoelen want de voeding zit in het voer zover ik weet en als je met gewoon water het ontdooid kan dat prima zover ik weet.
Volgens mij geven de meeste mensen hier diepvriesvoer in ontdooide toestand.
 
Volgens mij geven de meeste mensen hier diepvriesvoer in ontdooide toestand.
Ja idd , ontdooien in koud water . En ik spoel ook altijd in een zeefje .

Ik weet wel dat diepvriesvoer heel veel "snot" kan bevatten , meer door ervaring weet je de juiste blisters/platen te vinden met hele voedseldiertjes.

Over welk voer gaat het eigenlijk ?
 
Het diepvries brok blijft zo mooi bij elkaar en de voedingstoffen blijven in de voeding zitten ipv in het water. De vissen happen in het blok naar verloop van tijd los en dan begint het feest.

Het gaat dwarrelen en de uitlaat blaast het dan dor de bak. Naar verloop van tijd ligt het dus op de bladeren en het hout.

@ Erwin 2 Het voer komt bij Discus Texel vandaan. Raoul Adviseerde dit juist zo te doen. Aangezien hij wel een kenner is met wat hij doet en adviseerd vertrouw ik op hem.

Zijn platen bevatten dus allerlei voeding stoffen etc. vandaar mischien ook wel het gewicht van het voer .
 
Sommige varianten van diepvriesvoer zijn geen losse beestjes, zoals Daphnia, maar bijvoorbeeld gemalen runderhart of gemalen vis. Als je dat gaat spoelen, houd je waarschijnlijk weinig over van je voer en gaat het meeste rechtstreeks het riool in.

Persoonlijk zou ik dit zien als ideaal voer voor de 'ditherfish', maar ja, die moet je dan wel hebben. Ik ken het vissenbestand niet.
 
1726732940365.png


Dit is het voer waar ik het over heb. Maar hoe het zweefvuil voorkomen.

Ik denk nog steeds aan het 2 filter of hebben jullie een ander idee of oplossing
 
Als ik het zo hoor, denk ik dat je wat te veel geeft. Ik geef mijn diepvriesvoer ook recht uit de diepvries, en dat dwarrelt inderdaad door de hele bak heen. Maar als het eenmaal verspreid is, gaat iedereen er geestdriftig naar op zoek en binnen de kortste keren is er niets meer van te vinden en is het water weer kristalhelder.
En inderdaad: wat voor vissen heb je? Heb je er een paar opruimers bij, zoals bijvoorbeeld corydoras sp. bij zitten?
 
Teveel voer zit ik ook aan te denken. Het brok blijft wel even liggen maar is wel op een moment geheel weg. Echter het daalt neer op het hout en bladeren.

Vis bestand

10 maal sterbai maar zitten nog bang en verstopt en komen in de avond waren altijd actief met ander bestand
10 amano garnalen alleen die hangen nu bang boven aan de wand waren super actief met ander bestand
3 maal l144 (algen eter)
5 puntslakken wel actief

15 kardinaal tetra en dat is het totaal

en dat 8 discus vissen van
2 van 6-8
4 van 8 tot 10
2 iets van rond de 11

verder filterzand, hout, 2 grote zwaardplanten en valisneria
 
Wat je kunt doen, is zo'n stuk knippen, in een klein bakje laten ontdooien, en dan met (bijv) een injectiespuitje op een aantal plaatsen in je bak doen. Dan bevindt het zich niet allemaal op één plaats, met als gevolg dat de sterkste eet en de rest niet of minder, maar kan iedereen 'aan de bak'. Bovendien kun je dan op dat moment de helft (of een kwart) geven, restje in de koelkast en dan na een uur (of 2) opnieuw.
En dan komen nog steeds alle opgelost en niet opgeloste voedingsstoffen in het water.
 
Ze eten er allemaal en er ontstaat geen gevecht. Ik denk dat het blok misschien te groot is en hut dus te lang blijft liggen. Door de uitlaat van de spraybar blaast het door de hele bak. Ook
Al geef ik het eten aan de andere kant .

Daarom denk ik aan een tweede filter met watte en schuim om het vuil eruit te filteren.


Wat zou ik nog meer of af anders kunnen doen .
 
Een heleboel minder geven.
 
Ik zou zeggen dat je genoeg andere dieren hebt om de restjes op te maken. Vooral die Corydoras en garnalen. Al vraag ik me af waarom ze niet zo actief zijn. Wat is er veranderd in het vissenbestand waardoor ze wat angstiger zijn geworden? En hoe lang geleden is dat gebeurd?

Andere oplossingen:
- Wat Lysia zeg: minder voeren;
- Ander/Groter filter, maar dat veroorzaakt meer stroming, waarvan ik niet weet of je discussen dat fijn gaan vinden;
- Stroming zo richten dat het over de bodem alle troep naar een hoek van de bak 'blaast', waardoor je het gemakkelijk kan opzuigen;
 
Blokvoer voor discussen geeft hele kleine deeltjes in de bak die de discussen niet meer zien omdat t te klein is. Ik zou het volgende doen:
- voldoende cory’s of andere visjes om het op te ruimen.
- filter eventueel vergroten als je dat wilt. Maar dan er voor zorgen dat de stroom door de heel bak gaat.
- 1x per dag even een wavemaker aan zetten die het voer door de bak blaast.
- voer op meerdere plaatsen voeren zodat alle vissen makkelijker aan voer komen. Ook al zie je geen gevechten, bij discussen is een strenge hiërarchie en kun je na een tijd grootte verschil (achterblijvers) krijgen door op 1 plek te voeren. Dit risico zou ik niet lopen.

Welke oplossing je kiest is wat je zelf het fijnst vindt.
 
De discussen vissen zitten sinds Zondag in de bak. Ik denk dat de vissen en de corridorassen en de Amano's geschrokken zijn van de nieuw vrinden in de bak.

Ik denk dat ze dan even moeten wennen. Het lijkt of de opruim ploeg in staking is.


De corridorassen komen wel in de avond te voorschijn.

De spraybar hangt nu net onder het wateroppervlakte en maakt een licht rimpeling. Hij zit links op korte kant en blaast van links naar rechts. De planten wegen heel langzaam heen en weer.
maat het zweefvuil gaat niet van de bladeren en het hout.
Kan ook de spraybar misschien tegen de bodem aanzetten maar is niet zo fraai en geen oppervlakte beweging. Dan is een wave maker idd wel een idee. Maar of dan dat vuil ook opgezogen
gaat worden door het filter betwijfel ik. Maar moet wat proberen.

Ik ga ze idd nu minder voeren stukje van 2 bij 2 en kijken hoe het gaat.

De discus houd niet van stroming maar zwemmen graag door de bubbels van de skimmer en de luchtteen als deze aanstaat .... En anders de 2de pomp erop met alleen een smalle oppervlakte
uitgaan proberen.

Nou bedankt voor de tips ik ga aan de slag
 
Ik had zoveel stroming dat zweefvuil afgevoerd werd naar het filter. Discussen wennen aan stroming, dat is geen probleem. Als je moet kiezen voor een vervuilde bak of stroming en een schone bak, dan kies ik een schone bak. Discussen willen graag schoon water om gezond te blijven. Ze zijn vatbaar voor vervuiling.
 
Klopt hoor daarom doe ik ook2 keer in de week nu een waterwissel.

Ik ga beginnen met minder voer en een wavemaker. Heb je daar nog advies of ervaring in
 
Begin eens met één ding.
En kijk wat daar het effect van is, minder voeren per keer lijkt met het makkelijkst. Als dat (genoeg) helpt, weet je dat dáár de oorzaak in zit en hoef je niet allerlei dingen aan te schaffen. Als het niet helpt, zoek je verder.
Bij aquariums dingetje voor dingetje veranderen, effect afwachten, volgend dingetje, anders blijf je tobben.
 
je hebt ook gelijk 🙂

Bedankt !
 
nou ben begonnen met minder voer te geven en het idd wat minder zweefvuil. Echter heb ik nog een vraag over de filtermedia

Ik heb nu een voorfilter in de bak van Eheim en dan in de Biomaster 850 ook diverse voorfilters (schijven) (30ppI)

Dan in de pomp diverse manden

onderin 2 manden met siporax
dan 1 mand met poreus materiaal lijkt wel op bruine hondenbrokken
dan 2 maal blauw filterschuim (20ppi)
en 1 bruin filtermat (30 ppi)

Gisteravond even alle filters uitgewassen, ik moet zeggen dat ze niet zwaar vervuild waren.

Zou ik hier ook nog wat in kunnen / moeten veranderen om zweefvuil eruit te halen of lijkt het zo prima.

De pijpjes houden geen grove vervuiling tegen maar zit natuurlijk vol met goede bacterie

Hoor het graag
 
Je kunt als laatste filterspons voordat het water door de pomp weer de bak in geblazen wordt, een fijne spons doen. Die zal zorgen dat er zoveel mogelijk fijn materiaal in het filter achterblijft ipv door de pomp terug de bak in geblazen wordt.
Verder is siporax niet het beste filtermateriaal, sponzen zijn beter. (Als je daar vragen over hebt, dan kan @Gino88 je meer uitleg geven.)
Je laat ook je filter het best zoveel mogelijk met rust. Eventueel de spons voor je pomp af en toe uitkloppen en af en toe het voorfilter uitkloppen. Maar alleen als de doorstroming vermindert. Ik weet zo niet of een Oase filter een bypass functie heeft, waardoor de doorstroming altijd blijft, maar dan zonder filterfunctie. Dat moet je even checken bij iemand die ervaring met oases heeft.
 
Ik begreep altijd dat siporax het beste moest zijn ivm bacterie cultuur die daar beter in blijft zitten dan de schuimmatten ? Alleen in dit geval filtert hij het vuil er wel slechter uit.
Hiervoor had ik een gezelschapbak en daar had ik kraak helder water in. De fijnste schuim mat is 20pp en is blauw en zit in de bovenste 2 filter manden.
Ik ga wel eens 1 bak siporax eruit halen en een mat plaatsen en kijken wat het doet.

Ik heb nu helaas ook weer algen groei erbij gekregen en had ik ook bijna niet.

Wijzigingen zijn :

De co2 installatie is uit ivm de discus maar die is 7.0 volgens de computer.

Voor de algen groei had ik belgisch groen maar dat heb ik verwijderd (snelgroeier en woekerend) voor de rest had ik het zelfde planten bestand zoals hieronder en de CO@ installatie stond op 6.5 PH

Ik heb nu alleen de valisneria en 2 zwaardplanten en een anubius die in de schaduw van hout zit en 2 lotus planten Bij al deze planten heb ik kleiballen geplaatst. Verder geef ik nu geen plantenvoeding en heb het idee dat het daar aan zou kunnen liggen. ism de Co2 ? Het een soort draad alg en zit het meeste op de zwaardplant.

Fosfaat en nitraat weet ik zo niet 123 maar geen hoge waardes

Mochten er meer tips zijn hoor ik het graag

P>S Sorry voor de 2 door elkaar lopende topics.
 
Je had me gevraagd te reageren, en ik ga mijn best doen (binnen mijn mogelijkheden). Planten hebben nitraat en fosfaat, licht, CO2 en sporenelementen nodig om te kunnen groeien. Als je zegt dat je nitraat en fosfaat laag is, zou het daar inderdaad heel goed aan kunnen liggen.
Ik ben niet de algenspecialist, dus ik ga vragen wat zij willen weten en een tagje zetten, zodat ze weten dat hier hun aanwezigheid nuttig is.
Heb je een druppeltest? Zo ja, meet dan de NO3 en PO4. (je kunt een hele koffer kopen maar er zijn ook losse testsets hiervoor in de handel, o.a. van Sera).
Hoe lang staat je licht aan en hoeveel lumen per liter heb je ongeveer?
Wat voor bodem heb je?

@benvo , @Cornelius , @BlupGup (misschien weten jullie nog iemand die ik zo uit mijn hoofd niet weet), kunnen jullie airmax een eindje verder helpen?
 
Beste Lysia

Bedankt voor je reactie.

Ja ik heb een druppeltest van JBL

Heb een jbl solar nature 59 watt en jbl solar effect led (19 Watt) licht erboven hangen deze gaat in de morgen even voor 2 uur aan met een zon's opkomst etc dit om de Discus eten te geven.

De licht percentages heb ik nu even niet voor handen.

Daarna gaat hij weer uit en start in de middag weer om 15:00 tot 22:30 11 en dan zon's onder naar 23:00 en dan een half uur blauw

heb een filterzand bodem van Wildkamp en kleikorrels in de bodem (JBL)

Waarde po4 was 0.8 / 1 en no3 van 1.

De PH had ik voorheen met een ander vissen bestand op 6.5. en nagenoeg algloos Net met de Discus kweker geapt en adviseerde een UV er tussen te zetten maar die zit er al tussen en als het niet lukt dan eventueel de PH naar
6.5 uiterlijk te zetten.

Tot zover
 
Zonder verder naar wat dan ook te kijken (zoals ik al zei, mijn kennis van algen ed is beperkt) kun je je nitraat zonder problemen verhogen naar ongeveer 10. 1 is wel aan de krappe kant, en als je dan rekent dat nitraat ongeveer 10x zo hoog mag zijn al fosfaat,kom je dus rond de 10 terecht.
Verder hebben je planten ook mineralen etc nodig, dus daar mag je iig ook wat van geven.
Kijk eens bij achtergrondinfo van aquariumbemesting.nl. Daar kun je al heel veel nuttige info vinden.
 
Om zweefvuil goed te kunnen oppakken kan je eens kijken naar je stroming.
Zelf ben ik van mening dat om een goede stroming en waterverdeling te behouden een spraybar onontbeerlijk is. Die stroming leg ik dan altijd over de kortste kant, van achter naar voor dus, om zo min mogelijk kracht te verliezen. Dit bereik ik door een spraybar over de volle (achter-)breedte vlak onder het wateroppervlak te plaatsen met de gaatjes licht naar onder gericht. Om die manier behoudt je een lichte rimpeling op het wateroppervlak. De stroming zal via de voorruit naar onder gedrukt worden en keert over de bodem terug, normaal een moeilijke plaats voor je waterdistributie, naar achter om daar weer boven te komen. Waar ze meteen weer een nieuwe duw krijgt. Zo ontstaat er een spiraalvormige waterbeweging richting je filter aanzuiging en worden alle hoeken en gaten van je aquarium bereikt mits er niet te veel obstakels zijn. Dit maakt extra stromingspompen veelal overbodig. Daarnaast kan je denken aan filterdoek in je filter. Geen watten die gaan klitten maar filterdoek. Het is bij tante Ali bijvoorbeeld in verschillende fijnheden verkrijgbaar. Zelf gebruikte ik het in mijn voorfilter én in mijn eindfilter wat zorg voor een goede opvang.
 
Ik heb nu helaas ook weer algen groei erbij gekregen en had ik ook bijna niet.

Wijzigingen zijn :

De co2 installatie is uit ivm de discus maar die is 7.0 volgens de computer.

Voor de algen groei had ik belgisch groen maar dat heb ik verwijderd (snelgroeier en woekerend) voor de rest had ik het zelfde planten bestand zoals hieronder en de CO@ installatie stond op 6.5 PH

Ik heb nu alleen de valisneria en 2 zwaardplanten en een anubius die in de schaduw van hout zit en 2 lotus planten Bij al deze planten heb ik kleiballen geplaatst. Verder geef ik nu geen plantenvoeding en heb het idee dat het daar aan zou kunnen liggen. ism de Co2 ? Het een soort draad alg en zit het meeste op de zwaardplant.

Fosfaat en nitraat weet ik zo niet 123 maar geen hoge waardes

Mochten er meer tips zijn hoor ik het graag

P>S Sorry voor de 2 door elkaar lopende topics.

@benvo heb je ook antwoord op de vraag over de algen?
 
Beste alle,

Ik heb de bemesting compleet van hun en ook nog eventueel losse ijzer oplossing. Echter geeft dit een verhoging in de geleidbaarheid die ik niet echt wil.
Aangezien ik op internet zag dat de planten bodem bemesting wilde en hun voeding niet uit het water haalde ben ik ermee gestopt.
Ga dat wel weer toevoegen en de po4 en de no3 meten ter controle.

In het verleden had ik de spraybar ook over de hele achter glas (breedte) lopen en had hem juist al ruim een jaar terug op de linker zijde geplaatst zodat de rimpeling van links naar rechts ging en dus
richting de inlaat filter echter met het diepvries voor lukt het niet om het water waasvrij te maken echter ik kan hem dus makkelijk omzetten om te kijken of het verbeterd.

Is er dan filterdoek bij ali te verkrijgen voor een Biomaster 850 ? Kom bij de winkels alleen de passende blauwe en de dunnere bruine tegen.
 
Beste alle,

Ik heb de bemesting compleet van hun en ook nog eventueel losse ijzer oplossing. Echter geeft dit een verhoging in de geleidbaarheid die ik niet echt wil.
Aangezien ik op internet zag dat de planten bodem bemesting wilde en hun voeding niet uit het water haalde ben ik ermee gestopt.
Ga dat wel weer toevoegen en de po4 en de no3 meten ter controle.

In het verleden had ik de spraybar ook over de hele achter glas (breedte) lopen en had hem juist al ruim een jaar terug op de linker zijde geplaatst zodat de rimpeling van links naar rechts ging en dus
richting de inlaat filter echter met het diepvries voor lukt het niet om het water waasvrij te maken echter ik kan hem dus makkelijk omzetten om te kijken of het verbeterd.

Is er dan filterdoek bij ali te verkrijgen voor een Biomaster 850 ? Kom bij de winkels alleen de passende blauwe en de dunnere bruine tegen.
Blauwe en donkerbruine? Dan heb je het over spons. Filterdoek is, zoals de naam al aangeeft, doek dat het water kan filteren en dat heeft met merken niets van doen.
Hieronder zie je een voorbeeld maar je kan het krijgen in verschillende fijnheidsgraduaties. Het doek leg je gewoon onder je spons in je filtermandjes. Is het vervuild dan spoel je het uit en kan je het hergebruiken.

https://nl.aliexpress.com/item/1005...O90FgNMq&utparam-url=scene:search|query_from:
 
Hier nog even een foto van het alg op het blad . Lijkt wel baardalg
 

Bijlagen

  • fbe1b57e-efe6-4121-ad53-744390ea771f.jpeg
    fbe1b57e-efe6-4121-ad53-744390ea771f.jpeg
    57.9 KB · Weergaven: 10
  • 029b2049-0766-455e-814f-6b0181dc9607.jpeg
    029b2049-0766-455e-814f-6b0181dc9607.jpeg
    85.8 KB · Weergaven: 10
  • 79a92bd5-c62f-4876-ba2d-19958f1772eb.jpeg
    79a92bd5-c62f-4876-ba2d-19958f1772eb.jpeg
    55.6 KB · Weergaven: 12
Heb zojuist de spraybar weer op de achterwand gemonteerd. De kracht neemt ivm de verlenging wel in kracht af. zie de bijlages .
Heb ook de licht percentages erbij gezet

Afwachten of de bak nu schoner gaat worden. Tevens nu voeding toegevoegd co2 etc Hopelijk ga ik resultaat zien
 

Bijlagen

  • IMG_5688.PNG
    IMG_5688.PNG
    1 MB · Weergaven: 17
  • IMG_5687.PNG
    IMG_5687.PNG
    3.4 MB · Weergaven: 15
  • IMG_5689.PNG
    IMG_5689.PNG
    145.2 KB · Weergaven: 12
Laatst bewerkt:
Het diepvries brok blijft zo mooi bij elkaar en de voedingstoffen blijven in de voeding zitten ipv in het water. De vissen happen in het blok naar verloop van tijd los en dan begint het feest.

Het gaat dwarrelen en de uitlaat blaast het dan dor de bak. Naar verloop van tijd ligt het dus op de bladeren en het hout.

@ Erwin 2 Het voer komt bij Discus Texel vandaan. Raoul Adviseerde dit juist zo te doen. Aangezien hij wel een kenner is met wat hij doet en adviseerd vertrouw ik op hem.

Zijn platen bevatten dus allerlei voeding stoffen etc. vandaar mischien ook wel het gewicht van het voer .
Raoul moet je ook vragen waardoor het is, die zou het wel moeten weten.
 
Laatst bewerkt:
Help Users

You haven't joined any rooms.

      You haven't joined any rooms.
      Terug
      Bovenaan