Zelfbouw 3.200 liter in 5 geschakelde bakken


Of je ook nog jaloers bent als zou blijken dat e.e.a. niet helemaal goed geplakt is als gevolg waarvan er 3 kuub water over de vloer gaat:regen:
 
Of je ook nog jaloers bent als zou blijken dat e.e.a. niet helemaal goed geplakt is als gevolg waarvan er 3 kuub water over de vloer gaat:regen:
Heb gewoon het volste vertrouwen in je! Als het water gewoon zoals gepland in de bak blijft en je een gigantische, selfmade bak hebt staan!
 
Het wordt echt steeds mooier! Ben erg benieuwd hoe het straks is als je het gevuld en ingericht hebt, maar dat zal nog wel even duren.
Die kitvoegen, tsja, ik zie genoeg professioneel geplakte bakken vol met bubbels, dan is het niet gek dat een hobbyist dat ook heeft.
Ik geloof vast dat het goed gaat komen, je steekt er zoveel zorg in dat het wel goed moet zijn.
 
Wow, dit is echt een gaaf project. Ik volg je op de voet mee!
 
Het begint er al een op te lijken.
 
Ik heb een probleem. Deze avond heb ik een volgend deeltje geplakt. Maar ik krijg het nauwelijks meer op de foto :D. Ik moet bijna gaan stitchen of een groothoeklens aanschaffen.

De verhoudingen zijn op deze foto niet helemaal duidelijk maar de lengte van de voorruit is hier al 4,5 meter
PlakkenStap07.jpg


Maar even wat ernstiger. Ik heb de vorige keer de afplaktape die ik op de vertikale plakranden had aangebracht iets te laat verwijderd. Er had zich al vel gevormd met als gevolg dat, wat een mooie strakke plakrand had moeten zijn, nu een rafelige toestand is, welke ook nog eens slecht hecht. De foto doet niet helemaal recht aan de situatie, maar je krijgt wel een idee.
PlakkenStap06.jpg
 
Oh, en het ging wel heel hard met de kit. Ik had woensdag al 9 kokers kit leeggespoten. Daarom heb ik toch nog maar een extra doosje kit bij Den Braven besteld. Ik verwacht niet dat het allemaal in het aquarium zelf gespoten gaat worden maar ik moet straks ook nog 4 filterbakken plakken.
 
Jammer van die naad, ga je die nu opnieuw doen?

Wel ver gevorderd zo te zien, gaat ook pittig hard die kit
 
Eigenlijk was het dit weekend veel te mooi weer om te klussen, maar er moet voortgang zijn. Dus weer een dag bezig geweest met plakken, hartgrondig vloeken, ruit omdraaien, krabben, ontvetten, opnieuw plakken etc. Nu staan alle bodem-, zijruiten en voor- en achterruiten tegen elkaar aan. Dit eerst maar eens een week laten uitharden voordat ik met de bovenstrips begin.

Hierbij de situatie op dit moment, waarbij ik de panoramafunctie van mijn camera heb gebruikt (anders kreeg ik het er echt niet op). Die panoramafunctie heeft echter wel een behoorlijke vertekening met zich mee gebracht. Daar moet je even doorheen kijken.
PlakkenStap08.jpg
 
Dat wordt een prachtbak.
 
Wauw! Dat is nog eens een bak!
 
Wat een imposant geheel zeg!
 
Ik volg deze diy al een tijdje, maar wat een project zeg!!.
Je moet het maar aandurven om zoiets zelf te gaan maken. Maar met de nodige voorbereidingen en veel lezen kom je een heel eind.
En dan moet je er ook nog de plaats voor hebben.
Ik blijf dit project zeker volgen.
Succes
 
Die panoramafunctie heeft echter wel een behoorlijke vertekening met zich mee gebracht
vertekening of niet :petjeaf:af hoor dat je dit allemaal aandurft om het zelf te doen:thumbs:
 
Dank voor alle pluimen in mijn achterste. Ik kan nauwelijks nog normaal lopen :D.

Inmiddels staat de bak 48 uur te drogen en ik sta versteld van de stevigheid van het geheel, en dat terwijl de bovenstrippen nog niet geplakt zijn. Toch sterk spul die silicone kit.

Ik ben begonnen met wegkrabben van de klodders kit die op plekken terecht zijn gekomen waar deze niet horen te zitten. Ook moet ik nog een verstevigingstrip opnieuw maken omdat ik die tijdens de werkzaamheden uit mijn handen heb laten vallen op een stenen vloer. Het gevolg was een tirade uit mijn mond en een hoop scherven op de vloer. Allemaal te herstellen maar het kost weer extra tijd. Het is niet anders.

Tot zover.
 
Achja, tijdens iedere klus moet er iets misgaan he ;)
 
Zo, ik had even andere prio's en het project heeft even stil gelegen. De kit moest sowieso drogen. Ik ben dit weekend begonnen met het plakken van de bovenstrippen. Hieronder de proefplaatsing. De dwarsstrippen worden voorlopig nog niet geplaatst ik moet voorlopig nog makkelijk van links naar rechts kunnen lopen in de bak. Maar de verstevigingsstrippen zijn inmiddels gelijmd en ik ben weer wat handiger geworden in het netjes afwerken van de kitvoegen, ik ga er niet mijn vak van maken maar het is nu toonbaar:thumbs:

PlakkenStap09.jpg


Zoals eerder al gemeld heb ik voor de grote bak dubbele verstevigingstrippen bestaande uit meerdere kleinere strips verspringend verlijmd (gelamineerd). Dit omdat ik zelf geen strips van 2 meter lengte kan snijden/zagen en de glasfabriek geen glasstrippen wil leveren smaller dan 20-30 cm.
PlakkenStap10.jpg


Ik ben stiekem ook plannen aan het maken voor de inrichting. Daarover later meer.
 
Mooi stukje voortgang weer, man!
Beter op je gemak dan gehaast en straks grote problemen. Het resultaat telt :)
 
En voor wat het waard is. Het verbruik van materialen bij dit project is een beetje hoger dan bij een gemiddeld project:D

Tot nu toe heb ik het volgende verbruikt:
  • 20 kokers silicone kit
  • 3 grote rollen papier voor ontvetten, silicone verwijderen etc
  • 1 liter amonia oplossing voor ontvetten
  • 1 spijkerbroek in stukken gescheurd voor het ontvetten
  • 100 meter schilderstape
  • 10 Stanley mesjes (voor schoonkrabben etc)
  • 1 rol duct tape
  • 1 containerladering verbruikt papier vermengd met restanten van silocone etc (4 of 5 ladingen zoals onderstaande plantenbak)
  • PlakkenStap11.jpg
En inderdaad ik ben niet zuinig met de materialen.
 
Zo! Dat is serieus verbruik, ja! Je hebt verbouwingen waar minder kit gebruikt wordt ;)
 
En voor wat het waard is. Het verbruik van materialen bij dit project is een beetje hoger dan bij een gemiddeld project:D

Tot nu toe heb ik het volgende verbruikt:
  • 20 kokers silicone kit
  • 3 grote rollen papier voor ontvetten, silicone verwijderen etc
  • 1 liter amonia oplossing voor ontvetten
  • 1 spijkerbroek in stukken gescheurd voor het ontvetten
  • 100 meter schilderstape
  • 10 Stanley mesjes (voor schoonkrabben etc)
  • 1 rol duct tape
  • 1 containerladering verbruikt papier vermengd met restanten van silocone etc (4 of 5 ladingen zoals onderstaande plantenbak)
  • Bekijk bijlage 84530
En inderdaad ik ben niet zuinig met de materialen.


je kan inderdaad maar niet bezuinigen op kit, toen ik nog autoruiten plaatste was ook mijn moto beter te veel kit als een lek, dat kost meer.

verder super goed zoals jij te werk gaat

wacht met smart op het eindresultaat, maar weet ook dat alles zijn tijd nodig heeft

gr wim
 
Ik ben nog lang niet gereed met de bouw van het aquarium maar toch ben ik in mijn hoofd al met de inrichting bezig. Ik kan niet tekenen maar heb mijn SketchUP uitgeleefd. Onderstaande screenshots zijn niet veel meer dan een impressie van waar ik aan zit te denken. Het is een doorzicht aquarium dus zal ik in het open deel de nodige hoge rots constructies opwerpen. Enerzijds om de vissen enige schuilplaats te geven maar ook om het aquarium visueel aantrekkelijker te maken.

Het biotoop betreft een tanganyika gezelschaps bak. Dus weinig/geen planten en veel zand en stenen. Ik zal de nodige kilo's Ardenner breuksteen in het aquarium dumpen maar de achterwand en de grote rotsformaties zullen niet van steen zijn maar een "prachtige" creatie van piepschuim, tegellijm, latexverf en epoxy. Het zal nog een uitdaging zijn om dat voor elkaar te krijgen. Maar goed first things first en dat is het inrichtingsplan.

First draft:
Zicht op de grote bak:
Inrichting01.jpg


Zicht op de kleine bakken
Inrichting02.jpg


Het zicht vanuit de andere kamer
Inrichting03.jpg
 
Een mooie impressie van wat je wilt! Maar wel een uitdaging om dat zelf te maken lijkt me! Maarja als je kijkt wat je nu al allemaal voor mekaar hebt gekregen!
 
je bent ook wel een grapjas zeg kan niet te tekenen ja ja :D:D
je brengt het anders prima van af met SketchUP:thumbs:
 
Super gaaf hoe het er nu al uitziet op sketchup idd!
 
Je hebt er één nieuwe volger bij! :)

Wat een killer bak en gigantisch mooi hoe jij je huis hierop aanpast.

Zoals gezegd, ik ga het volgen.


Vraagje; Ik heb één tweede aquarium staan waarvan de kitrand lekt.. thans.. daar ben ik Maandag achtergekomen. Wat voor silicone kit gebruik je precies?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Na ruim 2 maanden zwoegen zweten, snijden, slijpen, plakken, lijmen, zagen en solderen was het vandaag zover.

De eerste watertest. Het aquarium gevuld met 20 cm water en tot nu toe geen lek. Ik laat de bak nu zo staan omdat ik nog wat laswerk moet verrichten om een boven frame te maken die voorkomt dat de voor- en achterruiten van de grote bak te veel kunnen doorbuigen.

PlakkenStap12.jpg


Ik ben er nog lang niet. Ik moet de filterbakken nog maken, de inrichting komt ook nog aan de beurt en het geheel moet nog afgetimmerd worden. Kortom ik ben nog wel even bezig. Maar desalnietteplus dit is een belangrijke stap, als ik de paraplu tenminste niet nodig heb.
:regen:
 

Terug
Bovenaan