Nieuwe ronde: Fp. deltaensis / Fp. gardneri


Peter74

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
31 januari 2015
Berichten
1,265
Locatie
Eelde
Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Zojuist kreeg ik eitjes binnen die ik vorige week via Aquabid heb besteld. Na lang zoeken is het eindelijk gelukt aan Fundulopanchax deltaensis te komen. Deze zocht ik al ruim een half jaar, maar leek me steeds te ontlopen. Eindelijk in elk geval eitjes:
CRW_1291.JPG

Deze zijn geoogst op 22 September. Naar verwachting zullen ze de eerste helft van December klaar zijn om op te gieten. Als de uitkomst een beetje goed is levert dit me me een aanvulling in mijn 80 cm bak op en hopelijk een paar koppels om mee door te kweken.

Als tweede soort heb ik er een Fundulopanchax gardneri variant bij besteld:
CRW_1288.JPG

Deze is erg kleurrijk en schijnbaar een van de eenvoudiger Fundulopanchax soorten om te kweken. Deze zijn waarschijnlijk te agressief om te combineren met wat anders en zal ik dus op zolder in speciaalbakjes blijven houden / kweken.

In de database van de AKA wordt aangegeven dat de gardneri na 4-6 weken klaar is om uit te laten komen. Dat zou dus net iets eerder zjin dan de deltaensis. Ivm de hoeveelheid werk zou het wel fijn zijn als ze ~2 weken na elkaar zitten zodat het meest intensieve deel van het voeren en verschonen niet tegelijkertijd is. Maar de tijd zal het leren :).

Ik zit nog wel met de naamgeving. De verkoper verkoopt ze als Fundulopanchax gardneri Innidere. De AKA houdt als naamgeving Fundulopanchax nigerianus Innidere aan. Is de naamgeving voor deze groep nog niet definitief? Of is er een publicatie waarin e.e.a. vastgelegd is?
 
Wauw best wel spannend Peter en aangezien ik ook een fan en liefhebber ben van zo'n prachtige killi visjes ga ik dit zeker en vast volgen.
Waar bestel jij die eitjes dan als ik vragen mag ?
Ik heb paar maand geleden zoiets gezien op tv waar ze die eitjes verzenden maar weet niet meer waar dat was en de persoon die dat deed sprak de Nederlandse taal en deed dat vanuit een ver land, misschien dat je weet wie ik bedoel en wie weet is het die zelfde persoon wel waar jij ze besteld.
Hij vangt ze zelf ook in beekjes en heeft een enorm groeiende zaak.
 
Spannend. Ga dit zeker volgen.
 
Mazzelaar (de verkoper biedt ze aan...).
Mooie vis deltaense:D, zag ze ook staan op aquabid.
Succes met het groot brengen!

John.
 
Ik bestel ze op een online veiling Aquabid. Dit was het item. Ik werd overboden, maar gelukkig had de verkoper wel meer eitjes beschikbaar en bood ze aan tegen mijn eerste bod.
Bedankt Peter nog een vraagje wat moet er allemaal juist gebeuren om de eitjes te laten uitkomen en de jonge groot te brengen want ben bang als ik iets verkeerd zou doen dat er dan niets van komt dus zou het dan wel goed willen aanpakken mits je me de nodige uitleg,raad en info wil vertrekken waarvoor dank.
 
Dat verschilt een beetje per soort, maar in grote lijnen komt het erop neer dat je een zakje turf met eitjes krijgt. Die moeten vervolgens blijven liggen tot ze voldoende ontwikkeld zijn om uit te komen. Normaal gesproken zie je dat doordat er ogen zichtbaar worden door de eierschaal heen. De eerste stap is dan opgieten met relatief koel water. Afhankelijk van de soort komen de jongen dan binnen enkele uren, of maximaal een dag of 2 uit.
Dan begint het meest intensieve deel: Voorzien van voldoende voer 2x of 3x per dag en voorkomen dat ze omkomen in de afvalstoffen. Voer verschilt ook weer per soort. De soorten die ik heb kunnen allemaal direct aan de verse Artemia, maar kleinere soorten hebben soms de eerste dagen kleiner voer nodig.

De moeilijkheidsgraad verschilt per soort. In dit subforum heb ik een kweekverslag van de Nematolebias whitei staan. Dat was mijn eerste ervaring en deze ging heel makkelijk. Ik lees overall dat de gardneri's die ik nu ga doen ook erg makkelijk zou moeten zijn. Van de deltaensis hoor en lees ik dat men die vaak verliest door problemen met de kweek. Misschien even een topic openen om te bespreken wat je voor ogen hebt?
 
Voor ik een apart en nieuw topic ga openen ga ik er eerst eens goed over nadenken of ik zoiets wel wil gaan doen want zoals ik het nu lees lijkt het voor mij al een zeer moeilijke opgave mezelf kennende maar toch heel vriendelijk bedankt voor deze toelichting en natuurlijk wens ik je alle succes toe maar blijf het hier wel volgen hoor.
 
Vandaag is het precies 4 weken geleden dat de gardneri eitjes geoogst zijn. Dat is ongeveer het vroegste tijdstip waarop ze klaar zouden kunnen zijn. Omdat ze op zolder vrij warm (22-24 graden) gelegen hebben, daarom vandaag maar eens de eerste check gedaan. Tot mijn verrassing ziet het er al erg goed uit. Eerst maar een paar fotos:
CRW_1304.JPG
CRW_1307.JPG
CRW_1310.JPG
CRW_1316.JPG
CRW_1319.JPG


De oogjes zijn duidelijk zichtbaar. Als je goed in foto 2 kijkt, zie je ook streepjes die het jong eruit doen zien als een rolmopsje :)

Niet alle eitjes zijn klaar, maar ik denk toch dat ik niet te lang meer moet wachten met opgieten. Ik denk dat ik morgenavond maar eens een Artimia kweek aanzet. Intussen kan ik nog even checken met de verkoper van de eitjes of dit inderdaad voldoende ver ontwikkeld is. Als het klopt, kan ik ze dan overmorgenavond opgieten.
 
Heel mooi om te zien, zo. Ben benieuwd hoe ze eruit gaan komen.
 
De Artemia kweek deed het vanavond, dus de eitjes opgegoten. De jongen zijn wat kleiner dan ik gewend was van de withei's, dus ik kon ze slecht vinden in het begin. Toen ik er net 2 zag, heb ik Artemia toegevoegd en zag ik er ineens nog 2 die mee gingen jagen. Kortom: op dit moment in elk geval 4.

Foto's volgen later nog :)
 
Foto's was een beetje lastig. Ze zijn direkt erg beweeglijk, ik heb geen goede flitser en ze zijn zo klein dat ik met tussenringen op de macrolens moest werken. Daarom eerst maar een filmpje met de telefoon:
Bekijk media item 652
Ik tel er in het filmpje zo snel 4. Na een poosje kijken weet ik zeker dat het er 8, mogelijk 9 zijn.
 
Foto's was een beetje lastig. Ze zijn direkt erg beweeglijk, ik heb geen goede flitser en ze zijn zo klein dat ik met tussenringen op de macrolens moest werken. Daarom eerst maar een filmpje
met de telefoon.

Ik tel er in het filmpje zo snel 4. Na een poosje kijken weet ik zeker dat het er 8, mogelijk 9 zijn.

Misschien sowieso niet verkeerd om geen flitser te gebruiken, kan me voorstellen dat dat qua stress niet heel bevorderlijk is voor de kleintjes. Hoeveel vissen hoop je eigenlijk te kunnen laten uitkomen?
 
Hoeveel vissen hoop je eigenlijk te kunnen laten uitkomen?
Het pakketje werd als 40+ eitjes gepresenteerd. Begin deze week vond ik er minstens een stuk of 10 zonder de turf heel uitgebreid uit elkaar te trekken, dus kan makkelijk het dubbele zijn, maar ik geloof niet dat er nog 40 over waren. Vanochtend zag ik nog wel zeker 5 eitjes onder water liggen met zichtbare oogjes.
Het zou mooi zijn er morgen rond de 15 jongen zijn, maar de eerste prioriteit is uit deze kweek minimaal 2 kweekkoppeltjes te krijgen. Daarna is in stand houden van deze soort waarschijnlijk eenvouding en kan ik me richten op het optimaliseren van het hele proces voor een hoger rendement.
 
Even wat foto's verwerkt:

Dit is van gisteravond:
CRW_1340.JPG

Twee jongen in beeld. Ze zijn nog erg doorzichtig en zeker als ze stil hangen vallen ze weg tegen de achtergrond.

Vanavond heb ik het waterpeil iets verhoogd, zodat ik ze door de zijwand van het bakje kon fotograferen:
CRW_1348.JPG

Dat viel nog niet mee. Deze zwemt van me af, maar toch is wel duidelijk zichtbaar dat het van de Artemia gegeten heeft :)

Dan was hier nog even de vraag wie nu eigenlijk wie aan het bekijken is:
CRW_1354.JPG

Deze is genomen met mijn grootste macro ring tussen camera en een 100mm macrolens. Doordat ze nog zo doorzichtig zijn, is er een luchtbelletje zichtbaar aan de staartkant van de buik. Ik neem aan dat dit de zwemblaas is. (Is ook bij andere jongen zichtbaar.)


Fotograferen valt nog niet mee :) Ik zal blij zijn als ze 2x zo groot zijn.
 
Supermooie update Peter dus bij deze veel succes nog in het verdere verloop van het ontstaan van dit proces.:thumbs:
 
Super leuk project Peter
 
Mooi!!

Gaaf dat die eitjes zo lang kunnen overleven zonder in het water te zijn!
 
Een korte update: Gisteravond telde ik 20 jongen (en daarna was het lastig te zien waar alles heenzwom.) Ik zie geen eitjes meer, dus this is it.

Nog even een KORTE "sfeer impressie" :)
CRW_1368.JPG
 
Gaaf dat die eitjes zo lang kunnen overleven zonder in het water te zijn!

Dit is precise wat mij de killi-kweek ingezogen heeft. Ik vond het fascinerend dat er dus vissoorten zijn die hele stukken van het jaar niet als vis voorkomen, maar slechts als eitjes in drooggevallen watertjes. Van insecten kennen we natuurlijk de winter als periode dat ze even alleen als eitjes bestaan, maar vissen die als soort periodiek zonder water kunnen?? Daar moest ik meer van weten :)

Nu zijn deze twee soorten niet-jaarlijks en komen in de natuur dus ook voor in permanente watertjes, maar de eerste soort die ik deed (Nematolebias withei, zie link) was dat wel. Die was dus ook in staat om met een leeftijd van 8 weken al eitjes te produceren en gingen na 6 maanden dood (wat al veel ouder is dan wat ze in de natuur worden.)
 
Een korte update. Dit is foto van afgelopen donderdag. De oudsten waren toen precise een week oud :)
Zoals je ziet, beginnen het langzaam maar zeker echte visjes te worden.
CRW_1418.JPG


Vanochtend wel 1 dode gevonden. Het viel met gisteravond al op dat er eentje was die vrijwel geen buikje had. Die at kennelijk niet meer en was vanochtend dood.
Het totale aantal is nu tussen de 15-17. Tellen is vrijwel onmogelijk: Ze zijn razendsnel.
 
Inmiddels zijn de nigerianus precies twee weken oud. Ze groeien nog steeds hard; het verschil met afgelopen zondag is duidelijk zichtbaar:
CRW_1449.JPG

In vergelijking met 4 dagen geleden zijn de belangrijkste verschillen de hoeveelheid pigment. Wat betreft de groei lijkt vooral het achterlijf forser geworden en nu aan te sluiten bij de buik/ingewanden.

CRW_1450.JPG
CRW_1458.JPG
CRW_1459.JPG


Het voerregime is sinds 2 dagen veranderd. T/m afgelopen dinsdag voerde ik ze 2x per dag verse Artemia. Sinds gisteren doe ik dat alleen nog 's avonds. Van begin af aan ververs ik voor het voeren ~95% van het water.


Vandaag heb ik ook een eerste check gedaan op de deltaensis eitjes. De verkoper schatte in dat ze 1e helft december klaar zouden zijn om op te gieten, maar bij mij op zolder liggen ze vrij warm, dus het leek me een goed idee alvast te kijken. In dat zakje zaten er zoveel dat ik er zeker 5 aan de buitenkant van het turf, door het zakje heen kon zien zitten. Hier een voorbeeld:
CRW_1461.JPG

Op het eerste gezicht vond ik ze nog vrij licht en doorzichtig. Toch kan ik de lichte ring op de foto niet helemaal plaatsen. Is het een opgerold larfje? Voor een oog lijkt het me erg groot. In elk geval denk ik dat ze nog wel een weekje kunnen blijven liggen.
 
Mooie jongen zeg! Wat groeien ze soms snel hé!
Dat eitje is zeker nog niet zover.
Als de eitjes te warm liggen zou het kunnen dat de ontwikkeling juist trager verloopt, het lijkt dan nog de droge tijd.
De larve wordt dan niet verder ontwikkeld.
ik zou de eitjes verplaatsen naar een wat koelere omgeving, kijken wat er gebeurd.

groetjes John.
 
Als de eitjes te warm liggen zou het kunnen dat de ontwikkeling juist trager verloopt, het lijkt dan nog de droge tijd.
De larve wordt dan niet verder ontwikkeld.
ik zou de eitjes verplaatsen naar een wat koelere omgeving, kijken wat er gebeurd.

Ah dank je! Zo had ik het nog niet bekeken! Dan moet ik eens een ander plekje zoeken.
 
Inmiddels zijn de nigerianus weer een weer een weekje ouder. Het zijn er nog steeds 19 en het is lijkt dus een behoorlijk sterke soort te zijn.

Een overzichtje net na het verschonen (~95% water verversen per dag) en voeren:
CRW_1495.JPG


Hier een exemplaar dat mooi kwam poseren:
CRW_1478.JPG

Nu ze goed groeien lijkt het volgende spannende moment, het moment dat de geslachten zichtbaar worden. Hopelijk zijn er een paar koppeltjes uit te halen :)
 
Prachtig om te volgen!
 
Gaaf om te zien!

Hoeveel/ hoe grote bakken heb je eigelijk nodig, als je wilt gaan kweken, met 1 jarige kleine killi's?
Moet 1 koppelte in 1 bak? Of kunnen er meerdere bij elkaar, in bijv. een 20L bakkie?;)k
 
Heb je een specifieke soort in gedachten? (Omdat je 1-jarigen noemt?)

Ik heb hiervoor 2 generaties Nematolebias whitei (zie ander topic op dit sub-forum) gedaan en daarvoor had ik de volgende logistiek:
- Opgieten in het plastic bakje wat ik in dit draadje ook gebruik
- Na een aantal weken (als ze goed kunnen zwemmen) alles over naar een wat groter opgroei bakje (zie mijn andere draadje over bovengenoemde soort.)
- Zodra het geslacht zichtbaar werd, splitse ik koppels/trios uit over Aqau20 bakjes (ik heb er in dit voorbeeld 3 gebruikt) waar dan weer eitjes afgezet konden worden voor de volgende generatie. Of dit echt nodig was weet ik niet. Ik heb weinig agressie gezien toen alles bij elkaar zat.

Of het echt nodig is, hangt volgens mij sterk af van de soort en de bak waarin je ze in groter verband wilt zetten. Agressie verschilt sterk per soort. Ook het eten van eitjes van soortgenoten doet de ene soort wel en de andere niet. De nigerianus uit dit topic zijn er wel berucht om dat er veel agressie kan zijn tussen de mannen. Ik hoop dus ook maar dat ik niet meer dan ~12 mannen heb, want dan kom ik op dit moment bakken tekort :)

Er staat een derde stelling op de planning van de kerstvakantie om de deltaensis kweek die ik nog moet opgieten, te kunnen huisvesten (Uh.... ik bedoel omdat mijn zoontje een terrarium met gifkikkers wil ;-)
 
Laatst bewerkt:
En we zijn weer een weekje verder. Vandaag de deltaensis eitjes nog eens gechecked, maar daar zit nog geen ontwikkeling in:
CRW_1539.JPG

Een mailtje van de verkoper leerde dat de incubatietijd kan varieren van 2-4 maanden. Ik zit nu op bijna 3 maanden, dus er is nog tijd.

De nigerianus jongen doen het nog steeds goed. Afgelopen week hebben ze enorm gegeten en ze groeien goed:
CRW_1510.JPG


CRW_1521.JPG


CRW_1523.JPG


De diertjes verschillen in tekening. De onderste begint overdekt te raken met een donker pigment. Wel grappig zoals het zich vanuit de randen van de schubben lijkt te ontwikkelen. De andere dieren hebben het ook, maar nog niet met zoveel contrast. ik ben benieuwd waneer er voor het eerst iets van geslachtsonderscheid te zien zal zijn Wat me wel opviel is dat er twee vormen lijken te zijn. De jongen van de foto's hierboven hebben een relatief stevig achterlijf. Anderen lijken slanker. Als dat inderdaad een indicatie van geslacht is, dan zitten er genoeg dieren van beide geslachten bij.
 

Terug
Bovenaan