Het verzorgen en kweken van raszuivere maanvissen


Als je het hebt over schoonmaken, moet ik me daarbij voorstellen dat je ook alles desinfecteerd of gewoon schoon in ze zin van alle uitwerpselen en alg eruit?
 
@ Mandykuh : ik heb 100 Santa Isabels zwemmen van rond de 15 cm hoog. Daarnaast heb ik nog verschillende nesten jonge maanvissen. Het zal nu niet ver van de 1000 in totaal afzitten qua aantal.

@ Richard: Schoonmaken bij mij is: water verversen, ramen in de aquaria schoonmaken, en wat eendenkroos verwijderen. ik heb geen alg van enige betekenis in mijn aquaria.
Ik desinfecteer niets, behalve dat ik mijn netten bewaar in een emmer met halamidwater.

Hobbygroet Jos Hut
 
Laatst bewerkt:
1000 bijna :D dat zijn er een paar he. Prachtig hoor!
 
Dat zijn inderdaad een hoop bekkies om te voeren. Nu zijn de meesten nog klein dus “ valt dat nog wel mee” mede omdat ik ze ruim gehuisvest heb.

Hobbygroet Jos Hut
 
En de volgende lichting Nanays zit al twee dagen op een groot blad van een Amazonezwaardplant. De ouders zorgen er keurig voor, er zit geen beschimmeld eitje tussen maar het is ook prettig dat de eitjes mooi ruim op het blad gelegd zijn.

Gisteren kreeg ik via de Whattsapp een berichtje uit het zuiden van Limburg
of het normaal was dat Nanays 300 eitjes per legsel produceren. Mijn antwoord: ja!
En mijn gedachte: dat kunnen er nog wel meer zijn: ik had er eens 550.

Maarre, Santa Isabels leggen er gemakkelijk 750 per keer.

Motto: kweken met maanvissen is leuk, zorg wel dat je een paar flinke grote bakken achter de hand hebt om de jongen te kunnen plaatsen.

Hobbygroet Jos Hut
 
In mijn huiskameraquarium zonderde de grootste Santa Isabel zich af met een andere. Twee schitterende maanvissen die zich zo gedroegen dat ik denk dat het een koppel is. De grootste liet zijn geslachtsorgaan zien waardoor ik nu zeker weet dat dit een man is. De ruimte rondom de amazone zwaardplant is zijn gebied en daar is hij vaak aanwezig. De Santa Isabels zijn nu 1 jaar en 9 maanden oud en groeien nog wat verder. Ik ben benieuwd of de twe die ik samen zag deze zomer voor een nestje gaan zorgen. Ze zijn echt schitterend. Genieten met volle teugen.

Afgelopen weekend heb ik op mijn Facebookpagina gemeld dat ik nog Santa Isabels beschikbaar had. De dag erna kreeg ik een mail of ik ze ook kon verzenden naar Schotland. Helaas dat gaat mij niet lukken.
Wel leuk dat zo’n bericht de hele wereld over gaat want de pakweg 750 contacten die ik heb op Facebook zitten overal, van Rusland, Taiwan, Zuid Afrika, Zweden, tot en met Peru aan toe. Zelfs in Iquitos, de bakermat van mijn Nanays.

Hobbygroet Jos Hut
 
Ik had laatst ook een fb uitnodiging gestuurd :) ik ben echt een grote bewonderaar geworden haha. Geweldig om te lezen hoe ze zich ontwikkelen en hoeveel vraag er na is :D
 
@Mandykuh: Het goede nieuws; Je bent nu besmet met het maanvisvirus,
Het slechte nieuws: het is ongeneeslijk.....:D:D:D.maar je kan er goed mee leven.


Hobbygroet Jos Hut,
( vele jaren terug al besmet, en is daar heel gelukkig mee):juggle:
 
Dat is waar :D nog geen moment spijt gehad van mijn groep. Maar wat een vreetzakken. Eten het zelfs uit mn hand brrr. Nu dus via een deskeltje geven.

Ik hou niet zo van dat glibberige haha
 
Het zijn inderdaad flinke eters. En er komt ook flink wat afval uit. Daarom is veel water verversen noodzakelijk. Je voert dan de afvalstoffen af. Bij de maanvissen zijn de Santa Isabels de grootste eters hier. Ze eten minimaal drie keer zoveel als mijn Nanays maar ze zijn ook veel groter dus dat is logisch.

Ik ga ze even weer wat voeren.

Hobbygroet Jos Hut
 
Afgelopen weekend heb ik flink wat water ververst. Vanmiddag heb ik gezien dat mijn koppel Nanays op een blad eitjes aan het leggen waren. Ik ga zorgen voor nachtverlichting want dit nest mogen de ouders gaan grootbrengen. Tenminste proberen dan. Op dit moment legt dit koppel iedere twee week eitjes, meestal rond de 300 per keer. In zes andere aquaria zitten al flink wat jongen, ik s het tegen de 700, voorlopig is dat genoeg.

Hobbygroet Jos Hut
 
Afgelopen weekend heb ik flink wat water ververst. Vanmiddag heb ik gezien dat mijn koppel Nanays op een blad eitjes aan het leggen waren. Ik ga zorgen voor nachtverlichting want dit nest mogen de ouders gaan grootbrengen. Tenminste proberen dan. Op dit moment legt dit koppel iedere twee week eitjes, meestal rond de 300 per keer. In zes andere aquaria zitten al flink wat jongen, ik s het tegen de 700, voorlopig is dat genoeg.

Hobbygroet Jos Hut
Ik heb een goede remedie tegen al die jongen bij je... om van die plaag af te komen kun je mijn koppel Krobia xinguensis komen halen :D Die eten elke lading eitjes bij mij op... soms met wat schade tot gevolg.
 
Zonder gekheid: ik heb eind vorig jaar nog nagedacht over de aanschaf van Krobia. Nadat ik wat in een winkel had gezien heb ik besloten om het bij mijn Microgeophagus Altospinosa te houden als medebewoners van mijn Santa Isabels. Ik heb ook twee koppels van de Discrossus maculatus gehad, ook erg mooi in combinatie met maanvissen. Zo te lezen in jouw reactie is Krobia minder geschikt.

Hobbygroet Jos Hut
 
De eitjes zijn aan het uitkomen. De ouders pikken de jongen op die loslaten van het blad en spuwen ze weer terug in het nest.
Mooi om te zien.

Hobbygroet Jos Hut
 
De inlaat van het filter heb ik afgedekt zodat de jongen als ze met hun ouders gaan zwemmen niet gelijk opgezogen worden.
De ouders zorgen er nog steeds erg goed voor. Ik wilde er een filmpje van maken maar de ruit van het aquarium is dat echt wel vies dus dat moet maar even wachten.

Bij de andere aquaria heb het water ververst zodat alles er weer redelijk schoon bijstaat. De rest van de week wordt druk dus daarom vandaag en gisteravond maar het nodige gedaan. Veertien grote aquaria in totaal met ongeveer 4500 liter water erin.

Fijne avond en Hobbygroet Jos Hut
 
De jonge Nanays zwemmen samen met hun ouders door het aquarium. ‘S nachts blijft er een lampje branden. De ouders zorgen er dan voor dat alle jonkies op een kluitje van hun nachtrust genieten.

Iets heel anders: over een paar maanden worden hier zonnepanelen op het dak geplaatst. We gaan tot deze aanschaf over omdat we in zes jaar tijd de kosten terugverdienen en daarna voor een groot deel van ons verbruik geen kosten meer hebben. Altijd handig met al die aquaria.

Hobbygroet Jos Hut
 
Ik denk een "slimme investering" die inderdaad de moeite waard is. Alleen even afwachten wat het kabinet met de regelgeving gaat doen, maar dat zal voorlopdig nog wel los lopen, daar ga ik ook van uit!
 
Iets heel anders: over een paar maanden worden hier zonnepanelen op het dak geplaatst. We gaan tot deze aanschaf over omdat we in zes jaar tijd de kosten terugverdienen en daarna voor een groot deel van ons verbruik geen kosten meer hebben. Altijd handig met al die aquaria.

Hobbygroet Jos Hut
Goede keuze Jos, hoeveel laat je er leggen? Hier liggen er 8 op het dak en op een goede dag leveren we behoorlijk terug nog naast ons eigen verbruik. Nu hadden we het erover om dr nog 4 bij te laten leggen en een offerte gevraagd daarvoor.
Dat viel ff vies tegen, dr moet dan een extra omvormer bijgeplaatst omdat de huidige omvormer bijna op zn max zit.
Deze 4 zouden ons bijna t zelfde kosten als de 8 die er toen geplaatst zijn.

En dat terwijl we dus bij de aanschaf al aangaven om dr zeker 10 te willen. Kon niet volgens die vent die kwam kijken, en niet meten...., bij installatie zeiden de jongens toen al waarom dr niet meer gelegd werden.

T is dus goed om alles goed te laten berekenen zodat je achteraf geen spijt krijgt omdat er wel wat bij hadden gekunt.
T is een investering voor de toekomst natuurlijk.

Sucdes dr mee Jos.

En nu weer on-topic: mooi van je jonge Nanays. De 11 doen het hier geweldig goed, ze groeien mooi op, je ziet wel verschil onderling dat er wat bij zijn die niet snel genoeg zijn als er voer in de bak komt. Dr zitten mooie vreetzakken bij.
 
Er komen 17 zonnepanelen, goed voor ongeveer 4300 kWh per jaar.

Fijn om te lezen dat je Nanays het goed doen. Dat ze onderling verschillen hoort erbij, dat is bij mense ook zo.

Hobbygroet Jos Hut
 
Terwijl de eersten uit een nestje Redbacks gaan zwemmen, en de rest morgen, heeft mijn koppel Nanays een nieuw legsel geproduceerd. Met dank aan het mooie weer.
Via Marktplaats een bod gedaan op een Akva Stabil aquarium van 100x50x50. Op 5 mei naar Veghel om het aquarium op te halen. Dit aquarium is ter vervanging van een ander Akvastabil aquarium van 100x45x40. Het is een prachtig aquarium met een zeer goede plantengroei maar net te laag voor een koppel maanvissen.

Hobbygroet Jos Hut
 
Oh ik vind dat echt prachtige bakken van de Akvastabil. Het is dat de rio nog doet wat die moet doen maar het liefst haal ik me de
Fusion Aquarium 160 160x60x64 cm.

Zonnepanelen zijn wel handig ja. Zeker als er veel bakken in huis staan :D
 
Ik vind ze ook prachtig, dit is nummer 11 van dat merk.
 
Ja door dit topic ben ik gaan kijken na de bakken en ze eens gaan bekijken in de winkel maar die zijn echt mooi!
 
Weer een mooi legsel van een koppeltje Redbacks. Deze week flink wat water ververst, een lekker zonnetje buiten en dat samen zorgde voor dit resultaat.

Hobbygroet Jos Hut
 
Helaas het legsel is opgegeten. Het andere koppel in dezelfde bak verzorgt nu hun eitjes. Kijken wat dat oplevert.

Hobbygroet Jos Hut
 
Morgen naar Veghel een aquarium ophalen van Akvastabil: 100x50x50. Hier komt een koppel Nanays in. Misschien samen met een koppeltje Microgeophagus Ramirez of Discrossus maculatus. Die zijn wat lastiger te Krijgen Maar wel prachtig om te zien. Wie weet heeft Aquabeek in Handel ze zitten. We gaan het zien. Ik neem in ieder geval Artemia eitjes mee.
 
Lekker met de cabrio morgen;)
 
Dat zou qua weer goed gekund hebben. Alleen de kofferbak is een beetle te krap. Er moesten ook vier dozen vis mee.......

Hobbygroet Jos Hut
 
Vanavond zijn de laatste negen halfwas Santa Isabels opgehaald. Naar Nordhorn in Duitsland zijn ze gegaan. Gezien het mooie weer, en de tijd van het jaar , ben ik benieuwd of er bij de tien Santa Isabels in mijn huiskameraquarium ook een koppel zit dat dit seizoen gaat afzetten. Ze zijn inmiddels allemaal mooi uitgegroeid en geslachtsrijp. Afwachten.

De jonge Redbacks en Nanays groeien goed. Verschillende nestjes volgen elkaar qua leeftijd mooi op.
Ik heb een nieuwe voorraad Artemia eitjes, zowel ontkapselde als niet ontkapselde, waar ik de rest van het jaar mee vooruit kan.

Hobbygroet Jos Hut
 
Hoi Jos,

Hoe doe jij het inbrengen van "vers bloed" in je kweeklijn?

Want een koppel uit een groep jonge vissen van dezelfde ouders is natuurlijk pure inteelt.

Met al die door gekweekte varianten van tegenwoordig (rare kleuren Ramerezis, Long fin L144 etc.) en de levensduur die in mijn ogen bij een hoop van die variaties een stuk korter is vraag ik mij weleens af of je niet beter wildvang kan kopen.

Afgelopen jaren best wat Zuid Amerikaanse vissen gehad en eigenlijk enkel "problemen" gehad met allerlei nakweek vissen.
 
Bij mijn Redbacks heb ik op drie verschillende plaatsen Redbacks kunnen kopen, acht stuks in totaal. Na bestudering van het gedrag heb ik ze in twee viertallen apart gezet met als resultaat vier kweekkoppels.
Bij mijn Nanays heb ik een paar keer volwassen dieren gekocht in een winkel en die samengevoegd met een Nanay die ik al had.
Bij de Santa Isabels ben ik gaan kweken vanuit twee onverwante wildvang kweekkoppels. De generatie die ik nu heb is F2. Ik heb eens volwassen Santa Isabels gekocht in Emmeloord ter uitbreiding van mijn vissen. Bij deze vissen zal ik t.z.t proberen om aan wildvang te komen. Op dit moment stammen waarschijnlijk alle Santa Isabels in Belgie, Nederland en grote delen van Duitsland af van mijn koppels. Ik weet geen andere liefhebbers, buiten Simon Forkel in Duitsland, die ook met Santa Isabels kweken dus het verkrijgen van dieren uit een nieuwe bloedlijn is lastig. Ik ondersteun desgevraagd liefhebbers bij het kweken van maanvissen zodat het hun ook lukt en er meer goede maanvissen in ons land te koop zullen zijn. Voorbeelden hiervan zijn een liefhebber in Landgraaf in Limburg en een eigenaresse van een aquariumspeciaalzaak in Zuid Holland. Beiden hebben inmiddels succes met nakweek. Ook geef ik bondskeurmeesters van de NBAT advies als ik daarvoor gevraagd wordt. Afgelopen week nog. Het is allemaal niet zo eenvoudig als het lijkt en het aantal liefhebbers dat maanvissen kweekt is op de vingers van een hand te tellen.
In ieder geval controleer ik alle vissen grondig op gebreken voordat ze de deur uitgaan. Het verliespercentage op dit gebied ligt beneden de 1%.

Hobbygroet Jos Hut
 
  • Leuk
Waarderingen: CVS
Kijk dat klink goed Jos zo blijft inderdaad de kwaliteit gewaarborgd.

Er zijn tegenwoordig best wat zaken in Nederland die zelf wildvang importeren. Met jouw contacten moet het toch lukken dat die zo nu en dan wat wildvang mee importeren.

Volgens mij had Utaka pas nog wat wildvang geimporteerd (geen idee welke soort)
 
Utaka had de Pterophyllum scalare Rio Nanay geïmporteerd. Ik had op dat moment geen plaats voor deze dieren omdat ik veel jonge maanvissen had. Ook heeft het toevoegen van andere wildvang vissen altijd een risico op het gebied van bacteriën. Voordat je het weet heb je niet alleen wildvang vis maar ook een foute bacterie in je kweekruimte. Jaren terug heb ik dat gehad met Scalares uit Guyana. Ze zijn binnen een paar maand allemaal dood gegaan.

Mijn contacten zijn inderdaad zo goed dat er ook best iets te regelen zou zijn op het gebied van import. Wat dat betreft heb ik verschillende rechtstreekse contacten in Zuid Amerika in Brazilië, Peru en Colombia mocht het via een Nederlandse importeur niet lukken. Op dit moment maak ik er in ieder geval geen gebruik van.

Hobbygroet Jos Hut
 
Prachtig topic, en geweldig dat je goede kwaliteit maanvissen in Nederland kan aanbieden.

Uit nieuwsgierigheid, hoe doe je het qua filtering? Je ververst veel maar je zult ook wel flinke filters op de bakken hebben? En word dit voor elke bak apart geregeld of heb je voor verschillende bakken hetzelfde filter?
 
Ik heb vier beplante aquaria van 130x50x50. Daar zitten koppels in. Ik heb op ieder aquarium een Eheim 2213 die onbelast 440 liter per uur pompt. Op mijn huiskameraquarium van 900 liter zit een Eheim prof 2 die 750 liter per uur pompt. De pompen maak ik vier keer per jaar schoon, gemiddeld elke drie maanden. Op de andere aquaria zitten sponsfilters op lucht, puur voor de stroming. Dat is alles. Geen kolossale filters hier op de aquaria maar erg veel water verversen. En een legertje appelslakken zorgt voor het opruimen van het afval.

Hobbygroet Jos Hut
 

Terug
Bovenaan