Home 80, versie 2.0 van NicoleE


Had ik een heel verhaal geschreven, is het foetsie (had concept bewaard).

Om mee te beginnen, het meubel is er nog steeds niet :juggle: en de stukjes hout die ik kocht denken er nog steeds niet aan te gaan zinken.

Wat betreft plantenkeuze ben ik overvraagd op het moment. Er is zoveel te koop en rekening houden met alle specifieke behoeften lijkt lastig. Misschien maak ik het ook moeilijker dan het is. Afgelopen week het boek Aquariumplanten door C. Kasselmann gekocht via marktplaats. Als ik dan online plantjes wil uitzoeken, kan ik daar nog even snel checken.
Zo leerde ik bv dat Phyllantus fluitans niet alleen veel licht vraagt maar ook warmte, net als de Hygroryza aristata wat meer licht maar ook warmte vraagt. Dat gaat hem dus niet worden van de winter in een open bakje, en zo leer ik verder.

Het kiezen van de lamp was nogal een puntje. In tegenstelling tot op het forum waarop vanaf 30 lumen/liter wordt gesproken als veel licht, lees ik op verschillende (EN,DE) forums dat dit begint bij 40 lumen/liter.

Bijvoorbeeld:


lumen1.jpg


lumen2.jpg


De website www. flowgrow.de, als ik het goed gezien gekoppeld aan Aquasabi, komt met dezelfde cijfers. De Dennerle valt daar onder 'medium light'.


Nou wil ik heel graag rode plantjes proberen en die vragen veel licht. Maar hoeveel licht!?!

De Dennerle waar eerder naar gelinkt werd heb ik nog eens goed gekeken. Deze komt echter "maar" tot 1680 lumen in de versie die ik nog zou heb ben. Dit is wel in de buurt van de 30 lumen/liter, maar ver van de 40 lumen/liter. Een set met controller is zo'n €250. Dat had ik er eigenlijk niet voor over voor boven zo'n bakje, maar mocht die 1680 lumen (28 lumen/liter) te weinig zijn zou ik enorm balen, dat zou namelijk nog eens de aanschaf van zo'n set zijn en dat ben ik voor zo'n bakje echt niet van plan. Geen €500 euro boven zo'n bakje.
Wel heeft de Dennerle een mooie lichtkleur, 5500K. Het lijkt mij een fantastische lamp.

De Twinstar een stuk goedkoper maar ik kan er ongeveer hetzelfde verhaal bij typen als hierboven. Specs weet ik niet meer uit mijn hoofd.

Ik heb nog wat andere opties gezien maar ben inmiddels de namen/linkjes kwijt.

Uiteindelijk heeft mij dit doen besluiten te starten met de Chihiros. En waarom? Is het niks, kan ik me voor die prijs er geen buil aan vallen. Deze heeft zo uit mijn hoofd 3450 lumen wat overeen komt met 57 lumen/liter. Iets wat me ook weer zwaar overdreven lijkt. Het licht is wel erg koel.

Deze lamp geeft me wel de gelegenheid de lichtsterkte op te schroeven als dat nodig blijkt voor de planten die ik uiteindelijk ga kopen. Dat laatste wordt denk ik toch een vrij grote gok omdat ik hier totaal geen ervaring in heb, en ook niet met de lichtsterkte. Ik zal echt naar een evenwicht moeten zoeken wat betreft planten en verlichting terwijl ik weet dat ik de planten aan de verlichting moet aanpassen. Ik kan alleen de vraag van de planten niet inschatten. Wish me luck.

De keus voor de Dennerle houd ik open mocht ik toch niet tevreden zijn met de Chihiros, maar gezien de investering de tweede keus.
 
Wat betreft plantjes ben ik trouwns behoorlijk overvraagd. Ik zal het wel ingewikkelder maken dan nodig.
Ik heb afgelopen week wel het boek Aquariumplanten door Kasselmann gekocht via marktplaats. Blijkt toch handig voor een laatste check. Ik heb er een paar weg kunnen strepen, bv de Phyllanthus fluitans. Niet alleen veel licht nodig maar net als de Hygroriza aristata, ook warmte. En dat is hier 's nachts in de winter niet het geval.
 
Volgens mij heb ik het al eerder aangehaald maar met zoveel licht moet je wel voldoende voeding en co2 toedienen Nicole.
 
Volgens mij heb ik het al eerder aangehaald maar met zoveel licht moet je wel voldoende voeding en co2 toedienen Nicole.
Het ligt er voor klaar.

Ik zal wel de nodige fouten gaan maken, wat betekent dat het bakje ook een tijd visloos gaat blijven. Ik ga niet spelen met het leven van de visjes.
Ach ik zie het als een leerproces, het is wel heel veel nieuw. Beschouw het als een leuke uitdaging.
 
Ach het valt allemaal best mee en als het mij lukt moet dat goedkomen.
 
Ik kan de lamp dimmen, dat scheelt weer. Anders was het wel extreem veel licht.
Misschien handig als leeslamp ;)
 
Ik had een foto gemaakt va de cube op het meubel, liep tegen een tamelijk groot probleem aan. Toch te kort op de deuropening (had ik niet voorzien) en alle kans dat ik een hoek met bv een bord zou aantikken, gebeurde bijna al meteen :oo. Geen strak plan dus. Cube dus opgeschoven maar dan loop ik de kans vanaf het bureautje de cube aan te tikken. Heb toen het bureautje een stuk van de muur getrokken en denk ik opgelost. Je moet het denk ik zien om te snappen wat ik bedoel.

Morgen maak ik even twee nieuwe foto's van hoe het er nu uit ziet. Misschien blijft het zo staan, misschien niet ;)
 
Dat probleem heb je niet als je overgaat op wegwerp servies :DD :DD
:!

Ik had wel gekeken of ik er makkelijk omheen kon en dat is geen probleem op zich, maar ik had geen rekening gehouden met zwabberende ledematen .

Het komt er op neer dat ik hem kan laten staan zoals hij nu staat, cube niet in het midden van het kastje. Of ik zet hem waar nu de Home staat, wat ik om diverse redenen minder aantrekkelijk vind. Staat daar oa minder in het zicht en ben welhaast gedwongen in te draaien met de formosa erin. Ik zit in die hoek erg weinig dus zal er dan ook minder van genieten. Of hij komt voor in de kamer tegen een muur waar een groot gedeelte van het jaar de zon opvalt, dus niet hè?

Maar goed, vanavond een paar foto's van de situatie en roeien met de riemen die ik heb.

De stukjes hout drijven trouwens nog steeds, tegenvaller voor zulke kleine stukjes :juggle: Ik geloof dat ze nu al 3 weken helemaal onder liggen.
 
Even een paar foto's.
Met het plaatsen van het meubeltje en bakje liep ik toch tegen 2 problemen aan. Ik zal wat concessies moeten doen, maar het zij zo.

Eerste probleem, aan de rechterkant (op de foto) kon ik zonder problemen langs het meubel de hoek om richting deur. Totdat het bakje erop stond. Veel te makkelijk om het bakje aan te tikken met bv een bord in mijn handen. Dat ging dan ook vrij snel bijna fout.
Bakje naar links opgeschoven en daarmee is het opgelost, maar een beetje gek (en jammer) dat het bakje niet meer in het midden staat. Nou is dit op foto wel veel nadrukkelijker zichtbaar dan in het echt. Overigens zit in het midden van het kastje nog een tussenschot dus het bakje wordt volledig gedragen.

IMG-0738.JPG





Daarbij is doordat de bovenkant zit vastgeschroefd met imbusschroeven het spaanplaat natuurlijk heel makkelijk voor water bereikbaar. Damn...
Daar moest dus een folie overheen en die had ik precies op maat willen snijden. Schroeven zitten echter zo dicht op de rand dat het me verstandiger lijkt de folie uit de laten steken omdat er anders nog steeds vocht onder de folie kan kruipen. Hier baal ik dan ook van maar goed, dit zullen allen 60 cm kastjes hebben.

IMG-0753.JPG



De folie over de bovenkant
IMG-0755.JPG


Zoals ik al schreef, het zei zo. Ik wil de cube graag op deze plaats laten staan dus hier moet ik het mee doen. Als ik hem op de plek van de Home zet komt hij achter een deur op een plek waar ik nooit lang zit en dat vind ik ook wel weer heel erg jammer. Plus de deurklink die dan waarschijnlijk link in de weg zit. Op dit plekje zie ik hem vanaf de PC en vanuit de meeste richtingen in de woonkamer.

Zo ga ik het zo goed als zeker toch doen.
 
Bakje naar links opgeschoven en daarmee is het opgelost, maar een beetje gek (en jammer) dat het bakje niet meer in het midden staat.
Een plantje ernaast en het is opgelost :!
 
Je kan op de kast ipv plantje of kerstboom ook een fotokader plaatsen met foto in van Ton of John
Dan heb ik geen licht meer nodig boven het bakje! :)
 
Zelf recentelijk de Chihiros WRGB 2 aangeschaft, in 90cm uitvoering welteverstaan. Mijn verwachtingen zijn heel hoog van deze 'Chinese meuk'. Ik ben benieuwd naar jouw A-model.
 
Zelf recentelijk de Chihiros WRGB 2 aangeschaft, in 90cm uitvoering welteverstaan. Mijn verwachtingen zijn heel hoog van deze 'Chinese meuk'. Ik ben benieuwd naar jouw A-model.
Ik wil het van jou ook graag horen. Je moet wat graven om recensies te vinden die over dit oudere model gaan.

Het licht is erg koel, echt niet optimaal dus. Maar ik heb in het verleden de orchideeën onder gewoon PL 4000K gehad, geen speciale groeilampen dus (wel perliet van de growshop :DD) en dat ging ook prima. Was zeer zeker ook niet optimaal.

Afwachten wat het gaat doen voor groei, wat denk ik wel zeker is, is dat de kleurenweergave voor onze ogen koel gaat zijn. Rood zal er weet ik wel bijna zeker niet intens rood uit gaan zien.
Daar ben ik nog het meest benieuwd naar eigenlijk. Groeien gaat het wel doen. Het zal altijd beter kunnen.

Het is in elk geval een smak licht, 121.000 lux gaf mijn meter aan direct onder de lamp. Een zonnige dag buiten is dat minimaal 100.000 lux.
 
Anders kun je de lamp misschien gaan gebruik voor wietteelt :DD ;).
 
Anders kun je de lamp misschien gaan gebruik voor wietteelt :DD ;).
Toen ik die kast had voor de orchideeën heb ik wel eens gedacht dat buren dat zouden kunnen denken. Overdag was het daar donker en 's nachts het licht aan ivm stroomkosten :)
 
De WRGB 2 is via een app helemaal regelbaar, van kleurenspectrum tot intensiteit. Maar ja, lampje van 250 euro natuurlijk. Hoewel dat niet wegneemt dat equivalente 'Westerse' producten een factor 2 of meer duurder zijn. Voornaamste verschil is stroomconsumptie. Voor mij geen punt want ik denk niet dat ik meer dan 50% intensiteit zal gebruiken; ca. 50W.

De A-serie heeft wel een controller dacht ik maar dus niet qua spectrum?

Hoeveel graden K is de kleurtemp?
 
De WRGB 2 is via een app helemaal regelbaar, van kleurenspectrum tot intensiteit. Maar ja, lampje van 250 euro natuurlijk. Hoewel dat niet wegneemt dat equivalente 'Westerse' producten een factor 2 of meer duurder zijn. Voornaamste verschil is stroomconsumptie. Voor mij geen punt want ik denk niet dat ik meer dan 50% intensiteit zal gebruiken; ca. 50W.

De A-serie heeft wel een controller dacht ik maar dus niet qua spectrum?

Hoeveel graden K is de kleurtemp?
De A serie (I) krijg je met een dimmer, die gaat in trappen van 100-90-80-70-60-50-30%
Zet je hem op een tijdklok, dan zou hij de laatste setting moeten onthouden.

Ik heb de Commander 1 erbij gekocht (jij zult de 4 hebben). Dat is een 1-kanaals controllertje dat ook via een app gaat. Kan omdat het geen RGB is maar 1 kanaal instellen, duur en intensiteit instellen mogelijk. Eigenlijk wat de TC4420 ook kan met 1 kanaal. Volgens mij gaat het per half uur.

Het licht is erg wit/blauw volgens de specs. Ik kan het niet terugvinden op de website van Chihiros maar het is 8000 of 8500 K. Ik heb de lamp nu branden om de controller te testen maar ik moet zeggen dat het helemaal niet blauwig oogt.
Nou maak ik me eigenlijk niet zo heel veel zorgen over die lichtkleur, orchideeën heb ik zowel onder 4000 als onder 6500 K gehad en beiden groeiden prima al zal het altijd beter kunnen. Kleurweergave van de planten zal zeker minder zijn.

Ik ben dus heel benieuwd. Maar zoals ik eerder schreef, hier kan ik me geen buil aan vallen en zeker niet omdat ik voor zo'n klein bakje eigenlijk helemaal geen paar honderd euro uit wil geven.
Het verbruik is 21 Watt bij 3450 lumen.
 
Lektest gedaan, het bakje is geslaagd.
Minder dat 2 van de 4 stukjes hout nog steeds drijven terwijl ze volgens mij al 4 weken onder liggen. Laat het nou 1 van die stukjes zijn die ik sowieso wil gebruiken. Evt. maar vastlijmen aan het grote stuk, ik zal hem eronder krijgen ;)
 
Lektest gedaan, het bakje is geslaagd.
Minder dat 2 van de 4 stukjes hout nog steeds drijven terwijl ze volgens mij al 4 weken onder liggen. Laat het nou 1 van die stukjes zijn die ik sowieso wil gebruiken. Evt. maar vastlijmen aan het grote stuk, ik zal hem eronder krijgen ;)
Anders met een spijker vasttikken in de bodem
John deed dit als eens op zijn achterwand zoals deze foto onomstotelijk aantoont...
kopie.png
 
John deed dit als eens op zijn achterwand zoals deze foto onomstotelijk aantoont...
Bekijk bijlage 323978
Niet geheel zonder reden want er hangt al lange tijd een klok aan die spijker zodat de vissen weten wanneer het bedtijd is :pp
 
@Cornelius

Ik zit wat info op te zoeken over een 'dark start'. Nou is die info best dun gezaaid en zoals altijd als je op internet zaken opzoekt, lees je verschillende dingen.

Is het de bedoeling dat je de bak verduistert of alleen het licht uit laat? Dat laatste begreep ik uit wat jij schreef en dat eerste kwam ik 2 keer tegen op, ik dacht, plantedtank.net

Alleen licht uit is natuurlijk niet echt 'dark'.
 
Ik kwam deze tegen en in de comments stond denk ik het antwoord op mijn vragen.





Jurijs Jutjajevs reageert op diverse comments en schrijft dat verduistering niet nodig is maar dat het in een erg verlichte ruimte wellicht verstandig is.
Ook werd aangehaald dat als er geen soil gebruikt wordt het toch verstandig is af en toe wat voer te verkruimelen.
 
Ik denk dat wat voer af en toe geen kwaad kan want de baccies moeten wel eten hebben en een reden om zich te vermenigvuldigen.
 

Terug
Bovenaan