'A touch of red' - Amazone style - Rio 180L door Stefan Akerboom (1 Viewer)


Stefan Akerboom

Active member
Lid geworden
8 mei 2020
Berichten
44
Leeftijd
28
Hallo allemaal,

Nu toch maar even een topic aangemaakt over mijn nieuwe project onder de naam: A touch of red. Betreffend een Rio 180L (Juwel) 101x41x50/43) met Amazone thema. Biotoop wil ik het niet noemen gezien ik een beplanting heb welke je in het wild niet zo snel bij elkaar tegen zult komen en tevens heb ik enkele op Amazone planten gebaseerde cultivars in de bak. Maar in principe komen alle plantsoorten en vissen uit de Amazone. Vanwaar de naam A touch of red? Naast dat ik rood een mooie kleur vind met velen betekenissen komt dit ook terug in mijn bak. O.a. in planten als de Alternanthera's en een waar ik even op zoek naar was maar toch heb gevonden de Echinodorus red flame (zie foto). Ook in m'n vissen is het de bedoeling dat rood deels terugkomt. Vanuit m'n oude bak zullen er namelijk nog wat bewoners overkomen w.o. nog 2 oude Hemigrammus bleheri (roodneuszalm). Het is in principe de bedoeling dat deze weer aangevuld gaan worden tot een echte school van 15 a 20 dieren. Een andere optie zou zijn deze 2 oudjes van hun pensioen te laten genieten maar niet meer aan te vullen en als alternatief een schooltje Hemigrammus erythrozonus (vuurneon).

Verdere bewoners zullen (waarschijnlijk) worden. 6 Corydoras aeneus, 1x L-nummer en een paartje dwergcichliden en dan de minder agressieve soorten of soorten welke ik is heb gehad en geen problemen gaven (Apistogramma agassizii
, evt Dicrossus filamentosus (schaakbord cichlide). Moet er nog wel aan de waterwaarden gesleuteld worden. Voor commentaar op dit visbestand verwijs ik je naar de topic voor visbestanden --> Visbestand Amazone rio180 .

Nou zal het idee hoe de bak er uit moet gaan zien niet nu helemaal gaan beschrijven gezien ik gewoon een foto heb (zie hieronder). Zal binnenkort nog wel even een beschrijving geven van het plantenbestand.

Op dit moment staat de bak 3 weken in te draaien. Hieronder nog even een opsomming van de gebruikte techniek:
 • Bioflow M Filter (intern) van Juwel --> Inhoud van boven naar onder: filterwatten, grof mazige spons gevolgd door 2 fijn mazige sponzen en tot slot 2x cirax casettes (keramisch materiaal). Ben van mening dat de bacteriën het werk moeten doen, dus hoe meer hoe beter.
 • Aquaheat (Juwel) staafverwarming 200W.
 • Rio180 Led --> een heel verschil met de oude T5's in positieve zin.
 • Bodemverwarming JBL Protemp20 --> 20 watt geschakeld op tijdklok in de zomer.
 • Dennerle quantum 300 Co2 systeem. --> 500gram waar ik even afwacht hoe lang ik er mee doe om vervolgens nog een extra te halen of een 2kg fles. Verder ook geschakeld op tijdschakelaar.
Voor de rest klein beetje voedingsbodem gemengd met grind en bedekt met grind (Dennerle kristalquartz 1-2mm), geschikt voor bodemverwarming en veilig voor Corydora. Hier de foto's zal een volgende keer wel meer vertellen. Zijn de meeste recente foto's na 2 weken Co2 (mag overigens nog omhoog).

Gr
Stefan

Aquarium week 2.jpg
 

Bijlagen

TS
Stefan Akerboom

Stefan Akerboom

Active member
Lid geworden
8 mei 2020
Berichten
44
Leeftijd
28
We gaan weer even verder lullen. Maar eerst even de stand van zaken. Had wat 'problemen' met de pH en de hardheid welke niet daalden. Nou kan dit een kwestie van geduld zijn maar ik kwam ook ergens achter. Ik was zo stom geweest om mijn stenen die ik in mijn bak had niet te hebben getest op de aanwezigheid van kalk. Stenen van een andere soort die ik niet in mijn bak had gedaan had ik eerder wel getest :stom:. En zo geschiedde het, de stenen begonnen lekker te bruisen zodra er wat azijn op werd gedeponeerd. Dus of dit een van de redenen is dat m'n hardheid niet wilt dalen weet ik nog niet maar zal er in ieder geval niet mee geholpen hebben. Ga dit weekend weer testen. De stenen op de foto's zitten er dus inmiddels niet meer in en ga dit weekend de anderen plaatsen. Verder ben ik nog steeds m'n co2 aan het verhogen want m'n continue test blijft nog steeds blauwig. Inmiddels begonnen ook de 1e algjes te voorschijn te komen welke ik heb 'verwijderd'. Zal een combi zijn van te laag co2 en wellicht te laag nitraat gezien ik bij m'n vorige metingen zag dat dit aardig werd weggetrokken door de planten. Gooi wel dagelijks beetje voer erin, maar goed morgen meten dan weet ik meer.

De plantjes. Heb ze voor het gemak even genummerd in de foto en verder nog een foto toegevoegd van m'n laatste schets wat wellicht ook wel leuk is om te laten zien. In de schets stond o.a. nog een Zuid-Amerikaanse lelie (Hydrocleys nymphoides) maar die is uiteindelijk geskipt vanwege ruimte gebrek en bang dat deze teveel licht zou wegnemen voor m'n E. redflames en Alternanthera's. Heb al drijfplanten erin namelijk.

Gr
Stefan

 1. Heteranthera zosterfolia
 2. Echinodorus parviflorus
 3. Echinodorus red flame
 4. Limnobium laevigatum
 5. Alternanthera rosaefolia
 6. Hydrocotyle verticillata
 7. Lilaeopsis brasiliensis
 8. Alternanthera reineckii mini
 9. Echinodorus bleheri
 10. Bacopa australis
overzicht planten.jpg
schets 2.jpg
 

RichD1011

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
3 dec 2015
Berichten
8.530
Leeftijd
25
Locatie
Driebergen
De grijze stenen, lijken op breuksteen(?), kunnen inderdaad kalk bevatten.
Om heel eerlijk te zijn vind ik ze in het mooie geheel ook een doorn in het oog :))

Maaskeien/rolkeien zijn zowel kwa waterchemie als kwa mooiheid (m.i.) een veel beter alternatief!
 
TS
Stefan Akerboom

Stefan Akerboom

Active member
Lid geworden
8 mei 2020
Berichten
44
Leeftijd
28
De grijze stenen, lijken op breuksteen(?), kunnen inderdaad kalk bevatten.
Om heel eerlijk te zijn vind ik ze in het mooie geheel ook een doorn in het oog :))

Maaskeien/rolkeien zijn zowel kwa waterchemie als kwa mooiheid (m.i.) een veel beter alternatief!
Ja heb even gegoogeld: zijn inderdaad een alternatief. Maar ga nu gwn m'n wat ze noemen red stone woord stenen erin plaatsen, die gaven geen reactie op azijn. Passen eigenlijk ook beter qua kleur bij de achterwand. De bruine op het hout bij het filter is er één van.

Als alles mis zou gaan heb je in ieder geval een mooie tekening voor aan de muur :LOL:
Succes met de opstart !
Nou heb er meerdere en ook vrijwel niets nog aan de muur in m'n nieuwe huis :LOL: .Plattegrond en nog wat schetsen.
 

Users Who Are Viewing This Onderwerp (Users: 0, Guests: 1)


Bovenaan