amazone160x60x60 (janjdk)


Bak ziet er goed uit en dat is meestal het geval niet met discusbakken.
Pas wel op met de hoeveelheid CO2 want dat vinden discussen niet zo heel fijn hé
Hoe vaak voer je de vissen en hoe oud zijn ze?
Hoop mensen maken daar namelijk de fout door ze te weinig te voeren als ze jong zijn waardoor ze groei achterstanden krijgen.

CO2 wordt gestuurd door een electrode, daarnaast is er nog de bekende indicator. Beide meting kalibreer ik geregeld waarbij ik met een druppelset CO2 meet.
20 mg CO2 is geen enkel probleem voor discussen.
Mijn discussen zijn afkomstig van discuspassie.nl Bob heeft deze zelf opgehaald in Zwitserland bij de kweker Weisflog. Daarnaast nog 4 handpicked van Piwowarski omdat ik van hem specifiek de Rood Turquoise wilde. Ik koop geen discussen bij een LFS maar prefereer een specialist zoals Bob.
De meesten zijn jonger dan 12 maanden en ongeveer 14 cm. De grotere leopard is 15 maanden en ongeveer 16 cm. Alles geheel in lijn met de gewenste groeicurve.
Ze worden 3 x per dag gevoerd, en sommige dagen voer ik 5 x per dag....als ik vrij heb.
Voer tekort krijgen ze hier niet :) De dames en heren worden behoorlijk verwend...soms halen ze hun neus zelfs op en dan krijgen ze een dag niks...mogen ze scharelen tussen de planten.
 
Dat is een formaat waarbij je met wat minder voeren af kan inderdaad.

Jonge vissen voer je 8 keer per dag en heel veel waterwissels dan zijn planten ongeveer geen optie.

Ken Discuspassie wel van naam en Weisflog is ook een bekende. Volgens mij prima vissen.

LFS is meestal enkel Stendker en veelal dozenschuivers ook nog eens.
 
Mooie bak Jan!

Ik las een stukje van je over uvc en tenso en ijzer..

Wat bedoel je er mee als ik vragen mag?
 
Mooie bak Jan!

Ik las een stukje van je over uvc en tenso en ijzer..

Wat bedoel je er mee als ik vragen mag?
Hoi Kees,
ik gebruikte tenso voor de eerste keer en constateerde dat ik een neerslag kreeg in mijn bioloog.
De kunstof dragers waarop de bacterieen zich vestigen en de syporax kleurde binnen een paar uur oranje achtig.
Een deel van de inhoud in de bioloog circuleert, een aparte pomp stuwt ongeveer 150 liter per uur over de UVC terug naar de ingang.
De tenso werd in de bioloogingang gedoseerd.
De neerslag die ik dus zag kan dus wel eens zijn geweest agv de hoge UVC straling dat de chelaten uit elkaar vielen. het heeft enkele weken geduurd alvorens de neerslag was verdwenen.
Verder vond ik dat Sera hierop heeft ingespeeld, zij verkopen nu een ijzer toevoeging die wel UVC stabiel is.

Plant growth, iron and UV sterilizers

Plants need trace elements (incidentally, just as we humans) to live and grow. A trace element that is often discussed in connection with the use of UV clarifiers is iron.

As a metallic trace element, it is for aquatic plants only in a so-called chelate compound usable as it is only soluble in water so. The term chelate comes from the Greek word "crab claw". In iron fertilizers are salts often assume the function of the "crab claw". One can easily imagine that, in the "crab claw", the iron in the water is soluble.
The water solubility is a prerequisite that the iron can be transported to the green cells of aquatic plants. But, the "crab claw" to the iron again to share, because it can only be so excluded from the plant.

The release is usually done by the natural UV content of the aquarium light. Since the dissolved in water and protected by the "crab claws" iron compound enge also flow through the UV sterilizers, these are also irradiated by UV-C light. This additional UV light accelerates the destruction of the "crab claws" and the uncovering of the iron.

The effect is similar to the destruction of the DNA of the cell nuclei, only in this case it is an undesirable effect. The iron content of the water drops is usually faster to 0 mg / l as without the use of a UV sterilizer. The problem arises when it comes to lasting iron deficiency and (insert link, Google Search) aquatic plants iron deficiency show
 
weekend, paar plaatjes...en de 7 overegbleven jongen groeien en groeien. Ze krijgen tot nu toe cyclops, dat is het enigste voer dat ik in huis heb dat in hun mond past. daphnia is nog te groot.
discusjonggroot.jpg


discusjonggroot2.jpg


discus11.jpg

discustotaal1.jpg
 
Vanavond even alles gelezen. Erg mooi aquarium, discus en natuurlijk erg leuk het baby nieuws :smitten:
 
Een gelukkig nieuwjaar, ik wens iedereen gezondheid en veel plezier met de hobby

de babys lusten al artemia`s buikjes staan dan bol.
Planten groeien ook goed, ben er blij mee.
waterwaarden hou ik strak op:
KH4
GH5
Nitraat rond de 7
Fosfaat rond de 0.7
PH was eerst 6.7 ben toch iets omhoog gegaan naar 6.75 tot 6.8
temp 29 graden C
water verversen, ik blijf dat 2 x per week doen. iedere keer 400 liter. UVC uitgezet, met zoveel waterversen is de bacteriële druk sowieso laag.
Ik voeg geen sporenelementen meer toe, nitraat en fosfaat wordt op peil gehouden met de pomp die ook het waterniveau regelt in de bioloog.
6-12.jpg


3-12.jpg

4-12.jpg

5-12.jpg
 
Echt te gek....jongen in discus aquarium.
Blijft toch wel kriebelen als ik de discussen zo weer zie.

Mvg ronald
 
Zo te zien krijg je rode jonkies :smitten:

Zijn papa en mama ook beide rood of kleuren jongen later weer anders?
 
Zo te zien krijg je rode jonkies :smitten:

Zijn papa en mama ook beide rood of kleuren jongen later weer anders?
de moeder is een Red ICA Heckel van weisflog, de vader is een leopard, ook van weisflog. Je ziet dat de red ICA kleur bij de meeste jongen terugkomen, ze tonen zelfs al de rode streep in de rugvin.
Slechts 1 jong zal een leopard worden, blauw.
Liefde is vreemd bij mijn discus. Ik heb ook een red ica mannetje, echter deze is totaal niet geïnteresseerd in het red ica vrouwtje...maar wel in een ...blue leopard vrouwtje.
Dit zijn de ouders,
3-12.jpg
 
Echt te gek....jongen in discus aquarium.
Blijft toch wel kriebelen als ik de discussen zo weer zie.

Mvg ronald
het is wel stress, papa en mama verdedigden zeer fanatiek.
mama was het felste, er hoef maar een ander in de buurt te komen dan krijgt die meteen een ram. spijtig genoeg zijn er andere mannetjes die niet wijken, en dus heeft zee beschadigen opgelopen...die gelukkig goed helen.
Papa is meer van het dreigen, weet waarschijnlijk dat het anders behoorlijk uit de hand kan lopen...en daar ben ik blij om.
Ze zijn mooi, maar moet eerlijk bekennen dit zijn geen Stendker discussen van een LFS.
 
Leuk om te lezen.

Als ik een rode ICA heckel was zou ik ook gaan voor de blauwe hoor. Vind de rode ook erg mooi vooral dat felle stukje op de rugvin maar vind het patroon van de blauwe wel heel erg mooi.

Nu hou ik van mooie patronen en felle kleuren, vind totaal erg mooi ook zo met die rode planten :thumbs:
 
Leuk om te lezen.

Als ik een rode ICA heckel was zou ik ook gaan voor de blauwe hoor. Vind de rode ook erg mooi vooral dat felle stukje op de rugvin maar vind het patroon van de blauwe wel heel erg mooi.

Nu hou ik van mooie patronen en felle kleuren, vind totaal erg mooi ook zo met die rode planten :thumbs:
dank je wel.
Ik moet bekennen dat de blue Leopard de keuze van mijn vrouw is. Ik was alleen maar fan van de ICA`s en de rood turquoise van piwowarsky ( die zijn nog jong en kleuren over een maandje of 6 )
Inmiddels ben ik dus ook fan van de leopards vwb de kleuren, wijze les....neem je vrouw mee als je discussen gaat kopen.
Is alleen slecht voor het bankboekje....
 
  • Leuk
Waarderingen: Bov
En hoeveel lumen per liter heb je erop staan dan Jan? Volgens mij heb je best wel redelijk wat licht als ik de foto zo bekijk. Ik heb hier vanwege de Manen zo n 18 lumen per liter en dat verschil is volgens vrij duidelijk.
 
En hoeveel lumen per liter heb je erop staan dan Jan? Volgens mij heb je best wel redelijk wat licht als ik de foto zo bekijk. Ik heb hier vanwege de Manen zo n 18 lumen per liter en dat verschil is volgens vrij duidelijk.
Valt wel mee, was eerst veel hoger.
verlichting bestaat uit:
2 x 80 watt T5 beide met reflector, 1 x arcadia tropical pro 2200 lumen, 1 x dennerle plant pro 7000 lumen. Beide lampen staan maar 2 uur aan in de middag.
2 x 30 watt Led Mitras slimline, 4300 lumen per stuk op volle sterkte. tijdsduur 12 uur:
van 10.00 tot 13.00 opgaande sterkte van 0% naar 70 % 3800 kelvin naar 5800 kelvin. is dus meer visueel ontwaken.
van 13.00 tot 15.00 80% bij 6000 kelvin. Nu pas gaan de planten licht opnemen
van 15.00 tot 18.00 90% bij 6500 kelvin, nu komen ook voor 2 uurtjes de T5 erbij om zo hoogstaande middagzon na te bootsen.
van 18.00 tot 20.00 90% bij 6800 kelvin
vanaf 20.00 gaat het tot 22.00 dimmend terug naar 30% 3800 kelvin. Visueel naar avondlicht toe.
vanaf 22.00 tot 23.00 naar 0%
Ik zie de planten de bladeren het licht gaan opvangen ( strekken de bladeren) vanaf 12.00 als de output rond de 60% zit.
Vanaf 14.00 staat de CO2 klep af en toe open, vanaf 15.00 staat de klep continu open...aantal belletjes kan ik niet tellen, is eerder een stroom bellen.
De CO2 klep gaat weer af en toe open en dicht vanaf 20.00. en na 21.00 uur is er nauwelijks nog verbruik.
Als ik dus naar de CO2 kijk en die laat fungeren als tijdklok dat de planten assimileren zou ik zeggen de hoeveelheid licht vanaf 12.00 tot 21.00 is hetgeen planten nodig hebben.
CO2 verbruik, in 4 weken tijd is een 2 kg cilinder leeg.

Dan kom ik uit op 9 uur licht 7800 lumen aan led, en 2 uur extra 9000 lumen aan T5.
Mijn achterwand neemt heel veel water in beslag, mijn bioloog ook. Als ik dan naar het vloeroppervlakte kijk en daarmee reken kom ik uit op 450 liter bij een waterhoogte van 60 cm.
Dan heb ik.....18 lumen per liter.

Ik ben er echter van overtuigd dat deze methode niet zaligmakend is. Led licht is gewoon anders dan TL. Ik denk dat 18 lumen led anders is dan 18 lumen T5 en dan zeker als de waterhoogte > 50 cm is
Led dringt dieper door op de bodem, lens geeft meer gebundeld licht naar beneden dan T5 met reflector.

kijk eens naar de foto, de rode plant reineckii alternanthera in de voorgrond staat ook links achter de cryptos.
Voorgrond staat pal onder de mitras. heeft GEEN voedingsbodem, de achterste wel.
Voorgrond staat in de stroming van de CO2 pomp, achterste aanmerkelijk minder omdat de achterwand boomstam de stroming daar weg stuwt.
Reinecki achter maakt veel grotere bladeren, groeit meer de hoogte in, bladeren kleuren meer bruinachtig
Reinecki voorgrond blijft compacter, bladeren zijn veel roder.
 
Ik denk dat 18 lumen led anders is dan 18 lumen T5

Ik weet niet of het aantal lumen anders is bij led dan bij een T8 of T5 bij eenzelfde waterhoogte. Natuurlijk zal het bij een hoge bak minder makkelijk de bodem halen maar bij gelijke waterhoogte dacht ik dat dit gelijk zou zijn maar ik kan er ook wel naast zitten.
 
Ik weet niet of het aantal lumen anders is bij led dan bij een T8 of T5 bij eenzelfde waterhoogte. Natuurlijk zal het bij een hoge bak minder makkelijk de bodem halen maar bij gelijke waterhoogte dacht ik dat dit gelijk zou zijn maar ik kan er ook wel naast zitten.
Ik zeg niet dat de lumen anders zijn, maar denk dat het niet te vergelijken is...mede door de afstraalhoek van LED
zou je echt iets willen vergelijken moeten we kijken naar PAR en nog beter PUR.
Maar dat gaat mij te ver, bij zeewater zie ik het verschil tussen LED en T5 wel degelijk en snel aan het koraal, zeker bij SPS. koop maar eens SPS dat onder T5 stond en zet dat maar eens onder LED van philips.
Het advies is dan ook om dit koraal te laten wennen vanaf de bodem naar hogerop, anders "brand" het gewoon dood.
Ik hou het maar bij kijken naar de planten en aanpassen aan de hand wat ik zie waarbij ik sommige parameters gewoon vast zet.
Licht daar speel ik af en toe wat mee, en dan met name kijk ik dan naar de kleuren van de bladeren....op dit moment kijk ik veel naar de cryptos en de nerven die ik zie...vind ze supermooi.
3-12 (2).jpg
 
Volgens mij is het zo dat het aantal Lumen bij LED meer is bij een eenzelfde aantal en dan als reden dat een T5 360 graden straalt en een LED niet. Dus effectief heeft LED meer opbrengst bij een zelfde aantal Lumen.
 
Ja ok je hebt bij een tl natuurlijk dat vaak een groot deel strooilicht is dat niet de bak bereikt en al helemaal zonder reflectoren. In dat opzicht is het inderdaad minder (vaak) bij een tl buis. Dan zou je zoals Jan al aangeeft inderdaad het aantal Lux bv moeten kunnen meten.
Ik had even het strooilicht vergeten bij mn eerdere post.
 
Bak ziet er goed uit hoor.

Volgens mij heb je ook een erg dunne bezetting dat scheelt natuurlijk ook wel flink!
 
Bak ziet er goed uit hoor.

Volgens mij heb je ook een erg dunne bezetting dat scheelt natuurlijk ook wel flink!
dunne bezetting......ze zijn anders lekker mooi dik hoor.
10 stuks, kleinste is 12 cm, grootste 18 cm. kleinere nog opgroeiende discussen heebben meer voer nodig dan volwassen toch.
Daarnaast is niet zozeer hoeveelheid maar soort voer bepalend hoe sterk het filter belast wordt, ik voer per dag ..alles uit diepvries blister 4 x daphnia voor de jongen, de anderen pikken ook mee, en 4 x andere blister afwisselend wat ocean nutrition verkoopt.
Per week voer ik nog 2 x weisflog voer.
 
Bedoelde de hoeveelheid vissen met dunne bezetting.

10 vissen op 450 liter is niet heel veel want ik zag ook geen bijvissen op de foto's.

Maar volgens jou is het voer van Ocean Nutrition minder belastend? Rode Muge is toch Rode Mug of zie jij dat anders? (om maar een voorbeeld te noemen)
 
Bedoelde de hoeveelheid vissen met dunne bezetting.

10 vissen op 450 liter is niet heel veel want ik zag ook geen bijvissen op de foto's.

Maar volgens jou is het voer van Ocean Nutrition minder belastend? Rode Muge is toch Rode Mug of zie jij dat anders? (om maar een voorbeeld te noemen)
10 op 450 vind ik meer dan voldoende, en ja er zitten nog 8 corydoras erbij...niet noemenswaardig.
geen L nummers.
ja een rode mug is een rode mug, maar het discus balance voer bijv heeft voor een deel viseiwitten die beter opgenomen worden en niet grotendeels als bagger op de bodem wordt gedropt
Frieten zijn aardappelen...maar toch is er verschil ;-)
 
10 op 450 vind ik meer dan voldoende, en ja er zitten nog 8 corydoras erbij...niet noemenswaardig.
geen L nummers.
ja een rode mug is een rode mug, maar het discus balance voer bijv heeft voor een deel viseiwitten die beter opgenomen worden en niet grotendeels als bagger op de bodem wordt gedropt
Frieten zijn aardappelen...maar toch is er verschil ;-)

Ik zeg ook niet dat het te weinig is enkel dat het geen zware bezetting is en dat scheelt een hele berg in een bak schoon houden en plantjes die goed groeien.
 

Terug
Bovenaan